Ekonomski fakultet je pre desetak dana raspisao drugi upisni rok u septembru , što znači da je svako ko se našao ispod maksimalnog broja popunjenih mesta praktično imao šansu da ga upiše , makar na trogodišnji smer. Ne piše koliko kandidata je upisano ali sam ubeđen da je četvorogodišnji smer u potpunosti popunjen.
Inače, pošto sam pre dve nedelje onako "banuo" u ovaj podforum , red je da sada, kada su se slegli utisci , dam informacije od početka do kraja, možda će nekome značiti.
Dakle ovako:
Najpre je u četvrtoj godini srednje škole, kao i kod većine đaka , došao taj trenutak da se razmišlja o budućnosti. Tu jedino ne računam one koji od početka znaju šta definitivno upisuju i to im je jedina želja.
Pošto dolazim iz tehničke škole GSP , gde je četvorogodišnji smer "mašinski tehničar motornih vozila" bio taj za koji sam se obrazovao, logično bi bilo otići na mašinski fakultet. Druga opcija je saobraćajni fakultet , a treća mi je bila filozofski fakultet zbog istorije koju mnogo volim i najveći deo slobodnog vremena joj posvećujem. Ekonomski fakultet nisam ni uzimao u obzir , smatrajući u fazonu "šta će mašinac na ekonomiji !?"
Od mašinskog fakulteta sam vremenom odustao, jer sam shvatio da mi ne ide toliko dobro matematika koliko se tamo traži. To ne znači da ne znam da rešim zadatke, ali jednostavno bi to bio prevelik zalogaj za mene i kraj bi svakako bio neizvestan.
Saobraćajni fakultet deluje kao bolje rešenje, ali se nameće problem nalaženja posla. Ne može svako sedeti u agenciji za bezbednost saobraćaja ili govoriti na televiziji. Ako se i nađe posao, plate su svakako problem.
Ostala je istorija kao treći izbor, i maltene do samog kraja četvrtog razreda sam bio ubeđen da je to konačna odluka, svestan činjenice da ću najverovatnije jedino moći da radim u prosveti. Međutim, krajem maja je došlo do značajnog preokreta
" I bi sunce..."
Nastavnik koji mi je u četvrtoj godini predavao organizaciju rada sa menadžmentom je video koliko sam posvećen tom predmetu i da dajem i više od maksimuma (prezentacije i ostale vrste dodatnog rada) . Kroz razgovor me je posavetovao da razmislim o ekonomskom fakultetu. Pojasnio mi je da postoji nekoliko varijanti u smislu predmeta koji mogu da se polažu , a preporučio je poslovnu ekonomiju kao jedan predmet koji nosi 60 poena . Ispostaviće se da ona kao predmet delom obuhvata organizaciju rada kojoj je naš smer kroz celu školsku godinu bio obuhvaćen.
Još uvek se dobro sećam tog dana, to je bio 27. maj. Odem ja tog dana popodne na sajt ekonomskog fakulteta, da vidim šta se traži. Postoje tri varijante :
I varijanta:
MATEMATIKA,
RAČUNARSTVO I INFORMATIKA,
OSNOVI EKONOMIJE,
POSLOVNA EKONOMIJA.
Test svakog od ovih predmeta omogućava kandidatu da osvoji 60 bodova na testiranju
II varijanta:
a) prva grupa (jedan od sledećih predmeta):
MATEMATIKA,
RAČUNARSTVO I INFORMATIKA,
OSNOVI EKONOMIJE,
POSLOVNA EKONOMIJA
i
b) druga grupa (jedan od sledećih predmeta):
OPŠTE OBRAZOVANJE I INFORMISANOST,
ISTORIJA,
GEOGRAFIJA,
SOCIOLOGIJA.
Test iz predmeta grupe a) omogućava kandidatu da osvoji 40 bodova na testiranju, dok se na testu iz grupe b) predmeta može ostvariti 20 bodova. Predviđeno vreme za rad je 150 minuta.
III varijanta: (moraju se izabrati 3)
OPŠTE OBRAZOVANJE I INFORMISANOST,
ISTORIJA,
GEOGRAFIJA,
SOCIOLOGIJA.
Svaki od ta tri nosi po 20 bodova.
Datum probnog prijemnog ispita : 25.06.2022
Datum prijemnog ispita : 27.06.2022 . Znači tačno mesec dana.
Ja kao iz topa kažem da želim i na probni da idem pre pravog i da smatram da je za mene bolja druga varijanta , da prijavim poslovnu ekonomiju i istoriju , zato što mogu za tih mesec dana samo poslovnoj ekonomiji da se posvetim , pošto sam istoriju od januara vrlo detaljno prešao. Moji nisu imali primedbe , znači usvojeno .
"Uči sine, za sebe učiš".
Prijava i podnošenje dokumenata je bilo isključivo preko sajta fakulteta.
Važno je napomenuti da je probni po formi isti kao i pravi , dakle koliko pitanja je bilo na njemu , toliko i na pravom. Koliko na zaokruživanje i dopisivanje, toliko i na pravom.
Tremu sam imao sve vreme, zato što je na 1320 slobodnih mesta (990 četvorogodišnji, 330 trogodišnji) prijavljeno bilo 1513 kandidata. Takođe, mnogo sam se plašio kako će drugi uraditi i da li ću uopšte sa svojim bodovima obezbediti mesto na četvorogodišnjem smeru.
Od 1513 evidentiranih kandidata , 1508 je izašlo na prijemni.
36.74 iz škole + 38 na prijemnom.
Preliminarni rezultat : 703. mesto
Konačni rezultat (nakon roka za podnošenje) žalbi : 705. mesto
Šok i muk u istom trenutku. Ne znam šta da radim. Kao da propadam kroz zemlju a nikako da dotaknem dno.
04.07 - 06.07 je bila prijava onih koji su na budžetskim mestima. Molio sam Boga da ih se što više ne pojavi..
Za 72 mesta se pomerila lista, što znači da sam 07.07 kada je bio moj termin čekao prozivku umesto 705. na 633. mestu. Kakvo olakšanje, manje bi koštala školarina, ali nedovoljno za budžet!
Na kraju je sve ispalo dobro i zbog nepojavljivanja ostalih kandidata lista se pomerila u moju korist. Još dve devojke iza mene su bile upisane na budžet i to je to.