Kako da obrisem OS?

aleksazr

Domaćin
Poruka
3.373
Testirao sam windows xp 64 sp2, i sada ne mogu da ga se resim.

Taj xp64 disk sam spojio na drugi kompjuter i obrisao particiju gde je xp64 bio instaliran,
ali kad butam sa tog xp64 diska opet mi nudi xp64.
Ako i odaberem tu opciju kaze kako ne moze da nadje fajlove.

Probao sam da na tu particiju instaliram win10, nadajuci se da ce win10 obrisati xp64 za sva vremena,
ali mi i ona po butanju nudi staru verziju OSa, tj. taj xp64.

Kako da ga se resim, kojim programom?

edit: mogao bih u novom OSu da kazem da mi ne nudi staru verziju OSa,
ali to mi ne resava problem skroz...

edit2: da li bi brisanje MBRa sredilo stvar?

Poslednja izmena:
Obrisi Boot fajl :)

- - - - - - - - - -

Ubaci Win XPsp3 i butuj zatim obrisi sve patricije :) onda napravi novu C i instaliraj OS :)

- - - - - - - - - -

ili obrisi samo tu patriciju gde se nalazi taj OS :) onda kreiraj novu i formatiraj :)

Obrisi Boot fajl

Gde se, sada, nalazi taj fajl?

Ubaci Win XPsp3 i butuj zatim obrisi sve patricije :) onda napravi novu C i instaliraj OS :)
ili obrisi samo tu patriciju gde se nalazi taj OS :) onda kreiraj novu i formatiraj

to sam uradio, obrisao particiju, napravio novu, formatirao, instalirao win10

Poslednja izmena:
Obrisi Boot fajl

Gde se, sada, nalazi taj fajl?

ili obrisi samo tu patriciju gde se nalazi taj OS :) onda kreiraj novu i formatiraj

to sam uradio, obrisao particiju, napravio novu, formatirao, instalirao win10

Ako je Windows XP onda se nalazi na disku gde je instaliran C-D-E ........ Gde je folder Program Files ili Documents and Settings :)

idi na Tools > Folder Options > View >

i de - stikliraj polje > Hide protected operating system files ( Recommended)

i odaberi show hidden files and folders

Klikni Apply

da bi video Boot fajl :) A mozes i sa Live CD-a

sta je onda problem ?

Poslednja izmena:
sds.jpg

ovo je Boot fajl - ja koristim Dual Boot i nije mi potreban - BOOT.Bak na slici :)

Razumem sta pitas i primecujm da ti uopste ne ulazis u Boot :lol: Kada bootujes Instlacioni Disk Win XP pojavi se plavi prozor....... dok kod tebe nije tako :aha:

Tvoj sistem se normalno pokrece i nije u Boot rezimu :) on te salje na izbor Instaliranih Operativnih sistema ;)

Poslednja izmena:
Kad ubacis Instalacioni DVD ili CD i restartujes PC - onda dobijes poruku da kliknes bio koje dugme na tastaturi da bi pokrenuo instalaciju sa tog CD/DVD-a :) i ne nudi koji OS zelis da pokrenes ;) nego krece sa instalacijom i ucitavanjem drajvera i fajlova i pokaze ti Instalacioni prozor ......

Stavi CD Room da bude prvi Boot disk i proveri da li tvoj Instalacioni disk moze da se bootuje :hvala:

Poslednja izmena:
Izgleda da je reseno, ispada kao da se xp64 instalirao na dve particije. Na disku gde sam instalirao xp64 imam
dve particije, i nasao sam njegove fajlove i na drugoj particiji, svi su hidden. Obrisao sam koje mi je sistem dozvolio,
i sad se drugacije ponasa, znaci zaista je te fajlove koristio... a znam da sam odabrao prvu particiju kao destination za instalaciju.
Sad se tokom buta pojavljuje windows boot manager, pre ga nije bilo. Obrisacu tu particiju, pa da vidim onda.

Norton Utility je zakon za rad sa Hard diskom, uvek bio i biće!

DOS, FORMAT: /C, D, E, ........... :per:

Kad bi vi Windosovci znali šta je to! :hahaha:

(Iskreno, i ja sam zaboravio komande u DOS-u :confused:) :hahaha:
Brateee , samo te pratim šta piskaraš na forumu od kada si se pojavio - ti nemaš pojma koliko si šupalj što se windowsa tiče , a i što se linuxa tiče - i tamo samo lupetaš , tučeš kao maxim po diviziji.
bolje uzme knjigu u šake i nauči nešto - to ti je moj najdobronamerniji savet

Brateee , samo te pratim šta piskaraš na forumu od kada si se pojavio - ti nemaš pojma koliko si šupalj što se windowsa tiče , a i što se linuxa tiče - i tamo samo lupetaš , tučeš kao maxim po diviziji.
bolje uzme knjigu u šake i nauči nešto - to ti je moj najdobronamerniji savet

Čekam na tebe, ti si glavni učitelj ovde, još pre dve godine si svima ovde obečao da češ nas naučiti kako da instaliramo XP u šporet smederevac, i ja još čekam... :lol:

Odavno ne bih dolazio na Krstu da nije tvog obečanja... :lol:

A usput, jel znaš ko je Norton? :lol:

norton kasperski zvani avast ili avira

Их, где си ти отишао.... :)

Ради се о програмима, а не о вирусима, антивирусима... :)

Ај мало да вас цимам :lol: :

z_fdisk.gif

Старији знају о чему се ради, а ви новокомпоновани мајстори као што је snejks, време је да кренете у забавиште, тј, на почетнички курс информатике. :lol:

Poslednja izmena:
Сви би да манипулишу са ХАРД ДИСКовима, а незнају ни основне ствари. :)

Али добро, пошто је време корисничког гафичког интерфејса одмакло у небулозу захваљујучи неким компанијама, кад се неко нађе у проблем као што је описано у уводном тексту теме, требало би барем знати покренути неки Ливе Линукс одакле се може радити на диску... :)

Само један пример:

gparted.jpg

partition-editor.png

Poslednja izmena:
Uvek sam vise voleo da imam 2 HDD-a od 500GB nego 1 od 1TB.Zato so kad imas dva HDD-a i 2 OS-a,mnogo stvari mozes da uradis povodom sredjivanja jedno HDD-a sa srugog.I sad imam i Linux,sa koga se isto mogu srediti svi problemi na drugim HDD-ovima.Pisao sam vise puta da se pojavljuju veliki problemi pri reinstalaciji sistema i format HDd-a pri podizanju drugog OS-a,jer se desi da tad ne uspe koplet format,i tad pocnu problemi,sta sad i kako.Ovako sa drugog HDD-a imas drugi OS i ides desni klik na ikonu My Documents i na komandu Mange,kada se otvori sledeci prozor ici na komandu Disk Managment i tu mozes da formatiras particiju na koji ces novi OS i uspeva iz prve,a tu moxe i da se resi particionisanje HDD-ova.

Их, где си ти отишао.... :)

Ради се о програмима, а не о вирусима, антивирусима... :)

Ај мало да вас цимам :lol: :

z_fdisk.gif

Старији знају о чему се ради, а ви новокомпоновани мајстори као што је snejks, време је да кренете у забавиште, тј, на почетнички курс информатике. :lol:
što se opet blamiraš ovde?
ja dok sam radio particionisanje sa fdiskom sa flopija radi instalacije win-a na hard veći od dva giga ti si pišao po prašini , kada bih ti sada pokazivao slike iz cp/m-a na diskovima od 50 megabajta ti bi seo na dupe , a ovo je sa flopija iz win 3,1 i win 95 kao i 98-ce i milenijuma iz doba ms-dos-a, što je bilo mnogo mnogo kasnije, lepo ti kažem odustani i nemoj da se blamiraš bez potrebe

Сви би да манипулишу са ХАРД ДИСКовима, а незнају ни основне ствари. :)

Али добро, пошто је време корисничког гафичког интерфејса одмакло у небулозу захваљујучи неким компанијама, кад се неко нађе у проблем као што је описано у уводном тексту теме, требало би барем знати покренути неки Ливе Линукс одакле се може радити на диску... :)

Само један пример:

gparted.jpg

partition-editor.png
nemaš ti pojma ni sa linux-om , kada bih ti dao da instaliraš slakwere 6 ili 7 , ti bi seo i plakao , ovi današnji linuxi imaju veze sa pravim linuxom koliko i ms-dos sa windows10

nemaš ti pojma ni sa linux-om , kada bih ti dao da instaliraš slakwere 6 ili 7 , ti bi seo i plakao , ovi današnji linuxi imaju veze sa pravim linuxom koliko i ms-dos sa windows10

Ооооо, дечко, па ти и даље тумачиш мене, ти знаш колико ја знам? :lol: Морачу да те припитам често за себе. :lol:

Пази на монитор, можда му штукне свест. Чујем, имаш добру графичку?... :per:

Него, кад ћеш да научиш основу Њиндоњса? :hahaha:

Ај да чујем како иду команде у ДОС-у за форматирање Диска, редослед... :lol:

Напиши овде свој ник "snejks" у аски коду, и провуци га на свој монитор. :)

Poslednja izmena:
instalirao sam mint u dual bootu sa windows-om 8.1

kako da izbacim grub i da mi se bootuje samo osmica

Па зар ниси инсталирао ГРУБ? Како си онда уопште овде на мрежи, на Крстарици? :)

У подешавањима у МИНТ-у имаш могучност да ставиш да ти се прво бутује 8-ца...

Или желиш да се бутује само 8-ца, без Линукс ГРУБ-а?

Врачање БУТ Лоадера за Виндовс 8

Убацити БУТ ЦД/ДВД Виндовс 8:

Кликни на : Repair your computer

- Troubleshoot

- Command Prompt

Када се укаже Команд Промт, укуцај:

bootrec /FixMbr
bootrec /FixBoot
bootrec /ScanOs
bootrec /RebuildBcd

ЕНТЕР

Извади ДВД

куцај : EXIT

ENTER

Рестартуј комп, и то је то :)

Poslednja izmena:
instalirao sam mint u dual bootu sa windows-om 8.1

kako da izbacim grub i da mi se bootuje samo osmica
Bolje je sacekaj tih 10 sec. i strelicom odaberes da ti se podigne sa Win.8,jer ako se budes zezao sa GRUB-om,mozes izgubiti mint,a da ne mozes da ga pokrenes.Morao bi onda iz BIOS-a birati koji ces OS,a to je jos veca procedura.Ovako ako se vec uspeo da ih sastavis,neka ih tako.Ako nisi siguran,bolje ne diraj nista.a mogao bi da odes na You Tube i da postavis isto pitanje,mozda ces tamo naci i na srpskom tutorijal,pa onda i gledas i slusas.Ja sam Ubuntu isto tako probao i kada god sam vracao GRUB,uvek sam gubio taj OS. I nisam mogao da ga pokrenem,jer se Win.i Linux bas ne slazu po tom pitanju.Posle sam instalisao Ubuntu na drugi HDD i kad hocu na Win.7 ili Win,8.1 lepo na stre;icu i odredi Win.8.1 i posle dobojem komandu Win.=ova koji hocu da pokrenem.Samo malo strpljejnja.Ako hoces skroz da ukines Mint,onda idi desni klik na ikonu My Computer,pa na komandu Manage.Kada se otvori sledeci prozor,izaberi komandu Disk Managment,otvoric ti se sledeci prozor.Idi desnim klikom na tu particiju gde ti je Mint,otvorice se padajuci meni i unutra,medju ostalim i komanda Format.I tako ces se otarasiti tog OS-a,a ostaje ti slobodna particija.

Poslednja izmena:
Bolje je sacekaj tih 10 sec. i strelicom odaberes da ti se podigne sa Win.8,jer ako se budes zezao sa GRUB-om,mozes izgubiti mint,a da ne mozes da ga pokrenes.Morao bi onda iz BIOS-a birati koji ces OS,a to je jos veca procedura.Ovako ako se vec uspeo da ih sastavis,neka ih tako.Ako nisi siguran,bolje ne diraj nista.a mogao bi da odes na You Tube i da postavis isto pitanje,mozda ces tamo naci i na srpskom tutorijal,pa onda i gledas i slusas.Ja sam Ubuntu isto tako probao i kada god sam vracao GRUB,uvek sam gubio taj OS. I nisam mogao da ga pokrenem,jer se Win.i Linux bas ne slazu po tom pitanju.Posle sam instalisao Ubuntu na drugi HDD i kad hocu na Win.7 ili Win,8.1 lepo na stre;icu i odredi Win.8.1 i posle dobojem komandu Win.=ova koji hocu da pokrenem.Samo malo strpljejnja.

Добар савет, и ја му препоручујем да остави све, и да покреће ВИН са ГРУБ-а.

Касније може да постави да му се прво бутује ВИНДОВС, кад буде расположен, објасничемо му. :)

Није проблем вратити ГРУБ, иако се има Виндовс. Једноставно се ГРУБ поново инсталира, и уједно приликом инсталације, учита сваки систем који постоји на ХДД... :)

Ја често инсталирам неки систем поред МИНТ-а, и кад обришем тај неки други, вратим ГРУБ Лоадер МИНТ-ов... :)

http://community.linuxmint.com/tutorial/view/245

Данас сам инсталирао NETRUNNER 14 Frontier , лак је за рад, препоручљив за почетнике! :)

http://www.netrunner.com/screenshots/

kicker.jpg

Poslednja izmena:

Back