Juče je bio smak sveta!

JEDAN je čovjek prodao svoj automobil, a drugi su napustili poslove nakon što je južnoafrički pastor najavio da će se Zemlja od sutra "tresti s takvom snagom" da će biti neprepoznatljiva. Da, nova godina, nove najave o smaku... Kroz povijest su se brojna proročanstva o smaku svijeta pokazala netočnima (baš čudno hehe).
na zapadu nista novo:
https://www.geocities.ws/svetopismo/istorija.htm

• Godine 999. pojavili su se po svoj zemlji mnogi proroci, koji su govorili o dolasku kraja sveta u ponoci izmedju 31. decembra 999. i 1. januara 1000. godine. Svuda gde su ziveli hriscani, osobito u Rimu, oni su sa strahom i trepetom ocekivali kraj te godine. Svuda je zavladao smrtni strah i panika. Vecina seljaka nije jos od jeseni obadjivala svoje njive, sva je trgovina stala pa ni tekuci drzavni poslovi nisu vise obavljani. Ludi su prodavali svoja imanja, pili i jeli da bi iskoristili sto bolje poslednje dane koji im jos ostaju pre kraja sveta.

Evo šta AI kaže o promašenim adventističkim (subotarskim) proročanstvima o kraju sveta:

Mogu ti navesti nekoliko poznatijih primera adventističkih proročanstava za koja se kasnije pokazalo da nisu ispunjena na način na koji su prvobitno očekivali vernici:

1. „Veliko razočaranje“ (1844.)
Pozadina: Vilijam Miler, baptistički propovednik iz SAD-a, izračunao je na osnovu Danila 8:14 da će se Hristos vratiti 22. oktobra 1844.
Ishod: Tog dana se ništa nije dogodilo. Hiljade njegovih sledbenika (mileriti) doživeli su duboko razočaranje – događaj je u adventističkoj istoriji ostao poznat kao „Veliko razočaranje“.
Kasnija interpretacija: Iz ovoga je kasnije proisteklo učenje da je Isus tada ušao u „nebesku Svetinju nad svetinjama“ i započeo „istražni sud“, a ne da se vratio na Zemlju.

2. Očekivanja skorog kraja sveta u ranim decenijama adventizma

Rani adventisti, uključujući i Elenu G. Vajt, živeli su u uverenju da će Isus doći veoma brzo, dok su oni još živi.

Vajt je, na primer, pisala da će neki koji su tada živi dočekati Hristov dolazak. Međutim, generacije su se smenjivale, a Drugi dolazak se još nije dogodio.

3. Predviđanja o hronološki „skorom“ kraju

Tokom 19. i ranog 20. veka, u adventističkim publikacijama često su se mogla naći tumačenja da će kraj nastupiti u „skorije vreme“.

Na primer, neki pioniri su smatrali da će se kraj odigrati pre nego što njihove savremene društvene i političke okolnosti znatno odmaknu – što se, naravno, nije ispunilo.

Dakle, najveći primer je svakako proročanstvo iz 1844. koje nije bilo ispunjeno, a kasniji adventistički identitet i teologija su dobrim delom izgrađeni upravo kao pokušaj objašnjenja tog neuspeha.

JEDAN je čovjek prodao svoj automobil, a drugi su napustili poslove nakon što je južnoafrički pastor najavio da će se Zemlja od sutra "tresti s takvom snagom" da će biti neprepoznatljiva. Da, nova godina, nove najave o smaku... Kroz povijest su se brojna proročanstva o smaku svijeta pokazala netočnima (baš čudno hehe).

Spominjala su se proročanstva vezana za kraj majanskog kalendara 2012. godine, kao i predviđanje Jeane Dixon za 2020. godinu. Sada se, prema riječima Joshue Mhlakelija, vjerskog vođe iz Južne Afrike, suočavamo s novim datumom, sutrašnjim danom.

Proročanstvo o sudnjem danu

Gostujući na YouTube kanalu CENTTWINZ TV, Mhlakela je izjavio kako zna da će Bog doći "spasiti kršćane iz svijeta" 23. i 24. rujna 2025. godine. Zanimljivo je da se ti datumi podudaraju s Roš Hašanom, židovskom Novom godinom poznatom i kao Blagdan truba. U proročkom smislu, mnogi kršćani taj blagdan povezuju s Uzašašćem, odnosno Kristovim povratkom.

Pastor misli (ili bar želi da drugi pomisle) da će na Roš Hašanu Božji sud ostaviti svijet "neprepoznatljivim" te utvrdio da će se Uzašašće dogoditi s "takvom snagom" da će izazvati potres Zemlje. "Uzašašće je pred nama, bili spremni ili ne", rekao je u intervjuu. "Vidio sam Isusa kako sjedi na svom prijestolju, i mogao sam ga čuti vrlo glasno i jasno kako govori: Dolazim uskoro."

Ludilo na TikToku

Mhlakelino proročanstvo o Isusovom "velikom povratku" proširilo se munjevitom brzinom društvenim mrežama, a TikTok je preplavio trend poznat kao #RaptureTok. Neki vjernici u svojim objavama mole Isusa da im dopusti da povedu svoje pse u nebo. "Stalno molim Boga da uzme moje pse kad budemo uzneseni", citirao je New York Post jednog korisnika.

Vjerovali ili ne, neki su ljudi dali i otkaz na poslovima pripremajući se za trenutak kada će ih "Sin Božji, zajedno s njihovim obitelji kršćanima, uzdići na nebo". "Prodaju svoje automobile, odjeću, neki ljudi prave komplete za one koji ostanu nakon Uzašašća", primijetio je stand-up komičar Kevin Fredericks.

Fredericks je ujedno doveo u pitanje valjanost samog datuma. Tvrdi da ako se Uzašašće "definitivno" događa 23. rujna, ne bi li se onda trebalo dogoditi u različito vrijeme diljem svijeta? "U kojoj se vremenskoj zoni to događa? Jer cijela stvar o Uzašašću koju sam naučio bila je da nitko ne zna datum ni sat. Na Zemlji postoje 24 vremenske zone, 38 ako uključite one s pola sata", rekao je u videu.

Prodao auto i čeka "let za nebo"

Tiktoker Tilahun Desalegn, uvjeren Mhlakelinim proročanstvom, objavio je video u kojem priznaje da je prodao svoj pet godina star automobil jer sutra "hvata let za nebo". "Neće mi trebati nakon rujna. Idem kući, tamo gdje je moj otac na nebu", rekao je.

Desalegn, koji na TikToku ima 25.500 pratitelja, nedavno je objavio i video u kojem objašnjava što će učiniti ako se Uzašašće ipak ne dogodi. "Ako 23. i 24. rujna prođu, a ja sam još uvijek ovdje, 25. rujna, ako sam još uvijek ovdje, objavit ću video isprike za sve koje sam uvjerio da će doći do Uzašašća i ostavio ih razočaranima."

"Priznat ću da sam vrlo vjerojatno bio prevaren i da nisam čuo od Boga", dodao je, tvrdeći da nakon toga "vjerojatno nikada više neće govoriti o Uzašašću", dodao je. U koje točno vrijeme bi se navodno Uzašašće trebalo dogoditi, nije poznato, no razvoj događaja će se zasigurno pratiti na TikToku.
Bio je isto jedan matori iz Amerike koji je držao svoju gospel radio stanicu, dao je prognozu kada će se desiti kraj sveta, isto ljudi prodali sve da bi napunili i sakrili se u svoje bunkere i ništa.
Matori je posle dao "ispravan" datum,al i tada ništa.
Kada se i drugo ništa nije desilo od nerviranja što je u nečemu pogrešio u proračunu se šlogirao i relativno je brzo umro.
Vječna japamja

Pozdrav! Ja sam jedan o onih koji podržava i živi uvjerenje , tj obećanje , uznesenja vjernih prije velike nevolje!
S pravom to držim i vjerujem u istinitost objave apostola Pavla u dvije poslanice u kojima naglašava događaj uznesenja crkve, Kristova tijela, sa zemlje u oblake u susret njemu.
Iskreno mi je žao radi ovog lažnog predstavljanja i krivog tumačenja biblijskog proroštva! poz!

Bio je isto jedan matori iz Amerike koji je držao svoju gospel radio stanicu, dao je prognozu kada će se desiti kraj sveta, isto ljudi prodali sve da bi napunili i sakrili se u svoje bunkere i ništa.
Matori je posle dao "ispravan" datum,al i tada ništa.
Kada se i drugo ništa nije desilo od nerviranja što je u nečemu pogrešio u proračunu se šlogirao i relativno je brzo umro.
Vječna japamja

Matej 7,4 Ili, kako ćeš reći svom bratu: Čekaj! Da izvadim slamku iz tvog oka? Samo, gle: u tvom oku je greda!

Crkva je cekala i najavljuvala kraj stalno kroz istoriju kao i 1000 god.

I ona nikada nije stala sa time do danas.

Kršćanstvo je nepopravljivo apokaliptično.

Iščekivanje spektakularnog kraja svijeta nije tek jedno od kršćanskih učenja, nego sam korijen svega što možete čitati u Novom zavjetu. Ne shvatite li to, sve ono što u tom spisu govore Isus i apostoli postaje vam nejasno. Rani su kršćani očekivali Isusov dolazak još za života apostola: "Neće proći ovaj naraštaj dok se sve ovo ne dogodi", zakucava svoje izlaganje o kraju svijeta Isus u Mateju 24. Usput rečeno, po svemu sudeći, Isus te riječi nije nikada izgovorio, ali su, unatoč tome, rani kršćani u rimskom uništavanju Jeruzalema i Hrama 70. godine vidjeli upravo jasan znak kraja svijeta. Koji se onda - surprise, surprise - nije dogodio.

Svejedno, predviđanje apokalipse se nastavilo. Crkva je sa zebnjom čekali 1000. godine,

https://www.google.com/amp/s/www.in...-zato-neki-divljaju-zbog-cjepiva/2321589.aspx

Godine 500. rimski teolog Sekstus najavio je neviđenu kataklizmu, tvrdeći da je upravo te godine navršeno 6000 godina od početka stvaranja svijeta.

Nevjernike se pozivalo na obraćenje, a grešnike na iskupljenje. Mnogi su uoči 1000. godine rasprodali svoja imanja i sva zemaljska dobra, kriminalci su puštani iz zatvora, ali ništa se nije dogodilo.<a href="https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Kraj_svijeta#cite_note-1"><span>[</span>1<span>]</span></a> Slična panika dogodila se i 1033. godine, točno tisuću godina od vremena kada je Isus Krist razapet na križu.

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Kraj_svijeta

Poslednja izmena:
Kako kaze ovaj svestenik, sveti oci su u njihovo vreme najavljuvali da ce doci Hristos Kao i crkva u sve vekove.
Samo neznalice u bezbozni rugaci ovo ne znaju, i pljujuci druge pljuju sami sebe.

Kako kaze ovaj svestenik, Bog je moguce namerno to tako uredio da bi u svim vekovima ljudi bili spremni.

Pozdrav! Ja sam jedan o onih koji podržava i živi uvjerenje , tj obećanje , uznesenja vjernih prije velike nevolje!
problem je sto je velika nevolja bila vec - razrusenje jerusalima od rimljana, a smak sveta se ne bi zvao samo "velika nevolja", nego smak sveta, sto ti je opisano u:

2. Petrova Poslanica 3:10
10 Ali će doći dan Gospodnji kao lupež noću, u koji će nebesa s hukom proći, a stihije će se od vatre raspasti a zemlja i dela što su na njoj izgoreće.

"Neće proći ovaj naraštaj dok se sve ovo ne dogodi", zakucava svoje izlaganje o kraju svijeta Isus u Mateju 24.
pa to je ta velika nevolja, i taj deo prorostva koji se ispunio, kraj judejskog sveta, a ne sveta globalno
Usput rečeno, po svemu sudeći, Isus te riječi nije nikada izgovorio, ali su, unatoč tome, rani kršćani u rimskom uništavanju Jeruzalema i Hrama 70. godine vidjeli upravo jasan znak kraja svijeta. Koji se onda - surprise, surprise - nije dogodio.
izgovorio je, samo je neko posle spojio 2 prorostva u 1 [jedno], pa dalje vi spajate sve sa apokalipsom koju nije izgovorio, ona je lazna
Svejedno, predviđanje apokalipse se nastavilo. Crkva je sa zebnjom čekali 1000. godine,
e, to je problem, jer je apokalipsa lazna, i onda je trpate u jevandjelje i zato se laznoprorokuje, vidis i sam

Back