Kabbalah - Misticki ogranak judaizma koji se i sam grana na dve tradicije.
knjiga textova - kabala, sadrzi dva glavna spisa - Sefer (IIIVNE) i Zohar(XIIIVNE).
osnovni dijagram je Drvo zivota...
Takodje, poznata je i vestina GEMATRIJE tj, pretvaranja slova u brojcane ekvivalente radi dobijanja tzv "imena snage"...
Mislim da je ovo dovoljno za pocetak...
Samo ne znam da li je neko upraznjavao vezbe kabale i sl. Upoznala sam par ljudi koji se bave time, ali nisam bash sigurna da li bih i ja, i to samo nakon toga sto mi se svidja filozofija kabale ( koja se inace vodi i kao najpoeticniji filozofski pravac), vec trebalo da pocnem sa tim nekim 'vezbama'.
Posebno sto svaka od njih sa sobom vuce izmenjeno stanje svesti tokom ( valjda ne i posle) vezbe...
I tu je moja dilema.
A inace, mislim da je temi bash mesto ovde.
I uprkos cinjenici da ovde 'vlada' pravoslavlje - da li to znaci da je filozofija pravoslavlja ispravna?
Licno, ne dozvoljavam da mi slucajni elementi, kao sto je geografska lokacija rodjenja , npr, opredele filozofiju zivota, sistem vrednosti i ostalo, toliko a priori..
Le piaf, slazem se, ali mi deluje kao da je kod nas nekom cudnom logikom pravoslavlje povezano sa srpstvom, i da se vise ne zna granica izmedju ta dva fenomena...
Uostalom - imam kliker...