K O L E N O, K U K

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

proka

Legenda
Poruka
57.100
U Srbiji se godišnje uradi oko 1.000 operacija kolena, verovatno još toliko i operacija kuka

neko dobije protezu a neko hrskavicu?

šta mislite o sledecim prilozima?

- - - - - - - - - -

http://www.rts.rs/page/magazine/sr/...1/novom-metodom-do-nove-hrskavice-kolena.html

- - - - - - - - - -

U Srbiji se godišnje uradi oko 1.000 operacija kolena, a praktično svaka treća radi se u Specijalnoj ortopedskoj bolnici „Banjica“.
Oštećenje zglobne hrskavice trajno je i nepovratno. Međutim, danas se hrskavica kolena uspešno leči minimalno operativnim postupkom - ugradnjom implantata.
Saradnja „Banjice“ i kompanije „Karti-Hil“
Hirurškim intervencijama prisustvovali su i predstavnici proizvođača medicinske opreme, najveće američko-izraelske kompanije „Karti-Hil".
„Ortopedija 'Banjica' je, u ovom trenutku, najveći centar u svetu gde vaši lekari ugrađuju implantate u obolelu hrskavicu kolena, a koje proizvodi naša kompanija. Ovde su vrhunski specijalisti sa svetskim znanjem i sigurni smo da ćemo kroz buduću saradnju doprineti da se vaša medicina razvija i da se pacijentima u Srbiji priušte najsavremenije hiruške tehnike“, naveo je Nir Altšuler, direktor kompanije.

„Danas radimo nešto potpuno novo na ovim prostorima. Rešavamo problem hrskavice kolena gde je došlo do oštećenja hrskavice, kakvo je kod sportista i kod mlađih ljudi. Stavljamo jedan poseban implant koji se zasad u svetu radi samo u nekoliko zemalja i mi smo članovi te kompletne ekipe koja radi to i računam da ćemo i mi za godinu-dve dobiti regularno implante za sve“, rekao je doktor Gordan Gavrilović, hirurg-ortoped Instituta za ortopediju „Banjica“.
Prema njegovim rečima, postoji prirodna supstanca koja, ukoliko se obradi na adekvatan način i plasira se unutar kolena može da se dobije potpuno zdrava hrskavica.
Posle operacije, kakvoj je prisustvovala ekipa RTS-a, pacijenti se brzo vraćaju svakodnevnim životnim aktivnostima, čak i rekreativnom sportu, ako to žele.
Složene zahvate radi doktor Gordan Gavrilović, vodeći hirurg u oblasti reparacije hrskavice kolena, sa kolegama.
Lekari Instituta „Banjica“ spremni su da presađivanje hrskavice uključe u redovne procedure najkasnije u toku naredne dve godine.

- - - - - - - - - -

šta mislite o protezama?

17904017_10212039446920002_2638596948930151060_n.jpg

- - - - - - - - - -

koje su proteze najbolje?

u čemu je razlika?

- - - - - - - - - -

Srdačan pozdrav de mi reci te Jel moze zbog vratne kičme da čovjek ima otežano gutanje i disanje??

Sent from my E5603 using Tapatalk

ne bih znao, da sačekamo nekog stručnog? :D

Nisam doktor, al mogu da pogledam :D
Salu na stranu, stric mi je ortoped, pa znam par stvari o tome iz njegove price:
1. materijal implanta (vestackog kuka): ne treba tu previse da se brine, jer su sanse gotovo nemoguce da se na trzistu pojavi nesto sto nije proslo kontrolu i zadovoljilo kriterijume.
2. sama procedura: u Srbiji nema bolje klinike za te stvari od te na Banjici, i tamo nemaju loseg hirurga, tako da ko treba da operise, neka ide tamo.
3. mogucnost odbacivanja: tu je mnogo vazno strogo se pridrzavati instrukcija kako u postoperativnom toku. Ali najstrozije moguce, i sanse da dodje do odbacivanja ce biti minimalne.
To je odprilike to.

Back