Kad bi hleba bilo vise

ja imam iznad mene (u zgradi) par koji gde je zena otprilike mladja od mene 4-5 god a imaju sestoro dece(uvek pokusavam da ih prebrojim kad se zateknemo u liftu,mislim da je 6)
oni zezaju francusko socijalno,ne placaju stan kao brojna porodica,dobijaju brdo pomoci,ona ne radi,za njega ne znam,deca jedno drugom do usiju,slatki su.al brateeee
ja se sve mislim da su u nekoj sekti jer mi cudno da hriscani(posto su ocigledno francuzi) radjaju toliku decu
mislim,ne verujem da ce se zaustaviti :)

hehe kad rece pravi katolici bilo jednom na francuskoj verziji "menjam zenu" jedna porodica iz mog grada,on profesor ona ne znam sta bese
uglavnom mole se pred svaki obrok i spavanje,nemaju tv a u spavacoj sobi kipovi bogorodice gledaju pravo u krevet
ona zena sto je dosla nije mogla da veruje gde je usla
dobro ovo je bilo bas off,izvinjavam se :(

To није секта то су прави католици. У Ирској је нормално да жена роди петоро шесторо деце.

Nije samo normalno, već katolička crkva zabranjuje i abortus i kontracepciju! Ne znam da se kod nas tako radi, ali u državama u kojima je ta religija jako uticajna, i gde su ljudi baš religiozni, i ne možeš nabaviti sredstvo za kontracepciju (kako gde) a abortus se smatra krimimalnim delom.

Samo sam htela da skrenem pažnju da ne treba prozivati kao krivce one koji rađaju, kad već ima toliko onih koji ne mogu, a bogami i koji neće
Niko ne kaže da su krivi već da su odgovorni.
Krivica bi podrazumevala nešto pogrešno, a ovo se može posmatrati na više načina. Neko smatra da je dobro, neko da je loše, ali roditelji su odgovorni za ono što čine svojoj deci bilo da rade nešto pozitivno ili negativno.
Ipak moramo shvatiti da tu zadiremo u osnovna ljudska prava.
Naravno da ovi ljudi imaju prava da imaju dece koliko žele, ali imaju i obavezu da decu gaje na adekvatan način jer su to ljudska prava njihove dece. Osim prava roditelji imaju pre svega OBAVEZU u odnosu na decu.
Ne možemo valjda izdavati dozvole za seks samo onima koji imaju primanja određene visine?
Hellen je već objasnila
Uzgred, ni ja ne bih rađala više nego što mogu da ishranim, ali mislim da nemam prava da drugima određujem koliko će i da li će rađati. Nismo mi oni koji mogu da reše te probleme, samo možemo sporadično da pomognemo po nekad.
Njihovo je pravo da rode toliko dece, da zavise od pomoći, kao što je (samom tom odlukom) njihova odluka da posle kukaju kako im je teško. Niko im ne uskraćuje ni da rađaju, ni da kukaju, i ja bih volela da im nekako pomognem (deci), ali kao što ne osuđujem, ne mogu ni da im čestitam na ovakvom razmišljanju.
Htela sam da naglasim koliko ih ima na forumu koji nemaju sposobnost empatije, a neki ni saosečajnosti.
Iskreno saosećam sa ovom decom, a sa roditeljima nema razloga se saoseća - rade ono što žele i to je to.
I mnogo ih je koji stvarno veruju da većina ljudi u zemlji živi slično kao njihovo okruženje,
U mom okruženju ljudi odgovorno donose odluke. Kada odluče i sprovedu sami snose posledice posledice ili negativne i to dostojanstveno i bez kukanja.
Žao mi je kada nekoga SNAĐE neki problem. Ovi ljudi su izabrali ovakav životni stil i verovatno da u njemu vide smisao.Starija deca čuvaju mlađu, pa će onda starija početi da izdržavaju mlađu i roditelje, a onda će svi zajedno izdržavati roditelje. Ko je na gubitku? Roditelji sigurno ne, već deca koja nemaju priliku da žive normalno, da razviju svoje potencijale i da urade nešto za sebe.

Čuj, abortus krivično delo. Slažem se jeste. Ali u zemlji Srbiji još uvek postiji čedomorstvo. nisam mogla da poverujem kada sam prošle godine počela da radim u jednoj seoskoj školi i kada su mi ispričali porodični slučaj jednog dečaka. Sedmoro dece u polusrušenoj kući. Deca uglavnom kasne sa polaskom u školu jer se roditelji nisu setili da ih prijave nadležnim institucijama. Pre 2-3 godine u dvorištu im pronađu zakopana tri novorođenčeta, ali se sve to zataška jer je uskoro majka umrla od trovanja krvi pokušavajući da sama sebi prekine trudnoću.
Očigledno se radi o krajnje neobrazovanim, primitivnim i zaostalim ljudima. Taj moj učenik je toliko milo i stidljivo dete da ti se srce stegne. Posle škole mora da ide u nadnicu, a kada je sezona radova danima ga nema u školi. Ili ako on ne radi mora da čuva mlađe u kući jer otac ide da radi, a otac prava lenština pa sve više deca rade. Kod ovog malog već radi ponos pa odbija da mu kupim užinu, dok manji prihvataju ali ih retko viđam, takav nam je raspored. Odeću sam uvek uspevala da mu dam pod izgovorom da je sve za mlađu decu. Trenutno moj učenik radi kao sluga kod nekih ljudi u svom selu. Toliko su jadni da čak i drugi učenici koji mogu biti jako surovi nikada ih ne zadirkuju.
Svi mi, pa i ta deca, nismo birali roditelje. Niko od nas nije uvek i u svakoj situaciji bio apsolutno ponosan na svoje roditelje. Samo su neki imali više sreće u životu i ''dodeljeni'' su im bolji roditelji. Treba pomoći DECI, ako već neki smatraju da ne treba pomagati roditeljima.

Kada ti je jedina opcija za pomoć da ih odvojiš od tako divnih roditelja i ostaviš u dražesnim ustanovama za zbrinjavanje maloletnih lica iščezava svaka želja da se nešto učini. Barem si zahvalniji proviđenju na svemu što imaš i sa čime nisi morao da se izboriš.

Inače, kako je osnovna teme vezana za problem gladnih u enklavama na kosmetu (barem je odatle preuzet naslov i isečak je iz emisije o njima):

Humanitarna akcija „Jedan SMS za jedan obrok gladnima na KiM“

Eparhija Raško-prizrenska i kosovsko-metohijska je pokrenula humanitarnu akciju „Jedan SMS za jedan obrok gladnima na KiM“ kako bi se prikupila sredstva za rad narodnih kuhinja na Kosovu i Metohiji. Svojom porukom na broj 1033 priložićete 50,00 dinara (bez PDV-a). Cena poruke je ista za sve korisnike mt:s. Pomoć se može izvršiti i uplatom na žiro račun: Kosovsko-Metohijska banka a.d. filijala Zvečan, br. 360-0012622700003-39, na ime Eparhije raško-prizrenske, Manastir Gračanica, 38205 Gračanica, za Narodne kuhinje.

Link odakle je preuzeto. Kome je stalo da pomogne sada ima priliku, ma koliko malo značiće i vama i njima, kome smeta nek se suzdrži od pljuvanja.

Čuj, abortus krivično delo. Slažem se jeste. Ali u zemlji Srbiji još uvek postiji čedomorstvo. nisam mogla da poverujem kada sam prošle godine počela da radim u jednoj seoskoj školi i kada su mi ispričali porodični slučaj jednog dečaka. Sedmoro dece u polusrušenoj kući. Deca uglavnom kasne sa polaskom u školu jer se roditelji nisu setili da ih prijave nadležnim institucijama. Pre 2-3 godine u dvorištu im pronađu zakopana tri novorođenčeta, ali se sve to zataška jer je uskoro majka umrla od trovanja krvi pokušavajući da sama sebi prekine trudnoću.
Očigledno se radi o krajnje neobrazovanim, primitivnim i zaostalim ljudima. Taj moj učenik je toliko milo i stidljivo dete da ti se srce stegne. Posle škole mora da ide u nadnicu, a kada je sezona radova danima ga nema u školi. Ili ako on ne radi mora da čuva mlađe u kući jer otac ide da radi, a otac prava lenština pa sve više deca rade. Kod ovog malog već radi ponos pa odbija da mu kupim užinu, dok manji prihvataju ali ih retko viđam, takav nam je raspored. Odeću sam uvek uspevala da mu dam pod izgovorom da je sve za mlađu decu. Trenutno moj učenik radi kao sluga kod nekih ljudi u svom selu. Toliko su jadni da čak i drugi učenici koji mogu biti jako surovi nikada ih ne zadirkuju.
Svi mi, pa i ta deca, nismo birali roditelje. Niko od nas nije uvek i u svakoj situaciji bio apsolutno ponosan na svoje roditelje. Samo su neki imali više sreće u životu i ''dodeljeni'' su im bolji roditelji. Treba pomoći DECI, ako već neki smatraju da ne treba pomagati roditeljima.

Svaka ti chast !...Ima vishe takvih primera, a na selu pogotovo uvijek dobro dodje kad ima tako neka bijeda da im se oguli koza , kad treba da se radi...a svi upiru prstom na roditelje, kao da ce deca postati sita od toga...no, ne daju seljaci lako dinar...ponekad ni svome chedu, a pogotovo tudjem...dok se krvavo ne zaradi

I u ovom sluchaju nadam se da ce ljudi pomoci...
A vjerujem da uvek ima bijede koja im vjeruje shta je glad, pa nece praviti pitanja...

Uvek me fascinirala u zivotu jedna stvar...sretah ljude, slushah priche o ljudima koji su dozivjeli uzasne stvari, shto od ljudi, shto od sudbine...a i posle svega toga u njima je ostala neka chudnovata toplina, da ne kazem empatija za nechije probleme, za pomoc drugome u nevolji...ili ljubav izmedju chlanova porodice, koji jedva da imaju chime kraj sa krajem da sastave...

na drugoj strani sindrom, nemam, odakle mi, ko je meni dao, ko ce meni da pomogne...shta ima da se pomaze , pa chak i ako su sopstveni roditelji u pitanju...nemam...nemam...nemam...i takva osoba nece nikad ni imati...

Nisam u zivotu sanjala, dok se nisam uvjerila da se obraz chovjek moze prodati za 50 dinara...i da ga mozesh kupiti za 50 dinara...

Poslednja izmena:
Svaka ti chast !...Ima vishe takvih primera, a na selu pogotovo uvijek dobro dodje kad ima tako neka bijeda da im se oguli koza , kad treba da se radi...a svi upiru prstom na roditelje, kao da ce deca postati sita od toga...no, ne daju seljaci lako dinar...ponekad ni svome chedu, a pogotovo tudjem...dok se krvavo ne zaradi

I u ovom sluchaju nadam se da ce ljudi pomoci...
A vjerujem da uvek ima bijede koja im vjeruje shta je glad, pa nece praviti pitanja...

Uvek me fascinirala u zivotu jedna stvar...sretah ljude, slushah priche o ljudima koji su dozivjeli uzasne stvari, shto od ljudi, shto od sudbine...a i posle svega toga u njima je ostala neka chudnovata toplina, da ne kazem empatija za nechije probleme, za pomoc drugome u nevolji...ili ljubav izmedju chlanova porodice, koji jedva da imaju chime kraj sa krajem da sastave...

na drugoj strani sindrom, nemam, odakle mi, ko je meni dao, ko ce meni da pomogne...shta ima da se pomaze , pa chak i ako su sopstveni roditelji u pitanju...nemam...nemam...nemam...i takva osoba nece nikad ni imati...

Nisam u zivotu sanjala, dok se nisam uvjerila da se obraz chovjek moze prodati za 50 dinara...i da ga mozesh kupiti za 50 dinara...

Gljivice,
u pravu si neki ljudi jednostavno imaju toplinu u sebi. Moj otac je posle smrti svoje majke bio više gladan nego sit, posebno kada je krenuo u drugi grad u srednju školu. Pa kada se vrati iz škole u stan i ukapira da mu je neko ukrao ono malo hrane što je imao, ode na železnicu da istovari koji vagon i tako zaradi za hranu. I sve to 60' tih godina za vreme socijalizma kada kao nije bilo gladnih.

A tatin otac, moj deda, bio vredan i pošten čovek samo mu u tom periodu nije išlo. Nisu kukali ni molili ni jedan ni drugi, već su imali cilj i malo mozga kako da uvek idu napred.

Nemaju svi ljudi sreće da se izvuku iz gliba, a ponekad im ne treba dati ruku, dovoljan im je samo i mali prst pomoći.

Niko ne kaže da su krivi već da su odgovorni.
Krivica bi podrazumevala nešto pogrešno, a ovo se može posmatrati na više načina. Neko smatra da je dobro, neko da je loše, ali roditelji su odgovorni za ono što čine svojoj deci bilo da rade nešto pozitivno ili negativno.

Naravno da ovi ljudi imaju prava da imaju dece koliko žele, ali imaju i obavezu da decu gaje na adekvatan način jer su to ljudska prava njihove dece. Osim prava roditelji imaju pre svega OBAVEZU u odnosu na decu.
Hellen je već objasnila
Njihovo je pravo da rode toliko dece, da zavise od pomoći, kao što je (samom tom odlukom) njihova odluka da posle kukaju kako im je teško. Niko im ne uskraćuje ni da rađaju, ni da kukaju, i ja bih volela da im nekako pomognem (deci), ali kao što ne osuđujem, ne mogu ni da im čestitam na ovakvom razmišljanju.

Iskreno saosećam sa ovom decom, a sa roditeljima nema razloga se saoseća - rade ono što žele i to je to.
U mom okruženju ljudi odgovorno donose odluke. Kada odluče i sprovedu sami snose posledice posledice ili negativne i to dostojanstveno i bez kukanja.
Žao mi je kada nekoga SNAĐE neki problem. Ovi ljudi su izabrali ovakav životni stil i verovatno da u njemu vide smisao.Starija deca čuvaju mlađu, pa će onda starija početi da izdržavaju mlađu i roditelje, a onda će svi zajedno izdržavati roditelje. Ko je na gubitku? Roditelji sigurno ne, već deca koja nemaju priliku da žive normalno, da razviju svoje potencijale i da urade nešto za sebe.

Ništa oni nisu izabrali, to je toliko primitivno, neobrazovano i neobavešteno, da je onima koji žive u drugačijoj sredini potpuno neshvatljivo da mogu postojati takvi ljudi u današnje vreme. Oni ne biraju, samo rade kako su naučili od svijih roditelja i u svojoj sredini. O tome govorim, da oni toliko ništa ne znaju, da se ponekad pitam kako su doživeli zrele godine! Oni toliko malo znaju, da ne vide nikakvu perspektivu ni za sebe ni za tu decu, jer i ne znaju da smisle neki način da bolje zarade i lakše žive.I ako se ne bude ništa preduzimalo u vezi toga, i njihova deca će poći njihovim stopama, jer nemaju prilike da nauče kako se postaje odgovoran roditelj, ili uopšte čovek. Mislim da Srbija nije toliko velika, da su ta zabačena sela (ili obodi gradova, isto) toliko daleko da ih se ne može pronaći kada bi se htelo, ali koga je briga za njih? Pojedince, kao što smo mi na forumu, koji ništa ozbiljnije i dugoročno ne možemo da uradimo. A razne socijalne službe ne miču iz grada ( da ne kažem kancelarije) - i zašto bi, kada im nisu na raspolaganju ni pravi ljudi, ni prava sredstva, ni dobra volja (države, društva, kako god), ni pravi programi ... Istina je da bi toga bilo manje da nam privreda radi kako treba i da je manje nezaposlenih, ali ako čekamo da se sve sredi"cakum-pakum", oni će pomreti od gladi i bolesti, izrodivši pre toga još dece koja isto tako ništa ne znaju o normalnom načinu života. Kako onda od njih takvih očekivati odgovorno roditeljstvo? Pa mi smo još na nivou "sigurnih kuća" za maltretirane članove porodica iz sredina za koje ne postoji nikakav izgovor u vidu neobrazovanosti i neobaveštenosti, pa šta da očekujemo od ovih?

Nemaju svi ljudi sreće da se izvuku iz gliba, a ponekad im ne treba dati ruku, dovoljan im je samo i mali prst pomoći

Јендо је кад стицајем несрећних околности упаднеш у глиб (рат, избеглиштво, смрт члана породице...), а друго је када тај глиб сам изабереш. Десеторо деце није несрећна околност, него свесна одлука...

Мада, када мало боље размислим, Таоте је у праву у овоме што пише у горњем посту...

Ja uopšte nisam ni za kakvo davanje pomoći, osim u cilju spasavanja golog života, nego sam za to da se pomoć sastoji od pružanja šanse da zarade za život, i da se obuče kako to da učine. Dalje će se oni već sami najbolje snaći, čim se uvere da ima makar i najmanje šanse da se izvuku iz sadašnje situacije. Tako će sačuvati i samopoštovanje, koje im se samo uzdrma svaki put kad dobiju materijalnu pomoć, koja, doduše dobro dođe, ali deluje ponižavajuće i dugoročno ništa ne rešava; oni su i dalje bez znanja i bez šanse, a i na taj način samo nauče da dobro zakukaju kada im nešto zatreba, a ne da se bore. Mi im sada samo "dajemo ribu", a ovako bo ih naučili da "pecaju" i trajno otklonili problem.

Postoji velika potreba za edukacijom u siromašnijim slojevima. Onaj ko je imao, pa je sticajem nesrećnih okolnosti ostao bez ičega, nije izgubio znanje i vaspitanje, pa uz malo sreće i dosta truda, može sam da smisli kao da se izvuče, jer se seća kako treba živeti i potrbna mu je samo podrška, a ovi o kojima mi pričamo, nemaju saznanje o normalnom životu, samo misle na: "u se, na se i poda se" i to je sve.

Kada ti je jedina opcija za pomoć da ih odvojiš od tako divnih roditelja i ostaviš u dražesnim ustanovama za zbrinjavanje maloletnih lica iščezava svaka želja da se nešto učini. Barem si zahvalniji proviđenju na svemu što imaš i sa čime nisi morao da se izboriš.

Inače, kako je osnovna teme vezana za problem gladnih u enklavama na kosmetu (barem je odatle preuzet naslov i isečak je iz emisije o njima):

Humanitarna akcija „Jedan SMS za jedan obrok gladnima na KiM“

Eparhija Raško-prizrenska i kosovsko-metohijska je pokrenula humanitarnu akciju „Jedan SMS za jedan obrok gladnima na KiM“ kako bi se prikupila sredstva za rad narodnih kuhinja na Kosovu i Metohiji. Svojom porukom na broj 1033 priložićete 50,00 dinara (bez PDV-a). Cena poruke je ista za sve korisnike mt:s. Pomoć se može izvršiti i uplatom na žiro račun: Kosovsko-Metohijska banka a.d. filijala Zvečan, br. 360-0012622700003-39, na ime Eparhije raško-prizrenske, Manastir Gračanica, 38205 Gračanica, za Narodne kuhinje.

Link odakle je preuzeto. Kome je stalo da pomogne sada ima priliku, ma koliko malo značiće i vama i njima, kome smeta nek se suzdrži od pljuvanja.

Svaka cast brate. :ok:

Žao mi je dece, pogotovo devojčice kojoj nisu omogućili da nastavi školovanje nakon osnovne škole... I tu sad ne važi ona priča koju je neko pomenuo : takvi se snađu bolje od onih koji su imali dobre uslove... Kako se, pobogu, može zaposliti devojka sa osnovnom školom? Jedino kao čistačica, a to baš i ne možemo nazvati nekim dobrim snalaženjem u životu. Jedno je kad deca koja su oskudevala u detinjstvu imaju jači motiv da se ističu tokom školovanja i nakon toga, a sasvim je drugo kada ta deca uopšte nemaju priliku da se iškoluju!
Roditelji ne rade, teško da imaju i vremena za desetoro dece, tako da deca sama odgajaju mlađe sestre i braću. E, ako to nije zanemarivanje, onda ne znam šta je!
Čak i da ti ljudi nisu upućeni u sredstva za kontracepciju ili da nemaju para za to, opet ne mogu njih da žalim, već samo njihovu decu. I smatram da je trebalo da budu smeštena u hraniteljsku porodicu,a ne da im ovako bude uništen život. I nakon svega, izgleda da im preostaje samo da nastave tradiciju svojih roditelja - da žive na tuđoj grbači, grbači svih nas, jer niti su školovani, niti od silne dece i obaveza po kući mogu da se bave bilo kakvim poslovima.

Žao mi je dece, pogotovo devojčice kojoj nisu omogućili da nastavi školovanje nakon osnovne škole... I tu sad ne važi ona priča koju je neko pomenuo : takvi se snađu bolje od onih koji su imali dobre uslove... Kako se, pobogu, može zaposliti devojka sa osnovnom školom? Jedino kao čistačica, a to baš i ne možemo nazvati nekim dobrim snalaženjem u životu. Jedno je kad deca koja su oskudevala u detinjstvu imaju jači motiv da se ističu tokom školovanja i nakon toga, a sasvim je drugo kada ta deca uopšte nemaju priliku da se iškoluju!
Roditelji ne rade, teško da imaju i vremena za desetoro dece, tako da deca sama odgajaju mlađe sestre i braću. E, ako to nije zanemarivanje, onda ne znam šta je!
Čak i da ti ljudi nisu upućeni u sredstva za kontracepciju ili da nemaju para za to, opet ne mogu njih da žalim, već samo njihovu decu. I smatram da je trebalo da budu smeštena u hraniteljsku porodicu,a ne da im ovako bude uništen život. I nakon svega, izgleda da im preostaje samo da nastave tradiciju svojih roditelja - da žive na tuđoj grbači, grbači svih nas, jer niti su školovani, niti od silne dece i obaveza po kući mogu da se bave bilo kakvim poslovima.

Tu i nastaje problem, što ta deca vole tatu i mamu, i ne znaju da im je loše njihovom zaslugom, pa bi se istraumirala odlaskom u hraniteljsku porodicu, ne znajući da bi im na duže staze bilo bolje. I što bi ih morali razdvojiti, jer ko će primiti svih desetoro? Mislim da naši zakoni jako kasne za životom. Po meni, morao bi da postoji zakon koji primorava roditelje da vrše roditeljsku dužnost, ako neće da ostanu bez roditeljskog prava. I oni zakoni koji postoje ne poštuju se, niti iko vodi brigu kako roditelji vaspitavaju svoju decu. Tek kada dođe do teškog zanemarivanja, zlostavljanja ili smrti, počnu priče u novinama, i dalje reakcije nadležnih službi, pa opet ništa do novog drastičnog slučaja.
A najgore od svega je što danas stvarno država stoji loše i ima mnogo nezaposlenih i sa kvalifikacijama, pa i oni koji neće da rade mogu da se vade na nedostatak posla. Sa druge strane, ima ih koji bi radili, ali nema posla. Teško je razlučiti koji su koji, dok se neko ne udubi u svaki konkretan primer, a bojim se, da za to ne postoji dobra volja države. I, zaista, šta će postati ta deca bez šanse, osim isto što i njihovi roditelji? Pa će onda, za 20 godina i njih neko ovako da kritikuje, i tako u krug.

i na kraju se od takvog vaseg razmisljnja naprave egoisti koji misle samo na sebe i ni nakog dugog.Jamo jedno dete?Sa kim to jedno dete da se igra samo sa sobom i na kaju imamo pojave u drustvu kakve imamo samo zobog toga sto imamo samo jedno.Koliko vam je para potrebno da imate dece?Ako su problem pare zasto i bogati nemaju vise dece?Zato sto su njihova deca novac

Између ''хранити 10 гладних усти'' и ''свом јединчету обезбедити сва материјална блага света'' постоји још читава лепеза могућности...

Back