Jočić: Pasoš na ćirilici

Бечкерек је у Банату, даклем треба да пређеш Дунав на банатску страну. А Банат нису ни Хитлер ни Павелић ни Хорти одвојили од Србије, па неће ваљда ни новосадски автономаши... треба да буду много већи фашисти нег' што јесу... 8-)

Naravno, samo je pominjao Zemun...znam samo jedno:ko god bi granice pravio prema Banatu, preporucio bih mu da sina stavi na granicu kao carinika...imao bih da prijavim 15 kom. od 9 mm...

Naravno, samo je pominjao Zemun...znam samo jedno:ko god bi granice pravio prema Banatu, preporucio bih mu da sina stavi na granicu kao carinika...imao bih da prijavim 15 kom. od 9 mm...

Хеххе, ма то је све храбро само на речима, без обзира колико било затуцано у главу. То рачуна једино на НАТО војску да им дарује границе, да сами треба да се боре за њих, побегли би сви главом без обзира. Или би се клели да тако нешто нису ни помислили. Мислим, за шта тај да се бори у Војводини? За мамин стан у НС, или за изнајмљену гарсоњеру. Шта њих веже за "ову земљу", кад су одрасли на асфалту, а дедови им дошли боктепита одакле... Али битно да се прича о некој "нашој" земљи и "нашим" парама. А још пола те земље држи Мишковић. Ма каква економска аутономија, какви бакрачи, то само границе у глави, нове државе и нове престонице. А кад им поменеш поделу Војводине на три покрајине, Банат, Бачку и Срем, ко у око да си их дирно...

А шта је то "цјирилици"?

To je najsavršenije pismo na svetu. Jedan glas - jedno slovo. Pišeš kao što govoriš,a čitaš kao što je napisano. Nema tog univerziteta lingvistike gde se ne uči ili bar ne pomene (zavisno od sujeta) Vuk Stefanović Karadžić.
By the way, znaš li da su Maђари... не знам смем ли... знаш ли ова слова... ајд хајде да пробам... дакале, знаш ли да су Мaђари пре пет година донели закон по којем све рекламе на билбордима, јавним површинама, тв-у... уколико имају текст на енглеском, ОБАВЕЗНО морају имати и превод на мађарски језик. Знаш зашто. Културан свет чува језик. И традицију. И самосвојност. Јер само тако може да има будућност. Инале, ја сам да нам пасош na oba pisma. I našom ćirilicom, ali i latinicom, prvo jer je ovde svi znamo i treba time da se hvalimo, a drugo... da ne provociramo svet samo ćirilicom koji zaista mnogi ne znaju.
... a da ne pomiwem Arape, Kineze, Japance... koji sigurno imaju specifičnije pismo od naše ćirilice pa im ne pada na pamet da na pasoše SVOG naroda mežu samo latinicu i da se dodvoravaju anglikacima.

Back