Kačamak

• Začetnik teme Začetnik teme Lule
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kako kažete?

• kačamak / maslac

glasova: 8 44,4%
  • palenta / puter

glasova: 2 11,1%
  • kačamak / puter

glasova: 5 27,8%
  • palenta / maslac

glasova: 2 11,1%
  • pura / puter

glasova: 0 0,0%
  • pura / maslac

glasova: 1 5,6%

• Ukupno glasova
    18

Lule

Veoma poznat
Poruka
11.790
Da li spremate kačamak ili palentu?
Ja nikad nisam prihvatila taj neprirodni strani izraz palenta. Kačamak forever. :heart:

Tvrdo kuvan, ne presuv, sa malo putera ( ta domaća reč maslac nikad mi nije legla) i uvek uz jogurt ali tako da svaki zalogaj na kašici prelijem sa malo jogurta kako bi kačamak zadržao čvrstinu, da se ne razbljuzgavi od jogurta a jogurt da se ne utopli od kačamaka...

Ranije sam spremala redak i onda ide sa mlekom ali mi je taj način dosadio.

Ja nikad nisam prihvatila taj neprirodni strani izraz palenta. Kačamak forever. :heart:

Tvrdo kuvan, ne presuv, sa malo putera ( ta domaća reč maslac nikad mi nije legla) i uvek uz jogurt ali tako da svaki zalogaj na kašici prelijem sa malo jogurta kako bi kačamak zadržao čvrstinu, da se ne razbljuzgavi od jogurta a jogurt da se ne utopli od kačamaka...

Ја сам из Ужица. Он је код нас у статусу култа. Свако га прави на свој начин. Ја га направим да буде као грудва. Не волим онај кашасти кога неки зову "пура". Овај тврди зову "цицвара". Ја га највише волим са масним сиром или нпр. кад сипам врело млеко у њега и ставим три пуне кашике јако старог и масног кајмака да се истопи у врелини млека и онда све то измешам са качамаком. То кад појдем, до сутра могу да не једем. Ово причам док нисам скратио желудац. Иначе ми је жеља да пробам херцеговачки качамак, куван у истопљеном старом кајмаку из мешине и млеку. Кажу да тај растура. Такође има и неки црногорски са печеним кромпиром и кукурузним брашном.

Ovo što reče @kišna , nisu kačamak i palenta isto, kačamak od kukuruznog brašna, palenta od kukuruznog griza. Jedem palentu, onako srednje gustu, dodam malo mleka dok kuvam, posle sir, pavlaku, tako nešto... Volim i sa prženim paradajzom i lukom, ili sa čvarcima ili kako kad. U mojoj kući jedem samo ja, pa nekako i ne pravim često.

kukuruz od koga se pravi kačamak je donet iz Amerike. A s obzirom na tadašnje uslove, sigurno je prošlo par vekova dok se nije odomaćio i ovde. (isto kao i pasulj, krompir, paradajz, paprika, pirinač...)
kad pogledamo sva "tradicionalna" jela, videćemo da niti jedno nije bilo moguće napraviti ovde pre 200 ili 300 godina.
tako da palenta ili polenta (iz severa italije) je bar 100 godina stariji naziv od kačamaka ovde

Ја сам из Ужица. Он је код нас у статусу култа. Свако га прави на свој начин. Ја га направим да буде као грудва. Не волим онај кашасти кога неки зову "пура". Овај тврди зову "цицвара". Ја га највише волим са масним сиром или нпр. кад сипам врело млеко у њега и ставим три пуне кашике јако старог и масног кајмака да се истопи у врелини млека и онда све то измешам са качамаком. То кад појдем, до сутра могу да не једем. Ово причам док нисам скратио желудац. Иначе ми је жеља да пробам херцеговачки качамак, куван у истопљеном старом кајмаку из мешине и млеку. Кажу да тај растура. Такође има и неки црногорски са печеним кромпиром и кукурузним брашном.
Taj crnogorski je fantastičan, ali nije sa pedenim već kuvanim krompirom. Od kad sam to probala sve drugo mi je skroz bzvz.

Ja ne znam da kuvam kacamak....
Prvo volim kad ima grudvice, a ne umem da pravim taj sa grudvicama...jer sipam kukuruz u hladnu vodu pa onda nema grudvica, one nastaju kad se sipa u vrucu vodu...

Drugo , kad kacamak zvanicno povuce, tj ono kad bi trebao da se prestane sa kuvanjem, i poveca zapreminu 3x, ja vidim da jos uvek pije vodu , tj popije jos za 2x vode...a i bude mi malo meksi na grlu....nema osecaja zrnaca..

Ali ne sme da se pretera, znaci vec sam ga doterao na 6x osnovna zapremina, ali ako nastavim pretvorice se u skrob ili kao pihtije gel...ako se ohladi , nece ako je vruc..

Ali ako ne preteram bude kao normalan kacamak i kad se ohladi samo ga bude mnogo jer je popio 6x vode...dok ako stanem dok grebe grlo popije 3x i malo vise vode..

Moji kuvaju 3x kacamak, i zovu me da ga jedem ali ne volim mnogo kacamak ni kad ga ja pravim a pravim ga kad zaginem kasno nocu pa da ne izlazim nigde, a nemam hleb...

E sad vise od toga ne znam, moja baba je pravila odlicnu prva klasa proju , i kacamak sa grudvicama, proju niko ne moze da ponovi, vise je fora sa znanjem kako je ispeci....a kacamak pojma nemam kako je pravila...samo jeo kao mali...

I koliko uopste kukuruz moze da popije vode....meni se cini da ni 6x nije limit...

Ja mislim da su kačamak i palenta u suštini isto i da je priča išla ovako...
U davna vremena (ali ne tako davna, ipak posle Kolumba) bilo je obično neprerađeno kukuruzno brašno, dal sitnije dal krupnije, od kojeg su narodi na Apeninima pravili palentu a narodi na Balkanu kačamak (a neki puru). Onda su došla moderna industrijska vremena kada se to brašno prerađivalo da bi se brže skuvalo, a marketing menažeri tadašnje države SFRJ su predložili da se od takvog novog brašna sad ne sprema više kačamak - jer 1. zvuči seljački; 2. nosi prizvuk sirotinje 3. zvuči turski (tj. koristi se ugl. u Srbiji) - nego palenta koje objedinjuje puru, kačamak a možda još nešto u jedinstveno jugoslovensko jelo lepog, modernog, italijanskog imena.

JA sam mislila da je palenta zapravo ime proizvođača kukuruznog brašna u ambalaži sa slikom dečaka koji ždere kašikom kačamak.
Meni se gadi i pomisao da neko jede kašikom čvrstu hranu

Taj crnogorski je fantastičan, ali nije sa pedenim već kuvanim krompirom. Od kad sam to probala sve drugo mi je skroz bzvz.
Kačamak sa kuvanim krompirom i BELIM brašnom nisam jela godinama unazad.
Takav kačamak u našoj kući je spremao jedino đed, niko drugi nije znao ni hteo da sprema kačamak.
Krpmpir isečen na polutke, dugo se kuva u vrijućoj slanoj vodi.
U sredinu šerpe, kada voda skoro uvre, sipa se belo brašno i meša se drvenim tučkom.
Nije nimalo lako jer se jako dugo ukuvava uz stalno mešanje tim tučkom.
Pred sam kraj u kačamak se doda kajmak ili sir, nekada je bio i sa čvarcima.
Takav kačamak đed je zvao ' smočani'.
Godinama nema đeda, nema ni 'smočanog'.

Nikada nisam kuvala kačamak ali jesam palentu.
U šerpicu sipam pola mleka - pola vode, posolim, dodam kockicu putera ili masnoće, u vrijuće sipam kukuruzni griz/ palentu, dobro ukuvam.
Volim sa sirom ili kajmakom.
Kada počnem da pravim, onda zaređam i često pravim.
Kada zaboravim, prođu meseci, nekada i godina dok me nešto ne pod
seti na palntu. Kao ova tema.

Molim? Nego cime se jede kacamak?
Viljuškom.
Oćeš malo?
Jel još neko za kačamak sa sirom?

20231125_172820.jpg

Back