kako dara od radojka

• Začetnik teme Začetnik teme dive
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

dive

Legenda
Poruka
61.234
tema ove teme su nelogicnosti

na fejsu mi malopre izadje sponzorisana stranica..
izbacili album sa letnjim kezual haljinicama..super
prelistam, zaustavim se na jednoj da vidim koje velicine imaju, a tamo - velicina univerzalna
pa kako majku mu??
kako univerzalna moze da bude za nekog ko je visok 1,80 i nekog od 1,60?
kako univerzalna za nekog ko je xs i nekog ko je lardz velicine?

meni to ne zvuci kao univerzalna, nego kao prevarena

je l imate vi primere nelogicnog?

prelistam, zaustavim se na jednoj da vidim koje velicine imaju, a tamo - velicina univerzalna
pa kako majku mu??

Па кад си заостала. :)

Данас жене поред силокона имају телескопске ноге! :lol:

pa kako majku mu??

što da nije, za tu od 1,6 do kolena a za tu od 1,8 minić :lol:

pa kako majku mu??

Nosivost te univerzalne veličine zavisi od kroja i tkanine. Npr. moja ćerka i ja mnogu možemo da nosimo istu odeću sa 40cm razlike u visini, a sličnom konstitucijom tela jer za šivenje te univerzalne odeće biram tkanine koje imaju optimalnu kombinaciju pamuka i likre (otprilike 70:30% u korist pamuka) i ređe tkanje. Bitno je i da strukirani modeli imaju duži struk da bi se zadovoljile različite visine i da je osoba koja kupuje relativno skladne građe tj. da nema npr. preuska ramena u odnosu na kukove ili neki drugi izraženiji nesklad između delova tela. Mnogo toga zavisi i od mesta kostiju na kukovima i njihove veličine. Ukoliko su te kosti sitne i blizu međunožja, mnogo se lakše ulazi u razne veličine, a koliko znam na osnovu iskustva u držanju modnog salona pa na osnovu izgleda kupaca, izuzetna je retkost da su te kosti sitne kod osoba viših od 175 pa čak i kod osoba moje visine od 172 i kod dosta visokih su skoro uvek veoma udaljene od međunožja. Zbog toga se kod veoma visokih dešava da im kuk zategne odeću na mestu koje nije predviđeno da bude zategnuto pa je podigne na gore (uglavnom u hodu) i onda ta odeća bude prekratka iako nije prekratka kad se meri na osnovu same visine osobe.

Zato je izrazito visokim ženama prilično rizično da preko interneta kupuju odeću tzv. univerzalne veličine jer tim putem ne mogu da provere ove detalje koje sam opisala na početku posta (sastav i tkanje tkanine, kroj..., na fotografijama to nikad nije dobro predstavljeno naročito ako se prikazuje odeća na lutki). Ako baš želiš kupovinu preko interneta, onda treba da pitaš prodavca o sastavu tkanine i dužini strukiranog dela kao i o ostalim dimenzijama odeće i odeš do prodavnice pa probaš nešto na osnovu tih kriterijuma, a ne na osnovu toga da li ti se to u prodavnici sviđa skroz ili ne.

Poslednja izmena:
Nosivost te univerzalne veličine zavisi od kroja i tkanine. Npr. moja ćerka i ja mnogu možemo da nosimo istu odeću sa 32 razlike u godinama i 40cm razlike u visini, a sličnoj konstituciji tela jer za šivenje te univerzalne odeće biram tkanine koje imaju optimalnu kombinaciju pamuka i likre (otprilike 70:30% u korist pamuka) i ređe tkanje. Bitno je i da strukirani modeli imaju duži struk da bi se zadovoljile različite visine. Međutim, mnogo toga zavisi i od mesta kostiju na kukovima. Ukoliko su te kosti sitne i blizu međunožja, mnogo se lakše ulazi u razne veličine, a koliko znam na osnovu iskustva u držanju modnog salona pa na osnovu izgleda kupaca, izuzetna je retkost da su te kosti sitne kod osoba viših od 175 pa čak i kod osoba moje visine od 172.

Zato je izrazito visokim ženama prilično rizično da preko interneta kupuju odeću tzv. univerzalne veličine jer tim putem ne mogu da provere ove detalje koje sam opisala na početku posta (sastav i tkanje tkanine, kroj..., na fotografijama to nikad nije dobro predstavljeno naročito ako se prikazuje odeća na lutki). Ako baš želiš kupovinu preko interneta, onda treba da pitaš prodavca o sastavu tkanine i dužini strukiranog dela kao i o ostalim dimenzijama odeće i odeš do prodavnice pa probaš nešto na osnovu tih kriterijuma, a ne na osnovu toga da li ti se to u prodavnici sviđa skroz ili ne.

razumem ja to sve, menjam i ja sa svojim detetom neke stvari, ali onda lep napises pored modela nosivo za od xs do m, od m do xl
a ne, univerzalno za sve velicine

pa kako majku mu??

Imam, ko o cemu ku. r.va o postenju...(ako to racunate kao nelogicnost a ne kao lobiranje)

razumem ja to sve, menjam i ja sa svojim detetom neke stvari, ali onda lep napises pored modela nosivo za od xs do m, od m do xl
a ne, univerzalno za sve velicine

Ovo što sam opisala je bukvalno univerzalno, a ne od do. Dodala sam još neke detalje jer se nisam setila na početku, a ima još brdo kriterijuma za oznaku univerzalno, ali ne umem da ih opišem uopšteno, nego samo na konkretnom primeru.
Ako se setim još nečega, dodaću kasnije. Nije fora da neko mali i veliki može da nosi istu stvar jer taj kriterijum se lako zadovolji čim nije drastična razlika i u obliku tela, nego samo u veličini. Nego, bitno je da i velikom i malom to što mogu da obuku jednako dobro stoji i tek onda takva odeća zadovoljava kriterijum da se označi univerzalnom veličinom, a moguće je mada je stvarno retko u industrijskoj proizvodnji.

Зар има и таквих жена???

Има чак и нас који смо тежи случајеви мрзитеља куповине (свих врста куповине која траје). Ја сам због тога још пре двадесетак година почела да шијем и да правим накит, уопште не купујем ни одећу ни разне друге ствари које се могу направити јер ме ужасно смара губљење времена по продавницама, а прављење производа је много брже. Сад више не могу ни да замислим обилазак радњи са одећом. Пре неколико дана сам, после много година, ипак отишла да купим купаћи јер нисам имала добру ликру за шивење и то поподне памтим као најгоре мучење у глупом трошењу времена ове године. После те куповине сам морала одмах да одем на плажу и проведем бар исто толико времена у води да би ме прошло нерасположење.

Има чак и нас који смо тежи случајеви мрзитеља куповине (свих врста куповине која траје). Ја сам због тога још пре двадесетак година почела да шијем и да правим накит, уопште не купујем ни одећу ни разне друге ствари које се могу направити јер ме ужасно смара губљење времена по продавницама, а прављење производа је много брже. Сад више не могу ни да замислим обилазак радњи са одећом. Пре неколико дана сам, после много година, ипак отишла да купим купаћи јер нисам имала добру ликру за шивење и то поподне памтим као најгоре мучење у глупом трошењу времена ове године. После те куповине сам морала одмах да одем на плажу и проведем бар исто толико времена у води да би ме прошло нерасположење.

У сваком случају мораш купити материјале и делове за накит.

Али куповина преко интернета је слично губљење времена, а могу се направити потпуни промашаји. Зато је сто пута лакше да се оно што се види на интернету направи или бар слично. То не би требало да кошта много више од куповине, а могло би да испадне неупоредиво квалитетније кад се изаберу добра тканина и добар мајстор.
Наравно, ово није реклама за кројачке услуге и не препоручујем се као кројачица јер не шијем ни за кога осим за себе и пријатеље.

pa kako majku mu??

..e pa vidis to je i u onoj radnji za koju sam ti rekla da imaju odecu za bas visoke zene i devojke....gde su mi rekli da su lanene pantalone univerzalne velicine, pritom
sam ja i stala u njih, ok, ali ima ih i od mene punijih koje nece moci, jos se moraju skratiti....meni malo, nekom malo vise...sto znaci da na cemu pantalona od
1.600 dinara treba da se plati jos bar 150 za skracivanje, ako ne i 250 zavisi gde se odnese....

..ludilo mozga..kad sam pitala kako je to moguce da nesto sto nije rastegljivo, bude univerzalno...devojka smice ramenima ne zna sta bi mi rekla....ista je stvar i za
dosta haljina....

У сваком случају мораш купити материјале и делове за накит.

Е да, о томе нисам размишљала јер ми извори тога нису у званичним продавницама него неки директнији. Потпуно сам заборавила ту специфичност, али опет, на мање места се оде у куповину материјала, него у куповину готових производа којих свакако има у претераном броју на претераном броју места, а опет их нема таквих којих нема нигде.

Back