AleksaJ
Buduća legenda
- Poruka
- 36.045
Ко каже да ће АИ све да замени са роботкиње/ти
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
svi primeri su iz Kine gde ljudi rade za "šaku pirinča". takve, pa i dosta složenije poslove su u zemljama sa višim standardom gde je minimalna satnica radnika 15-20€ su odavno preuzele mašine i u budućnosti će biti toga sve više...Ко каже да ће АИ све да замени са роботкиње/ти
svi primeri su iz Kine gde ljudi rade za "šaku pirinča". takve, pa i dosta složenije poslove su u zemljama sa višim standardom gde je minimalna satnica radnika 15-20€ su odavno preuzele mašine i u budućnosti će biti toga sve više...
uzmi npr. jednu fabriku gde se vrši proizvodnja u 3 smene i gde bi za jednu takvu glupavu radnju trebalo 3 radnika. znači godišnji trošak firme: 3 x 50.000 € (neki prosek brutto plate + sve dažbine za radnika koje ima jedna firma npr. u Nemačkoj)
znači 150 soma godišnje, a mašina/robot koji će obavljati tu radnju pretpostavljam da u najgorem slučaju košta firmu kao 2-3 godišnje plate za to radno mesto. jel misliš da već odavno nisu svuda gde je moglo zamenili ljude robotima?![]()
pre nekih 10ak god. sam u firmi gde sam tada radio bio poslom u jednoj proizvodnoj hali Audija (išli smo da pogledamo na licu mesta neke instalacije... nebitno za ovu priču) i znaš koliko smo ljudi videli u toj hali?..е...
досадан си више са тим мрачењем
lopove ne mogu roboti zameniti...pre nekih 10ak god. sam u firmi gde sam tada radio bio poslom u jednoj proizvodnoj hali Audija (išli smo da pogledamo na licu mesta neke instalacije... nebitno za ovu priču) i znaš koliko smo ljudi videli u toj hali?
dvojicu!
sedeli za komandnim pultom i pratili na monitorima procese proizvodnje. i da ponovim "pre 10 godina" sam to video!
a sa ovom ekspanzijom AI u poslednjih par godina, verujem da im ni ta dvojica nisu više potrebna, da se cela proizvodnja u toj hali odvija bez ljudi.
još jedan primer... ne znam kako je u Srbiji u Mc Donalds-u (kad sam u Srbiji ne jedem u meku, ali u Nemačkoj su u poslednjih 4-5 godina u skoro svim restoranima u kojima sam bio uvedene table sa touch screen-om za porucivanje hrane. znači, dodješ istipkas šta hoćeš da poručiš, platis karticom i onda oni tamo u kuhinji automatski dobiju na njihovom ekranu šta treba da proizvede.
pročitao sam negde da je uvođenjem tih tabli za 30% smanjen potreban broj ljudi u jednom restoranu. pa eto računaj na oko 1.500 Mc Donalds-a u Nemačkoj od koji mnogi rade i u 3 smene koliko je ljudi tu ostalo bez posla.
to nije "mračenje" nego realnost.
takvih primera je jako puno i biće ih sve više, sviđalo se to nekom ili ne!
Тачно тако.pre nekih 10ak god. sam u firmi gde sam tada radio bio poslom u jednoj proizvodnoj hali Audija (išli smo da pogledamo na licu mesta neke instalacije... nebitno za ovu priču) i znaš koliko smo ljudi videli u toj hali?
dvojicu!
sedeli za komandnim pultom i pratili na monitorima procese proizvodnje. i da ponovim "pre 10 godina" sam to video!
a sa ovom ekspanzijom AI u poslednjih par godina, verujem da im ni ta dvojica nisu više potrebna, da se cela proizvodnja u toj hali odvija bez ljudi.
još jedan primer... ne znam kako je u Srbiji u Mc Donalds-u (kad sam u Srbiji ne jedem u meku, ali u Nemačkoj su u poslednjih 4-5 godina u skoro svim restoranima u kojima sam bio uvedene table sa touch screen-om za porucivanje hrane. znači, dodješ istipkas šta hoćeš da poručiš, platis karticom i onda oni tamo u kuhinji automatski dobiju na njihovom ekranu šta treba da proizvede.
pročitao sam negde da je uvođenjem tih tabli za 30% smanjen potreban broj ljudi u jednom restoranu. pa eto računaj na oko 1.500 Mc Donalds-a u Nemačkoj od koji mnogi rade i u 3 smene koliko je ljudi tu ostalo bez posla.
to nije "mračenje" nego realnost.
takvih primera je jako puno i biće ih sve više, sviđalo se to nekom ili ne!