pre nekih 10ak god. sam u firmi gde sam tada radio bio poslom u jednoj proizvodnoj hali Audija (išli smo da pogledamo na licu mesta neke instalacije... nebitno za ovu priču) i znaš koliko smo ljudi videli u toj hali?
dvojicu!
sedeli za komandnim pultom i pratili na monitorima procese proizvodnje. i da ponovim "
pre 10 godina" sam to video!
a sa ovom ekspanzijom AI u poslednjih par godina, verujem da im ni ta dvojica nisu više potrebna, da se cela proizvodnja u toj hali odvija bez ljudi.
još jedan primer... ne znam kako je u Srbiji u Mc Donalds-u (kad sam u Srbiji ne jedem u meku

, ali u Nemačkoj su u poslednjih 4-5 godina u skoro svim restoranima u kojima sam bio uvedene table sa touch screen-om za porucivanje hrane. znači, dodješ istipkas šta hoćeš da poručiš, platis karticom i onda oni tamo u kuhinji automatski dobiju na njihovom ekranu šta treba da proizvede.
pročitao sam negde da je uvođenjem tih tabli za 30% smanjen potreban broj ljudi u jednom restoranu. pa eto računaj na oko 1.500 Mc Donalds-a u Nemačkoj od koji mnogi rade i u 3 smene koliko je ljudi tu ostalo bez posla.
to nije "mračenje" nego realnost.

takvih primera je jako puno i biće ih sve više, sviđalo se to nekom ili ne!