Salut Manoylo mon ami 

Mi smo novi ovde, stigli smo 12. aprila ove godine, dakle pre nekih dva i po meseca. CSQ smo zavrsili preko predstavnistva Kvebeka u Parizu, gde smo bili trenutno na studijama, pa smo mogli da biramo izmdeju Beca i Pariza.  Za federalni deo smo se odlucili za Bec, jer prema statistikama na sajtu imigracionog, tamo krace traje. Uglavnom, sve smo obavili (CSQ+viza) za godinu dana (vidi datume). CSQ smo dobili u martu, a dosije su poceli da obradjuju u julu. Medjutim, mi nismo odmah poslali po dobijanju CSQ-a, vec smo skupljali dokumenta, u maju svratili do Srbije da menjamo pasose, itd. Poslali smo cini mi se u junu, mogu da proverim tacno ako hoces, a poceli su da nam obradjuju 7. jula. 
Sto se tice pravila i dokumenata, sve se menja cesto, pa tako da te ne bih nesto lagao, najbolje je da proucis sajt imigracionog, Kvebeka i naravno Kanade. Sta tamo pise, to je. Mi smo ih proucavali kao Bibliju, i nije bilo nikakvih iznenadjenja. Radis kako ti tamo kazu, i to je sve. U principu, za CSQ ti treba jedno, uglavnom ih zanima radno iskustvo i diplome, prebivaliste, koliko si u braku ili slicno sa osobom koja je na tvom dosijeu, itd, dok federalce uglavnom zanimaju sigurnosne provere. Spisak dokumenata ces naci na sajtovima, i s'obzirom da se to moze menjati, najbolje je da sam to proucis, da te ne navodim pogresno. U svakom slucaju, znam da ih je manji broj za federalni nivo nego za CSQ, uglavnom par formulara, sam CSQ, potvrde o nekaznjavanju...  
Mi smo nakon dva meseca ovde dosli do cifre od oko 2200 dolara, koja je nama potrebna za zivot, osnovni. Naravno, sve zavisi od navika i nacina zivota, pa je tako tesko odgovoriti generalno na to pitanje, ali evo sta otprilike ukljucuje tih nasih 2200 :
- 660 stan (60m², odnosno 3 1/2 kako to ovde zovu, ne bas u centru, sa toplom vodom i grejanjem)
- 160 telefon fiksni (osnovna opcija), dva mobilna, kablovska (osnovni paket), internet
- struja oko 20 dolara mesecno
- gas (sporet nam je na plin) 20 dolara mesecno
- 150 dolara prevoz mesecno (metro + bus)
To su dakle racuni, nema tu jos ni kola, ni bilo kakvih kredita ...
Ostalo je dakle hrana, ostali troskovi za kucu, nesto malo na odecu, i svi ostali troskovi, kojih ima na pocetku dosta, kada ti sve nedostaje i kad pocinjes prakticno iznova, odnosno nekih 250 do 300 nedeljno, nekad i vise. Nisam tu racunao troskove oko opremanja stana, koji se ovde izdaju nenamesteni, i osim frizidera i sporeta, koji su cesto ukljuceni u cenu, nema apsolutno nicega. Sve iznova dakle, ikea, polovno, rasprodaje, itd, kako se snadjes. Svi naravno uredjaji, jer ti iz Evrope ovde nista ne radi, ni obican fen. Samo kompovi, i oprema tog tipa, na kojoj pise da moze i na 110 V. Mi smo recimo spucali 5000 dolara na opremanje stana i neke kuhinjske aparate, usisivac, tv, dvd, troskove oko uvodjenja interneta, dva mobilna, fiksni, bezbroj sitnica, prevoz, itd.
Opet, sve je to relativno, svako ima svoj nacin, ali nas utisak je da su ovde stvari skuplje nego u Srbiji ili Francuskoj, hrana, telefoni, internet, sve, svasta placas na sve strane... ali se ima utisak da se ovde ok zivi, i da je standard dobar. Nadamo se da cemo izdrzati i uskoro naci neke lepo placene poslove... 

Rapisah se, nadam se da sam malo pomogao