Jevanđelje po Judi

Ordačni Bužap

Domaćin
Banovan
Poruka
3.407
Poslednjih 2000 godina Juda je bio poznat po tome što je izdao Isusa Hrista, ali upravo objavljeni drevni rukopis “Judino jevanđelje” prikazuje drugu stranu priče, koja se razlikuje od one iz četiri jevanđelja Novog zaveta, jer ističe da je Juda učinio samo ono što je od njega tražio Hristo kada ga je izdao vlastima.

Rukopis “Judino jevanđelje”, koje potiče iz III ili IV veka, napisan na koptskom pismu, uz prevod na engleski, u Vašingtonu je objavilo američko društvo “National Geographic”, koje je pomoglo i da se dokaže autentičnost rukopisa. Autor “Judinog jevanđelja” nije poznat.

Rukopis na koptskom jeziku, napisan na obe strane 13 araka papirusa, prevod je originala iz II veka, verovatno napisan na grčkom, a otkriven je u pustinjskoj pećini pokraj Mine u Egiptu sedamdesetih godina prošlog veka.

Dok jevanđelja Novog zaveta, Markovo, Matejevo, Lukino i Jovanovo, prikazuju Judu, jednoga od 12 apostola, kao izdajicu, koji je prodao Hrista za 30 srebrnjaka i potom se pokajao i obesio, “Judino jevanđelje” predstavlja ga kao junaka koji je delovao na Hristov zahtev i prikazuje ga kao jedinog Hristovog sledbenika koji je razumeo njegovu želju da odbaci zemaljsko telo.

Juda je u ovom jevanđelju prikazan kao najbliži Isusov prijatelj, koji razume Hristovu poruku i ima poseban status među njegovim učenicima. U ključnom odlomku Hristos kaže Judi: “Ti ćeš nadmašiti sve njih, jer ti ćeš žrtvovati čoveka koji me zaodeva.”

Rodolf Kaser, sveštenik i bivši profesor Univerziteta u Ženevi, koji je vodio obnovu i prevođenje “Judinog jevanđelja”, objasnio je da “Hristos kaže da ga neko napokon mora izbaviti od njegovog ljudskog tela i draže mu je da to oslobađanje obavi prijatelj nego neprijatelj”. „Tako on moli Judu, svog prijatelja, da ga proda, da ga izda”, kaže Kaser.

“Judino jevanđelje” prvi put se spominje u raspravi lionskog biskupa sv. Ireneja “Protiv krivoverja”, koja je napisana oko 180. godine, i u kojoj on osuđuje to jevanđelje kao jeres koja odstupa od nauke hrišćanske crkve.

Rukopis Judinog jevanđelja i drugi dokumenti prodati su trgovcu egipatskim antikvitetima 1978. godine. Nakon što je u sefu banke proveo 16 godina, kupila ga je 2000. godine trgovac antikvitetima iz Ciriha Frida Nusberger-Cacos. Ona ga je, zabrinuta zbog propadanja papirusa, 2001. predala na konzervaciju i prevod Zavodu za antičku umetnost “Mecene” iz Bazela u Švajcarskoj.

“National Geographic” će “Judino jevanđelje” objaviti u obliku knjige, a rukopis će biti vraćen u Egipat, gde će se čuvati u Koptskom muzeju.

Rukopis i prevod mogu se naći na web strani

Da se zajedno zapitamo kako je moguće da verski falsifikati opstanu više od 1800 godina, odnosno da se “stadu vernika” vekovima i milenijumima serviraju perfidne neistine a da oni ne samo da nisu svesni toga već dobrovoljno pristaju na to?

Zašto bi Juda bio negativan lik ako je rečeno da “je prorečeno” kako će Isus biti razapet i kako ga neko mora izdati? I sam Isus je rekao učenicima da ispunjava proročanstvo. Naravno, uklopio se u sistem proročanstva gde su ih jedni ljudi pisali po narudžbini nekih tajnih društava što milenijumima vladaju svetom, drugi su ga planski ispunjavali, a treći verovali u njega i njegove aktere proglašavali (po trenutnoj volji, nahođenju itd.) za pozitivne i negativne likove... Vi ste na potezu...

Ma pusti spamera modovi stavite ovu temu pod kljuc ko zna koliko puta je do sada bilo reci o laznom Judinom jevandjelju koje je pisano koptskim jezikom iz Egipta.Izgleda taj Juda bio poligota pa pisao za Egipcane a ne za Jevreje i ranohricane

Kada je Juda stigao da napiše Jevanđelje, kada se ubio posle izdaje Isusa?

https://www.google.com/url?source=imgres&ct=img&q=http://3.***************/_seVd99frSks/S8Pcgid_hZI/AAAAAAAAAmE/CTG2n62IGFM/s1600/facepalm-lion-facepalm-demotivational-poster-1240941693.jpg&sa=X&ei=IaidTYDbHJDasga1pKW_BA&ved=0CAQQ8wc4Eg&usg=AFQjCNE0QNH6cL4AvFX9yzkcJEBVWn61fQ

U isto vreme kada su Mateja, Marko, Luka, Filip, Toma i ostali pisali svoja jevanđelja.

Kada je Juda stigao da napiše Jevanđelje, kada se ubio posle izdaje Isusa?

Nije ga pisao Juda, već neko drugi.

Ma pusti spamera modovi stavite ovu temu pod kljuc ko zna koliko puta je do sada bilo reci o laznom Judinom jevandjelju koje je pisano koptskim jezikom iz Egipta.Izgleda taj Juda bio poligota pa pisao za Egipcane a ne za Jevreje i ranohricane

Niko te, spameru, nije zvao da spamuješ, diskusija je dobrovoljna. Utvrđeno je da se ne radi ni o kakvom “lažnom jevanđelju”. Pao sin a svim poljima pa ti je krivo.

nijedno jevandjelje nisu pisali apostoli sva su zapisana po toboznjem predanju nekoliko generacija kasnije

whatever s lost is open for interpretation

Apsolutno. Četiri jevanđelja simbolizuju četiri strane sveta, četiri stuba I četiri vetra, I zato su sva ostala izbačena iz Novog zaveta.

https://www.google.com/url?source=imgres&ct=img&q=http://3.***************/_seVd99frSks/S8Pcgid_hZI/AAAAAAAAAmE/CTG2n62IGFM/s1600/facepalm-lion-facepalm-demotivational-poster-1240941693.jpg&sa=X&ei=IaidTYDbHJDasga1pKW_BA&ved=0CAQQ8wc4Eg&usg=AFQjCNE0QNH6cL4AvFX9yzkcJEBVWn61fQ

U isto vreme kada su Mateja, Marko, Luka, Filip, Toma i ostali pisali svoja jevanđelja.

Apostoli nisu pisali jevanđelja.

Nisu ni oni, mada postoje ta jevanđelja.

Najveći problem ovde je u tome što je "Isusovo raspeće prorečeno", a svi razumni ljudi znaju kako funkcionišu "proročanstva": Neko ih naruči, neko napiše, neko ispuni, a slepa narodna masa bespogovorno veruje. Samim tim Juda je određen da ispuni "proročanstvo", a Isus i ostali su se uklopili u priču.

Kako god, zar Isus nije rekao da u Judi Iskariotskom je đavo, a ko će verovati đavolu?

Pa šta i ako je rekao? A zašto se mora uvažavati sve što neko kaže? Ako ti nekome u besu kažeš da ćeš ga ubiti - znači li to da ćeš ga stvarno ubiti?

Pisao ga je neko drugi, po čijem predanju?

Kao i ostala jevanđelja, po predanju "s kolena na koleno"... U velikom vremenskom periodu i predanja se "iskvare"...

Karađorđe i Napoleon su živeli pre oko 200 godina, a neke stvari u vezi njih se ni dan-danas pouzdano ne znaju. Recimo, istoričari se spore oko toga da li je Karađorđe podigao ustanak 1804. u Orašcu, Marićevića Jaruzi, uz sam turski han gde su Turci jeli i odmarali se dok su im se odmarali konji (što je nelogično), ili kilometar i po dalje, na takozvanoj "zaravni kod tri bresta", koja su posečena pedesetih godina prošlog veka. A ovde i širom sveta imamo vernike (ili lakoverne ljude) koji su sigurni 100% šta se događalo pre 2000 godina. Posebno je smešna priča da je za vreme raspeća potpuno pomračenje Sunca trajalo tri sata. Ha ha ha. Potpuno pomračenje Sunca traje oko tri minuta, ali posle 1000 ili 2000 godina lako se poveća na tri sata... ha ha ha... Smešno, bre, kao crtani film. Kao priča da je svemir star 6 do 7 hiljada godina (što bi značilo da najveća razdaljina u svemiru ne sme biti veća od sedam hiljada svetlosnih godina), dok ti isti vernici barataju sa sazvežđima i galaksijama koje su daleko od nas na milione i milijarde svetlosnih godina. Koliko rupa, čoveče; ma kao sito... bruka i sramota.

Nije ga pisao Juda, već neko drugi.

Niko te, spameru, nije zvao da spamuješ, diskusija je dobrovoljna. Utvrđeno je da se ne radi ni o kakvom “lažnom jevanđelju”. Pao sin a svim poljima pa ti je krivo.

Ko je to utvrdio,nacionala geografija je li?:rotf:Jel to ona ista sto kaze da su ljudi nastali od majmuna:per:Jak ti je izvor informacija.Ti si neki virtuelni frik,koji popaso celu livadu.Kao moze biti validno kada je pisano u IV veku dok su su 4 jevandjelja pisana u I VEKU I nemaju NIKAVIH DODIRNIH TACAKA.Idi ciatj jos malo De Brauna,mozda pokupis jos neki biser:mrgreen:
I molim te ne moj vise da mi pretis sa prizivanjem prokletstva izgubicu apetit
od straha:per:

Ko je to utvrdio,nacionala geografija je li?:rotf:Jel to ona ista sto kaze da su ljudi nastali od majmuna:per:Jak ti je izvor informacija.Ti si neki virtuelni frik,koji popaso celu livadu.Kao moze biti validno kada je pisano u IV veku dok su su 4 jevandjelja pisana u I VEKU I nemaju NIKAVIH DODIRNIH TACAKA.Idi ciatj jos malo De Brauna,mozda pokupis jos neki biser:mrgreen:
I molim te ne moj vise da mi pretis sa prizivanjem prokletstva izgubicu apetit
od straha:per:

Ne, nikako. Zašto si virtualni frik koji je polupismen, a pri tom ne ume da popase ni pola livade? Ko je De Braun. Ako misliš na Den Brauna, on je samo pisao o nekim drevnim stvarima, koje je pretakao u romane da bi zaradio novac; ja se pozivam n ate drevne izvore na koje i Den Braun. Ponovo, ko je De Braun? Validno je. Piši još malo caps lock slova I nalupaj neki uzvičnik da bi ubedio sagovornike.

I molim te da se više ne izjašnjavaš u moje ime, pomisliću da sam hrišćanin gej (sledbenik vladike pahomija) koji se bavi tvojim prokletstvom (bez smajlija i hrišćanskog ruganja).

Brate, ako je Gospod Isus tako rekao, onda je tako.

Ne znam po čemu smo braća. Za mene i još 5,5 milijardi ljudi na ovoj planeti koji nisu hrišćani Isus Hrist je običan čovek, čim se rodio iz ženske utrobe.

Ko je Judi Iskariotskom dopustio da ispuni svoj deo proročanstva?

Isus Hrist. Rekao mu je pred apostolima da ide i obavi ono za šta je plaćen, a nasamo je zahtevao da ga izda.

Ja mislim da to nije taj Juda... ovo je valjda Juda, Isusov polubrat!

Ne, nego Juda Iskariot (bez uzvičnika). Predlažem da pogledaš film; odličan je.

zato sto prorocanstva ne ukidaju nasu slobodu.

Pa kad bi postojala - ukidala bi... Evo ti jedan krajnje logičan post. Naime, pošto se i Kurta i Murta trte da su proroci, danas, a trtili su se i u prošlosti, pa i u biblijska vremena, ja pri čistoj svesti i zdravoj pameti svečano izjavljujem da ću priznati samo onog proroka koji bi mogao pogoditi kombinaciju za loto – i nikoga više. Ali tu imamo jedan mali problem. Pošto se dobitna kombinacija za loto namešta jedan sat pre izvlačenja – ne postoji nijedan prorok koji bi je mogao pogoditi. Da li to znači da je niko ne može pogoditi? Naravno. Ne može, zato što ništa nije predestinirano (predodređeno).

Back