Jung je ukrao od Frojda teoriju o procesu individuacije

glavapunaendorfina

Primećen član
Poruka
516
Po Jungu, proces individuacije je spontani (bezvoljni, automatski) proces razvijanja svih mogucnosti koje neka osoba nosi. (Potencijalno nosi.) Tu spada i osvjescenje nesvjesnih zelja.

Frojd je prije Junga govorio da veliku ulogu u psihoterapiji igra "nagon za izlijecenjem".

A to je jedno te isto. Po Frojdu je izlijecenje isto tako razvijanje svih mogucnosti koje neka osoba nosi i osvjescivanje nesvjesnih zelja.

Poslednja izmena:
Krađa?Ili razmena informacija u medicini?
Ne znam koje si struke,ali i Frojd i Jung su bili lekari-psihijatri i osim toga profesori...
Imali su obojicu praksu i lečili pacijente-duševne bolesnike...U toj struci su naučna
dostignuća javno dobro i ne kriju se kao u nekim drugim naukama.Česti su simpozijumi
na kojima se razmenjuju iskustva...Farmaceutska industrija je nešto drugo...
Dakle korištenje oslobađanja štetnih sadržaja podsvesti u psihoanalizi je vrlo brzo
steklo mnoštvo pristalica,tako je i Jung slobodno mogao koristiti ta nova saznanja...
Ne vidim ja tu krađu več inoviranje i obogaćivanje,te na drukčiji način tumaćeno
funkcionisanje svesti i podsvesti...
Kao kad bismo rekli da je Hegel pokrao Heraklita...Ili još bolje:Marks Hegela...:mrgreen:

Jung je vrlo dobro znao za Frojdovu ideju o "nagonu za izlijecenjem", ali je to preimenovao u "proces individuacije", i nije reko da je o tome Frojd govorio prvi. Ne radi se o nikakvom obogacivanju, jer je Frojdov "nagon za izlijecenjem" isto sto i "proces individuacije".
Nisu oboje bili psihijatri, Frojd je zavrsio neurologiju, a Jung psihijatriju.
"Dusevni bolesnik" je izraz koji se koristi za psihoticne, koliko ja znam, a Frojd je lijecio samo neuroticne, smatrao je da kod psihoza psihoanaliza ne moze da pomogne, mada je proucavao i psihoticne. Mada je mozda u pocetku rada samatrao da su i histerije psihoze, pa je mislio da je lijecio i psihoze.

Nisam jos nikoje struke, studiram psihologiju.

Back