Kad tata postane mama!

cave man

Buduća legenda
Banovan
Poruka
29.314
Porodične norme se polako menjaju, pa tako više nije isključivo majka odgovorna za odgoj i brigu o deci.
Naime, sve veći broj očeva ostaje kod kuće brinući se za porodicu, dok se majke vraćaju na posao! Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da jedan od sedam očeva ostaje kod kuće da bi se brinuo o deci, jer žena ima veća primanja, prenosi „Dejli mejl“.

U istraživanju je čak 43 posto očeva otkrilo da se oseća srećno zbog prilike da ostane kod kuće i odgaja svoju decu, dok njih 46 posto kaže da je donelo tu odluku kako bi glavni hranitelj porodice, majka, nastavio da radi. Ipak, postoji i negativna strana u toj priči. Naime, muškarci su naglasili da se zbog ostanka kod kuće osećaju manje muževno, dok je njih osam odsto reklo da je lakše raditi nego čuvati decu. Takođe, osam procenata ispitanih bi volelo da zarađuje više i da se vrati na posao.

I dok su žene sada u mogućnosti da zarađuju za svoju porodicu, trećina majki se oseća krivim zbog odlaska na posao. Čak jedna od pet žena žali se da zapravo radi dva posla, jer se nakon radnog dana brine o kući, a jedna od deset kaže da preraspodela kućnih poslova uzrokuje bračne svađe. Samo 15 odsto majki reklo je da su srećne zbog mogućnosti da odu na posao dok im se suprug brine za decu.

Muškarci i metamorfoza
Roditeljstvo nas manje-više sve menja. Zanimljivo je da kada postanu očevi, naročito ako ostanu kod kuće da brinu o deci, mnogi muškarci naglo odrastu i okrenu leđa porocima! “Transformativni učinak” očinstva posebno je vidljiv kod zrelijih muškaraca. Studija otkriva da zbog očinstva muškarci mogu obuzdati svoje neodgovorno ponašanje. Prioriteti se menjaju, stvari koje su izgledale veoma bitne postaju gotovo nevažne. Dolaskom bebe muškarci doživljavaju potpunu metamorfozu, usvajaju nove a odbacuju stare navike.

Izvor: ALO

Da li bi zenama stvarno odgovoralo da muskarci postanu domacice?:per:

da, menjaju se okolnosti....sve vise nam se uloge izjednacavaju ali ipak zena nosi trudnocu, zena se poradja, zena treba da doji, zena treba da je uz dete dok je tako malo...protivno prirodi ne moze biti dobro, osim ako se nema drugog izbora, e to razumem.....

da, menjaju se okolnosti....sve vise nam se uloge izjednacavaju ali ipak zena nosi trudnocu, zena se poradja, zena treba da doji, zena treba da je uz dete dok je tako malo...protivno prirodi ne moze biti dobro, osim ako se nema drugog izbora, e to razumem.....

Sto se tice trudnoce i porodjaja da,ali sve vise zena prihvata tezu da dojenje nije neophodno tj.da adaptirano mleko moze zameniti majcino,a sto se tice boravka uz dete znam mnogo prici zena da otac podjednako moze zameniti majku u njenom odsustvu... Negde je izbor svojevoljan a negde nema drugog izbora...

Poslednja izmena:
Sto se tice trudnoce i porodjaja da,ali sve vise zena prihvata tezu da dojenje nije neophodno tj.da adaptirano mleko moze zameniti majcino,a sto se tice boravka uz dete znam mnogo prici zena da otac podjednako moze zameniti majku u njenom odsustvu... Negde je izbor svojevoljan a negde nema drugog izbora...

gluposti, majcino mleko ako je dobrog sastava perfektno je za bebu....a te sto nece da doje a mogu, ma ja bih ih na sud i kaznila....to je zalog za buducnost, beba dobija i hranu i lek sa mlekom a da ne pricam i o psihickoj dobrobiti....svojevoljno ne podrzavam nikako a ako nema drugog izbora, pa treba izvuci najbolje za dete....

gluposti, majcino mleko ako je dobrog sastava perfektno je za bebu....a te sto nece da doje a mogu, ma ja bih ih na sud i kaznila....to je zalog za buducnost, beba dobija i hranu i lek sa mlekom a da ne pricam i o psihickoj dobrobiti....svojevoljno ne podrzavam nikako a ako nema drugog izbora, pa treba izvuci najbolje za dete....

Slazem se,zdravlje deteta ne moze biti neciji izbor,isto tako mislim i za trudnice pusace...

Ne menjaju se, mama je uvek bila glava porodice. Tata je sporedna licnost.

niko u porodici nije sporedna licnost....detetu su potrebna oba roditelja i to je uvek najbolje resenje....naravno, skladni odnosi su preduslov....ako oboje rade za porodicu sasvim ima dovoljno obaveza sa obe strane iako po meni donekle treba da postoji podela poslova....sto ne znaci da otac treba da bude iskljucen iz vaspitanja deteta....lako se u kasnijem zivotu moze desiti da je otac po karakteru kompatibilniji od majke i da se dete vise prikloni a to ne bi moglo ako je otac bio sporedan u pocetku....on samo ima malo drukciju ulogu.....

sta ima lose u tome sto neko obavlja kucne poslove nevezano za pol? jel' to neka sramota? valjda su bolji trutovi koji "nisu domacice" i ne znaju sami da prezive u kuhinji ili pored masine za ves. jos gore, sta je uopste ta porodica za njega ako je njemu ispod casti da oriba kupatilo, skuva i spremi veceru za svoje?
licno ne mislim nista dobro o muskarcima koji su nesposobni da cuvaju i vaspitavaju svoje dete, setaju ga, hrane, menjaju pelene i jos su ponosni na to - a i o onima koji ne brinu o svojoj porodici na svaki nacin, ukljucujuci i rad u kuci. ja bih se zapitala kakav je to covek cija muskost zavisi od toga da li je izbegao neprijatne duznosti. ko da mi volimo da peglamo, kuvamo svaki dan, ribamo za svima, brisemo prasinu i kupujemo namirnice... radimo sve to jer se mora.
ne bi se kod mene svi cimali i gladovali zbog njegove male plate ako ja mogu da zaradim vise i pokrijem sve korektno, nema sanse.

sta ima lose u tome sto neko obavlja kucne poslove nevezano za pol? jel' to neka sramota? valjda su bolji trutovi koji "nisu domacice" i ne znaju sami da prezive u kuhinji ili pored masine za ves. jos gore, sta je uopste ta porodica za njega ako je njemu ispod casti da oriba kupatilo, skuva i spremi veceru za svoje?
licno ne mislim nista dobro o muskarcima koji su nesposobni da cuvaju i vaspitavaju svoje dete, setaju ga, hrane, menjaju pelene i jos su ponosni na to - a i o onima koji ne brinu o svojoj porodici na svaki nacin, ukljucujuci i rad u kuci. ja bih se zapitala kakav je to covek cija muskost zavisi od toga da li je izbegao neprijatne duznosti. ko da mi volimo da peglamo, kuvamo svaki dan, ribamo za svima, brisemo prasinu i kupujemo namirnice... radimo sve to jer se mora.
ne bi se kod mene svi cimali i gladovali zbog njegove male plate ako ja mogu da zaradim vise i pokrijem sve korektno, nema sanse.

naravno da vise ne mora da ide u lov da bi ishranio porodicu i da mu se samim tim uloga izmenila....:)))....i naravno da se uvek treba presabrati sta je nabolje za porodicu.....ako zena mnogo vise zaradjuje a ne moze da doji dete jer nema mleka, pa zasto da ne, normalan muskarac bi se sasvim dobro snasao....

Tacno. :ok:
Ni meni nikad nece biti jasni takvi likovi....a da ih ima - ima ih, i to previse.

Mozda bi zenama odgovaralo. No iz takvih brakova, deca su nesigurna, cesto homoseksualci, nestabilana, ili postaju narkomani.

Iz kakvih??? Iz brakova u kojima i muz pomaze oko nekih stvari u domacinstvu (citaj: normalnih brakova)?
Najbolje da deca gledaju tatu, koji dodje sa posla, skine i baci carape na sred kuce, digne noge na sto i drekne "Zeno, sta si kuvala danas?". Mislim, to je pravi uzor detetu...strasno.

Mozda bi zenama odgovaralo. No iz takvih brakova, deca su nesigurna, cesto homoseksualci, nestabilana, ili postaju narkomani.

Pa jeste, bolje je kad tata sedi na fotelji, češe jaja i pije pivo, iz takvih porodica izrastaju prave muškarčine! :mrgreen:
A što se teme tiče, ja oduvek zastupam teoriju da u odnosu prema detetu jedino više što majka može da uradi je da doji. Kad dete prestane da sisa, ili ukoliko uopšte nije sisalo, ne vidim ni jedan razlog da otac ne može da je odmeni...

Krajnosti ne valjaju, nikako. A nekako nam je svima, kad više, kad manje, objektivnost u rasudjivanju deficitarna. I nekako volimo sve da trpamo u isti kalup, i da sve ravnamo po sebi i svom iskustvu.
Evo, moje iskustvo kaže da su tata i mama podjednako važni za dete. I da ih dete podjednako voli. Medjutim... moje iskustvo kaže i to da, ma kako tata želeo i ma kako bio nežan, a jeste, moje dete ne može da zaspi uveče dok mama ne dodje i, ovako troma, sa stomačinom do zuba, ne klekne nekako pored kreveta, stavi dlan na obraz svoje ćere i ... za par minuta dete je u dubokom mirnom snu. Pre toga, tata se "guzi", s oproštenjem na izrazu, oko nje, legne pored nje, peva joj, mazi je... ali ne vredi. Mama, pa mama.
Ne može se generalizovati. Istovremeno, muškarac koji radi kućne poslove može samo da poraste u očima normalne žene. Zašto je on manje muškarac i zašto će loše da se odrazi na dete, ako on uzme da usisa kuću, ili da izriba kupatilo ili bilo šta drugo? Zašto bi, sa druge strane, bilo nenormalno da mama pomogne tati u nekim "muškim" poslovima? Evo, prvo što mi pade na pamet, on cepa drva, ja ih slažem na gomilu u šupi. Loše? Ne bih rekla. Dete iz takvog odnosa i podele poslova može da vidi i nauči samo dobro - poštovanje, uvažavanje, srž zajedničkog života dvoje ljudi. Po mom skromnom mišljenju, ako se neko ne slaže, ok.
A to da tata sedi kući, a mama radi jer je njena plata veća, je čisto praktična stvar. I nije večna, sve je podložno promenama i sve cirkuliše i menja se. I hvala Bogu da je tako. :ok:

:lol: Inače kad postaneš supruga pretpostavljam da se navikneš na tuđa g.ovna i štroku pa ti dečije i ne padne teško! :rotf:
Odvratna sam, znam! :mrgreen:

Pa neki valjda tako kontaju....kad je ozeni - pripada njemu i duzna je da ga sluzi, pere, sklanja za njim, kuva, sredjuje po kuci....i nema pravo da se buni, treba da je srecna sto se udala za takvu muskarcinu. :rotf:

Ja poznajem muskarce, koji sami tvrde da nikada nisu presvukli pelenu svom detetu, koji kazu da ne mogu da ostanu pet minuta sami sa jednim detetom dok majka odbaci drugo do skole itd. Valjda fazon: "Ja sam ih napravio, od mene dosta" :roll:

Sto se ovog zadnjeg tice: nisi, nista gora od mene. :mrgreen:

Pa jeste, bolje je kad tata sedi na fotelji, češe jaja i pije pivo, iz takvih porodica izrastaju prave muškarčine! :mrgreen:
A što se teme tiče, ja oduvek zastupam teoriju da u odnosu prema detetu jedino više što majka može da uradi je da doji. Kad dete prestane da sisa, ili ukoliko uopšte nije sisalo, ne vidim ni jedan razlog da otac ne može da je odmeni...

A zena ne moze da sedi i telefonira,ispija kafe i purnja,naravno....:roll:
A zato se inace na zapadu i ukida rec mama...

Iz kakvih??? Iz brakova u kojima i muz pomaze oko nekih stvari u domacinstvu (citaj: normalnih brakova)?
Najbolje da deca gledaju tatu, koji dodje sa posla, skine i baci carape na sred kuce, digne noge na sto i drekne "Zeno, sta si kuvala danas?". Mislim, to je pravi uzor detetu...strasno.

Naravno da ne. Vidis, kad se bilo kakv poredak promeni, to ne moze da nema nikakvih reperkusija na sledecu generaiju. Banalizovanje i vullgarizovanje ne vodi nikud. Verujem da je najbolje kad je muskarac glava porodice. Iz takvoh porodica su izasle odlicne genracije. A sta ce dalje biti, videce mo. U ostalom, vec se vidi.

Poslednja izmena:

Back