Kako da postignete dobar rad srca i pre svega da umanjite rizik od infarkta!

alfalogo

Elita
Poruka
16.409
I evo posle nekoliko meseci probavanja jedne specifične terapije, ili dijete, gde mogu da kažem da ima i radosnih vesti.
I u pitanju su tri ključne stavke koje se po pitanju srčane stabilnosti moraju ispoštovati. Jedna od tih stavki je relativno zastupljena, dok druge dve izgleda da uopšte nisu. Čak šta više- sve zdravstvene preporuke su suprotne od toga. I sad me ova era ovolikih otkazivanja srca ni ne čudi. Kardiolozi tu jednostavno tumaraju po mraku, a može da se kaže da za ovu moju dijetu postoji i jedan slučajni studijski dokaz. Kažem slučajni, jer naprosto još niko ni ne zna šta je tu u relaciji.
Dakle prva od tri stavke je dovoljno sna! I kažem da je ovo relativna stavka, kako po određenim studijama, pa tako i na osnovu idividualnog karaktera. Dovoljno sna ne znači san od osma sati, a ni pet. Svako mora sebi da izmeri kolika satnica mu odgovara. Recimo- ako neko proba da spava osam sati dnevno, a dešava mu se da posle par dana ne može da zaspi, to znači da je osam sati za njega malo previše. Možda traba da proba sa samo sedam sati. Ili sa samo šet. Znači bitno je da se svaki dan postigne san. Kod mene je to sad nekih šest sati. Kad poštujem šest sati sna, to znači da mi se neće dešavati promašeni san, i da ću spavati svaki dan.
Druge dve stavke su vezane za sistem disanja, i obe su bitne. Za nekog je jedna bitnija, dok je druga bitnija za druge, ali bitno je da se obe ispoštuju.
U principu se treba truditi da se disajni i jedni sistemi što bolje ozrače. Da kažem da se treba potruditi da se što bolje ispodrigujete. I to je ono gde se danas u zdravom načinu života javlja problem. Gazirana pića su ono što ovde najviše može da pomogne, a ustvari se ljudi sve više okreću od toga. Koriste se i blaže varijante gaziranog ako uopšte, a ustvari bi trebake što jače varijante gaziranog i to pre svega posle jela. I naravno da to ne bude razblaženo ledom, kao što treba neka sobna ili podrumska temperatura. I da se popije u intenzivnom intervalu. Znači dok je to još dobro kiselo kako bi se podstaklo što bolje podrigivanje. A u principu je najbolje kad se podstakne podrigivanje i pre jela. A što ja radim pomoću piva. Dobro, malo pivo na prikladnoj tempraturi takođe popijem iz tri četiri zuga, pa onda ono, pa i psle jela ako imam desert onda što kiseliju vodu. Ja sam u prilici da koristim soda vodu od Švepsa, mada ni Knjaz Miloš iz staklenih flašica od pola litre nisu loše. Al ne one na zavrtanje, već ove sa čepom. One na zavrtanje kao da izgube gas.
Uglavnom što kiselije, a ako prolazim bez deserta, onda Koka Kolu ili Tonik od Švepsa. Oboje su baš zadovoljavajuća kiseli. I ne možete verovati- da je to bitno čak i posle jadne banane. I jednu bananu ili jabuku kad pojedem bitno mi je da posle toga popijem kiselu vodu da bi me ozračila. Znači i posle doručka obavezno! Možda ne pola litre, al bar dva decija.
Ovo je posebno bitno za one koji se posle doručka izlažu opterećenju. Recimo sportistima, a i inače.
I treća stavka je u načinu disanja!
Disanje ne sme da bude prenagljeno. Čak ni pod velikim optrećenjim. I pre svega što bi sportisti posle opterećenja trebali da nastoje da što pre skrate dah. Pa čak i u opterećenju da ne hvataju previše često pun dah. Možda je i bilje da se ima manje snage, nego da se ugrozi srce. Srce izgleda manje trpi ako je dah kraći, i inače što treba izbegavati zamahe punim plućima.
Malo je i taj mit o disanju punim plućima ono što treba da se menja. To je izgleda mnogo pogubno i ne treba se na to ni navikavati....

... A inače mi se ova tema lepo potrefila sa ovim istraživanjem iz Nemačke. Ovaj Krstaričin portal nije neki što se priloga tiče, al nekad znaju i da ga ubodu.
Znači radimo temu koja je, kako sam i rekao, medicinski još nedokučiva. I što se tiče te srčane aritmije gde se u dobroj meri oseća da se srce prenemaže- što je tu i veliko pitanje ko su tu ustvari ugroženija grupa, ovi što je osećaju, ili oni što je ne osećaju?
Za moj pojam- mislim da su uroženiji oni što je ne osećaju, i gde srce samo odjednom otkaže.
A inače taj problem sa alkoholom nema puno veze kao što su to ovi na osnovu Oktobar festa zaključili, već su tu problemi koje sam u uvodnom postu naveo. A to je neartikulisanost oko celog disajnog i jednog sistema. Oni tu na feštama što su pijani, pa više i galame. Puno hvataju vazduh, puno se prejedaju i piju, i sve to diže dijafragmu. I izgleda da srce tu trpi.
A inače se aritmije tog tipa dešavaju i ljudima koji sasvim zdravo žive. Čak šta više, ja sam primetio da je problem tada još i veći!
A inače, bez obzira da li neko problem sa srcem oseća ili ne, mislim da ste svakako ugroženi ako nastojite da upražnjavate neke od zdravih načina života koji se sada propagiraju.
Znači- što kiselije jednostavno mora da se pije posle obroka, a poželjno je i pre obroka. Ja to radim sa malim količinama piva pre ručka i večere. Dok za doručak praktikujem samo malo kisele vide posle doručka. I tu je sad fora, što je prva kisela voda koja je napravljena na ovom svetu, što bi ona i bila ono najbolje. Sve ovo ostako jednostavno nije dovoljno kiselo da bi izazvalo dubinsko podrigivanje. Samo šteta što je Šveps prestao da je proizvodi.
A inače je ta voda i prodavana pod lekovitu još u startu, jedino što je bolest promašena...

Vise naslucujem *sta je pisac hteo da kaze* nego sto vidim jasno izlozenu zamisao.
Cudni izrazi -
- nazivanje *dijetom* nesto u cemu podjednaku ulogu imaju i rezim spavanja i nacin disanja a ishrana se skoro i ne pominje (sem naglasavanja ovog nalivanja razl. napicima)
- *malo previse*?
- postizanje sna, promaseni san
- *ozracivanje* disajnog i *jednog*??? sistema
- pijenje u intenzivnom (???) intervalu
- mesanje pojmova gazirano i *kiselo* (kao da imaju isto znacenje???)
- kisela voda da bi me *ozracila*???
- *zamasi* (??) punim plucima
- srce se *prenemaze* (?)
- *kiselo* pivo?
-
-

Vise naslucujem *sta je pisac hteo da kaze* nego sto vidim jasno izlozenu zamisao.
Cudni izrazi -
- nazivanje *dijetom* nesto u cemu podjednaku ulogu imaju i rezim spavanja i nacin disanja a ishrana se skoro i ne pominje (sem naglasavanja ovog nalivanja razl. napicima)
- *malo previse*?
- postizanje sna, promaseni san
- *ozracivanje* disajnog i *jednog*??? sistema
- pijenje u intenzivnom (???) intervalu
- mesanje pojmova gazirano i *kiselo* (kao da imaju isto znacenje???)
- kisela voda da bi me *ozracila*???
- *zamasi* (??) punim plucima
- srce se *prenemaze* (?)
- *kiselo* pivo?
-
-
Pa valjda se kod nas tradicionalno kisela voda zove kiselom vodom. A gazirano je isti princip, možda jedino malo strani izraz. Mada se koristi i sodirano. A imaš i pića koja samo fermentiraju, mislim- suvišno raspravljati...
-I nisam ja rekao samo dijeta, već i terapija, mada može i režim. A u principu je reč o tome šta u skladu sa obrokovanjem mora da se radi, pa čak i posle banane. I spavanje sam naveo kao odvojen faktor. I kao predlog kako da se odredi neophodan san. Onaj gde čovek i efektivno svaku noć postiže dubok san. A to je bitno da se ne bi dešavlo da se sedmično događaju besane noći. To se jednostavno dešava ako se sa satnicom spavanja preteruj, i ja to smatram štetnim za srce.
-Ozračivanje disajnog i jednog sistema- pa to smo valjda preveli pod podrigivanje. E to je bitno da se uradi. A ti ne moraš.
-Ispijanje u intenzivnom intervalu hoće da kaže da to ne daje preteranog smisla ako se piću dozvoli da ono izvetri, pa i da ne doprinozi dovoljnom podrigivanju. Pa eto, da ne misle ljudi da to treba da se cedi. Ako već.
-Zamah punim plućima, al ti izgleda ne znaš da punim plućima ne možeš da udahneš svaki put. Da imaš osećaj kao da si udahnuo do pete. Neki ljudi to razrade, a neki ne, pa eto to malo funkcioniše pomoću zamaha, ili zaleta. A dešava se da to ljudi razviju zbog panike oko kratkog daha. Međutim ta panika je lažna.
Pa eto bitno je da se i to zna. To je skoro isto važno kao i ovo sa podrigivanje, a najgore je ako neko praktikuje i jedno i drugo- da ne podriguje posle jela, i da hvata tako krupan dah. Pa još i ako trenira.
-A ovo što se srce prenemaže, pa srce se muči. Preskače, zastaje, zagušuje, trokira i to se prilično i oseća. Pa eto ako sam to nazvao i prenemaganjem. A inače se to uzima i pod aritmijom, samo što aritmija ima i onih ubrzavajućih. Te ubrzavajuće aritmije su inače dosta i proučene, ali ova oko zagušivanja izgleda nije uopšte. Uopšte se ne zna koji problem je po sredi, što ujedno i meni daje slobodu da izmišljam pojmove kavi mi upravo dođu. Pa čak i to da su oni što nikakav problem ne osećaju čak i ugroženiji od ovih što nešto osećaju, i da svakako svako treba da se pridržava mog predloga ako mu je milo njegovo srce :aha2:

Ne, kod nas se tradicionalno MINERALNE vode zovu *kiselim* vodama a to je pogresno jer postoje mineralne vode koje nisu kisele. Na nekim teritorijama vecina mineralnih voda uopste nisu kisele - vec bazne. Kiselo je ono sto ima ph vrednost manju od 7 a *mineralno* je ono sto ima sadrzaj minerala preko odredene vrednosti. To su 2 razlicita kriterijuma. Fermentiranost kao odlika (ili nacin dobijanja) npr. vina, kefira ili, tebi omiljenog, piva je nesto sasvim trece sto se ne podudara obavezno ni sa kiseloscu a posebno ne sa *mineralnoscu*. *Gaziranost* je, pak, nesto cetvrto i oznacava postojanje CO2 u napitku.. Tako da pisuci ovako *ofrlje* kako ti volis (ili moras) da radis neces olaksati razumevanje svoje *spektakularne teorije* onim citaocima koji podrazumevaju logicnost u izlaganju ideja.
Slicno bih mogao da ti objasnjavam i za jos ponesto ali me mrzi - pokusaj ti da shvatis moju (dobru) nameru...
Ili nastavi da *izmisljavas* ekskluzivna (ekscentricna) znacenja termina posto su ti naucnici *neznanjem problema* dali tu slobodu, kako kazes

Poslednja izmena:
Ne, kod nas se tradicionalno MINERALNE vode zovu *kiselim* vodama a to je pogresno jer postoje mineralne vode koje nisu kisele. Na nekim teritorijama vecina mineralnih voda uopste nisu kisele - vec bazne. Kiselo je ono sto ima ph vrednost manju od 7 a *mineralno* je ono sto ima sadrzaj minerala preko odredene vrednosti. To su 2 razlicita kriterijuma. Fermentiranost kao odlika (ili nacin dobijanja) npr. vina, kefira ili, tebi omiljenog, piva je nesto sasvim trece sto se ne podudara obavezno ni sa kiseloscu a posebno ne sa *mineralnoscu*. *Gaziranost* je, pak, nesto cetvrto i oznacava postojanje CO2 u napitku.. Tako da pisuci ovako *ofrlje* kako ti volis (ili moras) da radis neces olaksati razumevanje svoje *spektakularne teorije* onim citaocima koji podrazumevaju logicnost u izlaganju ideja.
Slicno bih mogao da ti objasnjavam i za jos ponesto ali me mrzi - pokusaj ti da shvatis moju (dobru) nameru...
Ili nastavi da *izmisljavas* ekskluzivna (ekscentricna) znacenja termina posto su ti naucnici *neznanjem problema* dali tu slobodu, kako kazes
Ako si ti razumeo to je tebi odprilike i dovoljno. A ovo je forum, pa tako da niko nije uskraćen za dodatno pitanje.
I da, ti možeš da imaš kiselu vodu a da uopšte nije mineralizovana. Uzmeš sodaStrim i napraviš sebi kiselu vodu sa česme. A inače i naučnici koriste termin kiselosti u kombinaciji sa CO2. A gazirano znači da je to samo zbog to gasa. Ne znam ni što ti je to toliko zapelo. Kiselo je sve što je gazirano, prirodno kao i neprirdno.
I moja teorija nije spektakularna, već realna. Mene samo čudi kako toliki promašaj, tolike transplatacije srca za ništa.
I kako se baksuzi potrefite da vam vazdan nešto smeta¿¡

Stvarno tesko shvatas. Kiselo NIJE sve sto je gazirano. Kiselo je sve cija je ph vrednost manja od 7. Gazirano je sve sto u sebi ima CO2. Da li si u stanju da shvatis sta znace klasifikacije po RAZLICITIM kriterijumima?
Koji naucnici koriste termin kiselosti *u kombinaciji* sa CO2? Takvi *naucnici* poput tebe?
Naravno da nije spektakularna - zato sam to i napisao sa navodnicima. Da li znas sta znace navodnici u tekstu i da li si cuo za ironiju?
Takodje, da li znas da nema potrebe da citiras post na koji odgovaras ako je poslednji -odmah iznad tvog odgovora?

Poslednja izmena:
Stvarno tesko shvatas. Kiselo NIJE sve sto je gazirano. Kiselo je sve cija je ph vrednost manja od 7. Gazirano je sve sto u sebi ima CO2. Da li si u stanju da shvatis sta znace klasifikacije po RAZLICITIM kriterijumima?
Koji naucnici koriste termin kiselosti *u kombinaciji* sa CO2? Takvi *naucnici* poput tebe?
Naravno da nije spektakularna - zato sam to i napisao sa navodnicima. Da li znas sta znace navodnici u tekstu i da li si cuo za ironiju?
Takodje, da li znas da nema potrebe da citiras post na koji odgovaras ako je poslednji -odmah iznad tvog odgovora?
Pa nema, kad se na temi ne bi našo neko da od nebitnog pravi bitni i od bitnog nebitno, ta tema valjda ne bi uspela¿¡
K'o da je bitno! Narod zove kiselim, ja ga sigurno neću zvati topovskim. Sad, da li da kažem generalno gazirano, a gazirano je samo ono što je fabrički dorađeno. Za šampanjac ti ne možeš da kažeš da je on gaziran, a ustvari je sličan kao i gazirano. Znači sve zovem kiselim. Šampanjac sam samo izuzeo zbog toga što je previše alkoholizovan da bi se koristio kao aperitiv u svrhu koju ja navodim. Mada trgnem ja i šampanjac.
A inače se takođe i za mora i okeane kaže da postaju kiseliji zbog povišene apsorbacije CO2, što ustari smeta oklopnjacima zato što im razjeda oklope.
Tako da...
I da li si ti ironičan, bezobrazan ili samo baksuuz- to mene savršeno ne zanima. Ako ti se ovo nečim čini, čini ti se, a ako ne- ti uzmi pa radi sve suprotno od toga!
I lakše mi je da te citiram zato što sam na mobilnoj verziji pa čisto mi nekad zatreba da ponovo pogledam šta si našvrljo. Onako mora previše da se mota. A i ovi su uveli novu opciju koja automatski skraćuje citat tako da ne bode oči baš preterano.

Back