KAFANA "SVASHTARA"

• Začetnik teme Začetnik teme oxi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
zuzu.jpg

Prijatno cjale!Ima za sve, samo sto sam ispek'o...
Pa ko bi te sluzio ako odem...(pod uslovom da si mislio na mene)

...hvala dete...nece te menjam...i donesi flajku da te ne setam celo vece...

...mislio sam na onu malu macu...tako reci mackicu...
...nesto se rasetala po lokalu pa sve mislim da ti ne napravi fleku na podu...greota da cistis... ;)

...dete...jos litar jedan...
....nego,mala maca,takoreci mackica me je inspirisala....
...ne,necu da pevam,dosta je bilo pesme ovih dana...malo cu da vam citam...
...odlomak iz knjige Teri Preceta - "Mort":

Uzdahnuo je i otvorio vrata.
Kao jedan,okupljeno drustvo prestalo je da razgovara i zagledalo se u njega iskrenim
ruralnim pogledom koji je nagovestavao da bi vas zbog dve glave ciode mlatili lopatom po
glavi,a telo zakopali pod hrpom balege na mesecini.
Vredelo bi pazljivije pogledati Morta jer se on dosta promenio za poslednjih nekoliko
poglavlja.Na primer,iako je i dalje pun kolena i lakata,izgleda kao da su se vratili na
svoja mesta i on se vise ne krece kao da su mu zglobovi labavo pricvrceni lastisima.
Izgledao je kao da nije znao nista pod milim bogom;sada,izgleda kao da zna i suvise.
Nesto u njegovim ocima ukazuje na to da je video stvari koje obicni ljudi nikada ne vide,ili barem ne vise od
jednog puta.
Nesto oko ostatka njegove pojave ukazuje posmatracima da bi maltretirati ovog decaka bilo pametno koliko i sutnuti osinjak.
Ukratko,Mort vise ne izgleda kao nesto sto je macka donela i onda odgajila.

...dete....daj neko meze...
...nego gde sam ono stao..aha:

Gostionicar je pustio glogovu mocugu koju je cuvao pod sankom i ispreturao svoje crte lica u nesto sto je podsecalo na veseli osmeh dobrodoslice,mada ne previse.
'Vece,vase gospodstvo',rece.'Sta vam je po volji ove hladne i mrazne noci?'
'Sta?' rece Mort,trepcuci zbog svetla.
'Ono sto hoce da kaze jeste-sta ces da pijes?' rece mali covek lasicastog lica koji je
sedeo pored vatre i gledao Morta pogledom mesara koji posmatra polje puno jaganjaca.
'Uhm,ne znam',rece Mort.'Imate li zvezdanu kap?'
'Nikad cuo,gospodstvo.'
Mort osmotri lica koja su ga gledala,osvetljena vatrom iz kamina.Bili su to ljudi koji se
cesto zovu so zemlje.Drugim recima,bili su cvrsti,kockasti i losi po zdravlje,ali Mort je
bio suvise okupiran drugim stvarima da bi to primetio.
'Pa sta onda ljudi ovde vole da piju?'
Gostionicar pogleda ispod oka u svoje musterije,sto je bio zanimljiv trik buduci da su oni
bili pravo pred njim.
'Elem,gospodstvo,mi pijemo brlju,po izboru.'
'Brlju?' rece Mort,propustivsi da opazi prigusene kikote.
'Jasta,gospodstvo.Pravi se od jabuka.Dobro,'ajde,uglavnom od jabuka.'
Mortu se ovo ucinilo dovoljno zdravim.'O,fino',rece.'Onda kriglu brlje.'Zavukao je jednu
ruku u dzep i izvadio vrecu zlata koju je dobio od Smrti.Jos je bila gotovo puna.
U iznenadnom muku krcme tiho zveckanje novcica zvucalo je kao legendarni gongovi Lespa,
koji se mogu cuti daleko na moru,u olujnim nocima,kada ih morske struje pokrenu u njihovim
potopljenim kulama trista hvati duboko.
'I molim vas,posluzite ovu gospodu onim sto zele',dodade.
Toliko je bio obasut horom zahvaljivanja da nije zapazio sitnicu da je njegovim novim
prijateljima pice sluzeno u majusnim casicama velicine naprstka,dok je jedino njegovo bilo
posluzeno u velikoj drvenoj krigli.

...dete,probudi onog tamo...onog bre sto hrce u cosku...
...gde sam stao...i idemo:

Mnogo je prica ispricano o brlji,i kako se pravi u vlaznim mocvarama po davnasnjim receptima predavanim nesigurnim rukama oca sinu.
Nije tacno ono o pacovima,ni o zmijskim glavama,ni o olovnoj sacmi.Ono o mrtvoj ovci je potpuna izmisljotina.
Slobodno mozemo na stranu staviti sve varijacije o dugmetu sa pantalona.
Ali o onome kako joj ne treba dozvoliti da dodje u dodir sa metalom je apsolutno tacno,
jer kada je gostionicar prilikom naplacivanja sramno odrao Morta i sasuo gomilicu bakra u baricu brlje,odmah je pocela da se peni.
Mort je omirisao pice,pa zatim gucnuo.
Ukus je licio malo na jabuke,malo na jesenja jutra i poprilicno na dno gomile balvana.
Ne zeleci,medjutim.da ispadne neuctiv,nategnuo je.
Gomila ga je posmatrala,brojeci u sebi.
Mort je osecao da se od njega nesto ocekuje.
'Lepo',rece 'bas osvezava.' Uzeo je jos jedan gutljaj.'Na ukus se valja navici',dodade,'ali vredi truda,siguran sam.'
Iz pozadine gomile zaculo se nekoliko nezadovoljno promrljanih prigovora.
'Razvodnjava brlju,eto sta je.'
'Jok,znas ti,bre,sta bidne kad kapnes vodu u tu brlju.'
Gostionicar se trudio da ne obraca paznju na ovo.
'Svidja ti se?' zapita Morta,otprilike istim tonom kojim su ljudi upitali svetog Georgija:'Ubio si sta?'
'Prilicno je resko',rece Mort.'I nekako bademasto.'
'Izvinjavaj',rece gostionicar i lagano uze kriglu Mortu iz ruke.Onjusi je i obrisa oci.
'Uuuuunjag',rece'Prava je,nema zbora.'
Pogledao je u decaka pogledom koji se granicio sa divljenjem.
Nije to bilo zbog toga sto je popio dva deci ,bilo je to zato sto je i dalje bio uspravan i ocigledno ziv.
Predao mu je natrag njegov vrc,to je izgledalo kao da se Mortu urucuje trofej nakon nekakvog neverovatnog takmicenja.
Kada je decak potegnuo jos jedan oveci gutljaj,nekoliko posmatraca je uzdrhtalo.
Gostionicar se pitao od cega li su to napravljeni Mortovi zubi i odlucio da mora biti da su od iste tvari kao i njegov stomak.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back