Kada roditelji postanu baba i deda

Silvie

Aktivan član
Poruka
1.294
Dok nismo dobili klinca, ja sam verovala da su moji mama i tata supiska.
Kako sam ja na porodiljskom a muz nezaposlen morali smo otkazati stan koji smo najmili i useliti se sa njima.
Do tad je jod bilo i nekako, stalni saveti, zvrckanje telefonom (sto pozivi sto sms), ali od trenutka kada smo se uselili
oni kao da su pomahnitali.
Ponasaju se kao da su oni njegovi roditelji, konstantno nas ispravljaju savetuju, sta god da im kazemo da urade ili ne urade ili
izadje na drugo uvo ili se nadure i tako vec tri meseca.
Mog muza tretiraju kao nuzno zlo, a mene kao histericnu stariju sestru.
Pri tom ja nisam histericna, muz je vek tu da pomogne, sve smo sami radili od kako se bebac rodio, moji su ga cuvali kada smo isli
da zavrsimo administraciju ili da odemo na slavu izmedju njegove klope, setali povremeno...

Ja sam svaki put iznova sokirana kolicinom nepostovanja, sto mene sto muza...razmisljam da zakazem grupnu terapiju.

Imate li iskustva u ovome? Kako vi hendlujete babe i dede?

Kako sam ja na porodiljskom a muz nezaposlen morali smo otkazati stan koji smo najmili i useliti se sa njima.
Do tad je jod bilo i nekako, stalni saveti, zvrckanje telefonom (sto pozivi sto sms), ali od trenutka kada smo se uselili
Ponasaju se kao da su oni njegovi roditelji, konstantno nas ispravljaju savetuju, sta god da im kazemo da urade ili ne urade ili
Pri tom ja nisam histericna, muz je vek tu da pomogne, sve smo sami radili od kako se bebac rodio, moji su ga cuvali kada smo isli
da zavrsimo administraciju ili da odemo na slavu izmedju njegove klope, setali povremeno...

Ja sam svaki put iznova sokirana kolicinom nepostovanja, sto mene sto muza...razmisljam da zakazem grupnu terapiju.

Тако ће бити све док буду имали више пара од вас и док сте им на стану и храни.

Лека нема.

Pod hitno muž da nađe posao. Skupljajte pare i kupujte stan.
Inače, nije u redu od vas ostavljati dete roditeljima. Mi smo koristili usluge roditelja samo ako ništa drugo nismo mogli da nađemo, a pri tom u ovih deset godina moji su možda čuvali 10 puta decu dok smo žena i ja bili na nekom slavlju.
Radi vašeg posla će im uvek biti lakše pričuvati vašu decu, ali radi vaše zabave gledajte što manje da koristite roditelje.
Oni vama žele sve najbolje, ali ne znaju dobro to da vam prenesu.

Тако ће бити све док буду имали више пара од вас и док сте им на стану и храни.

Лека нема.

:(
ali zasto? sta se to promeni u ljudima? ako nisu hteli da se uselimo mogli su reci idite kod njegovih...

- - - - - - - - - -

.... hand je ruka, sta znaci hendlujete?

hendlovati= resiti, regulisati

Tako to biva, pod njihovim krovom njihova pravila. Takvi smo ljudi jednostavno, tesko da ce neko dopusti da mu cerka i zet pricaju sta i kako da radi, a matorci ce misliti da uvek oni znaju najbolje i ne moze neko tamo da im prica sta i kako da rade i da ih uci.
Ovo se najbolje mozda vidi u situacijama otac i sin, gde sin sa zenom zivi u kuci sa roditeljima, to uvek ispadne gadno.

Fora je da ste se sjebali. Jedinom kad ptica izadje iz gnezda nema nazad i to je ok,vratila si se i to sa muzem i detetom. :dash:
Smatraju vas nesposobnim sto je razumljivo. Makar pomrli od gladi,spavali pod mostom od roditelja se ne trazi pomoc. Radije bih trazio pomoc od zelenasa nego od njih,oni ce ti pomoci ali ce ti uvek prebacivati da si nesposoban i sl. Nikada se ne napusta gnezdo ako 100% nisi siguran da si spreman/na.

Autoritet kod roditelja se izgradjuje...
Roditelji mogu biti teski pajseri u nekim slucajevima
Svakom pajseru mozes da doakas ali je put dug i nekad previse skup.

A za konkretno, meni je muka da ucim ljude bez jaja kako da izgledaju kao ljudi sa jajima.Znaci gore je sta treba, a konkretno to ne pricam.
Ne mora da znaci da su tvoji roditelji pajseri, bar ne oba, a mozda nijedan.
Zene idealizuju roditelja jednog ....zato nije merodavno sta god ti rekla ovde...

Grupne terapije ako su pajseri...hmmm, shvatice kao noz u ledja...cim ti kazes da se dure...
Moze se sve samo danas niko ne zeli da sazri, a onda emotivno nalece na druge ko kapisla...

Pod hitno muž da nađe posao. Skupljajte pare i kupujte stan.
Inače, nije u redu od vas ostavljati dete roditeljima. Mi smo koristili usluge roditelja samo ako ništa drugo nismo mogli da nađemo, a pri tom u ovih deset godina moji su možda čuvali 10 puta decu dok smo žena i ja bili na nekom slavlju.
Radi vašeg posla će im uvek biti lakše pričuvati vašu decu, ali radi vaše zabave gledajte što manje da koristite roditelje.
Oni vama žele sve najbolje, ali ne znaju dobro to da vam prenesu.

Muz i trazi posao sve ovo vreme :))) Ziveli smo od moje plate upravo zato sto smo hteli samostalno da zivimo,
ali od porodiljskog se ne moze ziveti i najmiti stan, nazalost.
Ja znam mnoge zene kojima su mame posle porodjaja bile u stanu mesec dva. Moja nije ostala ni tog dana kada smo izasli.
Rucali smo zajedno i oni su otisli kuci.
Sto se tice cuvanja deteta, ni mi ih nismo zvali svako malo. Prosto cuvali su ga kada smo morali oboje otici a nije bilo da se vodi beba...

nije to iskljucivo serviranje kako treba s detetom,nego da je tvoj muz vegetarijanac ili da zelite manje masno,slano, zacinjeno opet bi vam zakerali zadrto sta je bolje za vas,znaci nemoj da se ljutite.nemoj da se udruzujete,nemoj da se svadjamo mozete i trebate da se trudite ali ne glumite roditelje mom detetu,ako muz nesto pogresi nemoj da vam padne na pamet da seruckate jer je to nase dete i mi cemo ga vaspitati po nasim merilima

nije to iskljucivo serviranje kako treba s detetom,nego da je tvoj muz vegetarijanac ili da zelite manje masno,slano, zacinjeno opet bi vam zakerali zadrto sta je bolje za vas,znaci nemoj da se ljutite.nemoj da se udruzujete,nemoj da se svadjamo mozete i trebate da se trudite ali ne glumite roditelje mom detetu,ako muz nesto pogresi nemoj da vam padne na pamet da seruckate jer je to nase dete i mi cemo ga vaspitati po nasim merilima

joj sad kad razmislim, ima tu i sto seces krompir ovako, usisavas napred nazas, saveti za pravljenje sendvica... ali predominantno su komentari u vezi bebea

ali zasto? sta se to promeni u ljudima? ako nisu hteli da se uselimo mogli su reci idite kod njegovih...

- - - - - - - - - -

hendlovati= resiti, regulisati

Sigurno je da su hteli da se uselite kod njih... E sad problem je u tome što vas oni ne zezaju rekreativno, već stvano brinu o vama.
Čini mi se da je to naročito problem sa ženskom decom- mi nekako nikako da postanemo "ravnopravne" sa svojim majkama, kao mama sa mamom ili kao dve odrasle osobe... Ovako oni brinu o vama kao da ste srednjoškolci, a to što ste tehnički prešli kod njih samo im daje vetar u jedra. Verujem da je njima u njihovim glavama neobjašnjivo da ste vi odrasli i samostalni, a eto, živite zajedno i ipak oni i finansijjski brinu o vama.

Mi smo živeli sami, finansijski potpuno nezavisni, pa je trebalo o ho ho vremena da se ja sa roditeljima objasnim... i koštalo je živaca i suza i mamu i mene... Ona nije mogla da veruje da tek tako odbijam da je poslušam za nešto o čemu nemam pojma dok ona ima toliko godina životnog iskustva. Iz mog ugla, samo ti to možeš da rešiš. Jasno i nedvosmisleno kažeš da ste vas dvoje odrasli, da imate svoju porodicu, lepo je što živite zajedno. vi stvarno cenite njihovu pomoć i to što živite kod njih, ali... da ne vredi da odete u aut zbog toga i onda jasno, glasno i koncizno... Možda ćete uspeti da rešite,možda ćete morati da se preselite kod muževljevih, ali ako ne probaš ništa se neće promeniti na bolje, ti ćeš biti pod sve većim pritiskom, a oni neće razumeti šta rade pogrešno,kad vas čuvaju ko malo vode na dlanu- iz njihove perspektive.
Puno sreće u svakom slučaju.

Sigurno je da su hteli da se uselite kod njih... E sad problem je u tome što vas oni ne zezaju rekreativno, već stvano brinu o vama.
Čini mi se da je to naročito problem sa ženskom decom- mi nekako nikako da postanemo "ravnopravne" sa svojim majkama, kao mama sa mamom ili kao dve odrasle osobe... Ovako oni brinu o vama kao da ste srednjoškolci, a to što ste tehnički prešli kod njih samo im daje vetar u jedra. Verujem da je njima u njihovim glavama neobjašnjivo da ste vi odrasli i samostalni, a eto, živite zajedno i ipak oni i finansijjski brinu o vama.

Mi smo živeli sami, finansijski potpuno nezavisni, pa je trebalo o ho ho vremena da se ja sa roditeljima objasnim... i koštalo je živaca i suza i mamu i mene... Ona nije mogla da veruje da tek tako odbijam da je poslušam za nešto o čemu nemam pojma dok ona ima toliko godina životnog iskustva. Iz mog ugla, samo ti to možeš da rešiš. Jasno i nedvosmisleno kažeš da ste vas dvoje odrasli, da imate svoju porodicu, lepo je što živite zajedno. vi stvarno cenite njihovu pomoć i to što živite kod njih, ali... da ne vredi da odete u aut zbog toga i onda jasno, glasno i koncizno... Možda ćete uspeti da rešite,možda ćete morati da se preselite kod muževljevih, ali ako ne probaš ništa se neće promeniti na bolje, ti ćeš biti pod sve većim pritiskom, a oni neće razumeti šta rade pogrešno,kad vas čuvaju ko malo vode na dlanu- iz njihove perspektive.
Puno sreće u svakom slučaju.

Hvala!
Moja mama je bila celu moju trudnocu pod strasnim stresom jer sam ja isla na pilates, radila izlazila...jer sam lako nosila.
Pokusala je par puta da mi kaze da se ponasam odgovorno na sta sam joj ja rekla da se ja ponasam u skladu sa tim kako se osecam a posto se dobro osecam onda to jeste odgovorno ponasanje.

Dok smo ziveli sami sa bebom, bilo je komentara ali jako retko, tipa drzi mu glavu...na sta bih je ja popreko pogledala. ona rekla dobro dobro i tu bi se zavrsilo.

Od kad smo kod njih kad god oni sole pamet ja sasvim smireno koncizno, kazem zasto se ne slazem tj radim to sto radim, ona se naduri, onda se sutradan oboje dure. Mi srecni jer nam se tog dana ne mesaju. Prekosutra mirni pa nakosutra opet neki 'boc'
Pri tom i oni su ziveli u zajednici prvo sa maminima pa sa tatinima i obe strane se mesale i njima smetalo i opet ne shvataju.
Kao bukvi kineski da pricam.

Mozda je stvarbo bolje da odemo kod njegovih. Pa ako se svekrva bude mesala, nije moja verovatno nece me toliko pogadjati...

Back