Kako dobiti kanadsku radnu dozvolu

da, working holiday viza...

meni je namjera već u prvoj godini(može se maksimalno biti dvije na wh vizi) bila da si nađem poslodavca koji će me sponzorirati i srediti radnu dozvolu, tako da budem na working vizi, a ne wh...pri apliciranju za permanent residenta se gledaju one 3g rada u kanadi... a meni je cilj ako se sve poklopi i ako izdržim odraditi te tri godine na toj working vizi, jer wh viza se ne računa u apliciranju(po nekim pričama računa se pola)...

vidjet ćemo kakav je cijeli taj proces...do 16.5 mi je ova viza, vraćam se 18.1 pa ćemo vidjeti, reći ću im da već tada pokrenu sve, jer proces traje koliko traje...

ako ti se zanimanje nalazi na deficitarnoj listi posle 2 godine punog radnog vremena ( u periodu u 3 godine) mozes aplicirati za resident.
prvi put cujem da ima veze na kojoj si vrsti vize.... ko ti je rekao da se racuna samo pola vremena od WT vize?

ako ti se zanimanje nalazi na deficitarnoj listi posle 2 godine punog radnog vremena ( u periodu u 3 godine) mozes aplicirati za resident.
prvi put cujem da ima veze na kojoj si vrsti vize.... ko ti je rekao da se racuna samo pola vremena od WT vize?

po njihovim pričama, njima tam u alberti fali toga, zanimanje je windshield installer...a prema noc listi, nisam našao ništa osim običnih staklara...al dobro što bude bude...napisat ću cijeli proces ovdje i na blogu...ako ga prođem naravno

da, working holiday viza se u najboljem slučaju broji kao pola godine...stoji u papirima za prijavu, a i negdje na službenim stranicama...probat ću naći link pa stavitit

trenutno sam u hrvatskoj i vjerujem jedini čovjek koje traži način i ideju da ostane(u hrv) pored takve šanse...srce hoće ostat, a razum kaže da se vratim...

milijun pitanja, a nula odgovora...

Molim za pomoć,imam pitanja vezana za dobijanje radne vize.Da je za BIH tj.Republiku Srpsku nadležna ambasada u Beču ili u Beogradu?
Pošto je moj suprug već ušao u proceduru dobijanja radne dozvole,da li mora u obrascu navesti da ce mu se pridružiti žena i djeca,pošto nama ne treba viza za Kanadu,naime mi imamo hr pasoše ,a on ide na bosanski pasoš'Hvala
Beograd je samo za visitor vizu.Sve ostale vize za nas radi Beč.:zima2:

Prije par godina je radila agencija konektus iz Prijedora i znam da su ljudi iz BIH morali slati papire u Beč za dobijanje radne dozvole,a ljudi iz Srbije i Crne Gore slali su papire u beogradsku ambasadu.Mi trenutno cekamo odgovor od kanadskog biroa i ako je odgovor pozitivan, koliko sam upucen mi bi trebali ugovor o radu slati dalje u ambasadu.Ambasada ce potrazivati dodatna dokumenta ako je potrebno, i pozvati na intervju ako je u pitanju beogradska ambasada ili ce sve to odraditi putem poste ako je u pitanju becka ambasada. Mene interesuje da li je neko vec prosao tu proceduru i moze li mi reci kako to dalje ide i da li su puno rigorozni po pitanju dobijanja radne dozvole?

Prije par godina je radila agencija konektus iz Prijedora i znam da su ljudi iz BIH morali slati papire u Beč za dobijanje radne dozvole,a ljudi iz Srbije i Crne Gore slali su papire u beogradsku ambasadu.Mi trenutno cekamo odgovor od kanadskog biroa i ako je odgovor pozitivan, koliko sam upucen mi bi trebali ugovor o radu slati dalje u ambasadu.Ambasada ce potrazivati dodatna dokumenta ako je potrebno, i pozvati na intervju ako je u pitanju beogradska ambasada ili ce sve to odraditi putem poste ako je u pitanju becka ambasada. Mene interesuje da li je neko vec prosao tu proceduru i moze li mi reci kako to dalje ide i da li su puno rigorozni po pitanju dobijanja radne dozvole?

kad te vec to sve interesuje, samo prelistaj ovaj forum, sve ces odgovore naci.....

Kornjaca..potpuno ste u pravu...
nadam se da ce vam neko od clanova iz Kanade odgovoriti kako ide procedura u ambasadi i ostalo, jer ja zaista ne znam nista o tome, niti citam forum....

verovatno trenutno i sanjam da se nalazim u Kanadi, i da sam tu proceduru prosao i pisao o njoj ...pozdrav

Mislim da bi bilo mnogo lakse kada bi postojale teme po kriterijumima jer bi tako neko ko traga za informacijama lakse i dosao do njih, ovako su informacije manje vise razbacane, razumem ljude koji pitaju, mozda ne mogu da pronadju odgovor jer neko nema vremena da sve zivo cita, a s druge strane razumem i one koji bi da pomognu pa treba da odgovaraju na vece odgovoreno pitanje...

Mislim da bi bilo mnogo lakse kada bi postojale teme po kriterijumima jer bi tako neko ko traga za informacijama lakse i dosao do njih, ovako su informacije manje vise razbacane, razumem ljude koji pitaju, mozda ne mogu da pronadju odgovor jer neko nema vremena da sve zivo cita, a s druge strane razumem i one koji bi da pomognu pa treba da odgovaraju na vece odgovoreno pitanje...

@zmaja 23

apsolutno si u pravu.....
jedino se ne slazem sa time da `zainteresovani` nemaju vremena da citaju....to je velika odluka u zivotu otici 8000 km od kuce, prema tome valjda ces se potruditi da se za to spremis

stavi se na moje mesto i clanova koji su u Kanadi...
mi apsolutno nemamo nikakve skrivene motive da ovde ostavljamo poruke, osim da pomognemo ljudima koji zaista zele da dodju ovamo...jer mi prvi znamo kako je tesko doci do informacija.

...i onda uvek nekog mrzi da cita i bezveze duplira pitanja, iako je sve vec objasnjeno na ovom ili ostale dve tri teme o Kanadi.
apsolutno sve dobijanja LMO do dobijanja dozvole u ambasadi....

ne ljutim se ni na koga, ali vec je neko komentarisao zasto ljudi nestaju sa foruma kad se isele u Kanada...ovo je jedan od razloga

druga stvar, ako nije strikno vezano za temu, nemojte ostavljati poruke, jer se onda one gomilaju i 50% (na primer) poruka se vise ne odnosi na temu, i nove clanove mrzi da ih citaju
...a posto ih ne citaju, ja cu ubuduce odgovarati o konkretnoj proceduri samo na licne poruke, a ovde cu ostavljati uopstene komentare
pozz

Pošto ja već 12 godina sanjam o Kanadi,3 puta pokusavam da odem ,srećom nisam odbijen od strane ambasade nego se sve to izjalovi do dolaska papirologije u ambasadu.Moja poenta jeste da sam 12 godina na diskusijama za Kanadu i za toliko godina sam valjda nesto i naučio što se tiče procedure.Pokušaću da objasnim konkretno proceduru odlaska u Kanadu putem radne dozvole.Prvo teba da nadjete posao u Kanadi bilo preko neta ili još bolje preko nekog ko je već tamo,zatim sledi razgovor sa budućim poslodavcem,uglavnom vam postavljaju oko 30 uopštenih pitanja tipa zašto baš vi za taj posao,kakve imate kvalifikacije za ovaj posao itd.Razgovor se uglavnom obavlja preko skypa ili neko snimi kamerom odgovore na ta vaša pitanja kao što je to radila pomenuta agencija Konektus,pa vas dalje prezentuju potencijalnim poslodavcima.Uz to je pozeljna potvrda o radnom iskustvu,najmanje 3 preporuke i kopija radne knjižice.Dalje,kada poslodavac odluči da želi vas da zaposli on prvo mora da preda oglas za taj posao i čeka 2 nedelje.Ako se niko ne javi onda šalje zahtjev tj.molbu kanadskom birou da uveze radnu snagu iz inostranstva.Na njihov odgovor se ceka do 10 nedelja.Ako je odgovor pozitivan poslodavac salje papire sa biroa tj.LMO i ugovor o radu.Vi taj ugovor potpišete i sa odobrenjem od biroa šaljete u ambasadu.Nama je rečeno da je za Sloveniju,Hrvatsku i BiH zaduzena ambasada u Beču i sve se obavlja putem pošte.Nema dolaženja na intervju.Lično znam ljude koji su otišli na taj način ,ali prije 4 godine pa možda se nešto u medjuvremenu promijenilo jer ti isti ljudi otkako su otišli neće više da znaju za nas koji smo ostali.Za Srbiju i Crnu Goru zadužena je ambasada u Beogradu i kod njih se ide na razgovor.Kako ide taj razgovor to ne znam ali znam da od papirologije potražuju još kopiranu i ovjerenu radnu knjižicu od korica do korica,potvrdu o radnom iskustvu, preporuke poslodavaca ,kopiju pasoša dovoljna prva strana ili sve ako već imate neke vize,potvrda da imate nešto novaca u banci milsim to ne znam tačno oko 2500-3000eura,potvrda o nekažnjavanju i poželjno potvrdu da posjedujete neku nekretninu jer im je to garancija da cete se vratiti kući po isteku radne dozvole.I šalju vam formular da popunite vezano za vojsku.Kada to sve pošaljete čekate odgovor u kome će vam napisati gdje da odete na ljekarski posle toga čekate vizu.Ono što ne znam kojoj ambasadi mi pripadamo,da li su rigorozni na intervjuu,jer ne pričam perfektno engleski ali da pričam znam?Nadam se da sam bar malo pomogao

@botexag

Slazem se. Tacno je da ne treba pisati stvari koje se ne odnese na temu, samo sam zeleo objasniti zasto bi bilo bolje da postoje teme po kriterijuma, jer ako neko radi po 12 sati dnevno ostaje mu malo vremena za surfovanje a malo je teze naci neke informacije ako su razbacane a veruj mi da jesu, ne kazem da ih nema, naprotiv, ja sam nasao dosta informacija koje su meni pomogle ali sam morao da saram po temama pa negde nadjem ono sto mi treba ne ocekivajuci da bih tamo mogao naci. Stavljam se na tvoje mesto i mesto onih koji su u Kanadi jer sam i ja jedan od onih koji ce uskoro ici preko posto ujutru saljem papire za Mississauga-u, i ja sam takodje za medjusobno pomaganje bez skrivenih motiva.
Pozdrav

...a recimo dali je potrbna neka diploma za zanete,recimo covek zidar ode tamo,keramichar,koji vec zanat,to je kod nas poznato da skoro niko nema tu diplomu..,sta u tom slucaju se radi tamo,ili je i to obavezno,cisto pitam,zanima me...

nije neophodna diploma....kada rade na primer LMO za zidara ne pise da je potrebno da dokaze skolu, ali ce traziti da dokaze iskusvo u tom poslu

Pozdrav svima :)
trenutno sam u akciji apliciranja za posao u Kalgariju putem interneta, uz malu pomoc poznanstava sa ljudima koji su tamo i koji bi mogli da me preporuce.
Verujem da ce se u moru oglasa na koje mogu da apliciram naci bas onaj koji ce upaliti. Po struci sam masinski inzenjer, radim u oblasti procesne industrije i pipinga, koji je izuzetno trazen u Alberti.
Planiram da trazim radnu vizu za sebe (mozda uspemo da dobijemo duplu ponudu jer je i suprug masinski inzenjer) i boravisnu za supruga i nase troje sitne dece.
Iscitala sam gomilu podataka i dosla do zakljucka da mi je prva i osnovna stvar da zavrsim resume, cover letter i prikupim potrebne reference (vec sam dogovorila, samo mi nije jasno da li mi je dovoljno da imam word dokument u kome mi je neko nesto napisao i ostavio svoj kontakt?). Zatim da to sve prosledjujem kompanijama koje su oglasile potrazivanje nekoga mojih kalifikacija (radim vise od 3 godine za evropsku kompaniju).
Kada i ako dobijem job offer i potvrdu da kompanija moze da uveze inostranog radnika (sto verujem da nece biti problem jer seovi oglasi vrte mesecima nepopunjeni), popunjavam aplikaciju sa Kanadskog sajta, saljem ponudu za posao koju sam dobila i dokaz o mojoj kvalifikaciji, skupljam izvode za celu familiju i dokaz da nismo osudjivani (da li se ovo vadi u sudu ili MUPu?).

Problem mi je detalj koji treba da dokaze da planiram da se vratim u zemlju po isteku radne vize. Jednostavno - ne planiram, cilj mi je da podnesem zahtev za PR odande, ali pretpostavljam da viza oficiru treba da dam neki dokaz. Nekretnine nemamo u posedu nikakve a bankovni racun je vise nego tuzan. Ima li ko ideju kako da preskocim ovaj kamen spoticanja?

Poslednja izmena:
trenutno sam u akciji apliciranja za posao u Kalgariju putem interneta, uz malu pomoc poznanstava sa ljudima koji su tamo i koji bi mogli da me preporuce.
Verujem da ce se u moru oglasa na koje mogu da apliciram naci bas onaj koji ce upaliti. Po struci sam masinski inzenjer, radim u oblasti procesne industrije i pipinga, koji je izuzetno trazen u Alberti.
Planiram da trazim radnu vizu za sebe (mozda uspemo da dobijemo duplu ponudu jer je i suprug masinski inzenjer) i boravisnu za supruga i nase troje sitne dece.
Iscitala sam gomilu podataka i dosla do zakljucka da mi je prva i osnovna stvar da zavrsim resume, cover letter i prikupim potrebne reference (vec sam dogovorila, samo mi nije jasno da li mi je dovoljno da imam word dokument u kome mi je neko nesto napisao i ostavio svoj kontakt?). Zatim da to sve prosledjujem kompanijama koje su oglasile potrazivanje nekoga mojih kalifikacija (radim vise od 3 godine za evropsku kompaniju).
Kada i ako dobijem job offer i potvrdu da kompanija moze da uveze inostranog radnika (sto verujem da nece biti problem jer seovi oglasi vrte mesecima nepopunjeni), popunjavam aplikaciju sa Kanadskog sajta, saljem ponudu za posao koju sam dobila i dokaz o mojoj kvalifikaciji, skupljam izvode za celu familiju i dokaz da nismo osudjivani (da li se ovo vadi u sudu ili MUPu?).

Problem mi je detalj koji treba da dokaze da planiram da se vratim u zemlju po isteku radne vize. Jednostavno - ne planiram, cilj mi je da podnesem zahtev za PR odande, ali pretpostavljam da viza oficiru treba da dam neki dokaz. Nekretnine nemamo u posedu nikakve a bankovni racun je vise nego tuzan. Ima li ko ideju kako da preskocim ovaj kamen spoticanja?
Cao, evo da ti predlozim nesto u vezi resume-a, vrlo je korisno! Na http://www.canadavisa.com/canadavisa-resume-builder.html mozes napraviti resume gde takodje mozes da vidis kako ide to sa preporukama, potrebno je samo da se registrujes sa sifrom i korisnickim imenom, a tvoj resume mogu da vide i poslodavci u Canadi, mozes sa sajta slati direktno pri apliciranju na konkurs. Takodje, ima puno informacija o tome kako treba da izgleda resume i koje greske treba izbeci u pravljenju resume-a, kao i vise primera cover letter-a.
Pozdrav :)

malo si iskomplikovala ovaj post, pa nisam siguran sta zelis da saznas?
ko kaze da treba da dokazes da planiras da se vratis u zemlju, tj ko ti uopste postavlja takvo pitanje?
svaki poslodavac ce ti posle isteka prvog ugovora ponuditi produzenje, ako je zadovoljan sa tvojim radom...
sto se tice bankovnog racuna, potrebno je na razgovor da poneses potvrdu iz banke, da posedujeo odredjena sredstva (nema limita, bar ranije nije bilo) sto je njima dovoljan dokaz da imas novca kada dodjes ovde, da se smestis, do svoje prve plate....

ispravi me ako nisam razumeo tvoj post

sa sajta kanadske ambasade u Beogradu:

"U procenjivanju molbe, službenik odeljenja viza kanadske ambasade će utvrditi da li podnosilac molbe:

ima adekvatno obrazovanje, obuku, veštine i iskustvo za ponuđeni posao;
ispunjava opšte zahteve za privremeni boravak i

da li je službenik odeljenja viza kanadske ambasade uveren da će se podnosilac molbe vratiti u zemlju prebivališta pre isteka odobrenog perioda boravka u Kanadi
"

Ovde sam nasla podatak da treba nekako dokazati da imamo nameru da se vratimo nakon isteka radne vize.
Meni je logicno da kazem iskreno ono sto mislim da planiram da ostanem ukoliko se nastavi potreba za mojim radnim mestom i poslodavac zeli da mi produzi ugovor, sto mi i jeste cilj. Isto tako bih rekla da nemam nameru da kao odgovoran roditelj ilegalno boravim bilo gde, tako da bih se vratila u slucaju da tamo ne mogu da imam legalne papire. Ne znam da li ova iskrena prica prolazi kod viza oficira?
Da li je obavezno doneti izvod iz bankovnog racuna ili je moguce doneti neku drugu garanciju? Mi planiramo da prodamo auto pre nego sto krenemo i to bi nam dalo sredstva da se snadjemo za pocetak. Mada, mogli bismo da obezbedimo i da na racunu stoji neki novac, ako je samo to prepreka da se ode.
Hvala na odgovoru :)

zmaja, sto se tice resume i cover letter, pomogla mi je kuma koja zivi u kanadi od '94 da sastavim formu i da to izgleda onako kako zahtevaju poslodavci tamo. A i citala sam razne tutoriale. Puno hvala za ovaj link, pogledacu i njega. Svaka informacija zlata vredi!
Trudim se da sakupim sve moguce i nemoguce informacije, citala sam o zakonima, pravilima ponasanja, iskustvima onih koji su otisli, tako da se trudim da budem maksimalno pripremljena :)
Nisam nasla podatak za dete koje je ovde u osnovnoj skoli kakv dokaz treba da prilozi o stecenom obrazovanju? Da li je dovoljno da se prevede skolska knjizica ili treba da se uradi neka uporedna evaluacija?
Isto tako ne znam da li traze izvod iz maticne knjige rodjenih na medjunarodnom obrascu ili je dovoljno da uradim prevod ovog "obicnog"?

@mojickamala
Sustina je da stvoris tamo networking i da znas sto vise ljudi kako bi usla u taj njihov takozvani "hidden market" sto se tice nalazenja posla, ali ti kao sto kazes, ako imas kumu koja je tamo dugo, imas vise mogucnosti za pronalazenje posla jer i kuma verovatno poznaje puno ljudi tamo. Srecno :)
Mene, kad odem u CA, tek ocekuje to prilagodjavanje i upoznavanje ljudi posto ih ne znam bas puno tamo.
Poz

pozdrav svima! i ja sa porodicom razmisljamo za izlazak/rad u kanadu. za samo ja,pa posle zena i cerkica. ima poznanika u Vankuveru,koji je tamo nekih 30 tak godina.
pitanje moje,dali se moze uopste dobiti permanent posle odredjenog vremena rada,a da je posao koji radim,nije na deficitarnoj listi?
hvala

pozdrav svima! i ja sa porodicom razmisljamo za izlazak/rad u kanadu. za samo ja,pa posle zena i cerkica. ima poznanika u Vankuveru,koji je tamo nekih 30 tak godina.
pitanje moje,dali se moze uopste dobiti permanent posle odredjenog vremena rada,a da je posao koji radim,nije na deficitarnoj listi?
hvala

naravno da moze...
svaki posao koji je na NOC 0, A, B listi se kvalifikuje za potencijalni resident posle 2 godine rada.

hvala

Osim federalnog progtrama imas i provincijske. Pogledaj pazljivo sta nudi BC. U Alberti ako imas radnu dozvolu mozes da se prijavis za nominee programm i to ti moze ubrzati stvar.
Kolega koji sedi do mene posle 6 meseci rada, ovde u AB, se prijavio na nominee program, posle 7 meseci mu je to proslo i na osnovu toga se prijavio za PR. To je jos trajalo oko godinu dana - usteda je bila oko godinu dana

Back