Jesu li muskarci u dansasnje vreme demonizovani i mogu li muskarci biti zrtve?

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Citam tu par tema, ona o "pohotnoj koleginici" koja je nasrnula na kolegu koji je spavao kao i o onim profesorkama koje seksualno zlostavljaju ucenice i ucenike i cudim se komentarima koji su "e da je meni ovakve koleginica, profesorka uh uh uh :per: ".
Zasto recimo u prvom slucaju skoro niko (pa ni ja) nije poverovao da je muskarac silovan protiv svoje volje, i zasto niko nije upirao prstom u poremecenu osobu koja ga je iskoristila. Naprotiv, umesto da probamo da poverujemo u tu pricu, mi smo isli onim, "musko je, misli penisom, "a on se kao bunio sto ga je ona "silovala", nije nego, verovatno je on to inicirao i hteo prvi.

Da li bi tako reagovali da je osoba zenskog pola zrtva? Da li bi neko rekao "a ona se kao bunila sto je silovana, bilo joj je lepo"? Ne cujem nesto od ljudi da kazu, "zensko je, obukla se provokativno, htela je da je siluju", mada ima i retkih pojedinaca koji to tvrde.
Ili ovaj slucaj sa profesorkama, vecina je u fazonu, "eh sto moje profesorke nisu bile ovakve", ali da li bi isto tako reagovali da je profesor bio muskarac i iskoristio ucenicu? Ne, manijaka bi lincovali na sred trga, kao i silovatelja, jer u oba slucaja to su grozni zlocini.

Zasto onda ako zena nesto uradi mi smo kao "ma to je zena", "on se nije bunio", "super mu je to doslo", "e da je meni takva jedna da me zlostavlja".
Zar muskarci ne mogu biti zrtve, seksualne, fizicke, emotivne, vec samo nasilnici?

Kako smo od muskarca, osobe, napravili predmet koji samo hoce da bude iskoriscen (i da koristi druge) za seks, pa i ako ga iskoriste, protiv svoje volje, opet, musko je, nije to strasno, jer potajno to zeli (verovatno i ne zna nista drugo sem seksa)?

Zamolio bih moderaciju da ne premesta temu na PDF "Muskarci", jer se ova tema ne bavi prvenstveno muskarcima, vec onom nezdravom stranom musko-zenskih odnosa.

Zar muskarci ne mogu biti zrtve, seksualne, fizicke, emotivne, vec samo nasilnici?

Kako smo od muskarca, osobe, napravili predmet koji samo hoce da bude iskoriscen (i da koristi druge) za seks, pa i ako ga iskoriste, protiv svoje volje, opet, musko je, nije to strasno, jer potajno to zeli (verovatno i ne zna nista drugo sem seksa)?
jer se cednost nikada ne vezuje za muskarce.vecina muskaraca voli reputaciju svalera i baje,to im hrani ego,donosi popularnost u muskom drustvu,nekada i u zenskom.retke su zene koje bi javno istupile kao promiskuitetne.bile bi anatemisane od strane oba pola.

Zato sto drustvo, tj javno mnjenje funkcionise preko onog sto je uobicajeno, tj ono sto se misli da ce svi ljudi uraditi.
Ali nije to jedini cilj.
U pravu se sudi svima po sistemu tako bi se ponasao covek u toj situaciji.
Tako da je zenama cilj da predstave muskarca kao silovatelja, grubijana, nasilnika, sve dok to ne postane toliko uobicajeno u glavi da se moze i dodir prstom tumaciti kao nasrtaj bez ikakvog dokaza.
Sa druge strane treba se izbrisati svo mentalno nasilje kojem su zene sklone, a sve vise i fizicko nasilje koje praktikuju.

Mozes slobodno da pratis bilo koga i videces da je cesce mentalno nasilje nad muskarcem a i fizicko udaranje ako se podrazumeva bilo kakav udarac.

jer se cednost nikada ne vezuje za muskarce.vecina muskaraca voli reputaciju svalera i baje,to im hrani ego,donosi popularnost u muskom drustvu,nekada i u zenskom.retke su zene koje bi javno istupile kao promiskuitetne.bile bi anatemisane od strane oba pola.

Stoji to da se neki muskarci "loze" na to da budu alfa muzjaci, isto kao sto se zene neke "loze" da budu femme fatale, ali opet, verovatno nije fer da zbog takvih muskaraca se svi muskarci demonizuju kao nasilnici i zeljni samo seksa.

Pripadnik muskog pola, muskarac kako god... je pre svega ljudsko bice. Prema tome, podlozan je ranjivostima, nedostatcima..itd. Cak i najveci tzv alfa. Niko nije od celika. I da, moze biti takodje zrtva, bilo kog odnosa.Odnosno, moze se naci u situaciji da mu se nanosi nepravda, povreda i s, bilo koje vrste. To sto su zene pripadnice lepseg pola, to ne znaci da zene ne mogu biti nepravedne, lose kao osobe, pa cak i teski skotovi u medjuljudskom odnosu. I ne znaci da zena ne moze da nanese nepravdu muskarcu, jer kao eto 'ona je samo zena'. I zene i muskarci mogu da budu i u poziciji onog koji nepravdu nanosi, kao i u poziciji zrtve. Zato sto oba pola imaju ljudske porive, ljudske slabosti, mane, nedostatke. Mislim da ne postoji 'imunost' od toga. To sto se zene vaspitavaju i tretiraju vekovima na jedan a muskarci na sasvim drugi nacin, to je po mom misljenju pitanje indukovanog i projektovanog patrijarhalnog kulturoloskog obrasca, a ne zato sto je jedan pol kao imun a drugi kao nije na ovo ili ono. Dakle, po mom misljenju, i mi pripadnici muskog pola(bilo da smo alfa ili ne) smo dakle takodje ranjivi, kao svako ljudsko bice. Neko malo, neko manje, neko vise, ali jesmo. Naravno, ko zeli da sagleda kroz unutrasnje ogledalo, spoznace. Problem je medjutim, sto vecina bezi da to sagleda, da spozna, a deo razloga za to se nalazi u duboko ukorenjenoj i isforsiranoj koncepciji patrijarhata(nakon sto je potisnut matrijarhat u odredjenom periodu razvoja ljudske civlizacije), u toj nekoj visevekovnoj skoro pa psiholoskoj ovisnosti za 'alfa ulogom', koju kao navodno 'muskarac mora da ima'. Ta ovisnost o nuznost muske alfa uloge, uloge onog koji 'vodi kroz zivot, koji dominira, koji je nesalomiv(koja se pravda prirodnim zakonom, iako sa stanovista atropologije postoje dokazi da se ne radi bas o 'prirodi', vec da je patrijarhat u jednom stupnju razvoja potisnuo prethodno postojeci matrijarhat) je postala deo podsvesti i kod samih muskaraca a i kod zena. Ta fama zbog navodno neprikosnovenosti 'jaceg pola'(sto je diskutabilno). U kontekstu toga se i tretira kao 'nemoguce', 'nedolicno i gotovo sramno'(faticki prezrivo) da se muskarac nadje u situaciji da bude zrtva nekog odnosa(da se uopste usudi da se poziva na poziciju zrtve u nekom odnosu), ili da iskazuje strahove, nedoumice, nesigurnosti, slabosti, nedostatke. Po mom misljenju nema osnova da se sumnja u mogucnost da i muskarci mogu biti zrtva nepravde, nasilja, i sl. Sama cinjenica da su pripadnici ljudskog roda dakle nesavrseni, logicno dovodi do spoznaje da i muskarci imaju slabosti i da mogu biti podlozni raznim pritiscima. I psiholoskim emotivinm, fizickim i sl. U raznim odnosima. Moje misljenje je da se toga ne treba stideti, vec prihvatiti to kao deo ljudskosti. Treba pored razlika koje polovi imaju, pored vrlina koje oba pola imaju prigrliti i nesavrsenosti, slabosti, prigrliti sebe kao celinu. Prigrliti ljudskost, dakle izmedju ostalog i ljudsku prosecnost. A ne stalno opravdavati nekakvu isforsiranu ulogu 'nesalomivog oslonca', i sl.

Poslednja izmena:

Back