Jeziva svedočenja o majci Terezi?

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.559

Ono što je ona radila bilo je stravično​

Majka Tereza - žena svetica?! Žena koja je imala moć da zaustavi ratove, sprijatelji se sa predsedicima, neguje decu u sirotištima, pusti bolesne zatvorenike iz zatvora??! Majka Tereza - žena grešnica?! Žena koja je prikrivala najgore ekscese katoličke crkve, žena koja je siromašne i uboge koristila kako bi stekla slavu?! Novi dokumentarni film "Majka Tereza: U ime ljubavi prema Bogu" govori upravo o onom licu Majke Tereze za koje do sada nismo čuli...
Majka Tereza.jpeg
Rođena kao Agnes Gondža Bojadži u Skoplju, Severnoj Makedoniji 1910. godine. Kada je imala samo osam godina, ostala je bez oca i taj momenat je bio presudan da njena porodica sklizne u siromaštvo.

Utehu i spas je našla u crkvi i sa 12 godina odlučuje da postane monahinja.

Sa 18 godina je otišla u Dablin da se pridruži katoličkim sestrama reda Lloreta, a godinu dana kasnije putuje u Kalkutu da postane učiteljica.

1943. godine svedoči velikoj smrti ljudi u Bengalu izazvanoj glađu. Videla je mnoštvo mrtivh tela na ulicama i to je ostavilo dubok utisak na nju... Tri godine kasnije govori kako je Isus pričao sa njom, dajući joj instrukcije...

- Trebalo je da napustim manastir i pomognem siromašnima. To je bilo naređenje - rekla je.

Crkva joj daje dozvolu da osnuje svoj red "Misionari ljubavi", dok ona bira odoru - jednostavan beli pamučni sari sa plavim rubom.

Majka Tereza je posedovala šarm i saosećanje, ali i čeličnost vojskovođe.

- Imala je lukavost seljaka. Bila je veoma fokusirana i pomalo tvrdoglava - pričali su ljudi koji su je poznavali.

1979. godine Majka Tereza dobija Nobelovu nagradu za mir jer se uhvatila u koštac sa nečim sa čim niko do tada nije imao iskustva.

Ali da li je sve bilo tako bajkovito?

Britanski doktor Džek Preger je radio sa njenom dobrotvornom organizacijom i bio je šokiran onim što je video: "Monahinje nisu pružale odgovarajuću negu pacijentima. Igle su korišćene više puta i nisu bile sterilisane. Jednoj ženi sa opekotinama nisu dali lekove protiv bolova. Monahinje su morale da se bičuju, da nose lance sa šiljcima, jer su verovale da će u patnji naći iskupljenje... Imale su novac da vode pristojnu bolnicu za siromašne, ali to nisu radile..."

Parola im je bila: "Molitvom ćemo ublažiti bol, ne lekovima..." Bol nije bio samo nusproizvod njenog rada, već njegov sastavni deo.

Meri Džons koja je sa Majkom Terezom radila 20 godina je rekla: "Njena duhovnost je bila povezana sa Isusom Hristom na krstu. On je dao svoj život u bolu, a ona je verovala da je patnja najveća vrednost. Ideja je bila da patnja iskupi svet."

Srbija Danas/Kurir
Koliko toga ćemo naknadno saznati o bezgrešnim i do sada neukaljnim karijerama mnogih ličnosti?
Zašto se ovakve stvari sada iznose i predočavaju, ako su istinite?
Možda se iza svega togaa krije nešto sasvim drugo, iz ko zna kojih razloga.

1979. godine Majka Tereza dobija Nobelovu nagradu za mir jer se uhvatila u koštac sa nečim sa čim niko do tada nije imao iskustva.
čim je dobila Nobelovu nagradu za mir nisu to čista posla...
mediji su napravili ideal hrišćanstva od žene koja je hrišćanstvo pogrešno shvatila kao potrebu za patnjom i samokažnjavanjem a ne kao poziv na ljubav prema bližnjima

ovo bi moglo da ide i na pdf religija

O svemu ovome se govorilo još 8 ili 9 godina pe nego što je umrla, a što mi stariji jasno pamtimo.

Dakle, ništa novo ovde.

Pa dobro, ali je ipak korisno znati ovako nešto. Na primer, ja nisam uopšte razmišljao o tome i shvatao sam ovu Majku Terezu zdravo za gotovo, to jest prihvatao ustaljeni narativ kako je ona svetica i dobročiniteljka. Ali evo, sada sam prvi put čuo neku drugu stranu i promenio mišljenje. Majka Tereza je zapravo klasični šiptarski šljam (takva joj je i biografija, otac joj je bio šiptarski iredentista) začinjen dozom rimokatoličkog satanizma.

Imaš li neki dokaz ili nešto da potvrdiš svoje mišljenje?

Ljudi su se ozbiljno bavili istrazivanjem njenog rada, npr. novinar Christopher Hitchens je u svojoj knjizi The Missionary Position: Mother Teresa in Theory and Practice evo jedan od odlomaka:

Umirući nisu dobijali nikakva sredstva za smirenje, čak ni kada su trpeli nepodnošljive bolove jer je Majka Tereza smatrala da je 'patnja ubogih lepa i da svetu pomaže plemeniti primer bede i patnje'. Međutim, s druge strane, ona sama nikada nije odbila lekove protiv bolova ili anesteziju, a lečila se u nekim od najskupljih bolnica u svetu. Koliki je bila licemer, pokazuje slučaj iz 1984. godine, kada je odbila ponudu da joj uklone očnu kataraktu u Pitsburgu u SAD. Medijima je izjavila da ne može da prihvati operaciju koja košta hiljadu dolara. Nakon toga, operisana je u mnogo skupljoj oftalmološkoj bolnici u Njujorku.

Pa dobro, ali je ipak korisno znati ovako nešto. Na primer, ja nisam uopšte razmišljao o tome i shvatao sam ovu Majku Terezu zdravo za gotovo, to jest prihvatao ustaljeni narativ kako je ona svetica i dobročiniteljka. Ali evo, sada sam prvi put čuo neku drugu stranu i promenio mišljenje. Majka Tereza je zapravo klasični šiptarski šljam (takva joj je i biografija, otac joj je bio šiptarski iredentista) začinjen dozom rimokatoličkog satanizma.
Cim sam saznala da je siptarka znala sam da tu nesto smrdi. Cuj siptari i humanost.

Ne mogu Srbi bez svojih šovinističkih komentara.

Na osnovu ocoga što sam čitao o njoj bila je hrišćanski fundamentalista i lovila decu da ih prevede u hrišćanstvo.

Priključujem se komentaru. Ona je poreklom Mirdita, koji su sasvim druga priča u odnosu na arnautske fundamentaliste na Kosovu. Drugačiji je to i mentalitet; sve.

Bilo bi logično da joj je porodica i poreklo nešto drugačije da se neke stvari pripišu albanskom mentalitetu, ali u njenom slučaju konkretno krivac je Vatikan, ili preciznije rečeno latinski zilotizam. A ne albanski mentalitet ili narodna kultura.

Ne mogu Srbi bez svojih šovinističkih komentara.

Na osnovu ocoga što sam čitao o njoj bila je hrišćanski fundamentalista i lovila decu da ih prevede u hrišćanstvo.

Da probamo recimo sa podrškom prisilnoj sterilizaciji u Indiji?

Da je bila deo SPC bila bi najveca svetitejka ikada, ovako je vatikanska prevarantkinja.

Osim što nije SPC ta koja je diskredituje, već upravo oni koji su je prethodno slavili :kafa:

ona je vjerovala da radi ispravnu stvar.......
necu da citam oprecne komentare.
Uz sv Franju Asiskog ona je jedini ideal svetosti tj svetac katolicke crkve......Vjerujem da je i bilo nekih dobrih "uzoritih" primjera svetosti u cijeloj istoriji katolika koje mi zbog loseg odnosa katolika prema pravoslavcima a priori odbacujemo....Valjalo bi to ispitati od strane nezavisnih strucnjaka......
S obzirom sta je sve podnosila i trpjela mislim da se ta zena ipak moze smatrati svetom........
Nigdje nema vecih zabluda podmetanja i gluposti o duhovnosti,dogmama i askezi kao kod hriscana........I niko nije veci satrap hriscaninu od drugog hriscanina........Hocu rec vise katolik mrzi pravoslavca ili protestanta,dok je mislim zen budista sasvim tolerantaan prema svm zemljaku sintoisti ili taoisti....

Back