Jeste li bila tema "kulturni marksizam" u skolama SFRJ ili nije?

Marinka Brussel

Početnik
Poruka
1
Na internetu pise na raznim mestima, posebno kod zapadnih izvora, da "kulturni marksizam / cultural marxism" ne postoji i da je sam izraz nesto sto su pripadnici raznih "zavera" izmislili, da akademska literatura nikada to nije priznala kao izraz.

A ja kao da se secam da mi je deda rekao da je on ucio o kulturnom marksizmu u skoli kao predmet? Jer su to neke skole imale, a druge ne? Jer to bilo kod nekog od vas?

Hvala1

Na internetu pise na raznim mestima, posebno kod zapadnih izvora, da "kulturni marksizam / cultural marxism" ne postoji i da je sam izraz nesto sto su pripadnici raznih "zavera" izmislili, da akademska literatura nikada to nije priznala kao izraz.

A ja kao da se secam da mi je deda rekao da je on ucio o kulturnom marksizmu u skoli kao predmet? Jer su to neke skole imale, a druge ne? Jer to bilo kod nekog od vas?

Hvala1
Не. Никада није то постојало. Био је предмет Марксизам у средњој школи, и то тек после сјајне реформе школства почетком седамдесетих којом је уведено Усмерено образовање, а укинута класична гимназија у којој се није учио Марксизам као обавезан предмет. Па је тако избачен непотребни латински који се до тада учио у гимназији, а уведени предмети Марксизам и Опште народна одбрана и Друштвена самозаштита. Уџбеници из оба ова предмета су били веома занимљиви јер је у њима било речи о стварима које су и данас актуелне попут нео-колонијализма, специјалног рата и др.

Poslednja izmena:

Back