Kako da smanjim video zapis

ancika

Iskusan
Poruka
5.441
Ne znam gde da otvorim temu, pa je otvaram ovde. U podeshavanjima na fotoaparatu sam izabrala velichinu qvga, koja je odredjena za video zapise koji mogu da se poshalju putem e-maila. To ochigledno ne pomaze. Naime, kada snimam video, video koji traje 2-3 minuta ima velichinu od oko 80 MB. Volela bih to da smanjim, ali ne znam kako. u pitanju je AVI format.

Da s erazumemo- ne trazim nikakav program. Do sad je sve bilo ok. Snimala sam video zapise normalne velichine. Ne znam shta se promenilo. Mnogo snimam i fotografishem ponekad, i potrebno mi je da mi video ne zauzme odmah pola memorijske kartice. to je to. Dzabe mi program, kad napolju ne koristim komp.

Величину фајла диктира резолуција, компресија и материјал...
Уколико има доста динамике, покрета, боја... у кадру, то има осетан утицај на величину фајла...
А ако си тим апаратоим раније снимала шта слично, са мањим излазним фајлом, онда остаје да је до подешавања...

qvga је скраћено за Quarter Video Graphics Array, што би значило да је резолуција скресана на четвртину од VGA стандарда 640*480 (што значи да је резолуција коју би требало да добијеш 320*240)
Провери на неком рачунару, да није случајно склизнуло неко друго подешавање, па да је резолуција већа...

Kako to da proverim? U podeshavanjima fotoaparata postoje samo te dve opcije i vidi se da je podesheno na qvga. Ne znam kako na rachunaru da proverim...

- - - - - - - - - -

Videla sam: u opisu videa pishe frame width: 320, frame height: 240

- - - - - - - - - -

Data rate: 3067 kbps, total bitrate: 3155 kbps,

Математика је проста... kbps * s = величина фајла
3155 kbps * 60 секунди = 189300kb што даље значи да је минут тога око 180 mb
А то је, истина, много...
Једино што ту смрдуцка је тај формат... avi је првенствено намењен локалним рачунарима и није погодан за транспорт... ако имаш опцију, пробај да промениш формат у нешто друго...
mp4 или 3gp, пошто наслућујем да је телефон у питању...

Моја препорука је да се консултујеш с упутством или да купиш још једну картицу...
:mrgreen:
а што се слања тога мејлом тиче, верујем да фајл ипак мора да се прогура кроз VirtualDub или AnyVideoConverter...оба суу бесплатна, лагана и проста за коршћење...

Necu da kupujem drugu memorijsku karticu kad znam da moze da se nekako podesi da fajl bude manji. Menjanje memorijske kartice bi mi oduzelo vreme. Jeste da to traje 5 sekundi, ali nekad je i to dovoljno pa da izgubim ono shto zelim da snimim. nemamm nameru da ikome shaljem bilo shta e-mailom, jednostavno- samo mi treba da mi se ne zauzima onoliko mesto (17,5mb za 45 sekundi videa) na memorijskoj kartici.

Evo celog opisa
podesavanja.png

Hvala, ali ne treba mi to, nego kako da uradim neshto da mi ne zauzima onolko mesta na memorijskoj kartici? Nije problem da na rachunaru smanjim velichinu videa, nego nekad snimam duze u prirodi i nije bash uvek trenutak da menjam memorijske kartice kad se jedna napuni.

aha, okej, razumem sad šta želiš

ako nema u opciji na fotoaparatu da menjaš veličinu formata onda je malo zajebano
ostaje ti samo da svaki put brišeš videa sa kartice, sačuvaš u računar pa nanovo snimaš

definitivno ti je memorijska kartica malog kapaciteta

možda da se uradi firmaware aparata sa novom verzijom, pošto očigledno ovaj stari nema opciju smanjivanja formata

e ljudi..kako preporucujete devojci open source alate koje su pravili gikovi za druge gikove kad ce joj trebati bar mesec dana da skapira sta koja podesavanja cemu sluze I koji je format za sta I kako sve da se podesi.
s obzirom da je fajl takav I to AVI rekao bih da je slucajno odabrala video BEZ kompresije..tj RAW 320x240..lele 3MBita pa to je protok za odlican 1080p u h.264
rekao bih da je u pitanju .raw ali posto je sa audiom smesten je u obican .avi kontejner.

enivej ja se zezam sa ovim beta x265 odnosno MPEG-4 HEVC ..sat ipo odlicnog videa u 1080p stane na jedan CD ..al nema hardvera koji to pusta samo softverski dekoderi za sad..najavljeni hardver tek do kraja godine sa podrskom za HEVC

dakle mislim da devojci treba sto automatizovaniji program

Back