Jezicki sertifikati i njihovo trajanje

Cambridge sertifikati (PET,FCE,CAE,CPE) ti dozivotno vaze,ali samo u Evropi,nisu prihvaceni u Americi. Tamo vaze TOEFL,IELTS i oni vaze samo par godina,ali su znatno laksi.Znam da je FCE koji sam polagala ove godine kostao oko 11000 hiljada. Imas priliku da te ispite polazes nekoliko puta u toku godine,datume polaganja ispita oni odrede pa te o tome obaveste.

TOEFL i GRE vaze 2 godine i kostaju $140 - s tim sto se TOEFL koristi za dodiplomske studije (ili ranije), a GRE za upisivanje na poslediplomske studije i nije samo test iz engleskog jezika. Neki specificni kursevi traze i specificne ispite, poput GMAT ili USMLE, ali pitanje se odnosi na jezike... :)

Za Kembridžove ispite postoje junski i decembarski rok, ali se moraš prijaviti nešto ranije, ali ne znam tačno koliko, verovatno oko mesec dana. Najpametnije ti je da se o tome raspitaš u nekoj privatnoj školi jezika koja organizuje kurseve pripreme za polaganje ovih ispita, a ako si u BG možeš otići u British Council.

British council ti je na Terazijama, a sve mozes saznati i na njihovom sajtu. www.britishcouncil.org/serbia.htm Sad u martu mozes polagati ispite, ali se trebas registrovati od 10.01.-20.01. Ja polazem FCE u letnjem roku, odnosno pocetkom juna. Ovi KET, PET, FCE, CAE vaze za celi zivot. Pored BGD-a, mislim da mozes polagati i u Somboru, Subotici, Nisu.. Mozes pokusavati da polozis i milion puta ako imas para da placas, jer je ovaj moj, FCE, oko 11000 dinara. Ja mislim da to vredi, i da ti moze pomoci nekad u zivotu. U svakom slucaju, bolje je ulagati u sebe nego trositi na svakave gluposti.

Pozdrav
Pedja (17 god)

Back