Kako da utvrdim problem na racunaru ?

benitez

Primećen član
Poruka
556
Dobio sam racunar Lenovo ThinkCentre M91p, pali se bez problema ne cuje se ni jedan BIP da postoji bilo kakav proble ali ono sto me muci je da ne mogu da instaliram OS. Probao i win 7 i win 8.1 i sa diska i sa flesa jednostavno stane ali ne na uvek istom mestu nekada na 20% instalacije nekad na 80% navodno ne moze da pronadje odredjeni fajl. Probao sam menjajuci i hard-diskove i ista prica. U cemu je problem ?

Dobio sam racunar Lenovo ThinkCentre M91p, pali se bez problema ne cuje se ni jedan BIP da postoji bilo kakav proble ali ono sto me muci je da ne mogu da instaliram OS. Probao i win 7 i win 8.1 i sa diska i sa flesa jednostavno stane ali ne na uvek istom mestu nekada na 20% instalacije nekad na 80% navodno ne moze da pronadje odredjeni fajl. Probao sam menjajuci i hard-diskove i ista prica. U cemu je problem ?

Probaj neki linux live cd (mint ili zorin) pa vidi kako će radiliti i da li će raditi uopšte.

Imao sam potpuno identican problem sa lap topom acer. I na kraju sam dobio savet od coveka koji je profesionalac da promenim u biosu nesto oko hard diska- neki compatibility mod - ata na sata ili sata na nesto trece (ne secam se vise) a papak sam za harver. problem se javio kada sam sa viste hteo da predjem na win7. i onda je krenulo drkanje kakvo i ti dozivljavas. meni je odradilo cim sam promenio tu postavku u biosu. mislim da win 7 i 8 nemaju po defaultu taj driver za ata ili sata osim ako nemas upakovnu instalaciju sa service packom.

Poslednja izmena:
Moze biti ram memorija. Za test memorija dobar program je memtest - skini ga pa napravi od njega butabilan usb pa testiraj ramove - uglavnom imas na netu pa guglaj.

Moze biti i grafika, ali to tek probaj posto istestiras ram module.

Inace najcesce su to ili hard ili los instalacioni cd/dvd, mada ovo sto si napisao, mozemo te dve opcije otpisati.

Mogao bi ti i da proveris HDD na nekoj drugoj masini.Pa kada ga ispitas,onda uradi i formad HDD-a na tom drugom kompu,pa probaj ponovo.

Ovako ovo mnogi ne znaju i vrlo verovatno će me mnogi serviseri i instalateri proklinjati radi širenja ovoga.
Ja već jedno vreme za instaliranje windowsa koristim usb sa win7 live verzijom , na njoj postoji programčić koji se zove "win nt setup" na istoj fleški (od 16 gb) imam extrakovane windows instalacije xp , win7pro32bit , win764 ultimate i win8 enterprise - znači ne ISO fajlove već u folderima razvijene instalacije.
Instaliranje windowsa traje koliko i kopiranje fajlova sa usb-a na hdd , posle restarta se vadi fleska i instalacija windowsa sama završava posao.
Evo kako dati program izgleda

- - - - - - - - - -

Pogledajte prilog 363524

to je cini mi se bilo ovo s tim sto bas poruka o gresci nije bila ovakva.

http://www.askvg.com/how-to-change-...o-ahci-raid-in-bios-after-installing-windows/

-
20151104_094325.jpg
Nije u pitanju plav ekran evo poruke koja izlazi.
- Probao sam u drugi racunar da ubacim hard i da idem sa instalacijom do poslednje stavke i zadnjeg restarta a zatim ubacio hard u pomenutu masinu i uspela mi je instalacija, i sve radi samo update ne mogu da uradim

- Pogledajte prilog 363548Nije u pitanju plav ekran evo poruke koja izlazi.
- Probao sam u drugi racunar da ubacim hard i da idem sa instalacijom do poslednje stavke i zadnjeg restarta a zatim ubacio hard u pomenutu masinu i uspela mi je instalacija, i sve radi samo update ne mogu da uradim

http://forum.krstarica.com/showthre...a-racunaru?p=31323337&viewfull=1#post31323337
Мислиш да си измислио топлу воду?

Па са чиме инсталираш, и како инсталираш, добро да икако се ишта и прикаже, док ти једном лаптоп не направи - ПУФ! :)

Убаци ДВД ОпенСУСЕ и тестирај рачунај, имаш опцију приликом иницијализације ГРУБ-а:

- RESCUE SYSTEM -

- FIRMWARE TEST -

400px-Gfxboot_pic_01.jpg

Poslednja izmena:

Back