Josip Broz Tito - obijač i kukavica?

• Začetnik teme Začetnik teme Koča
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
JosipBroz_1928_10434.jpg

Kada su cetnicki obavestajci pocetkom 1943. godine dosli do policijskog dosijea J.B. Tita, major Zaharije Ostojic je o tome odmah obavestio Drazu:

Izdajte najhitnije stampani letak o Titu. Ponavljam Titu. Ime mu je Josip Broz, Hrvat rodom, otac Franjo, rodjen u selu Kumanovcu (Kumrovcu - m.p.), opstina Zagorska sela, Srez Klanjec, bravarski pomocnik, obijacki kradljivac, godine 1928. zaveden u kartoteku Zagrebacke policije pod br. 10434. Vrsio obijanje i jedne crkve.

Miloslav Samardzic, Draza Mihailovic i opsta istorija cetnickog pokreta, 4.tom, str.137
AVII, CA, K-293, reg.br. 4/1

''Zar obijač koji se vodi u kartoteci zagrebačke policije pod br. 10434 i imenom Josip Broz, inače vođa komunista, pod lažnim imenom Tito, može da se poredi sa nama kao narodni borac. Ubuduće kad hoćete Josipa Btroza isticati kao narodnog borca, odvojte ga od nas, jer sa bandom robijaša i narodnih zlotvora nemamo nikakve veze. ''

(izjava Draze povodom izjednacavanja cetnika i partizana, 27.marta 1943)
AVII, CA, K-293, reg.br. 4/1

Poslednja izmena:
Ne znam on je bio jako sposoban državnik i faca svetskog ranga!

Ali isto tako je bio i poslednji Hrvatski Car i spasao je svoju rodnu zemlju zle sudbine koja bi je zatekla posle WW2

Sa druge strane to je normalno i ako to nama nije pravo ali da je bio Srbin sigurno bi onda radio prvenstveno na Srpskim interesima.

E sad Jbga takve smo sreće bili ali mnogo veću grešku od njega je po meni uradio Kralj Aleksandar Karađorđević koji mu je ostavio podlogu i sve na gotovo.

Tako da više zameram Aleksandru jer je bio naš a sad ne mogu da zameram Hrvatu što je radio i pomogao svoj narod jer je bio Hrvat.

Da nije bilo Staljina u priči verovatno ne bi bilo ni Tita ali dogovor velikih sila je bio takav da je Jugoslavija stavljena pod Staljinov region.

Будите само пажљиви са одабиром речи и да извори буду "квалитетни".

Ma naravno nismo ja i Koča politički protivnici samo ja gledam drugačije na jedne i druge poštujem samo gerilu Draže Mihajlovića ove ostale para četnike ne jer je upravo zbog njih navukao ljagu na sebe.
Što se tiče Tita ne mogu da mu osporim neke političke rezultate i uspehe ali po ideologiji sam antikomunista isto kao što sam antinacista ali poštujem i neka dela komunista bez obzira što se sa njihovom ideologijom ne slažem!

O nacistima da ne govorim! scum of earth!

J.B. Tito je imao cin kaplara, iz Prvog svetskog rata, tako da je u pravoj vojsci mogao biti komandir jednoj desetini. U stvari i ovaj cin je pod sumnjom, jer on 1941. godine nije znao da cita vojnu kartu, sto je nezamislivo za podoficira. Jedan od Titovih najblizih saradnika, Sreten Zujovic Crni, ostavio je ovakvo svedocenje o boravku komunisticke delegacije na Ravnoj Gori:

Dok smo razgovarali o saradnji, Draza je na sto stavio, ako se ne varam, kartu Zapadne Srbije i rukom skolovanog obavestajnog oficira spretno vukao olovku po karti, pokazujuci Titu, valjda, neke nemacke polozaje, garnizone, sta li, uz komentar koji ide. Tito je - djavo ga odneo, ne zelim da ga ogovaram - slabo citao karte, sto je Draza obracajuci mu se, kod nekog njemu vaznog detalja, primetio i sklopio kartu.

Miloslav Samardzic, Draza Mihailovic i opsta istorija cetnickog pokreta, 4.tom, str. 136.
P. Milicevic, Secanja, 50.

Ma Tito je zakon, šalim se... :) Nema tu mnogo šta da se kaže: Da nije bilo Tita imali bi Staljina. Sad da li bi pod Staljinom bilo bolje to su već samo nagađanja.
Po meni imala su samo dva moguća scenarija: a) Staljin bi kao ruski nacionalista(ako se tako to moglo nazvati) blagonaklono gledao na Srbe, te nam ispunio neke nacionalne interese.
b) pošto svi znamo da se Staljin zalagao za rasturanje Jugoslavije - Trule Države koja nije sarađivala sa SSSR, moguće da bi je rasparčao na najsitnije deliće i stvorio satelitske države, kao što je zapad to uradio 90'tih.

U svakom slučaju:

pa bilo je ćasno živeti s Titom! :lol:

Kod Tita, medjutim, nije po sredi bila samo nestrucnost, vec i kukavicluk i uopste jedan niz negativnih osobina. Zena Sretena Zujovica, Lepa, koja je rat provela pored muza, uz Vrhovni stab, doguravsi do partizanskog kapetana prve klase, svedocila je:

Kad se kod Uzica vrhovni komandant izgubio i onoliko ljudi poslao na Kadinjacu da izgine, ti (Sreten, njen muz - prim.aut) si rekao: ''Ovoga treba smeniti''. I mnogi su ocekivali tvoju akciju. Ti je odlazes - velis nije vreme, skodice pokretu. Cuo on to, pa je lukavo nudio ostavku na mesto vrhovnog, ali da zadrzi mesto generalnog sekretara. Gle, majku mu...pa ce posle sa tog mesta opet komandovati. To je samo tvoja greska. Hiljade ljudi propalo je na Sutjesci, Neretvi, Zelengori, Drvaru, zbog njegovog kukavicluka i nesposobnosti. Rusi i gradi mostove da ''zavara Nemce''! Pa to niko pametan ne bi uradio! Tu bruku, sramotu, ponajvise zlocin - njegovi poltroni opisase kao genijalnu operaciju velikog stratega i nenadmasnog vojskovodje. Kakav Napoleon, Suvorov, Kutuzov, Misic, i ne znam ko sve, nisu mu ni do kolena...Citave divizije drzao je oko sebe da mu cuvaju straznjicu i Zdencicu (ljubavnicu - prim.aut), bas ga briga za tudje sinove i kceri sto nepotrebno ginu...

Miloslav Samardzic, Draza Mihailovic i opsta istorija cetnickog pokreta, 4.tom, str. 136, 137.
P. Milicevic, Secanja, 55-56.

...Komunisti naglasavaju i iskustvo u borbama protiv Nemaca, iako im nije moglo biti od koristi, jer bi u svakom ozbiljnijem obracunu sa Nemcima gotovo svi izginuli, na primer na Kadinjaci ili Sutjesci. Preziveli, takozvani partijasi, nisu mnogo znacili u borbi, jer su se drzali pozadine. Cak su i Nemci uocili kako se u komunistickom pokretu ljudstvo zrtvuje zbog ''znacajnih drugova''. U izvestaju 7. SS divizije ''Princ Eugen'' iz operacije ''Svarc'', o partizanima pored ostalog pise:

Prilikom teskih bezizlaznih borbi, visi komandanti podrazumevaju da zrtvovanjem jednog dela svojih ljudi pravovremeno obezbede svoju sigurnost.

Miloslav Samardzic, Draza Mihailovic i opsta istorija cetnickog pokreta, 4.tom, str. 138.
Zbornik dokumenata, tom XII, knjiga 3, 466.

O rasulu komunistickog pokreta u Istocnoj Bosni svedoci i pismo njihovog vrhovnog komandanta J. B. Tita stabu 6. istocnobosanske brigade, poslato 12. januara 1943. godine:

Vec dugo vremena nemamo od vas nikakvih izvestaja. Ne poznajemo situaciju kod vas, niti razvoj vojno-politickih prilika u Istocnoj Bosni, gde se vi vec toliko dugo vremena nalazite. Iznenadjuje nas da niste uspeli da uspostavite vezu sa nama i da nas redovno o svemu izvestavate, iako ste za to imali mogucnosti. Takodje, mi nismo uopste upoznati sa stanjem vase brigade, niti izvedenim akcijama, kao ni uspostavljenim operativnim vezama susednih vam, odnosno sadejstvujucih ostalih nasih jednica.

Dakle, mi uopste ne poznajemo stepen razvoja narodno-oslobodilacke borbe na teritoriji Istocne Bosne.

Miloslav Samardzic, Draza Mihailovic i opsta istorija cetnickog pokreta, 3.tom, str. 132.
Zbornik dokumenata, tom II, knjiga 7, 313.

Ево како се понео у Дрвару, да допуним Кочу, коме иде репутација за тему.

У присуству мужа, Лепа Жујовић је изјавила:

Врховни се ‘‘укакио'‘, тресе се од страха, опустио руке и буљи у ку... (нећу да је вређам, мртва је, и она је његова жртва), она вришти, хистерише, а он чека Немце да им се преда. Уча (Кардељ - прим. аут) чучи у ћошку, не ‘‘теорише'‘. Овом (Жујовићу - прим. аут) је требало пола минута да ‘‘очисти'‘ пећину. Пукоше шамари, престаде вриска, њу за тур па кроз рупу, шепави Уча више не чека, али ‘‘херој'‘ неће из пећине, не иде му се на брисани простор. Овај (Жујовић - прим. аут) га је потерао, цев на њега прислонио: ‘‘Немцима те живог не остављам!'‘ - гурнуо кроз рупу и узгред ногом у ‘‘грешно место'
92 П. Милићевић, Сећања, 56

Врховни се ‘‘укакио'‘, тресе се од страха, опустио руке и буљи у ку... (нећу да је вређам, мртва је, и она је његова жртва), она вришти, хистерише, а он чека Немце да им се преда. Уча (Кардељ - прим. аут) чучи у ћошку, не ‘‘теорише'‘. Овом (Жујовићу - прим. аут) је требало пола минута да ‘‘очисти'‘ пећину. Пукоше шамари, престаде вриска, њу за тур па кроз рупу, шепави Уча више не чека, али ‘‘херој'‘ неће из пећине, не иде му се на брисани простор. Овај (Жујовић - прим. аут) га је потерао, цев на њега прислонио: ‘‘Немцима те живог не остављам!'‘ - гурнуо кроз рупу и узгред ногом у ‘‘грешно место'

takodje reputacija za temu,ali,iskreno,sta ti mislis o toj zujovicevoj zeni??? da je ovaj (zujovic) stvarno udario samar davorjanki te sutnuo tita u dupe,sta mislis koliko bi poziveo i na koji bi nacin umro ako ne u toku rata,onda garant 1948 a bilo je prilike dok je bio ib-ovac,sve dok se nije pokajao 1950.......znas sta je tito radio i za manje stvari od toga

volim ja ovakve teme da citam,ali bi mi bilo draze da su realne nego sa primesama naucne fantastike

inace zujovic je bio legionar

takodje reputacija za temu,ali,iskreno,sta ti mislis o toj zujovicevoj zeni??? da je ovaj (zujovic) stvarno udario samar davorjanki te sutnuo tita u dupe,sta mislis koliko bi poziveo i na koji bi nacin umro ako ne u toku rata,onda garant 1948 a bilo je prilike dok je bio ib-ovac,sve dok se nije pokajao 1950.......znas sta je tito radio i za manje stvari od toga

volim ja ovakve teme da citam,ali bi mi bilo draze da su realne nego sa primesama naucne fantastike

inace zujovic je bio legionar

Да, и ја верујем да је Лепа мало претерала и превише уздигла Жујовића(мада је он заиста био најспособнији човек код комуниста), али не сумњам да се Тито у Дрвару понео као кукавица.
Одакле је податак да је он био легионар, ја имам податак да је био дипломац са Сорбоне, јел под легионар мислиш шпански борац или нешто друго?

Да, и ја верујем да је Лепа мало претерала и превише уздигла Жујовића(мада је он заиста био најспособнији човек код комуниста), али не сумњам да се Тито у Дрвару понео као кукавица.
Одакле је податак да је он био легионар, ја имам податак да је био дипломац са Сорбоне, јел под легионар мислиш шпански борац или нешто друго?

ne ne,bas legionar,kazu da je u prvom svetskom ratu ucestvovao sa francuskom vojskom na zapadnom frontu,zavrsio potom sorbonu te bio cak i u moskvi,potom u parizu ponovo te spaniji.....vrlo zivopisna biografija....verovatno i spijun nkvd-a ko i Tito,jer su zajedno boravili u parizu i spaniji

Аха, схватам.

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Сретен_Жујовић

evo nesto sto sam nasao,nisam mogao neki ozbiljniji izvor

sto se tice tita i drvara....znas kako,realno,normalno je da se uplasi,jer najelitnija jedinica rajha bezmalo,je dosla da ga ubije,da se nije uplasio,znacilo bi da je lud:) jer bili su toliko blizu da su meci zujali oko pecine,tako,da taj ko se u ratu neplasi....bezi od njega:):)

a sto rece za lepu...neznam jel znas sta je tito uradio mustafi golubicu i zivojinu pavlovicu zdrebetu,samo zbog sitnih razmirica...sta bi tek ovom uradio da ga je sutno:):):)

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Сретен_Жујовић

evo nesto sto sam nasao,nisam mogao neki ozbiljniji izvor

sto se tice tita i drvara....znas kako,realno,normalno je da se uplasi,jer najelitnija jedinica rajha bezmalo,je dosla da ga ubije,da se nije uplasio,znacilo bi da je lud:) jer bili su toliko blizu da su meci zujali oko pecine,tako,da taj ko se u ratu neplasi....bezi od njega:):)

a sto rece za lepu...neznam jel znas sta je tito uradio mustafi golubicu i zivojinu pavlovicu zdrebetu,samo zbog sitnih razmirica...sta bi tek ovom uradio da ga je sutno:):):)

a koja je to jedinica ?

Koco

koliko ja znam,ono,zvanicna istorija

Tito je 1928 bio uhapsen i sudjen kao vodja kom.partije......bombaski proces,ili sta li

znaci,mislim da se malo pocelo sa preterivanjem,odlazi se u drugu krajnost

Ma brate pusti me te ''zvanicne istorije''...i je li tako?...a ne mislis valjda da bi ovaj podatak bio poznat u posleratnoj, Titovoj Jugoslaviji...

major Zaharije Ostojic pise Drazi na osnovu zaplenjenog policijskog dosijea...to je ono sto znamo...e sad, kako je rec o letku, nije iskljuceno da se radi o propagandi ali onda bi to valjda eksplicitno naglasio Drazi....takodje Samardzic pise da je Titov najstariji sin Zarko Broz bio obijac i kradljivac, zbog cega je odrastao u sovjetskim kazneno-popravnim domovima...a, znamo, iver ne pada daleko od klade...:mrgreen:

Odlicno brate, samo nastavi...:)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back