Kafana kod knjiškog moljca VIII

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Trazih svud pevacicu iz vremena dok su pesme jos bile moderne. Moje, citaoce, putovanje pocinje idje.
Bila je vila ali ne i moja mila, krojila je dane, da nasa Natasa ljubav jednom bane. Pjevao je pera detlic ptici mirodajki. Ne ne, ne ne. Pivao je gospodar odzacara, to vece dok je odzaklik* cistio mocima univerzalnim.
Priznao je sebi da moderna pevacica mu jako nedostsje, samo je mislio o njoj citaoce. Citaoce, da li verujete da je te noci De Puntije nas odzacar kako su ga zvali uspevao da na 5 minuta ne misli o njoj.

*napomena:
Odzacakluk-deo bribora odzacara, u stara vremena koriscen radi odbrane od vjestica.

Poslednja izmena:
Politički, društveni i verski apostoli... Ne propovedajte dobro ili zlo, vrline ili poroke, istinu ili zabludu, milost ili okrutnost. Ne propovedajte vrlinu, jer to je ono što propovedaju svi propovednici, i ne propovedajte porok, jer je to ono što svi upražnjavaju. Ne propovedajte istinu, jer niko ne zna šta je to, i ne propovedajte zabludu, jer ćete tako propovedati istinu.

Fernando Pesoa

Vjeruj mi, draga, više od dvadeset godina pretražujem cijeli svijet da bih našao Boga. Tu ne me chercherais pas, si tu ne me possedais, kaže Pascal: ne bi me tražio da nisam u tebi. Naći njega bio je jedini smisao mojega života. Tražio sam ga u filozofiji, mudrosti, umjetnosti, mitologiji, tražio u ljubavi, prirodi, ekstazi, a nisam primijetio da je tu, u mojem srcu. On. Bogova ima mnogo, Bog je samo jedan. Zašto mi je religija uvijek bila važna? Zašto nije bio važniji On? I ako sam ga već našao, nije li mi svejedno kakvim mu se riječima obraćam ako je Njemu svejedno? Jer on ne čuje riječi, nego srce.

Bela Hamvaš

Politički, društveni i verski apostoli... Ne propovedajte dobro ili zlo, vrline ili poroke, istinu ili zabludu, milost ili okrutnost. Ne propovedajte vrlinu, jer to je ono što propovedaju svi propovednici, i ne propovedajte porok, jer je to ono što svi upražnjavaju. Ne propovedajte istinu, jer niko ne zna šta je to, i ne propovedajte zabludu, jer ćete tako propovedati istinu.

Fernando Pesoa
Da to je tacno.

7405803b6755cb0258fe64ce828e06a3.jpg

Samo vas posmatram.....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back