Kako dovesti vodu na imanje i zadržati je?

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Jasna

Stara legenda
Banovan
Poruka
89.439
Optimalna količina vode neophodan je preduslov za opstanak naših
dragih biljaka. Ovde možemo razgovarati o tome na koje sve načine
možemo vodu dovesti na imanje.

Pravljenjem rezervoara za prikupljanje kišnice. Kopanjem jezerceta.
I slično...

jezero.jpeg

Zavisi od toga koliko je imanje "podvodno". Najbolje rešenje je bunar. Doduše, verovatno i najskuplja opcija.

Ja imam bunar, star je nekih možda 70 godina. Koristim ga vrlo malo, leti, za zalivanje jednog dela bašte. Treba baš dobro da se očisti a i da se izbetonira ponovo.
Više za zalivanje koristim potok koji protiče iza kuće. Zakopao sam malo veću baru, stavio crevo, iz creveta ide u cisternu od 5000 L i iz cisterne dalje gde treba. Prirodnim padom.

Zavisi od toga koliko je imanje "podvodno". Najbolje rešenje je bunar. Doduše, verovatno i najskuplja opcija.

Ja imam bunar, star je nekih možda 70 godina. Koristim ga vrlo malo, leti, za zalivanje jednog dela bašte. Treba baš dobro da se očisti a i da se izbetonira ponovo.
Više za zalivanje koristim potok koji protiče iza kuće. Zakopao sam malo veću baru, stavio crevo, iz creveta ide u cisternu od 5000 L i iz cisterne dalje gde treba. Prirodnim padom.
Imas potok iza kuce? :pljus:

Imam gradsku vodu, a imam i bunare. Jedan bunar je plitak i više je rezervoar. Oluci su u njega sprovedeni. Za zalivanje bašte bih trebala da koristim bunarsku vodu, ali me toliko mrzi da se bakćem sa pumpama..:confused:
Jedan deo bašte i voćnjaka je blago nagnut i tu voda pobegne jako brzo. Nije toliki nagib da bi se kaskade pravile, ali ipak nešto treba preduzeti, jer tu zalivanja nikad nije dosta.
Svidela mi se ideja sa slike. To je višegodišnji projekat, ali vredi pokušati.

ti si bas sretan covek
s0722.gif
kakoooo je leppp :heart:

😁

Ovde odakle je slikano prestaje šuma i moja kuća je tu odmah desno, pored.

A par stotina metara uzbrdo ima nekoliko izvora. Odatle je sprovedena voda u jedan bazen ovde sa strane i prirodnim padom do moje kuće. Ali je pre nekoliko godina klizište pokidalo cevi i sad mi treba prilično para da to popravim. Tako da sam improvizovao zalivanje sa potokom.

😁

Ovde odakle je slikano prestaje šuma i moja kuća je tu odmah desno, pored.

A par stotina metara uzbrdo ima nekoliko izvora. Odatle je sprovedena voda u jedan bazen ovde sa strane i prirodnim padom do moje kuće. Ali je pre nekoliko godina klizište pokidalo cevi i sad mi treba prilično para da to popravim. Tako da sam improvizovao zalivanje sa potokom.
a secam se...negde si stavljao te idilicne slike ograde...puteljka...brezuljka...fantazija Kristofere....:heart: tako lep predeo za zivot...

a secam se...negde si stavljao te idilicne slike ograde...puteljka...brezuljka...fantazija Kristofere....:heart: tako lep predeo za zivot...

Pa jeste, može se reći da je tako. Ovde onako imaš neku kombinaciju tišine, mira, prirode, privatnosti a opet si na 10 minuta vožnje do grada i 15 minuta do većeg grada. Prilično dobro mesto za život, iskreno. Bar teoretski.

Interesuje me kako prikupljate vodu sa potoka,pogotovo je problem posle jače kiše zbog mulja?

Problem jeste... Ja sam to odradio na prilično prost i primitivan način, dok sam iz tok potoka zalivao maline.
Ovde, na slici, u gornjem delu potoka mi je jedan drugar koji ima onu kašiku za kopanje koja se kači na traktor, iskopao jednu poveliku rupu. U tu rupu sam ubacio obično, plastično, vodovodno crevo koje je tu vodu, prirodnim padom iz bare pretakalo u cisternu od 5000 litara. Iz cisterne, opet prirodnim padom, sam snabdevao vodom kap po kap sistem za zalivanje malina.
E sad, problem je što se ta rupa brzo puni muljem i zemljom koje brzo zapuši crevo. Da do toga ne bi došlo, na crevo sam navukao levak napravljen od plastične flaše a preko njega neku mrežucu od tkanine da fiktrira taj mulj i ne da mu da ulazi u crevo. Naravno, ta rupa se povremeno mora čistit od zemlje koja se tu taloži.

Naravno, dobro je kada im<aš mogućnost za prirodni pad jer u suprotnom, moraš koristiti pumpe za vodu koje su u ovom slučaju brzo crkavaju posebno kada ostanu bez vode.

Imam gradsku vodu, a imam i bunare. Jedan bunar je plitak i više je rezervoar. Oluci su u njega sprovedeni. Za zalivanje bašte bih trebala da koristim bunarsku vodu, ali me toliko mrzi da se bakćem sa pumpama..:confused:
Jedan deo bašte i voćnjaka je blago nagnut i tu voda pobegne jako brzo. Nije toliki nagib da bi se kaskade pravile, ali ipak nešto treba preduzeti, jer tu zalivanja nikad nije dosta.
Svidela mi se ideja sa slike. To je višegodišnji projekat, ali vredi pokušati.
Mozda nebi bilo lose da pokusas kap po kap ?

Back