Kakav je ovo kasalj ovih dana?

Treću nedelju kašlješ?
Hitno da nađeš koren Omana što stariji to bolji, obavezno sa rupom u sredini (stariji od 4 godine).
Mene je spasao od Korone pre nekoliko godina.
Hvala. Sada sam videla da ih ima u "Pančiću". Probaću. Ta suvi kašalj me iritira, onako, kašljucam s vremena na vreme. Probaću i sirup od bokvice, dobri stari "Risko" za decu, i dalje je najbolji. Ukoliko ga ima još uvek u ponudi.

Evo jedne jednostavne tabele sa biljkama koje se često smatraju zamenom ili sličnim po dejstvu oman-u (Inula helenium) u narodnoj medicini
BiljkaGlavna upotrebaSličnost sa omanom
Podbel (Tussilago farfara)Smirivanje kašlja, bronhitisaJak ekspektorans, deluje na disajne puteve
Majčina dušica (Thymus vulgaris)Antiseptik, olakšava izbacivanje sluziSlična upotreba za bronhije i grlo
Žalfija (Salvia officinalis)Protiv upala, za grgljanje kod grlaIma antibakterijsko i protivupalno dejstvo
Bršljen (Hedera helix)Sirupi protiv kašlja i bronhitisaDaje slično ekspektorantno dejstvo
Slez (Althaea officinalis)Umiruje i štiti sluzokožu, želudac i disajne puteveKao oman, deluje omekšavajuće i smirujuće
Kamilica (Matricaria chamomilla)Za varenje, smiruje stomakSlično kao oman za digestivni sistem
Zaključak
Ako oman nije dostupan, podbel, majčina dušica i bršljen najviše se koriste kao zamena kod problema sa disajnim putevima. Za stomačne tegobe, bolja zamena je slez ili kamilica.
Opet podvlačim, koren starog omana (sa šupljinom u sredini) je ubedljivo najbolji lek za pluća, kad je Korona u pitanju (najteži slučaj do sada), može biti razlika između života i smrti.
Nije svima dostupan na žalost jer se na tržištu nalaze čajevi uglavnom od korena dvogodišnjeg plantažno uzgajanog Omana.
Ja sam ga nabavljao od prijateljevog poznanika, po preporuci, boja čaja je smaragdno zelena.

Opet podvlačim, koren starog omana (sa šupljinom u sredini) je ubedljivo najbolji lek za pluća, kad je Korona u pitanju (najteži slučaj do sada), može biti razlika između života i smrti.
Nije svima dostupan na žalost jer se na tržištu nalaze čajevi uglavnom od korena dvogodišnjeg plantažno uzgajanog Omana.
Ja sam ga nabavljao od prijateljevog poznanika, po preporuci, boja čaja je smaragdno zelena.
,,,ok,,,
da li preduzimash odgovornost ako neko od chlanova konzimira taj Oman i neshto krene po zlu,,,

U narodnoj medicini se koristi:
_Za olakšavanje iskašljavanja
_ olakšavanje lučenja žuči
_podsticanje izlučivanja mokraće.

Ograničenja u upotrebi _Ne preporučuje se tokom trudnoće i dojenja.

Neželjeni efekti i interakcije sa lekovima
_
Iritira mukozne membrane i može izazvati kontaktni dermatitis i povraćanje.
_Može da utiče na već postojeću terapiju antihipertenzivima i hipoglikemicima
,,,chlanovi sa visokim pritiskom i dijabetichari malo vishe pazhnje sa ovim korenom
,,,da ne bude posle,,, niste stavili do znanja,,,

Back