kad neko bliznji umre...

мико од села до села другачије
питај старије из твог краја
али иде се
одма сутрадан на погреб
а ово друго си у праву
са им да се негде иде на прву суботу која долази пре ,7,40дана или 6 месеци
а негде тачно на дан

Nemam koga da pitam. Da imam, ne bi pitala na forumu.
Znam samo, da se 7 dana pravi na prvu subotu posle pogreba. Posto na groblje nema sanse da odem, ici cu u crkvu, da zapalim svecu. A sta kuci da spremam? Ili se nista ne sprema? Imam ljude, koji nisu mogli na sahranu da odu, pa sam mislila, da spremim nesto za 7 dana... Kako to ide?

мико од села до села другачије
питај старије из твог краја
али иде се
одма сутрадан на погреб
а ово друго си у праву
са им да се негде иде на прву суботу која долази пре ,7,40дана или 6 месеци
а негде тачно на дан

ovo je tačno
tolika šarenolikost u običajima da je to za neverovanje....

Znam samo, da se 7 dana pravi na prvu subotu posle pogreba. Posto na groblje nema sanse da odem, ici cu u crkvu, da zapalim svecu. A sta kuci da spremam? Ili se nista ne sprema? Imam ljude, koji nisu mogli na sahranu da odu, pa sam mislila, da spremim nesto za 7 dana... Kako to ide?

Deluje mi da si baš mlada...imaš nekog starijeg? Za takve stvari uvek uskoče starije komšike, rođake... :think:

Nisam mlada, samo sam neupucena. Nemam nikoga da pitam, komsije ne goje takve obicaje...
Znam da postoje razlike od sela do sela ali verovatno je neka osnova za sve ista.
Posto nisam bas mnogo upucena u te stvari, zelim samo da ispostujem obicaj u osnovi, mislim da ce mi i pokojnik i Bog oprostiti...

Nisam mlada, samo sam neupucena. Nemam nikoga da pitam, komsije ne goje takve obicaje...
Znam da postoje razlike od sela do sela ali verovatno je neka osnova za sve ista.
Posto nisam bas mnogo upucena u te stvari, zelim samo da ispostujem obicaj u osnovi, mislim da ce mi i pokojnik i Bog oprostiti...

Pokušavam da se setim jer smo brat i ja sve to radili kad je deda umro...na groblje se nosi hrana i piće a za ručak nećeš da pogrešiš čak i ako nije običaj.

...to opet zavisi o kom kraju zemlje se radi...
...ako je neko preminu i sahranjen na mrsni dan, onda se za 40 dana sprema
sve posno....
...negde se nosi na groblje, negde ne, mada pošto ti nisi u situaciji, ja mislim
da je dovoljno da odeš u crkvu i da pitaš sveštenika, najbolje će te on uputiti,
a može i da kad bude služio liturgiju, pomene tu osobu kojoj želiš da daš
pomen....

Dobro. To na groblje je nemoguce, a da li se nosi nesto u crkvu (osim sto se pali sveca)? I za rucak mogu da spremim bilo sta? Nista nije zabranjeno (ako nije postno vreme)?

Znam da se vodi računa da li je post u to vreme...ovo što napisa Afrodita nije običaj ovde. za crkvu su dovoljne sveće... a možda da napišeš da li je u pitanju selo ili grad i koji deo Srbije. Ovde u Nišu postalo uobičajeno da se ode u neku kafanu...verovatno iz praktičnih razloga.

Znam da se vodi računa da li je post u to vreme...ovo što napisa Afrodita nije običaj ovde. za crkvu su dovoljne sveće... a možda da napišeš da li je u pitanju selo ili grad i koji deo Srbije. Ovde u Nišu postalo uobičajeno da se ode u neku kafanu...verovatno iz praktičnih razloga.

Koja kičerica. Pa postoji prostor za to na Novom groblju, nisam bila ali sam čula.

Što se tiče teme, ako već ne ideš na groblje, biće dovoljno da počastiš ljude čime god, recimo pićem i kolačima, pokojniku za dušu. Ne verujem da će se mnogo njih sada skupiti u crkvi. Uostalom, valjda dolaze na pomen a ne na klopu. Ali, žito je uvek obavezno, kao i crno vino i ona velika sveća sa sahrane.

Koja kičerica. Pa postoji prostor za to na Novom groblju, nisam bila ali sam čula.

Što se tiče teme, ako već ne ideš na groblje, biće dovoljno da počastiš ljude čime god, recimo pićem i kolačima, pokojniku za dušu. Ne verujem da će se mnogo njih sada skupiti u crkvi. Uostalom, valjda dolaze na pomen a ne na klopu. Ali, žito je uvek obavezno, kao i crno vino i ona velika sveća sa sahrane.

I ja to pomislio...al možda ljudi nemaju mesta kući, žena ne može da spremi...ko bi znao...ma ko sam ja da sudim.:think: Kad mogu za slavu da zakupljuju kafane...

Pa pitate svestenika. I sela imaju obicaje koji se cesto kose sa pravoslavljem. Ako zelite obeleziti sve te dane onda je najbolje da se posavetujete sa parohom.
Po njegovim uputama sve ce biti svecanije i vise versko a sa manje bespotrebnih troskova.
Ako opet niste vernici vi ili pokojnik onda nema potrebe ni za obelezavanjem sedam ili cetrdeset dana, dovoljno je tek obeleziti godisnjicu.

Pa pitate svestenika. I sela imaju obicaje koji se cesto kose sa pravoslavljem. Ako zelite obeleziti sve te dane onda je najbolje da se posavetujete sa parohom.
Po njegovim uputama sve ce biti svecanije i vise versko a sa manje bespotrebnih troskova.
Ako opet niste vernici vi ili pokojnik onda nema potrebe ni za obelezavanjem sedam ili cetrdeset dana, dovoljno je tek obeleziti godisnjicu.

Ovo je kljucno. Obicaji se razlikuju, i uvek ce neko da te ogovara da nisi uradila kako treba. Ako poslusas svestenika, barem ces biti mirna prema Bogu, a i sama sa sobom. Ja sam nedavno bio na sahrani, i veruj mi, ima toliko obicaja, da je nemoguce pobrojati.

Добар савет ,ал мико валјда имаш неку стрију рођаку или рођака, и мико однегде потичеш и сигурно имаш неког комшију тамо или ако оћеш код себе у комшилуку се рапситај.
Како год урадиш неш погрешити.

Evo ovako...kod nas npr. dan posle sahrane ide se na pogreb na groblje i nosi se malo zita,crno vino,pogaca i svece.Tamo dodje pop odradi sta ima i onda svi dolaze kuci gde se sprema rucak (ili u kafanu).E sad sahrana,pogreb,7 ili 40 dana...mora jedno od toga biti posno.Ako ne mogu svi odjednom da sednu za sto onda se dele u tri grupice i cim jedan ustane ustaju svi.Jedan tanjir i casa okrecu se naopacke i sklanja se na kraju...to je za pokojnika.

Наш народ воли много да се наждере на тим светковинама, и то им дође посебно слатко.
Да људи стварно верују, и да мисле добро свом покојнику, никада не би спремали гозбе, а посебно не масну храну, алкохол, слаткише. Мед, кољиво, вода, мало шећера, нека воћка је све што треба да се носи на гробље. А на дан парастоса, људи треба пре свега да се посвете духовним стварима а не телесним, и да се моле за покојника, јер тада му се одређује где ће провести вечност.

7 dana se daje, makar kod nas, u prvu subotu posle dana smrti, znači najčešće pada pre sedmog dana.
40 dana se tačno na dan kad pada. Tada se može u crkvi održati parastos, a sveštenik u tom slučaju kaže tačno šta treba da doneseš.
6 meseci se ne mora davati, ali godinu dana obavezno.
Ako idete samo u crkvu da zapalite sveće, onda kod kuće možeš da spremiš kakav god ručak, jedino se vodi računa da li je posan (sreda, petak, post) ili nije. Na čelo stola se postavlja tanjir i sve po redu za preminulog i iz njega niko ne jede.
Što god da uradiš ne možeš da pogrešiš

Meni kad je majka umrla,sva sam bila konfuzna,saveti kako sta i kad treba obaviti su stizali sa svih strana...Svaka baba,tetka, komsinica je imala svoj savet,dok na kraju nisam sve to presekla tako sto sam otisla kod svestenika...
On mi je lepo objasnio sta,kada i kako radim...Kako se sta priblizavalo sve su doticne imale savete a ja sam jednostavno presekla-svestenik je rekao ovako,i tako ce biti,on bi barem trebalo da zna...i svi su se smirili i makar im ne bilo pravo ispostovali...

Најгоре што сам у нашем народу видео, посебно код оних из јужне Србије, да се после сахране иде кући на ручак, и све се претвори у кување, спремање.. "једите, сипајте, јел имате сви пива, вина..." Као слава..да не верујеш. :roll: Па се праве три туре, сви устају и седају одједном, не користе се ножеви, једе се у тишини...и још ко зна колико обичаја.

И на крају покојникови наследници остају скрхани болом да перу судове, усисавају и рибају паркете...страшно.

Када је пријатељу умрла мама, сахрана је била на Збегу, након сахране, поред капеле, било је послужена кафа, још неке ситнице које иду "за душу". После тога, свако својој кући. И нема малтретирања.

Најгоре што сам у нашем народу видео, посебно код оних из јужне Србије, да се после сахране иде кући на ручак, и све се претвори у кување, спремање.. "једите, сипајте, јел имате сви пива, вина..." Као слава..да не верујеш. :roll: Па се праве три туре, сви устају и седају одједном, не користе се ножеви, једе се у тишини...и још ко зна колико обичаја.

И на крају покојникови наследници остају скрхани болом да перу судове, усисавају и рибају паркете...страшно.

Када је пријатељу умрла мама, сахрана је била на Збегу, након сахране, поред капеле, било је послужена кафа, још неке ситнице које иду "за душу". После тога, свако својој кући. И нема малтретирања.

Tako je najbolje. A sad ljudi da ne bi prali sudove posle prezderavanja gostiju, "slave" u kafani!!!! Uzas zivi, sramota za Srbe i Srbiju.

Back