Kakav je nas odnos prema hrani, kad smo vec siti i zadovoljni?

gost 333986

Legenda
Poruka
58.056
Vecina nas voli da jede, a nije nam tesko ni da skuvamo. Svi nesto sekcaju, kuvaju, dinstaju, griluju, peku... Radimo to i mi, ali kad se festa zavrsi, sta radimo s preostalom hranom?
Da li je ubacimo u djubre, kao i sve drugo, ili je bar recikliramo? Da li nas zadovolji to ce sto ce da ode u kompost i vrati se prirodi, ili pomislimo da bi neko bio presrecan da moze da pojede nase otpatke, zato sto je gladan i nema da jede?

Vecina nas voli da jede, a nije nam tesko ni da skuvamo. Svi nesto sekcaju, kuvaju, dinstaju, griluju, peku... Radimo to i mi, ali kad se festa zavrsi, sta radimo s preostalom hranom?
Da li je ubacimo u djubre, kao i sve drugo, ili je bar recikliramo? Da li nas zadovolji to ce sto ce da ode u kompost i vrati se prirodi, ili pomislimo da bi neko bio presrecan da moze da pojede nase otpatke, zato sto je gladan i nema da jede?

Каква фешта, какво гриловање...

Никада не бацам храну.

Ja sam sada na trudnickom, inace radim u Novobeogradskom vrticu.. Ljudi moji, koliko se hrane baci, to sitno sto biste vi i bacili je smesno.. Prosto smesno u poredjenju sa ovim..
Ja inace ne bacam, imam psa, imam 2 svinje(na selu sam), ali to smo skoro kupili da hranimo, pre toga sam davala komsinici ostatke za kokoske.. Ona meni da jaja zauzvrat lepa domaca.. :D
Hrana inace kuvana lepa, ruckovi, uzine, dorucak mleko caj sve to ide u trokader(kanalizaciju).. Zaposlenima je zabranjeno da nose kuci, cak iako posle dece ostane hrane ciste(ako se pojavi manje dece nego sto je trebovano)..
Ruku na srce od 40tak vrtica i 4 centralne kuhinje mogla bi da radi jedna narodna kuhinja i da uzima hranu od nas.. Dusa me zaboli ,ja ne znam kako da vam docaram kolicinu koja se baci(ne svaki put) sigurno 2x nedeljno... A to zaista nije neukusna hrana, jedino sto su je nutricionisti napravili neslanom zbog dece pa se desava da nesto nema lep ukus,ali mi zaposleni posolimo nama i jedemo bas fino..

Ja sam sada na trudnickom, inace radim u Novobeogradskom vrticu.. Ljudi moji, koliko se hrane baci, to sitno sto biste vi i bacili je smesno.. Prosto smesno u poredjenju sa ovim..
Ja inace ne bacam, imam psa, imam 2 svinje(na selu sam), ali to smo skoro kupili da hranimo, pre toga sam davala komsinici ostatke za kokoske.. Ona meni da jaja zauzvrat lepa domaca.. :D
Hrana inace kuvana lepa, ruckovi, uzine, dorucak mleko caj sve to ide u trokader(kanalizaciju).. Zaposlenima je zabranjeno da nose kuci, cak iako posle dece ostane hrane ciste(ako se pojavi manje dece nego sto je trebovano)..
Ruku na srce od 40tak vrtica i 4 centralne kuhinje mogla bi da radi jedna narodna kuhinja i da uzima hranu od nas.. Dusa me zaboli ,ja ne znam kako da vam docaram kolicinu koja se baci(ne svaki put) sigurno 2x nedeljno... A to zaista nije neukusna hrana, jedino sto su je nutricionisti napravili neslanom zbog dece pa se desava da nesto nema lep ukus,ali mi zaposleni posolimo nama i jedemo bas fino..

Посолите и деци, не бих ни ја јела неслане сплачине.

Посолите и деци, не бих ни ја јела неслане сплачине.

Nisam ja bezdusna, neki put mi se i srce kida kako se gade i nece da jedu. :( .Ali kad bih to uradila, roditelji bi me lincovali.. Ne svi, cast izuzecima.. Ali ipak iskusno smatram da su roditelji previse razmazeni..
To je moj posao, radim najbolje sto mogu, zna se sta sme - sta ne sme, i pravila su tu izuzetno da se postuju, inace kupi radnu knjizicu idi kuci ako ti se ne svidja.

Nisam ja bezdusna, neki put mi se i srce kida kako se gade i nece da jedu. :( .Ali kad bih to uradila, roditelji bi me lincovali.. Ne svi, cast izuzecima.. Ali ipak iskusno smatram da su roditelji previse razmazeni..
To je moj posao, radim najbolje sto mogu, zna se sta sme - sta ne sme, i pravila su tu izuzetno da se postuju, inace kupi radnu knjizicu idi kuci ako ti se ne svidja.

Како би родитељи то могли да сазнају? Зар они не соле оброке своје деце?

Какве су то глупости?

Знају ли они да се храна баца јер деца неће да једу?

Poslednja izmena od moderatora:
Како би родитељи то могли да сазнају? Зар они не соле оброке своје деце?

Какве су то глупости?

Знају ли они да се храна баца јер деца неће да једу?
Znala sam da moje pominjanje ovoga nije dobra ideja :)
Kako sad da docaram najvernije.. Od roditelja nisam nikada nista pokusavala da sakrijem, i to ne savetujem nikome jer po meni i imaju pravo da znaju sve vezano za njihovu decu. Sta oni rade kuci sa svojom decom, nisam upoznata. I stvarno necu da preispitujem to. Jer ja sam jedna mala jedinka u firmi sa preko 1000 zaposlenih.. I kao jedina koja bi eventualno po tebi krenula da se bori sa tim neukusnim neslanim obrokom u startu bih dozivela neuspeh. So kupujemo mi zaposleni, izmedju sebe.. kao sto donosimo kafu, i zna se kad je ciji red.. Kupimo caj, ili sok.. Ali ne smemo nikako da dajemo deci. Iskljucivo se daje sta je na jelovniku. Ako bi se slucajno nesto desilo sa detetom, odgovarala bi servirka.. I najverovatnije izgubila posao.. Zato, zasto cackati mecku?
Naravno da znaju, prolaze dok je zene bacaju u trokader i pustaju vodu..

Деца нису болесни старци па да не смеју да једу слано.

Чекај, није ваљда баш потпуно неслано? Не могу да поверујем да се таква храна спрема.

Друга ствар, ако је деци бљутава - зар то не значи да у кући ипак добијају нешто другачије?

Јер, онај који увек једе неслано или веома мало посољено, неће се тужити ако негде добије исто такав оброк. Зато ми је сумњива цела та прича,

Деца нису болесни старци па да не смеју да једу слано.

Чекај, није ваљда баш потпуно неслано? Не могу да поверујем да се таква храна спрема.

Друга ствар, ако је деци бљутава - зар то не значи да у кући ипак добијају нешто другачије?

Јер, онај који увек једе неслано или веома мало посољено, неће се тужити ако негде добије исто такав оброк. Зато ми је сумњива цела та прича,

Nije potpuno neslano, ali nekako fali malo soli da mu doda taj "shmek" :) ako me razumes :)
To su nutricionisti tako odredili, jer tamo se zna, na 100 dece ide: (lupam sad) 10kg krompira, 50 gr soli, 15l jogurta, 5kg piletine, 1kg sargarepe.. I tako na primer naprave varivo.
Postoji normativ, isto koliko grama detetu sleduje za rucak, tako se sipa deci u tanjire i svi dobiju istu kolicinu. Ako stigne vise, servirka sipa u ciniju, mozemo da damo
takozvani "dodatak" jer ima stvari koje su ukusne cak i tako neslane. Na primer besamel sos ni ja ne solim,bude u kombinaciji sa pire krompirom. Deca ga obozavaju. A moje
koleginice ga sole :)
Bila sam u bolnici jednom, dobila baren batak i pire od karfiola. 0% soli. Fuj. E da ti prikazem najbolje, ovo je 100x ukusnije od toga. Ali je opet po meni ono sto fali da bi
bilo ukusnije upravo so. Imam dosta tih bisera, kao na primer jedan mali iz srednje vrticke grupe trazio da vidi servirku da bi joj rekao da kuva pasulj mnogo bolje od njegove mame :D Zato sam i u jednom prethodnom postu navela kako se ne baca svaki put. Jer ima hrane koju jedu neslanu..

И сољење је ствар навике. Онај који је навикао да шакама баца со у тањир, њему је све што је мање од тога - неукусно.

Друга ствар - постоје и други начини да се храна учини укуснијом а није со - разне биљчице, на пример.

Poslednja izmena od moderatora:
Pa ne kuvam ja pa da nabavljam. Ne razumem?

Није ни чудо што неће да ручају када се натабају за ужину. Који ће им к**** ужина?

Дајте им једну јабуку и ћао.

Pa i ja iskusno mogu da konstatujem da bi deca jela mnogo vise kada bi rucak bio pre spavanja. A ne uzina pre spavanja, pa spavaju 2h. Pa cim ustanu oblacenje pranje ruku, rucak... A posle rucka ide vocna uzina. Voca ima i za popodne,
za decu koja ostaju tu od jutra do mraka..
E da se mi pitamo znali bi kako i sta. Ovako slusas pretpostavljenog. Na kraju krajeva to je moj posao. Samo sam imala tu ludu srecu pa volim svoj posao. Inace radim jer mi je potreban novac, kao i vecini. Roditelji su ti koji bi trebali da se pobune.
Cemu sluzi savet roditelja? Nego odosmo mi sa teme poprilicno... Poenta price, mnogo bahato se radi sa hranom... Ima tu dosta spremacica, koje nemaju neku platu, sto da ne ponesu hleb dva... To je cisto, nije prljavo.. Pa da se dogovore svaki dan
po jedna da nosi.. A ne ovako pisali im prijavu sto su kacili na kontejner u kesi(mislili pokupice neko).. Sad moraju u njega.
Isto i po maxijima, rodama, itd marketima.. Nece da da zaposlenom da nosi kuci, nego ce namerno da baci..

Back