Jeste li pripremili auto za zimu?

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Moj ti savet ,vrati lance jer nikad se ne zna kad ce da ti zatrebaju ….tako jedne godine navalio drug ajde da idemo neke gume da vidimo za njega ali mojim autom smo isli i to oko 30 km cak od naseg mesta …sve 4 zimske sam imao Fuldine dobre gume ali i lance u gepeku …to je bilo katastrofa koliko je bilo klizavo jos neke uzbrdice ,nizbrdice …nekoliko auta sletelo u jarak ,a mene mrzelo da stavljam lance sve bilo ok ,dok neka budala sa yugom nije stao nasred puta …nisam smeo da kocim bio led ,a on se ne sklanja neki kvar imao …isao sam srecom polako i zbog idiota sam morao da proklizim u sanac da ga ne udarim ,ali nista nije bilo nikakvo ostecenje ..
Ni kocenje motorom nije pomoglo @mario80 :manikir:
Da dodam i ovo ,bila je velika nizbrdica skoro kilometar duga ..i plus krivine ..
Ma ja... Ali to su lanci od prošlog auta, mislim da ne pašu na ovu dimenziju guma. 😁 Stavio sam ih tek toliko da imam lance, ako me zaustavi policija, dok ne promjenim gume! 😁
Pa ako baš bude nekakav veliki snijeg i jako padao, a neću ići nikuda. Iako već dugo ne pada neki baš jako veliki snijeg, a i u gradu zbilja čiste ceste, ne mogu reći da ne.

Imaš vesu u kaluđerici po gumi uzima 300 dinara. Demontaža montaža i balansiranje.

1.jpg

Desi se mi smo jednom išli kroz bosnu zimi nigde nije bilo snega ali na tom vrhu je sve bilo zavejano pa smo stavili lance. Ja danas pogledam na kamere kakvo je stanje i planiram put. Naravno da prolongiram ako najave vejavicu.

Lance za sneg moraš da imaš uvek u vozilu izvan grada pročitaj malo bolje zakon nema veze sa letnjim gumama.

Zakon je jasan i definisam po tom pitanju tako da nema potreba za izvrtanjem i uvrtanjem.
TI si taj koji izvrce, letnje gume nigde nisam spomenuo.

Naravno da ih imam, jer cim zaveje, traze ih. Samo zato ih nosim.

Jednom sam ih montirao, pre 10 god., kad je bas napadalo, a ja imao zimske gume koje su bile pri kraju.

Odg je bio sinu tvoj post je uleteo, on tvrdi kako lanci ne trebaju uopste
Ne trebaju ako imaš zimske gume (sve četiri). Lanci na pogonskim kotačima ti trebaju ako imaš ljetne gume. Bar kod nas u Hrvatskoj (a mislim i u EU).
Evo opet

Članak 104.
(1) Zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 t sukladno ovom Pravilniku, smatraju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2016_09_85_1864.html

Imaš vesu u kaluđerici po gumi uzima 300 dinara. Demontaža montaža i balansiranje.

1.jpg
Колико кошта да одем до калуђерице и назад, новца и времена?

Код мене је премонтиравање 200 динара по точку, само то без радова, имам 2 комплета целих точкова.

Back