Kad povredjena sujeta progovori…

bird again

Buduća legenda
Poruka
32.197
Šta znači biti sujetan? Sujeta ili taština je pojam koji ima negativnu konotaciju. Kada kažemo za nekoga da je sujetan to smatramo negativnom karakteristikom njegovog/njenog karaktera. Svi ljudi su sujetni, bez izuzetka, ali se ljudi razlikuju u stepenu izraženosti njihove sujete.

Kakva je sujetna osoba?

1. preosetljiva na kritiku i odbacivanje
2. ima izraženu želju da dobije potvrdu od strane drugih ljudi
3. ima nisko samopoštovanje
4. čvrsto se identifikuje sa svojim egom i grčevito se drži te idenitifikacije.

Sujetne osobe su preosetljive na kritiku. One svaku kritiku doživljavaju intenzivno, lično, kao znak odbacivanja.

Sujetne osobe su preosetljive na kritiku. One svaku kritiku doživljavaju intenzivno, lično, kao znak odbacivanja.

Zašto je sujeta “slast za ego”?

Zašto je sujeta „otrov za dušu“?

Kako možemo prevazići ego i sujetu?

https://www.vaspsiholog.com/2015/11/sujeta-slast-za-ego-otrov-za-dusu/

Dr Vladimir Mišić

psiholog i psihoterapeut

www.vaspsiholog.com

IMG_0455.jpeg

Ljudi su različiti , složena su bića i ne mogu svi isto reagovati.. nesigurnost u sebe podstiče taj neki ego da se ne mogu izboriti sami sa sobom i da jednostavno "moraju" da traže potvrdu iz "vana". Hej kakva sam, jesm li lijep(a)? Ma haj lijep(a) si (što me to pita, kad.. :mrgreen:).

Ako znaš svoje vrijednosti, vrline i mane, tudja mišljenja te obično neće zanimati.
Dobro je čuti pohvalu na svoj račun ali naša veličina je u tome da se znamo nositi i sa (dobronamjernim) kritikama. Samim tim prihvatjući ih kao primjer da se u tome popravimo, poboljšamo a ne da neku svoju potvrdu vlastite veličine ega i sujete, vidimo u tome da ga ocrnimo i omalovažimo što se eto usudio da nas "napadne" i kaže i jednu negativnu riječ, a u suštini samim time zavaravamo sami sebe da smo nepogrešivi i bolji od maltene svih drugih.

Obično su te osobe nemoguće i komunikacija sa njima je teška i u većini slučajeva se negativno završi..

Obično su te osobe nemoguće i komunikacija sa njima je teška i u većini slučajeva se negativno završi..

Sledece vazno pitanje je ovo.
Kako se izboriti sa takvom osobom?
Obicno su to velike egoiste i kukavice te se povuku u svoju ljusturu govoreci sebi da su iznad situacije… deluje nemoguce.

I sa negativnim krajem, kao sto si napisao.

Nekada umeju da budu izuzetno grubi i uvredljivi ako neko udari na njihovu sujetu. Tek tada komunikacija prerasta u pravu svađu. Svoju sujetu pobeđujem preispitivanjem svojih stavova, na osnovu postignutih rezultata i napravljenih grešaka ili uspeha. Priznati grešku je jedan od boljih načina lečenja sujete, prihvatanje različitih mišljenja, takođe.

Da bih izbegla svadju i sukob sa takvom osobom (iz moje blize je familije), povucem se i zacutim. Ne zelim svadju a bila bi neminovna. Nakon takve jedne situacije kao bumerang mi se vrati los osecaj.
Ono sto sam precutala... povukla se, a znam da jesam bila u pravu, a u cilju ocuvanja nekog prividnog mira zacutala ...
Tako da ne znam kako je pametnije postupiti...

Da bih izbegla svadju i sukob sa takvom osobom (iz moje blize je familije), povucem se i zacutim. Ne zelim svadju a bila bi neminovna. Nakon takve jedne situacije kao bumerang mi se vrati los osecaj.
Ono sto sam precutala... povukla se, a znam da jesam bila u pravu, a u cilju ocuvanja nekog prividnog mira zacutala ...
Tako da ne znam kako je pametnije postupiti...
Postupanje zavisi od te druge osobe i koja je situacija u pitanju, ja bih ti rekao kad bih znao o čemu se radi i kakva je ta osoba. Uglavnom treba biti asertivan a ne pasivno agresivan. Ali izbegavati kortizol u svakom pogledu. Ako je osoba razumna, onda se može razgovarati. Ako nije razumna onda treba prećutati ali samo ako nisi ugrožena, egzistencijalno.

Ako je sujeta negativna osobina, onda su svi autori, pisci, književnici, novinari...loše osobe? Obično se za pisce kaže da su sujetni, zato ih spominjem.

Da li sam sujetna ako me mnogo zaboli i skoro uništi samopouzdanje neosnovana, nedobronamerna kritika, nastala možda zbog ljubomore?

Mislim da sam ranije pisala o tome.

Ne vidim sebe kao sujetnu osobu, i veoma cenim dobronamerne kritike i savete. Te kritike i saveti samo mogu da mi pomognu.

Ako je sujeta negativna osobina, onda su svi autori, pisci, književnici, novinari...loše osobe? Obično se za pisce kaže da su sujetni, zato ih spominjem.

Da li sam sujetna ako me mnogo zaboli i skoro uništi samopouzdanje neosnovana, nedobronamerna kritika, nastala možda zbog ljubomore?

Mislim da sam ranije pisala o tome.

Ne vidim sebe kao sujetnu osobu, i veoma cenim dobronamerne kritike i savete. Te kritike i saveti samo mogu da mi pomognu.
Sjajno pitanje i iskrenost koju pokazuješ je već znak zrelosti i samosvesti. Sujeta, kao negativna osobina, zaista nije isto što i normalna doza samopoštovanja ili ponosa na sopstveni rad i dostignuća.

Sujeta je često preterano i nesvesno fokusiranje na sebe, koje ume da blokira rast i prihvatanje konstruktivne kritike. Sujeta je ta koja odbija savete i vidi druge kao pretnju.

S druge strane, mnogi pisci, autori i kreativci mogu biti subjektivni, pa čak i ponosni na svoj rad – ali to nije sujeta ako ne sprečava njihov razvoj. Možeš biti ponosna na svoj trud i delo, a opet otvorena za dobre, dobronamerne kritike.

Što se tiče bola zbog neosnovane kritike, to je potpuno ljudski i razumljivo. Svako od nas ima svoju ranjivost. Važno je razlikovati:

Da li ta kritika nosi nešto korisno (ili je samo iz ljubomore, zle namere)?

Kako reaguješ na nju? Da li dozvoljavaš da te sruši ili da te motiviše da postaneš još bolja?

Činjenica da ceniš dobronamerne savete i kritike pokazuje da nisi sujetna osoba u negativnom smislu, već da imaš zdrav odnos prema sebi i drugima.

Savet je da pratiš kako reaguješ na kritike i da neguješ unutrašnju snagu da razlikuješ ono što je korisno od onoga što nije. To nije lako, ali je znak duhovne i emocionalne zrelosti.

Svi ponekad osetimo bol, ali kako to iskoristimo, pravi je znak naše snage.

Back