Kad poceti treniranje u teretani.

SoniXX

Zainteresovan član
Poruka
115
Imam 15 godina,visok sam 178cm i tezak 75 kila.Da li bi mi uticalo nesto na rast ako pocnem da idem u teretanu kad podjem u srednju skolu?Trenutno radim body weight vezbe.Ako podjem u teretanu koje vezbe ne bi trebao da radim kao pocetnik da ne bi doslo do nekih teskih povreda?

Imam 15 godina,visok sam 178cm i tezak 75 kila.Da li bi mi uticalo nesto na rast ako pocnem da idem u teretanu kad podjem u srednju skolu?Trenutno radim body weight vezbe.Ako podjem u teretanu koje vezbe ne bi trebao da radim kao pocetnik da ne bi doslo do nekih teskih povreda?

Mozes da radis sve ali sa odgovarajucom tezinom i tehnikom. Pod uslovom da nemas neke prethodne povrede. To nema veze sa godinama, za sve vaze ista pravila.

Kad radiš sklekove, zgibove, propadanja, čučnjeve i ostale bw vežbe, tvoje telo je teg.
Jedina razlika je ta što su u teretani tegovi od metala, a kod kuće od krvi i mesa.
Dakle, tegovi nisu nikakav bauk, neće te pojesti, smanjiti ili polomiti, kao što mnogi misle.

Ali, veoma je bitno da radiš po pravilima, da se čuvaš od povreda, da ne preteruješ i da imaš nadzor nekog starijeg i iskusnijeg u početku.

Kad radiš sklekove, zgibove, propadanja, čučnjeve i ostale bw vežbe, tvoje telo je teg.
Jedina razlika je ta što su u teretani tegovi od metala, a kod kuće od krvi i mesa.
Dakle, tegovi nisu nikakav bauk, neće te pojesti, smanjiti ili polomiti, kao što mnogi misle.

Ali, veoma je bitno da radiš po pravilima, da se čuvaš od povreda, da ne preteruješ i da imaš nadzor nekog starijeg i iskusnijeg u početku.

To znaci bar godinu dana. U principu nikad ne bi ni trebalo da radis bez nadzora. Kada neko gleda sa strane moze da primeti mnoge stvari koje osoba koja vezba ne moze.

To znaci bar godinu dana. U principu nikad ne bi ni trebalo da radis bez nadzora. Kada neko gleda sa strane moze da primeti mnoge stvari koje osoba koja vezba ne moze.

Kad stekneš određeno iskustvo, nadzor ti nije neophodan kao u početku. Nije čak ni potreban, mada može koristiti.
Naravno, druga stvar je partner sa kojim radiš, koji je tu da ti doda šipku ako je ne možeš dohvatiti, da te pogura kad ne možeš sam, i sl, on je maltene uvek potreban.

I da ne zaboravimo zagrevanje i istezanje. Mnogi imaju stav da je to nesto sto se desava pre i posle treninga a ustvari su obavezan deo treninga. Podjednako vazno kao i sam rad sa opterecenjem bez obzira da li su u pitanju tegovi ili rad sa sopstvenom tezinom.
Pored treninga sa opterecenjem ne bi bilo lose i da se kombinuje sa trcanjem ili nekim drugim obliko aerobnog vezbanja. Sta ti vredi sto ces moci da podignes 150kg ako se umoris posle 1 sprata kada krenes uz stepenice.

Poslednja izmena:
Стално гледам клинце у теретани како потпуно погрешно изводе вежбе, нарочито основне.
Да се не лажемо, и ја сам слично радио пре неких 25 година, али тада нити сам имао кога да питам, нити је било интернета.

Данас све, па и најфиније детаље можете да научите на youtube-у.

Стално гледам клинце у теретани како потпуно погрешно изводе вежбе, нарочито основне.
Да се не лажемо, и ја сам слично радио пре неких 25 година, али тада нити сам имао кога да питам, нити је било интернета.

Данас све, па и најфиније детаље можете да научите на youtube-у.

Zato sto se stalno prica o broju ponavljanja, tezinama... A retko ko u samom startu naglasi da je mnogo vaznije pravilno uraditi vezbu.

Back