Kad štene dođe u kuću...

MozzGa Bezz

Zainteresovan član
Poruka
239
Za,pocetak se izvinjavam moderatorima,ako tema postoji,izbirsite je,ja je nigde nisam nasao. Pa da pocnem,za par dana cu dobiti stene dalmatinca(muzjaka). Pa me zanimaju neke osnovne stvari koje bi mu za pocetak trebao priustiti. I trebalo bi mi par dobrih saveta o njegovoj ishrani,zdravlju itd. Bas evo pre neki dan sam bio u Pet Centru i vidim,amovi.. To mi se bas svidja.. Medjutim rasporedjeni su po velicinama:M,XL,XXL .. :D Sto me je zacudilo,pa bi zeleo da znam,koja velicina ama odgovara odraslom Dalmatincu. :P I uopste jos neke stvari,kada bi trebao poceti da ga ucim osnovnim komandama(Sedi,lezi,..) Kada ga prvi put okupati.. Sa koliko meseci poceti sa setnjom, p.s. Imam ogromno,ali bas ogromno dvoriste,a nameravam da ceo dan bude pusten(Naravno kad malo poraste ne,sad kao bas malo stene),Pa da li ce mu i onda biti potrebna setnja..? I to je sve. Hvalla unapred. Pozdrav :bye:

Što se tiče hama, to ti ne mogu pomoći, kako ti pas raste tako mu kupuj orglice, hamove ili što već misliš prema njegovoj trenutnoj veličini.
Sa učenjem komandi se kreće odmah po dolasku psa, ovisno o njegovoj koncentraciji i sposobnosti da povezuje stvari tom brzinom ćete učiti.
Kupati ga možeš svaki dan ali običnom vodom, šamponom nemoj prečesto, pogotovo dok je štene. Kad ga budeš kupao šamponom kupi dobar šampon koji odgovara njegovoj dobi i vrsti dlake, nemoj one jeftinjare kupovati.
Sa šetnjom se počinje kad pas primi sva cjepiva ( 2x štenećak, bjesnoća i eventualno parvo) tj, 10ak dana nakon posljedne vakcine, u tom periodu ne bi trebao dolaziti u doticaj s drugim životinjama.
Usprkos velikom dvorištu psi se vole šetati jer se tada ipak susreću s pripadnicima svoje vrste, a i uvijek se dogodi nešto novo. Znaš kako se kaže, i zlatan kavez je ipak kavez.
Puno sreće

am nemoj koristiti do godinu i po dana,dok se pas ne izraste skroz i lepo se formira,sa amom mozes mu iskriviti kicmu ako koristis od malena.

a za hranjenje u pocetku daj 4 obroka,pa posle postepeno za mesec dana izbaci 4 obrok,i posle do 9meseca nek ima tri obroka dnevno i posle mozes mu davati 2obroka,a koja kolicina to pise pozadi na pakovanju granula,i tu kolicinu podelis na 4 dela i tako joj dajes,nek uvek ima sveze vode.uz granule mozes mu davati pirinac,meso,sangarepu....mozes mu potopiti granule u jogurt ili neku supicu.
a sad koje ces granule to sve zavisi koliko si resio para da izdvojis.ovde imas temu o hrani http://forum.krstarica.com/threads/276823

a,povodac,hteo sam da uzmem,onaj sto ide od 5 do 7 m u duzinu pa moze da se pusta,i vraca,ali su prilicno skupi,i sad u pet centru ima onaj,do 12 kg,pa do 20kg i posle 20 ima samo 50 kg.. Ja sam mislio da odma uzmem onaj do 50 kg,da ne bi za dzabe trosio pare.. Jel moze stene od 2 meseca na povodac do 50 kg.?
;)

Ni slučajno, kilaža je u vezi sa snagom kojom pas može da povuče, a ti fleksiji stvarno nisu baš najbolje rešenje jer ti u stvari nemaš dovoljnu kontrolu nad psom. I uz to, onaj deo koji se ne uvlači je obično kratak pa će štene, malo i slabašno, bez mogućnosti da izvuče dovoljno povodnika da normalno hoda, da visi. :neutral: Bolje uzmi onaj klasični povodnik, ako uzmeš kvalitetan (najbolji su oni od alpinističkog užeta) može da mu potraje do kraja života.

Pa proveri, većina fleksija ima sistem da se fiksira na jednu dužinu ali zašto bi to nosio u ruci?! A ima ih i različitih cena, od različitih proizvođača, ali za tolikog psa ipak nije najsrećnije rešenje, baljalo bi da imaš povodnik kojim ćeš moći i da ga kontrolišeš.

Ja imam stene od 4 meseca,i stvarno dok su u fazi rasta nemoj bacati pare na gluposti,ja recimo sam kupila jedan plavi am (al bas tanak,totalno lagan) i kada ga je prerasla od toga sam joj napravila super ogrlicu + dodala na to medaljon sa njenim imenom i k'o novo :mrgreen: Povodac uzmi onaj najklasicniji :)

Back