Još jedna FB tema - bonton na Internetu

Valeria

Elita
Poruka
20.300
Dakle, evo još jedne teme o voljenom nam Fejs Buku :mrgreen:.

Na istom sam već neko vreme, i okupila sam nekolicinu dragih ljudi.
Vrlo malo imam prijatelja tamo, i na listi prijatelja su mi osobe sa kojima i imam neki kontakt, sa kojima komuniciram barem povremeno.

Moram priznati, nije mi jasna ta težnja da se zgomilavaju prijatelji.. i da se umreži što više ljudi, pa neka su i nepoznati, pa neka i nikad međusobno ne prokomuniciraju?

A sad suština teme :mrgreen::

Primetila sam jedan običaj da se šalju requestovi nepoznatim ljudima.
Svakog dana mi osvane nekoliko takvih zahteva.
Ne razumem, u čemu je poenta takvih zahteva? Zar je toliko teško predstaviti se u poruci?

Kad sam se tek latila Fejs Buka, primala sam skoro svakog na listu.. i šta se onda desilo? Nakupila sam bezbroj prijatelja, od kojih su neki skroz imaginarni (recimo zove se Crveni Cvet, a umesto prave slike je slika recimo nekog cvetića, i ja pojma nemam ko je dok ne ispitam osobu ko je i šta je..).. i sa masom ljudi nisam imala komunikaciju. Samo su tako, eto, ezgistirali na mojoj listi.
Pa sam jednog dana izbrisala sve ljude sa kojima ne komuniciram, nepoznate ljude, i ljude sa lažnim profilima.

Dakle pitanje: da li smatrate nekulturnim kada vam neko pošalje FB friend request, a ne predstavi se (a vi pojma nemate ko je u pitanju)? Ili smatrate da je to ok, da je jednostavno takav Internet bonton, da nema potrebe u suštini ništa ni da znamo o sagovorniku? Iako je u pitanju vrlo lična stranica...

Izvol'te :mrgreen:

pa nije mi nekulturno,to mi je lako da izignorisem
mene smara kad mi salju zahteve za prijateljstva rodbina i prijatelji mojih prijatelja.to su ljudi koje sam upoznala,ali koji ce oni meni za prijatelje?e to je vec nezgodno odbiti.
a tek sto me nervira sto mi zahteve salju tetke i ostala rodbila koja ima 70 godina,pa otvorili naloge.
imam sve ukupno oko cetrdest prijatelja i ne volim da primam vise nikoga.ne volim ni ljudi sa krste da su mi prijatelji.
jel sam rekla da sam ustala na levu nogu:evil:

A što se teme tiče, ne smatram nekulturnim to što mi zahteve šalju nepoznati ljudi,jer prosto ne moram da ih prihvatim.
Ali da, nervira me kada se iz nicka i sličice ne može otkriti njihov identitet i takve ne prihvatam.
Mada i nema razlike - ko zna da li je i ime i slika onog nepoznatog prava.
Na početku nisam prihvatala nijedan zahtev , ukoliko ne poznajem osobu.Izludjivalo me je što mi zahteve šalju ljudi koje znam iz vidjenja, a ni ne javljamo se ili se znamo površno..Nekad mi je bilo glupo da ih ne prihvatim iz ovog ili onog razloga, a onda se ponovo kad se sretnmo ne poznajemo..
Ne dopada mi se ni da je na listi prijatelja enorman broj istih, da tu čuče oni sa kojima nema ni fb komunikacije - a kako i da je ima, kad sam stalno off, da me ne bi smarali..i uopšte sve to u vezi Fb je lagano počelo da me nervira...iako me je u početku zabavljalo.
Koga više briga za statuse, fotke...i sve ostalo....A tek oni što me zatrpavaju raznoraznim pozivima u grupe, objavljuju po 100 pesama za veče...
Nepoznate ne prihvatam, imam i neku "medju selekciju",a one oko kojih sam se zeznula, pa prihvatila, obrišem...
Svratim kad mi se svraća i ne opterećujem se previše......Nemam gomilu prijatelja, a i ovo što imam mnogo mi je...

Poslednja izmena:
To je posebna kategorija... familija sa kojom inače ne komuniciramo..a šalju nam zahteve :mrgreen: .
Ja inače imam više ljudi sa Krste na listi prijatelja, i drago mi je što su tu gde jesu.
Njihovo postojanje na mojoj listi ima smisla, jer aktivno komuniciramo..za razliku od tih, navedenih, familijarnih kontakata :lol: .

ja sam skontala grešku kad sam prihvatila moje roditelje za prijatelje :neutral:
inače ovako mi nije smetalo i prihvatala sam friend request-ove nepoznatih ljudi.
mada i nisam ne znam koliko nepoznatih ni imala na fejsu, veliku većinu poznajem.
sad naravno više nemam fejs zbog greške iznad i odma' se lakše diše :D

pa nije mi nekulturno,to mi je lako da izignorisem
mene smara kad mi salju zahteve za prijateljstva rodbina i prijatelji mojih prijatelja.to su ljudi koje sam upoznala,ali koji ce oni meni za prijatelje?e to je vec nezgodno odbiti.
a tek sto me nervira sto mi zahteve salju tetke i ostala rodbila koja ima 70 godina,pa otvorili naloge.
imam sve ukupno oko cetrdest prijatelja i ne volim da primam vise nikoga.ne volim ni ljudi sa krste da su mi prijatelji.
jel sam rekla da sam ustala na levu nogu:evil:

Slažem se - masa je nekih koje iz kurtoazije, uslovno rewčeno moraš da prihvatiš,a inače ne bi...Tipa tih navedenih tetaka ili drugarica osnovku, moje sestričine...
Da se razumemo, ne pišem ja tamo ništa, niti kačim neke sadržaje,ali nije to moje društvo...

Slažem se - masa je nekih koje iz kurtoazije, uslovno rewčeno moraš da prihvatiš,a inače ne bi...Tipa tih navedenih tetaka ili drugarica osnovku, moje sestričine...
Da se razumemo, ne pišem ja tamo ništa, niti kačim neke sadržaje,ali nije to moje društvo...

Tako je, to je suština.
Šta rođaka moje tetke ima da gleda moje privatne slike i da ih komentariše?
Nekako mi je FB privatna stvar..za uzak krug ljudi.

Medju prijateljima na fb imam najveci broj onih koje licno znam, a ostatak cine njihovi prijatelji koji imaju nesto zajednicko samnom - najcesce konje - i to su ljudi iz okolnih zemalja koje vidim na takmicenjima tu i tamo. Tako da za svoje prijatelje znam ko su cak i za one koje ne znam licno.

Zahteve od nepoznatih ne prihvatam, a takodje ako vidim da imamo zajednicke prijatelje ne prihvatim ako nemam pojma ko je. Ako mi posalje poruku, to je vec druga prica.

Kad sam se tek latila Fejs Buka, primala sam skoro svakog na listu.. i šta se onda desilo? Nakupila sam bezbroj prijatelja, od kojih su neki skroz imaginarni (recimo zove se Crveni Cvet, a umesto prave slike je slika recimo nekog cvetića, i ja pojma nemam ko je dok ne ispitam osobu ko je i šta je..).. i sa masom ljudi nisam imala komunikaciju. Samo su tako, eto, ezgistirali na mojoj listi.
Pa sam jednog dana izbrisala sve ljude sa kojima ne komuniciram, nepoznate ljude, i ljude sa lažnim profilima.

Dakle pitanje: da li smatrate nekulturnim kada vam neko pošalje FB friend request, a ne predstavi se (a vi pojma nemate ko je u pitanju)? Ili smatrate da je to ok, da je jednostavno takav Internet bonton, da nema potrebe u suštini ništa ni da znamo o sagovorniku? Iako je u pitanju vrlo lična stranica...

Ti si super, meni su slale SWATKA MAWA, TXINCXE VOJI WLADA, i drugi čudaci. Uglavnom su to drugarice moje mlađe sestre koja takodje ima 2000 prijatelja. Ja to stručno ignorišem, ko god da je.

Dakle, evo još jedne teme o voljenom nam Fejs Buku :mrgreen:.

Na istom sam već neko vreme, i okupila sam nekolicinu dragih ljudi.
Vrlo malo imam prijatelja tamo, i na listi prijatelja su mi osobe sa kojima i imam neki kontakt, sa kojima komuniciram barem povremeno.

Moram priznati, nije mi jasna ta težnja da se zgomilavaju prijatelji.. i da se umreži što više ljudi, pa neka su i nepoznati, pa neka i nikad međusobno ne prokomuniciraju?

A sad suština teme :mrgreen::

Primetila sam jedan običaj da se šalju requestovi nepoznatim ljudima.
Svakog dana mi osvane nekoliko takvih zahteva.
Ne razumem, u čemu je poenta takvih zahteva? Zar je toliko teško predstaviti se u poruci?

Smatram nekulturnim bilo kakvu vrstu nametljivosti te sam ovo metnula u info: Molim ljude koje ne poznajem u RL da mi ne salju zahteve za kontakt listu jer ce svakako biti odbijeni.

mislim da od tog fb veceg zla nema...jjebo te ljudi se razvode zbog njega :dash:

ja imam tamo profil pod nickom i u listi priljatelja samo priljetelje iz rl i sluzi mi da mi brznski posalju neke informacije ili procaskamamo caskom oko necega
ne pada mi na pamet da napravim sa pravim imenom ili ne daj boze sa slikom pa da krenu da mi salju zahteve neki ljudi koje sam jednom videla ili nekad poznavala il sta vec.....svi sa kojima hocu da sam u kontaktu ja sam u kontaktu...ovi ostali da ih hocu druzila bih se, posto ih ne vidjam ne interesuju me i ne pada mi na pamet da mi iskacu na kompu :roll:

ne mislim da je nepristojno to sto ti neko nepoznat salje zahtev nego je debilno, koja je poenta, sta kao sad cete da budete drugari :dash: zna se sta su prijatelji, poznanici .....mada ovi sto salju ko sumanuti te zahteve ocigledno ne pareve razliku izmedju nepoznate osobe i prijatelja/poznanika :roll:

Za nas malo starije, koji su prosuti po svetu, fb je odlican nacin "pronaci se" ako je zainteresovanost prisutna.
Mene je (nakon tri decenije i kusur:mrgreen:) pronasla prijateljica iz studenskih dana, prepoznala me na...slici:eek: Jako sam pozitivno iznenadjen.
Mada, fb u pogresnim (nekontrolisanim) rukama moze biti veliko...zlo:neutral:
Zadnji put sam "provirio" na njemu pre vise...meseci.

Back