Kako da radim u svom interesu?

gost 434340

Zainteresovan član
Poruka
277
Pozdrav svima.

Naime imam veliki problem sa udovoljavanjem ljudima. Mislim da su svi bolji od mene. Osecam se bespomocno i da svako hoce da me iskoristi (mozda je takvo okruzenje) ali niko me ne vidi kao kompletnu licnost, vec kao predmet, pored teme o kojoj sam ranije pisala. Uvek sam u strahu da ne uvredim nekog mojim akcijama, strah od osude, ogovaranja. Uvek se trudim neku objektivnu perspektivu da imam ali to je losa ideja jer mi nismo sudije i svako ima svoj ugao, niti ikog briga sta je tacno i ko je u pravu.

Ima li neko savet?

Hvala unapred

Kako da radim u svom interesu, u smislu kako da ne sabotiram sebe zbog drugih, i kako da prestanem da mislim da su svi bolji od mene...
Za početak,to je proces i na tome se radi. Uvek preporučujem da taj proces ide uz nadzor nekoga ko je za to stručan. To je problem sa samopouzdanjem,a samopouzdanje se gradi vremenom,kroz razne situacije i postavljanje granica drugim ljudima. U redu je reći "Ne" , neće svet propasti ako se nekome to tvoje "Ne" ne svidi. Kažu da je "NE" pola zdravlja.

Mnogi ljudi imaju taj problem, najpre zbog vaspitanja. Preterano vaspitana deca koja su učena da posmatraju ljude kao dobre, kao ideal neki. Naravno druga krajnost je neotesanost i bahatost i prostakluk što isto ne valja, ali je ipak dobro kad osoba zna da kaže ne i poštuje najpre sebe. Medjutim mnogi ljudi su preosetljivi prirodno pa to ne mogu. Uglavnom bolje da čovek bude sam nego žrtva. Jer ako je stalno donji u društvu, nakupi se bes i svašta može da bude.

Mnogi ljudi imaju taj problem, najpre zbog vaspitanja. Preterano vaspitana deca koja su učena da posmatraju ljude kao dobre, kao ideal neki. Naravno druga krajnost je neotesanost i bahatost i prostakluk što isto ne valja, ali je ipak dobro kad osoba zna da kaže ne i poštuje najpre sebe. Medjutim mnogi ljudi su preosetljivi prirodno pa to ne mogu. Uglavnom bolje da čovek bude sam nego žrtva. Jer ako je stalno donji u društvu, nakupi se bes i svašta može da bude.
E to, toliko puta su me ljudi za85bali u zivotu a ja i dalje verujem da su dobri. Ne znam sta da radim nepodnosljiva sam samoj sebi sa tim glupim uverenjima kojih ne mogu da se otkacim. Ako se prisecam nekog ko me je tako izdao i povredio, trazim opravdanja i krivim sebe.

Praksa pokazuje da takvi ljudi ipak nadju svoje okruzenje...
Da ne poverujes, ali je tako...
Znaci nadju na kraju okruzenje koje ih ne zloupotrebljava...
Ja bas trazim takve ljude, i desavaju se dve stvari..

Ko me upozna , on mi sam prilazi...kad se nadju u nevolji, pa tek onda prepoznam da su takvi....
A ovako , posto ne mogu da ih prepoznam, uglavnom se sklanjaju od mene , jer misle da je ekstrovertnost i sirina kontakta nesto sto upucuje na isto bahato ponasanje kao i kod drugih.
Valjda zbog onog s kim si onakav si, sto bas i ne vazu uvek...

Ali zato imam poznanike, drugare, koji umeju da prepoznaju takve...

Kako da radim u svom interesu, u smislu kako da ne sabotiram sebe zbog drugih, i kako da prestanem da mislim da su svi bolji od mene...

možda na neki način i jesu bolji, i ja mislim da su bolji od mene. ali nekad kad bih mogla da uradim nešto i do mene je, i ja zabagujem. nije baš sve do drugih

mislim da razmisliš o nekom konkretnom slučaju a ne tako uopšteno
a nisu sigurno bolji svi od tebe u kojoj god kategoriji, zašto je to važno. imaš područje gde nisi inferiorna ili treba da ga nađeš ali to postoji. mada i ja ne mogu da kažem da sam izdominirala sa svojih milion godina :think:

ali mislim priđi problemu konkretno i vidi šta bi mogao da ti bude neki adut. nema veze ako su bolji dok god ima i za tebe nešto

E to, toliko puta su me ljudi za85bali u zivotu a ja i dalje verujem da su dobri. Ne znam sta da radim nepodnosljiva sam samoj sebi sa tim glupim uverenjima kojih ne mogu da se otkacim. Ako se prisecam nekog ko me je tako izdao i povredio, trazim opravdanja i krivim sebe.
Uticaj djetinjstva i roditelja

Nekada treba distancirati ljude, posebno ako ih neminovno srećeš, kao porodicu što srećeš vjerovatno. A treba i znati odgvoriti bezobraznim ljudima, naučićeš.
Ali budi uvijek korektna, nemoj postati kao drugi koji su tebe zeznuli i bili grubi.

Uči se sve, pa i to. Naučićeš sve

Back