Kada i da li uopšte vaditi umnjake?

Čujem od nekih da umnjaci mogu da se vade i od 16 godina i da je tada ustvari najbolje? Pretpostavljam da to znači hiruškim putem jer još nisu izbili napolje.

Od drugih čujem da treba sačekati da potpuno izrastu i da treba da se vade samo ako te bole?
Pa , neće da ih vade dok ne prave probleme.Ja nisam čula da to rade .
A umnjak , sam po sebi -nepotreban zub -zna da pravi haos i te kako ..
Boli kada izbija , brzo se pokvari , nema mesta za njega
i gotovo ga je nemoguće izvaditi klještima..
Izvadila sam sva tri , četvrti se nije ni pojavio ..
I sva tri hirurškim putem...

Pa , neće da ih vade dok ne prave probleme.Ja nisam čula da to rade .
A umnjak , sam po sebi -nepotreban zub -zna da pravi haos i te kako ..
Boli kada izbija , brzo se pokvari , nema mesta za njega
i gotovo ga je nemoguće izvaditi klještima..
Izvadila sam sva tri , četvrti se nije ni pojavio ..
I sva tri hirurškim putem...
odjednom ili jedan po jedan?

Prvi sam izvadila negde sa 20, nikao je a već je bio pokvaren..I procedura-klješta..Raspao se , ostao koren..Na hirurško..Ovaj drugi i treći su se malo duže družili sa ostalim zubima , ali nikada nisu bili normalni ..Jednog su mi vadili pre 5,6 godina , a ovog zadnjeg prošle godine ..Tu nisu ni pokušavali drugačije , posle snimanja su me odmah poslali na zubnu hirurgiju ..Glupi zubi .

Pričao sam sa jednim oralnim hirurgom i on kaže da treba što pre povaditi umnjake ako se vidi na snimku da rastu ukoso ili ako je vilica mala da stanu svi zubi
Ali onda bi trebalo odmah na šalju na snimanje , a to ne rade ..tek kada se javiš sa nekim problemom..
Zubara sam njakala dve godine da mi vadi ovaj zadnji (izvađen) umnjak , a njegova priča je bila
-Pa , neka ga , šteta , zdrav je ...I neverovatno -za mesec dana više nije bio zdrav..
A koren mu je vrh-Treba to i povaditi ..Užas.
Ne kontam što uopšte postoje i nadam se da ovaj četvrti nema nameru da izađe..
I plus ,ja imam malu vilicu i kao dete sam nosila protezu (zubnu) jer nisu imali mesta ,
išli su krivo ili se preklapali .Nije istina da to stomatolozi ne vide , nego ih zabole ..

Duž donje vilice prolazi nwki nerv koji koreni umnjaka mogu da prekriju pa kada se vadi klještima može da se desi da se nerv povredi. U tom slučaju može da se parališe vilica, odnosno da padne i da ne možeš da je kontrolišeš. Tako sam barem razumeo šta mi je rekao. I zato, kaže on, bolje da se problematični umnjaci izvade odmah pre nego narastu i koren se isprepliće oko nerva. To je negde oko 17 godina

.Nije istina da to stomatolozi ne vide , nego ih zabole ..
ma vidi se, treba samo da snime

pa ne slažem se baš da kod svakog treba preventivno da se vade jer kod nekoga mogu da budu skroz ok i ja nisam imao problema sa izbijanjem, mada imam stvarno veliku vilicu, ima mesta za po još jedan zub da postoje devetke z;)
meni je problem bio karijes mada zbog dubine gde se nalaze možda nisam četkicom lepo prao a ni konac u mladjim danima nisam baš koristio. evo sad mi fale ta dva donja umnjaka kod žvakanja a baš su bili zgodni, kažem ova dva gornja mi stoje džabe sad kad žvaću u prazno

Ja povadih sva cetiri,sto kaze Draguljce boli dok izbijaju,imala sam osecaj kao da imam zauske,i dok si rekao keks,kvarnjaci i povadih ih bez problema.Sinulo mi sunce...U mnogim zemljama Zapada kad se rode bebaci vade slepo crevo i krajnike.Valjda im iskustvo vise znaci.Ovde,dobijes 100x anginu,a kao stite od upale pluca.A za tih 100x nakrkaju te lekovima koje neko ne popije za ceo zivot.Ne znam ,dolazim do zakljucka da je sve individualno...

Još uvek ih imam sva četiri. Na jedan, gore desno, sam prošle godine
stavio navlaku (bez vađenja nerva) .
Hajde što su mi se drugovi smejali ali i stomatolog je rekao da sam ja
jedan od retkih koji stavlja navlaku na osmici i pritom mi u poverenju
rekao kako je on sve svoje osmice povadio. Bio je mlađi od mene.
svaki tvoj zub je vredniji od zlata, nista ne moze da ga nadoknadi kad se jednom izvadi.

I ja tako mislim.
Čak mislim da je mi je osmica važnija nego jedinica, dvojka
a pogotovu trojka koja nema nikakvu ulogu osim estetsku.
može se reći da su zadnji zubi funkcionalniji što se tiče žvakanja ali svaki zub ima svoju tačno odredjenu funkciju inače kao takvi ne bi ni postojali u našoj vilici.
gubitak zuba nije samo estetske prirode, to je čak i najmanje, jer na mestu gde nedostaje zub počinje iznad da propada i nestaje vilična kost, zubi se pomeraju ka sebi, vilica postaje asimetrična pri žvakanju, pri gubitku više zuba to može da se primeti i na licu. najgora stvar kod gubitka vilične kosti na mestu gde nedostaje zub je da se njeno propadanje ne može sprečiti zubnim mostom ili kakvim protetičkim radom jer je potreban koren da bi vilicna kost imala nadražaje, kažu jedino implantat delimično može da zaustavi.

Back