Kako da dete počne da vam se poverava?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.205
Roditelji se često suočavaju sa izazovom kako da podstaknu decu da se otvore i progovore o svojim problemima.
Prema rečima dečjeg psihologa ključ ne leži u dugim i ozbiljnim razgovorima, već u kratkim, ali redovnim razgovorima koji se vode s namerom i razumevanjem
Deca, naročito mlađa, mogu brzo da izgube koncentraciju i emocionalno se preopterete ako ih pokušate naterati na dugačak razgovor.Zato umesto da vodite jedan iscrpljujući razgovor na određenu temu, pokušajte da uvedete niz kraćih razgovora u trajanju od tri do osam minuta. Ovakav pristup je deci prirodniji, manje stresan i pomaže im da se lakše izraze.

Clip_2dete.jpg

Deciji psiholog preporučuje da se prilikom svakog razgovora fokusirate na tri stvari:

-Namera – uđite u razgovor sa ciljem da naučite nešto novo o svom detetu. Pažljivo slušajte šta vam govori i kako reaguje,
jer će vam to pomoći da sledeći put nastavite razgovor sa više razumevanja.

-Ton – razgovori o osećanjima treba da budu pozitivni. Nemojte dozvoliti da dete svaki ozbiljan razgovor povezuje s kritikama.
Umesto toga, nežno uvedite temu, na primer rečima: „Primetio/la sam da si ovih dana malo povučen/a. Šta se dešava?“

-Odabir pravog trenutka – birajte situacije kada je dete opušteno.

...
Prema rečima dečjeg psihologa ključ ne leži u dugim i ozbiljnim razgovorima, već u kratkim, ali redovnim razgovorima koji se vode s namerom i razumevanjem
...

Тачно !
Треба бити у непрестаном контакту, опуштено, без оптерећења и полицијских испитивања ...

Обавезно и своја кретања и акције редовно откривати и анализирати.

"Идем сутра тамо, очекујем то и то ..."
"Био сам, добио сам то и то"

Poverenje se gradi od rodjenja.
I radi se svaki dan na tome.
Jedna od gresaka (i ja sam je pravio) je sto mnogi roditelji misle da "dete ne razume".
Ne da razume, nego bas bas razume i upija.
Poverenje je stvar koja ide u dva smera, tako da dete mora da oseti i da se vi njemu na neki nacin poveravate.

Zatim ide ona cuvena oko emocija.
Dete mora da ispolji emocije, i roditelji moraju da stvore sigurno mesto za decu da ispoljavaju svoje emocije.
To je, mozda, i najvazniji deo u stvaranju atmosfere u kuci, u kojoj ce sutra, kada odraste, dete osecati da moze da se poveri.

Back