Kako da obrisem ubuntu iz boot menu-a

Ivanovic18

Početnik
Poruka
34
Zdravo instalirao sam ubuntu, i imao sam neki problem tako da sam u windowsu u disk managmentu obrisao njegovu particiju, i kasnije u cmdu kucao bootrec.exe /fixmbr. To sam pronasao na internetu, da se tako brise.
Ipak kada sam ponovo otisao u bios u boot menu mi je i dalje stojao ubuntu. Nasao sam neki nacin preko bcdedita da brisem to, ali kada ponovo udjem u tu ponovo stoji ubuntu. Kada u cmd ukucam bcdedit /enum firmware izbacuje mi windows boot manager i jos ova 2
https://ibb.co/PhKBSBd
https://ibb.co/yXTgZnY
Da li neko ima neko drugo resenje za brisanje ovog ubuntua

Idi desni klik na My comp,ili PC,ako je Win.10 pa na komandu Manage,kada izadje sledeci prozor idi na komandu Disk Managment.Onda se otvori sledeci prozor,dobro pazi i nadji tu particuju,pa na nju idi desni klik i sledeci prozor na Format.Formatiraj tu particiju i bice ti cista i spremna za ponovnu instalaciju Ubuntu-a,ul vece ako ces neki drugi OS.

Vec sam to uradio, ali mi u boot menu stoji ubuntu koji je obrisan, a kada bih sada ponovo uradio isto onda bih imao 2 ubuntua i verovatno bi se tako redjli
Onda uradi isto to sem formatiranja uradu Delete partition i ostavi unlocated,jedno vreme,pa kad ti zatreba.Podigni OS,ili ostavi kao ostavu particiju.Ne bi trebalo da ti duplira,jer sam radio to mnogo puta,posto imam 3 OS-a i kada hocu da reinstaliram,ili obrisem samo formatiram i ostavim praznu particiju.

постоји могућност да постоји још једна партиција са инструкцијама за подизање убунтуа преко уефија. провери све партиције и нађи ту малу и обриши.
Мада, можда би могао да кажеш и на који начин си извршио подешавање Виндовса да препозна убунту (колико се сећам за тако нешто је морао да се користи неки посебан алат...

Da probam malo bolje da pojasni.
Imao sam samo windows na ssdu kada sam odlučio da instaliram i Ubuntu. U disk managment sam od d particije uzeo 40 gigabajta tako da sam dobio 40gb unallocated prostora. Zatim sam ubacio USB i instalirao ubutnu. Onda sam imao GNU GRUB da izaberem da li želim da startujem windows ili linux, ali pošto mi tastatura u grubu nije radila uvek je startovao linux i nikako nisam mogao da se prebacim na windows. Posle sam našao neku komandu koja kada se ukuca u terminal odmah vodi u BIOS u to sam uradio. Zatim sam u biosu na first boot device stavio windows boot manager i startovao windows. Ušao sam u disk managment i deletovao onih 40gb koje sam odvojio za Linux i d particiju sam extendovao sa tih 40gb. Ali još uvek mi se pojavljuje Ubuntu u boot menu.
Nadam se da je sada malo bolje pojašnjeno

Imao sam samo windows na ssdu kada sam odlučio da instaliram i Ubuntu. U disk managment sam od d particije uzeo 40 gigabajta tako da sam dobio 40gb unallocated prostora. Zatim sam ubacio USB i instalirao ubutnu. Onda sam imao GNU GRUB da izaberem da li želim da startujem windows ili linux, ali pošto mi tastatura u grubu nije radila uvek je startovao linux i nikako nisam mogao da se prebacim na windows. Posle sam našao neku komandu koja kada se ukuca u terminal odmah vodi u BIOS u to sam uradio. Zatim sam u biosu na first boot device stavio windows boot manager i startovao windows. Ušao sam u disk managment i deletovao onih 40gb koje sam odvojio za Linux i d particiju sam extendovao sa tih 40gb. Ali još uvek mi se pojavljuje Ubuntu u boot menu.
Мало ми је чудно да ти тастатура није радила у грубу?

Према фоткама у насловној поруци, изгледа да је остала бут партиција од Убунтуа (служи да би се Убунту подигао преко уефија). С друге стране теби је груб обрисан и он се више не појављује што ше рећи да је проблем који треба да средиш у самом виндовсу.
Овакви проблеми се на линуксима решавају ажурирањем груба. Одавно се нисам бактао са виндовсом на кућном рачунару па нисам ни долазио до оваквих проблема...

boot loader ti je na drugoj particiji onda, gde je i win.
nadji nesto ovako.

Poslednja izmena:
I meni je cudno da ti tastatura nije radila u grub-u.Kod mene rade i PS2 i USB tastatura.Ako vec iz BIOS-a ulazis u Windows,onda iz win.-a ocisti tu particiju.Onaj postupak,desni klik na My PC,pa Manage,disk Mangment i Delete partition.Ubrisi i ako je Ubuntu napravio jos neku manju particiju od tih 40 GB i ostavi ih one ce se spojiti zajedno u jednu particiju Unlocated.Onda ponovo podigni Ubuntu.Evo pogledaj ovaj tutorijal.
Mada u Windows exploreru ne vidis Ubuntu particije,zato idi u Manage i tamo se vide sve particije.

Samo je problem što sada imam 2 ubuntua u boot manageru, i to će verovatno samo da se gomila a nikako ne mogu da ih sklonim
Pogledaj dobro tutorijal i obrisi obe particije i posle ih spoj u jednu,kao na tutorijalu.Uvelicaj sliku tutorijala na ceo monitor i pusti vise puta da bi zapamtio sta treba da radis.Samo ako hoces ponovo da instaliras Ubuntu,onda ostavi particije Unlocated,nemoj da ti budu formatirane u NTFS.

Pogledaj dobro tutorijal i obrisi obe particije i posle ih spoj u jednu,kao na tutorijalu.Uvelicaj sliku tutorijala na ceo monitor i pusti vise puta da bi zapamtio sta treba da radis.Samo ako hoces ponovo da instaliras Ubuntu,onda ostavi particije Unlocated,nemoj da ti budu formatirane u NTFS.
1625611653958.png

Ovako izgleda moj disk managment, nemam sta da obrisem

Prilozi

• 1625611649100.png
    1625611649100.png
    40,7 KB · Pregleda: 3

Back