Jeste li za nabavku francuskih ili ruskih vojnih aviona?

Koje avione treba Srbija da nabavi?

• francuske

glasova: 13 39,4%
  • ruske

glasova: 20 60,6%

• Ukupno glasova
    33
Ne razumem se bas toliko u avijaciju osim sto procitam po netu ali to mi nekako bio logican potez.svi pregovori sa rusijom oko nabavke opreme su bili naglo prekinuti zbog geopoliticke situacije.oni su nam bili prvi izbor.sa kinezima je u tom trenutku bilo diskutabilno zbog nepoznavanja aparata tako da su rafali bili sasvim logican izbor.
Eskadrila novih rafala ce doci kada se resursi starih aparata smanje.
Te stvari se ne rade stihijski vec se dugorocno planira.
Pa da, ruski avioni su se nametali kao logican izbor jer imamo izgradjenu kako to zovu infrastrukturu za takve avione, piloti su upoznati tehnickim resenjima, takodje imamo puno puno nauruzanja za Mig29 koje je kompatibilano sa drugim ruskim avionima. Znaci to mnogo, evo na primer rat u Ukrajini, ukrajinski piloti su uvezbani za upravljanje Migom29 i Suhojem27 , i pored sve obuke i prekfalifikacija za f16 koje im je zapad dao, slabo se pokazalo, i dalje koriste mahom sovjetske avione, f16ke su gubili na banalnim stvarima, sad nisam pratio sve al osim onih koje au Rusi oborili, neki su padali greakom pilota, neke su gubili loveci dronove, dakle nije se bas lako prebaciti kad naviknes na jedno.
Dovoljno je da su prekidaci drugacije rasporedjeni, a ti 15 godina vozis ovako, mozak ti radi bez razmisljanja.
Al dobro, dolaze mladi piloti,
mada i za Rafale ce trebati obuka i prekfalifikacije.
Rafal je dobar avion ali mu je cena paprena, mislim da je od evropskih aviona najskuplji.
Meteor rakete koje moze da nosi su odlicne, al ako se ne varam namaone nece biti isporucene. Sa druge strane f4 verzija je najnovija i najsavremenija Rafala.

Rafal je dobar avion ali mu je cena paprena, mislim da je od evropskih aviona najskuplji.
Meteor rakete koje moze da nosi su odlicne, al ako se ne varam namaone nece biti isporucene. Sa druge strane f4 verzija je najnovija i najsavremenija Rafala.
Али .шта ти да радиш са тим Рафалима,против кога их употребити?
Он има тамо нешто уграђено где ти не можеш да их употребиш против Истих Летилица или Летилица Нато-пакта или њихових База.
Ја то одавно нешто прочитао.

Naravno.
Taj avion uopšte nije oboren,nego je dostavljen Kini, da razvija naprednu Stilt tehnologiju.
A da se Vlasi ne dosete - bez ikakvog (formalnog) razloga je bombardovana kineska ambasada.
Samo bud...naivac može pomisliti da je neko naprednu tehnologiju ostavio na polju da je Ganci prodaju kao sekundarnu sirovinu, umesto da je ispituje sam, ili dostavi svojim saveznicima.
Nije samo jedan nego su 2 oborena i posle toga su ih povukli iz upotrebe.

Ko da pitaš da li nabavljati ladu ili renoa, pa naravno renoa. Rusi prave samo krševe kao kinezi u toj konzumerskoj industriji
Gluposti, Rusi imaju najbolju vojnu tehniku, nema potrebe za tim predrasudama da Rusi ne znaju da prave nista.....pre nekoliko godina sam video jaknu ruske proizvodnje, zapadni proizvodjaci ne mogu da im prismrde po kvalitetu.

Али .шта ти да радиш са тим Рафалима,против кога их употребити?
Он има тамо нешто уграђено где ти не можеш да их употребиш против Истих Летилица или Летилица Нато-пакта или њихових База.
Ја то одавно нешто прочитао.
Tako je, Rafale ne sluze nicemu i to je gomila gvozdja, beskorisni avioni.

Dakle za nabavku francuskih rafala bez naoružanja ili nabavku duplo jeftinijih ruskih najmodernijih borbenih aviona su57 najboljih na svetu sa kompletnim naoružanjem?

Autorska tema.

Прво, Србији никада неће бити дозвољено да купи стратешки ловац за ваздушну доминацију, као што су Су-27 и његови деривати, или Су-57, или F-15EX Eagle II. Друго, Руси више не продају своје наоружање а и Су-57 се не налази у серијској производњи. И треће, већ смо купили Рафале, који су најбољи избор за земљу попут Србије, гледано војно и политички, једино што су мало скупљи.

Прво, Србији никада неће бити дозвољено да купи стратешки ловац за ваздушну доминацију, као што су Су-27 и његови деривати, или Су-57, или F-15EX Eagle II. Друго, Руси више не продају своје наоружање а и Су-57 се не налази у серијској производњи. И треће, већ смо купили Рафале, који су најбољи избор за земљу попут Србије, гледано војно и политички, једино што су мало скупљи.
Jedno 2-3 puta skuplji....

Pa da, ruski avioni su se nametali kao logican izbor jer imamo izgradjenu kako to zovu infrastrukturu za takve avione, piloti su upoznati tehnickim resenjima, takodje imamo puno puno nauruzanja za Mig29 koje je kompatibilano sa drugim ruskim avionima. Znaci to mnogo, evo na primer rat u Ukrajini, ukrajinski piloti su uvezbani za upravljanje Migom29 i Suhojem27 , i pored sve obuke i prekfalifikacija za f16 koje im je zapad dao, slabo se pokazalo, i dalje koriste mahom sovjetske avione, f16ke su gubili na banalnim stvarima, sad nisam pratio sve al osim onih koje au Rusi oborili, neki su padali greakom pilota, neke su gubili loveci dronove, dakle nije se bas lako prebaciti kad naviknes na jedno.
Dovoljno je da su prekidaci drugacije rasporedjeni, a ti 15 godina vozis ovako, mozak ti radi bez razmisljanja.
Al dobro, dolaze mladi piloti,
mada i za Rafale ce trebati obuka i prekfalifikacije.
Tako je.
Ja mogu iz mog ugla da gledam.nije dovoljno sto imam sam kalas recimo.moram da imam i rezervnu municiju u magacinu,delove i da znam da ga rasklopim i rukujem sa njim.
Isto tako moram da znam i da koristim dodatke kao sto je recimo trombon etc.to je najprostija stvar a ovi aparati su i zahtevni.
Za f16 recimo su imali ukri ubrzano obuku u ratnim uslovima od min 6 mes.
Koliko sam ispratio glavno razmisljanje sta nabaviti je bilo izmedju rafala i greenpena.prevagnuli su drugi faktori izmedju ostalog i logistika i oprema koja ide uz njih.
Opet pominjem pratim samo info iz OSIN izvora o tome ali dosta se vagalo u tom trenutku sta nabaviti s obzirom da su nam naglo presekli izvor.
Nabavka kineske pvo u zadnjem trenu smo dobili krasuhe 4 a i sami imamo impresivnu proizvodnju dronova dosta zaokružuje naše odbrambene mogućnosti u vazduhu.

Скупљи од чега? Практично и немамо други избор, осим оног кинеског, али то би нас увалило у политичке проблеме где би нас сви гледали као кинеску колонију.
Skuplji u odnosu na to koliko su druge zemlje platile, onda ti sve jasno.

Tako je.
Ja mogu iz mog ugla da gledam.nije dovoljno sto imam sam kalas recimo.moram da imam i rezervnu municiju u magacinu,delove i da znam da ga rasklopim i rukujem sa njim.
Isto tako moram da znam i da koristim dodatke kao sto je recimo trombon etc.to je najprostija stvar a ovi aparati su i zahtevni.
Za f16 recimo su imali ukri ubrzano obuku u ratnim uslovima od min 6 mes.
Koliko sam ispratio glavno razmisljanje sta nabaviti je bilo izmedju rafala i greenpena.prevagnuli su drugi faktori izmedju ostalog i logistika i oprema koja ide uz njih.
Opet pominjem pratim samo info iz OSIN izvora o tome ali dosta se vagalo u tom trenutku sta nabaviti s obzirom da su nam naglo presekli izvor.
Nabavka kineske pvo u zadnjem trenu smo dobili krasuhe 4 a i sami imamo impresivnu proizvodnju dronova dosta zaokružuje naše odbrambene mogućnosti u vazduhu.
Pa to, za neutralnu zemlju smo solidno naoruzani.
Ja nisam nesto ni pratio, al cujem sta ljudi pticaju, imam nekog komsiju bio vojno lice samo o oruzju prica 😁 Gle ovo ruski avion, ne znam sad koji i Rafal .... ruskom palica medju nogama kao da se igrad sa svojim malim.
Rafalu sa desne strane kao da se igras sa tudjim xD
cockpit.jpg

images.jpeg

Otključani f35 vtol .
..............

Barem 20 kom.
I su 25 , 50 kom.
Sabova jedno 30 kom,
Rafala 10 kom,
Su 57 jedno 10 kom,
Ne znam kako se zovu Kineski stelt ali svakako 10tak i njih .
Nije navedeno u temi , eto čisto da svratim.
Dobra ideja, od svakog po desetak aviona da se niko ne naljuti....Rafale,Gripene, Suhoje, F18 pa i neki kineski 😁

Овакве одлуке нису за лаике и аматере, па је, самим тим- и тема прилично бесмислена.
Бесмислена је онда кад су ти твом Вучићу муда у процепу па крчми државне паре да не би француз обелоданио његове СКАЈ-преписке са нарко картелима и његову Умешаност у такве нечасне Радње.

Sta ce ti avioni. Avioni su zastareli.
Rat u Ukrajini to dokazuje.

Umesto uloziti milijarde u preksupe avione, bolje taj novac uloziti u dronove, i to ne cak ni u kupovinu nego u sopstvenu industriju.

Kôd za upravljanje je open source i svi ga poseduju. VTI ima solidne kapacitere za dalji razvoj tog kôda i customizaciju.

Hardverska tehnologija je prilicno jednostavna, i vec smo ovladali mnogim stvarima i sami. Uz pametnu organizaciju logistike, sa diverzifikscijom u nabavci, lako mozemo da nadomestimo sve ono sto sami ne mozemo da proizvedemo.

Avioni vs Dronovi su ti kao da porediš mač i koplje.
Avion je kao mač: romantizovana priča.
Dron je kao koplje: realna i vrlo ubojita priča.

Sta ce ti avioni. Avioni su zastareli.
Rat u Ukrajini to dokazuje.

Umesto uloziti milijarde u preksupe avione, bolje taj novac uloziti u dronove, i to ne cak ni u kupovinu nego u sopstvenu industriju.

Kôd za upravljanje je open source i svi ga poseduju. VTI ima solidne kapacitere za dalji razvoj tog kôda i customizaciju.

Hardverska tehnologija je prilicno jednostavna, i vec smo ovladali mnogim stvarima i sami. Uz pametnu organizaciju logistike, sa diverzifikscijom u nabavci, lako mozemo da nadomestimo sve ono sto sami ne mozemo da proizvedemo.

Avioni vs Dronovi su ti kao da porediš mač i koplje.
Avion je kao mač: romantizovana priča.
Dron je kao koplje: realna i vrlo ubojita priča.
Авиони су ипак непревазиђени зато што су на Великим Висинама.
Сходно томе и Радари су тако намештени.
Дронови лете на ниским Висинама,неухватљиви,лете "испод Радара".
Сад кад се Нови Радари посвете и Дроновима,Агрокултура ће нам бити уништена путем тог Зрачења,
Овом Свету се не пише добро,сви ћемо бити уништени. :(

Back