Jonsko ili Egejsko more?

Ja vise volim Jonsko, mada mi je Jadransko bolje i od Jonskog i Egejskog....
Zbog cega? Sta to Jadransko nudi a ostala dva ne?
Pri tom Jonsko i Egejsko su bolja mora za kupanje, zbog manje varijacije u temperaturi vode tokom sezone kupanja, bistrija su, imaju bolji podvodno svet ko voli da roni. I pri tom Jadranska obala se razlikuje na istoku i zapadu, kao i na jugo istoku. Sto se tice obale CG, HR, Slo krs i kamen, noge da polomis i izderes, ko god voli pescane plaze morace da se snalazi na istocnom Jadranu. Mada za instagram ima mesta lepih. Al jonsko i egejsko nude toliko raznolikosti kao da si na pet kontinenata, tako da smesno je porediti sa Jadranskim.

Jadransko me najvise osvezi, ima dosta visok salinitet i puno je minerala. Jonsko volim vise od Egejskog jer ima lepse boje, malo je hladnije, i takodje ima visi salinitet od njega (valjda jer je spojeno sa Jadranskim). Egejsko mi cesto bude kao neko jezero u poredjenju sa ova dva.
Jadransko ima najnizi salinitet na istocnom Mediteranu, i zapravo se Jadran puni iz Jobskog a ne obrnuto. Pri tom ogroman uticaj na Jadran ima reka Po.

1721808603023.jpeg
1721808648867.png

Prva mapa bas nije precizna ali i Jonsko i Egejsko more su slanja mora od Jadranskog, lokalne varijacije prave vrulje, reke itd.
Vrlo malo znas, a gugle je lako pitati pre nego sto izneses svoje misljenje.

A zbog cega....zbog cega neko voli cokoladu, a neko drugi vanilu....zbog cega neko voli fudbal, a neko kosarku...ne treba obrazlagati o ukusima. Obisao sam sva ta mora i najlepse mi je u Hrvatskoj, najvise se osvezim, odmorim, vise volim kamene nego pescane plaze, lepsi mi je krajolik i sve. Ne kazem da su ova druga dva losa, daleko od toga.

Pri tom Jonsko i Egejsko su bolja mora za kupanje, zbog manje varijacije u temperaturi vode tokom sezone kupanja, bistrija su, imaju bolji podvodno svet ko voli da roni. I pri tom Jadranska obala se razlikuje na istoku i zapadu, kao i na jugo istoku. Sto se tice obale CG, HR, Slo krs i kamen, noge da polomis i izderes, ko god voli pescane plaze morace da se snalazi na istocnom Jadranu. Mada za instagram ima mesta lepih. Al jonsko i egejsko nude toliko raznolikosti kao da si na pet kontinenata, tako da smesno je porediti sa Jadranskim.
Ja sam se setila jedne stvari sto ima Jadransko a nisam osetila u Grckoj.
Miris mora I cempresa.
A inace Jadranske plaze sam otpisala zbog guzvi.

Sasvim je moguce, ja sam nova sto se tice Grcke😊
Nego koje se tebi more vise svidja?
Pa rekoh gore, ako baš moram da biram onda Egejsko. Mada sve volim. 😊
Grčka je ogromna. Preko 6000 ostrva, a od toga 227 naseljenih. Plus naravno kopno. Teško je sve to obići. Moj drugar je godinama radio kao pomoćnik skipera na jedrilici i pričao mi da GR ima takva mesta koja mi ne možemo ni zamisliti. Ali su uglavnom nedostupna običnim smrtnicima. Nema u ponudama i ne reklamiraju se. Rezervisano za najveće bogataše. On je imao sreće da poseti takva mesta. Mi samo znamo za ova popularna i komercijalna letovališta.

A zbog cega....zbog cega neko voli cokoladu, a neko drugi vanilu....zbog cega neko voli fudbal, a neko kosarku...ne treba obrazlagati o ukusima. Obisao sam sva ta mora i najlepse mi je u Hrvatskoj, najvise se osvezim, odmorim, vise volim kamene nego pescane plaze, lepsi mi je krajolik i sve. Ne kazem da su ova druga dva losa, daleko od toga.
U Grkckoj imas tonu kamenih plaza, to jest sve noguce vrste plaze, soektar duge boje peska, kamenja itd.
Kojekakve reljefe.
Obisao si or mesta, za obici mora ti jedan zivot nije dovoljan osim eventualno ako si ili prepun para i slobodnog vremena ili moreplovac. Istocni Jadran je prilicno uniforman, a plaze koje odstupaju su 80% vestacke. Ostalo je za polomiti noge.
Ja Jadran volim, al porediti Grcku i Jadran je kao porediti dijamant sa zlatom. Pri tom pejzaze poput Jadrana mozes naci u Grckoj koliko ti volja ali ne i obrnuto. I ori tom, Boka Kotoraka je unikat, i po meni najlepsi deo Jadrana. A prosao aam citavu istocnu obalu do Albanije.

Evo oar primera
Egejsko
Nista slicno ne poatoji na Jadranu
1721856311127.jpeg

1721856348156.jpeg

06cb31d4c0dcdf146f0541eb38c6db63.jpg

Egejsko tipican Jadran
Ja sam se setila jedne stvari sto ima Jadransko a nisam osetila u Grckoj.
Miris mora I cempresa.
A inace Jadranske plaze sam otpisala zbog guzvi.
Ima mirisa cempresa svuda po Mediteranu, to nije nista specificno za Jadran, a npr imas i mirisa drugog Mediteranskog bilja lavande, smilja, ruzmarina itd Grcka ima sve to

Evo oar primera
Egejsko
Nista slicno ne poatoji na Jadranu
Pogledajte prilog 1584411
Pogledajte prilog 1584412
06cb31d4c0dcdf146f0541eb38c6db63.jpg

Egejsko tipican Jadran

Ima mirisa cempresa svuda po Mediteranu, to nije nista specificno za Jadran, a npr imas i mirisa drugog Mediteranskog bilja lavande, smilja, ruzmarina itd Grcka ima sve to

Ne znam, opet stojim iza toga da je sve stvar ukusa. Meni su plaze po makarskoj rivijeri mnogo lepse od ovih sa slika koje si poslao. Basko Polje, Podgora, Tucepi, Caklje, Zivogosce, a da ne pricamo o ostrvima tek, ta borovina i njen miris, oni cvrci sto se cuju onako umirujuce, i sveze i lepo more, to je meni top. Nisam ni ljubitelj pescanih plaza, pogotovo tih sa crnim peskom.

Jonsko plavo. Nema konkurenciju u Evropi.
Takođe hladnije je i nema one "kilometarske" ulaze kao delovi egejskog, dubina je kako treba i generalno više volim taj vajb poludivlji jonskih ostrva. Sitan,sitan šljunak jonskih plaža mi je takođe draži od peska i naročito kamena ili krupnog šljunka.
Jadran ne volim jer je kamenit pretežno.Znam da je nekima baš to doživljaj ali ja tu ne spadam. Lepše mi je šetati nekim hrvatskim gradovima naročito sa mletačkim nasleđem jer daju full mediteranski vajb daleko više od Grčkih, ali obala mi je Grčka draža za boravak i kupanje.

Back