jezicki haos

poludeh.

ako budem jednoga dana bila vlast, ima najozbiljnije da zabranim sledece konstrukcije:

parti
biznis
klabing
velnes
spa
ketvok
stajling
glosi
i, najuzasnije od svega uzasnog, najstrasnije od svega strasnog - fizabiliti studija

molim vas, gospodo politicari, sminkeri, voditelji, kozmeticari, urednici, stilisti, molim vas, probajte, ako ikako mozete, da me ne nervirate. nepotrebnim anglicizmima.

jasno da za "sminka" nemamo drugu rec. ali "fizabiliti studija" mi mnoooogo zulja bubne opne. mnoooogo.

Mene nervira jurisdikcija. Reč koja ima savršeno jednostavan prevod na naš jezik.
Moj ćale dobio da uči MERČENDAJZING :lol:
Najozbiljnije, kopirali čoveku od pedeset i kusur godina sa ogromnom dioptrijom kurs od pedesetak strana... da on sad uklaviri šta je, kako sam kaže, MRČANDAJZING :)

Gledam na FOX-u sinoć/jutros neki dečiji kviz (ustvari kviz sa decom) i kontam da dete koje je tako negde 3. ili 4. razred piše latinicom :roll: (edit: mislim da su ustvari sva deca pisala latinicom)
I pitam se zašto..... kada je ćirilica (bila) primarno pismo i insistiralo se na njenoj upotrebi..... razumem da neko u srednjoj piše latinicom il' bar u osmom osnovne, kad razvije i neki rukopis bar.....
A onda uočim da je ustvari ceo kviz odrađen u latinici i da su njihova imena tako ispisana.

Da li je ot neophodno, zašto?

Poslednja izmena:
Po meni... dokle god je to srpski jezik i dokle god se postuju gramaticka pravila... neka pise kako god hoce...

Zar je bitno... ћирилица latinica...

Identicno...

Meni je lično prilično isto pisati latinicom i upotrebljavati anglicizme..... svodi se na isto, ima isti uzrok i istu posledicu.....

Samo je pitanje vremena i stepena dokle smo spremni da idemo. Do pre dvadesetak godina je iblo nezamislivo izbaciti reklamu ispisanu latinicom. Danas je strašno čuti reči poput "bekstejdž" mislim, generalno nije, ali mali krug ljudi to iritira.

A ustvari je potpuno ista stvar u pitanju.

Poslednja izmena:
Moguce... mada... tako i treba...
To je kulturna dominacija...
Posto mi nismo ostvarili neke rezultate na takvim poljima... jednostavno ne mozemo kulturno da dominiramo... I otuda potreba za uvodjenjem stranih reci... iako bi se realno mogle prevesti na nas jezik...

Evo i primre... kupim kompjuter... A on mi kaze Welcome...
I sta ja njemu da kazem... Aj' cao...
Sada se zezam malo... ali sustina je u tome...

Ili evo recimo... Kako prevesti neke muzicke pravce... Npr... Rock muzika... Ne mozemo da je zovemo kamena muzika jer jednostavno nije to to...

Postoje jos gomila primera... ali moja sustina je sadrzana u gornjem delu komentara.

Pozzzzzz

tsutomu, hvala na komplimentu
lexa, kolega sa faksa mi je priznao da je zaboravio da pise cirilicu, da mora da se podseti svaki put kada treba njom da pise! uzas!
djm, mislis da si 0p4s4n (sam pogodila?)

За ДЈМ
Та твоја културна доминација није ништа друго до асимилација окупација и глобализација. Прошетај се мало по Русији па ако нађеш негде да кока кола не пише ћирилицом а ти ме пљуни одмах. Пошто смо ми на жалост окупирана земља(не само дипломатски већ и духовно) код нас ће ова појава трајати још дуго времена.
Лично латиницу никад нисам доживљавао као своје писмо. И никад ми није било јасно из конкретно којих разлога она остаде у српском језику када је све остало имало тежњу да се смањи на српско. Можда због оних којима није сметала или оних који би на тај начин да чувају добросуседске односе са онима који су све само не добри суседи.
Већ се много разглабало на ову тему. Мени се нимало не свиђа. Само је питање времена када ће ући у такозвани дух српског језика. Нас је мало, и слаби смо. У ово доба размене информација на светском нивоу ако се не потрудимо да задржимо свој језик нестаћемо, ако већ нисмо нестали.

@guitarrr_babe
B@s s@m 0p4s4n :D :lol:

@saledj07
Pa zar ovo sto pricas nije kulturna dominacija onih od kojih smo preuzeli ovo...
A druga stvar... mi nismo Rusi... Zasto nas poredis sa njima...
Jos jedna stvar...
U Srpskom narodu je poznato da voli da preuzima tudje stvari...
Od religije, pa do jezika...

Zasto onda pricamo o tradiciji cirilicnog pisma koji je najmani problem i uopste ne odredjuje indentitet jednog naroda... Mnogo krupnije stvari odredjuju indentitet...

Mada te stvari nisu za ovu temu... ipak je ovo tema o jeziku i gramatici...

Back