kako bi reagovali.....

Mileva, samo da ti prijavim da je tvoja situacija vrlo uobičajena i svako ko nije zapisivao, taj je ostao bez knjiga.
Meni neke knjige fale, ali neke koje znam da su tuđe, nisam nikad vratila jer ne mogu da se setim od koga sam pozajmila.
Čak sam i pitala nekoliko ljudi za koje znam da čitaju, da li sam od njih pozajmila i svi su negirali.
Tako da znaš da ti je to kolektivna boles'.
A ja mislim da ti je ideja sjajna i ne vidim zašto bi se bilo ko trebao uvrediti. Poenta je da se ljudi sete da vam vrate knjigu ili bar da se posrame ako već ne planiraju da vrate.
Ako će se ljutiti zato što više nećete da pozajmljujete, ko im hebe mater. Nismo deca pobogu.

Meni kada nestanu knjige ( a ima par kuca-porodica) kojima pozajmljujem, prvom prilikom kada se vidimo kod njih ja trazim. Ako poricu u smislu: ej pa nisam tu knjigu od tebe pozajmila/o i sl. Ja otvorim koricu i na prvoj strani ako pise: "ova knjiga pripada ...............(moje ime i prezime) i ispod datum kada je kupljena, dobijena na poklon, sta god...
Onda samo zaplenim, nema dalje price. A i svi znaju da se ljutim kada mi ne vrate.

ma mekoma sam i pisala
vratite knjigu Donamilevi
Preventive radi
ali ne vredi....

inace evo kupili smo dve od nedostajucih knjiga
pet sam narucila sa kupinda
i opametila

Da li bi se našli uvređeni primanjem maila ovakve sadržine
meni zvuči prilično grubo, ali se osećam ko magarac po ko zna koji put
i rešila sam da stavim tačku
PS
Dođe mi da dodam i da novac ne traže

pa sad...ako se ne sećaju da su uzeli knjigu - uvrediće se... a ako se sećaju pa je ne vraćaju, omrznuće vas načisto :lol:
doduše, možda se i na to pismo naprave loodi, kao što se prave loodi u vezi vraćanja knjiga....

Ma ne treba sad tu praviti neku zlu krv oko svega. Kao sto neko zaboravi kome je pozajmio knjigu, tako i taj neki zaboravi od koga i da li je uopste pozajmio. Sve je to ljudski, a hvala bogu da smo u stanju da zaboravljamo, nije to ni tako lose.
Nego lepo objasnis zasto ne dajes vise knjige, a moze i ovo na potpis ko moze to da izvede. Nema sta ko da se ljuti.

DakleM
ako me drugarice forumašice i drugovi forumaši ne oprave nema ko drugi:mrgreen:
Elem
primetim danas da mi fali najmanje 20 knjiga
od tih 20 pet smo mm i ja kupovali po najmanje tri puta iz istog razloga kao sad
jednostavno nema ih
kupujemo dosta knjiga i izgleda da je svima oko nas jednostavnije da od nas uzimaju, no da idu u biblioteku ili kupuju
imam utisak da to nije konacna cifra nedostajućih knjiga već one koje su nam pale na pamet i videli da ih nema
naravno ceo dan zovemo prijatelje, poznanike i kolege
gotovo sve su beletristika, a tri stručne nažalost godinama nisu štampane te do njih ne možmo doći
i naravno niko nista uzeo nije
za neke od njih smo sigurni kod koga su
te osobe to poricu
za neke nemamo pojma kome smo ih dali
to je naravno greska jer nokad pisali nismo
ko velimo priateljima pozajmljujemo
i tako sad se nešto premišljam da pustim mail sledećeg sadržaja svima, ali baš svima koje znam

Dragi prijatelji, poznanici i kolege
pošto smo opet ostali bez većeg broja dtagih nam knjiga, od kojih smo neke kupovali i više puta upravo iz istih ovakvih razloga
najljubaznije vas sve molimo da nikada više i ni pod kojim okolnostima od nas ne tražite knjige na pozajmicu.
Nadamo se da nas razumete
Poydrav
NNNNN

Da li bi se našli uvređeni primanjem maila ovakve sadržine
meni zvuči prilično grubo, ali se osećam ko magarac po ko zna koji put
i rešila sam da stavim tačku
PS
Dođe mi da dodam i da novac ne traže

Тај проблем сам решила још у гимназији.
Једној другарици сам дала , из татиног дипломског комплета Достојевског, први и други део ''Браће Карамазових''. Први део је враћен са отиском шоњице за кафу. Други није враћен- порекнуто да је дат. А дат је.
Била сам непријатна.

Други пут сам се зафркнула и дала од С. Селенића ''Очеве и оце'' . Књигу сам затеккла код дотичне дословно раскупусану. Нисам је тражила назад али сам јој рекла да јој не падне на памет да ми више икад затражи књигу на зајам.

Од тад никог не пуштам у библиотеку. Имам среће па у кући постоји празна соба само за књиге.
Гости ми на полицама гледају само чаше, вазне,парфеме...

Mileva, samo da ti prijavim da je tvoja situacija vrlo uobičajena i svako ko nije zapisivao, taj je ostao bez knjiga.
Meni neke knjige fale, ali neke koje znam da su tuđe, nisam nikad vratila jer ne mogu da se setim od koga sam pozajmila.
Čak sam i pitala nekoliko ljudi za koje znam da čitaju, da li sam od njih pozajmila i svi su negirali.
Tako da znaš da ti je to kolektivna boles'.
A ja mislim da ti je ideja sjajna i ne vidim zašto bi se bilo ko trebao uvrediti. Poenta je da se ljudi sete da vam vrate knjigu ili bar da se posrame ako već ne planiraju da vrate.
Ako će se ljutiti zato što više nećete da pozajmljujete, ko im hebe mater. Nismo deca pobogu.

Потписујем!
Ја кад нешто нећу да дам, не смишљам изговоре, него кажем, не дам, и то је то.

ja bi se nasla uvredjena da procitam takav mejl Milesa
ali knjige pozajmjujem samo osobama koje znam da ce da vrate i ako pozajmim uzimam od onih koje redovno vidjam pa cu da vodim racuna i da vratim
ne razumem ljude koji pozajme knjigu i nece da je vrate
ali treba da odigras takticki

sto kaze Zlotvor, napravi spisak knjiga, okaci svima za koje mislis da je neka od knjiga kod njih i napisi sledece: Posto nismo sigurni kod koga su nam navedene knjige, a zelimo da ih ponovo citamo, molimo vas da proverite da li neka od ovih knjiga nije kod vas, pa da nam vratite kad se vidimo. Javite nam da znamo kod koga je koja knjiga.

Onda se niko nece uvrediti, a imace i priliku da ti dodju u goste, sto je opet nesto pozitivno za njih, a ti ces dobiti knjige nazad.
Samo sledeci put zapisi tacno sta si kome dala i vodi beleznicu i trazi da ti se vrati

Ne treba se zavadjati s ljudima zbog toga jer se nikad ne zna kad ko moze da ti zatreba u zivotu

Back