Malo pogledao statistiku i ona izgleda impresivno i zastrasujuce. 91% poena na prvi servis, 100% brejk lopte, pet gresaka po setu. Medjutim kad sam pogledao brzinu servisa mnogo toga se u mojoj "analizi" promenilo u mnogo cemu. Brzinu Rafinog servisa imaju mnoge igracice (i prvog i prosek). Vec to coveku koji ima najbolji ritern na svetu, a to je svakako Nole, daje ogromne mogucnosti da mnoge poene vec u startu okrene sebi u korist. Siguran sam da ce to obilato i ciniti. Pored toga Rafa od Noleta sigurno nece dobijati onakve lopte koje mu dozvoljavaju da maksimalno koristi svoj ubitacni forhend. Vec to je pola uspeha, a onda tu su i Novakovi kvaliteti. Dobar servis, bekhed paralele i dijagonale i jos mnogo toga. Sigurna pobeda.
ne znam da li si primetio taktiku koju novak koristi protiv igrača sa jednim specifično dobrim udarcem.
on forsira upravo taj udarac...danas je, recimo, dobar deo meča forsirao gulbisov bekend.
na taj način on ne dozvoljava slabijoj strani protivnika da uđe u ritam.
kad god je, u prva dva seta, nakon razmene nekoliko bekenda poslao loptu na gulbisovu forhend stranu, gulbis je pogrešio.
forhend stranu je forsirao uglavnom prilikom servisa, a to je prvi dodir i najčešće je završavao ili u mreži ili u autu.
istu takvu taktiku igra i protiv rafe...on se uopšte ne boji rafinog forhenda i suprostavlja mu uspešno svoj bekend.
ali mu ne dozvoljava da forhend igra sa osnovne linije, nego ga dugačkim bekendom tera daleko od osnovne linije gde je taj forhend poprilično bezopasan.
druga stvar je da mu ne dozvoljava da igra insajd aut forhend jer taj mu je udarac ubitačan, a suprostavlja se tako što mu šalje duboke lopte na tu bekend stranu tako da nema vremena da se namesti na forhend sa te strane.
naravno, ključ je ipak u novakovom riternu.
ako ritern funkcioniše kako on želi, realizacija ove taktike mu je olakšana i rafa se gubi u svojoj igri koju ne može da vodi kako bi on želeo.
protiv marija je danas forhendom radio šta je hteo.