Да ли је деведесетих Запад био против Србије или је Србија била против запада?

Да ли је запад био против Србије или је Србија била против запада?

• Запад је био против Србије

glasova: 15 36,6%
  • Србија је била против Запада

glasova: 15 36,6%
  • И једно и друго, релативно подједнако

glasova: 10 24,4%
  • Шта је старије? Кокош' или јаје (не оно што лети ка напреднима)?

glasova: 1 2,4%

• Ukupno glasova
    41
Jašta. Dubrovnik vam je više uništila Deneris sa onim gušterom, nego što su ga Srbi oprljili.

U Vukovaru vam je tri meseca bio ostavljen koridor za napuštanje grada. Jok, hoćete vi da žrtvujete one vaše Zenge, kako bi Švabo imao oko čega da pumpa i izdejstvuje priznanje nezavisnosti.
Mada to nije opravdanje za ove naše što su ga bombali. Više da tu sa naše strane nije bilo spremnosti za ratovanjem. Po Beogradu jurili rezerviste, k'o onomad Ćacije po Nišu.
Ko je lud da čupa i vadi ove vaše fanatike iz podruma?
To tek kada je svima dopizdelo, došao Arkan pa ih povadio napolje.
Počeli ste lupati po Dubrovniku iz osvete kad ste vidjeli da neće biti vaš i da vam ne ide po planu.
A u Vukovaru se vidjelo na nemate blage veze o ratovanju. Pa ne uništava se grad koji hoćeš da bude tvoj. Što će ti grad koji si poravnao sa zemljom? Da si htio grad opkolio bi ga i ne bi puštao nikoga ni unutra ni van, a ne ga poravnati sa zemljom...

Počeli ste lupati po Dubrovniku iz osvete kad ste vidjeli da neće biti vaš i da vam ne ide po planu.
A u Vukovaru se vidjelo na nemate blage veze o ratovanju. Pa ne uništava se grad koji hoćeš da bude tvoj. Što će ti grad koji si poravnao sa zemljom? Da si htio grad opkolio bi ga i ne bi puštao nikoga ni unutra ni van, a ne ga poravnati sa zemljom...
Po Dubrovniku su par granata ispalili Crnogorci i Hercegovci. Prosto im bilo zanimljivo. Sam grad nikada niko nije ni planirao osvojiti. Oslobađali su se mahom naselja gde su Srbi barem relativna većina ili koji su imali veliki strateški značaj u smislu formiranja zasebnih celina. Verovalo se da avnojevske granice neće biti šav po kome će Zapad parati Jugoslaviju.

Vukovar je već sasvim druga priča. On se jednostavno morao zauzeti. Ako pratiš dešavanja po Ukrajini, primećuješ da i Rusi veće gradove, uglavnom pokušavaju staviti u operativno okruženje, sa ciljem da neprijateljske snage primoraju da ga napuste.
Međutim, to uvek ne ide tako.
Nekad ti se uplete politika, pa žrtvuje neke ludake, pravljenjem od gradova dobro utvrđene tvrđave. Tako naleteše Rusi na Mariupolj, gde su bukvalno morali zgradu po zgradu oslobađati. Slična je priča i sa Vukovarom.
Samo što posle teško nađeš nove budale da do poslednjeg brane grad koji je u suštini pao i ne može se odbraniti.
Svakako jesi u pravu da ta naša navodna JNA 1991. godine nije znala ratovati. U suštini i nije htela ratovati. Međutim, već u leto 1992. godine i izbijanjem sukoba u BiH, srpske formacije značajno odskaču kvalitetom od istih na hrvatskoj i muslimanskoj strani.
Hrvatske će moći parirati srpskim, tek negde 1993. godine. Muslimani verovatno i kasnije. I ovde se ne govori o vojnoj tehnici. Obučenost i organizovanost, sada već srpskih vojnih snaga, od 1992. godine, nema veze sa haosom koji je vladao u JNA.
Važno je istaći da su u to doba, hrvatske snage bile još smešnije od JNA. Pa vama su se elitne vojne formacije podavile u Kupi, u decembru 1991. godine, kada su na njih zapucala dva srpska tenka.
Da ne bude da ste bili goloruki, tom prilikom ste izgubili svojih devet tenkova. Niste vi za vojske i ratovanja. Latini, više onako za diplomatiju.

Jašta. Dubrovnik vam je više uništila Deneris sa onim gušterom, nego što su ga Srbi oprljili.

U Vukovaru vam je tri meseca bio ostavljen koridor za napuštanje grada. Jok, hoćete vi da žrtvujete one vaše Zenge, kako bi Švabo imao oko čega da pumpa i izdejstvuje priznanje nezavisnosti.
Mada to nije opravdanje za ove naše što su ga bombali. Više da tu sa naše strane nije bilo spremnosti za ratovanjem. Po Beogradu jurili rezerviste, k'o onomad Ćacije po Nišu.
Ko je lud da čupa i vadi ove vaše fanatike iz podruma?
To tek kada je svima dopizdelo, došao Arkan pa ih povadio napolje.
Ako ste znali da vas mamimo na tanak led, zašto ste ispali budale? :kafa:

Verovalo se da avnojevske granice neće biti šav po kome će Zapad parati Jugoslaviju
Ako su vam glavešine to vjerovale, onda su stvarno bili idioti. Još 1991. je bilo jasno nagovješteno da će se Jugoslavija raspasti po republičkim granicama, a početkom 1992. godine je ta priča bila zabetonirana.

Srpski političari su uzalud žrtvovali Srbe izvan Hrvatske i držali ih u zabludi i lažnim nadama da će uspjeti oteti teritorij Hrvatima, iako je Hrvatska jasno bila međunarodno priznata u tim granicama. Beograd je zeznuo te ljude, a onda ih jednostavno žrtvovao.

Verovalo se da avnojevske granice neće biti šav po kome će Zapad parati Jugoslaviju.
Nije Zapad taj koji započeo paranje Jugoslavije. To, što su se oni koji su paranje započeli...preračunali tj. da neće isparati YU, onako kako njima odgovara jest njihov problem.

. Niste vi za vojske i ratovanja. Latini, više onako za diplomatiju.

Ima istine. Nismo za ratovanje...osim...osim kada sa druge strane nisu nama oduvijek dragi i mili...Nelatini.

Gospodža Killary je nešto gadno zamerila Srbima.

1000027755.png

Papučar Bill je bombardovao Srbiju da bi se pomirio sa gospodžom, klasična priča za liberalne ludake.

Ironija je da je antisrpski komunizam u vremenu kad je bio pred samim slomom 90-tih branjen upravo najviše od strane Srba. Na kraju je komunizam čak izjednačen sa odbranom Jugoslavije i nacionalizmom jer su kontra bili antikomunisti tj. separatisti.

Baš zato otcepljene republike iz SFRJ/SSSR su svoj nacionalizam i separatizam mogle da povežu i sa antikomunizmom, dok je kod Srba i Rusa to bilo obrnuto, upravo je i to razlog zašto je komunizam toliko teško poraziti u Srbiji i Rusiji gde i dalje vladaju autokratski režimi.

I onda zapad (konkretno SAD i Francuska) koje su nam bili saveznici pre nesrećne SFRJ su postali neprijatelji baš zato što su Srbi ostal ijedini koji brane taj antisrpski sistem koji je još u doba KJ bio teroristički i Srbe proglašavao "velikosrpskim hegemonima" i slično.

Ni Osmanlije ni sankcije/ratovi nas nisu uništili kao što nas je uništio komunizam i još decenije će proći dok se ne saniraju štete...

Koliko je meni poznato i koliko znam o 90im (kao laik realno od iskustva svojih kako je tada bilo). Rekao bih da je relativno. Zapad nas je mrzeo (mislim i dalje u nekoj meri) jer nas nije poznavao, mi smo svoj identitet izbrisali u WW1, Jugoslavija pred raspad nije saveznica Srbija iz 1914-1918, i nije imao obavezu ni razlog da nas poznaje jer mi sami sebe nismo poštovali tako da eto.
Naš je problem jer nismo bili asertivni u svetu. Odnosno ne vojnom silom, već naša ratna asertivnost je samo takva, ona podrazumeva da smo jaki vojno ali da smo istovremeno ugnjetavani, izdani, napadani itd. Mi nikada nismo vodili iskrenu ofanzivu na vojnom, trgovinskom i kulturološkom polju, već uvek kad zagusti mi se vraćamo na to da smo nevini i svi su protiv nas. Tako batko ne funkcioniše ni svet ni priroda.

Mi smo prvi narod koji je otvoreno rekao da žena ne može da ima ku*ac i ispostaviće se da Zapad nije imao kontraargument, već je morao da nas bombarduje uzduž i poprijeko.
Nismo, ne zaleći se. I uzgred kakva je to pohvala?

>Zapad nije imao kontraargument
Kontraargument nikada nije ni postojao.

Takođe u Srbiji na Balkanu feminizam je itekako jak, samo nije u trećem talasu kao na Zapadu. Mnogo smo ginocentrično društvo nego što mislimo, samo se to ne primećuje očito kao na Zapadu.

Mnogo. No, danas je Poljaka više nego nas. Zarađuju bolje od nas i imaju šansu za opstanak. Mi smo već pod zakom pitanja? 6 miliona siromašnih Srba, koji se trude da pobegnu vani. U neuređenom društvu .Namo baš jasne slike budućnosti
Ne znam za tebe, ali ja niti sam siromašan, niti zavisim od srpskog strančarenja.

Koliko su Srbi postali sluđeni. Opravdavaju zločince. Šta je sledeće - opravdavanje Njemačkog napada na Srbiju u dva svjetska rata. Mi smo krivi što su nas turci napali... itd itd.
Haha pa naravno da jesmo

>Pijani pred Maricu (dvostruko značenje) :zcepanje:
>"Bolje rat nego pakt, bolje grob nego rob"

Pročitaj ovo i reci mi da su krivi Švabe i Turci. Oni su samo bili asertivni.

Haha pa naravno da jesmo

>Pijani pred Maricu (dvostruko značenje) :zcepanje:
>"Bolje rat nego pakt, bolje grob nego rob"

Pročitaj ovo i reci mi da su krivi Švabe i Turci. Oni su samo bili asertivni.
Eto vidiš. Turci i nijemci mirotvorci. Srbi ih natjerali. Naravno, drugi narodi namaju taj problem.

Šta je Srbima teže palo? Gubitak Kosova i Krajine ili privatizacija? Nekako mi deluje da je teže pala privatizacija. Znači borba devedesetih je više bila da se očuva državno vlasništvo al je peti oktobar te nade srušio. Zato nova vlast od 2012 više govori žutima opljačkali ste od izdali ste a takve su i tendencije kod naroda pa se samo prati.

Ako su vam glavešine to vjerovale, onda su stvarno bili idioti. Još 1991. je bilo jasno nagovješteno da će se Jugoslavija raspasti po republičkim granicama, a početkom 1992. godine je ta priča bila zabetonirana.

Srpski političari su uzalud žrtvovali Srbe izvan Hrvatske i držali ih u zabludi i lažnim nadama da će uspjeti oteti teritorij Hrvatima, iako je Hrvatska jasno bila međunarodno priznata u tim granicama. Beograd je zeznuo te ljude, a onda ih jednostavno žrtvovao.
Da su recimo Beograd i Srbi pristali da priznaju Hrvatsku 1991 uz neku malu autonomiju Srba ili da je zaživeo kasnije onaj plan Z4 da li bi Hrvati to dugoročno prihvatili? Imamo primer u Bosni kako se RS zapravo nikada nije prihvatila od strane Bošnjaka i priželjkuje se ukidanje a na Kosovu ZSO nije ni zaživela.

Sloba je već 1993 hteo da se prihvati Vens Oven plan u Bosni al ga Karadžić i Mladić ispalili. Znači Sloba je hteo da izgladi odnose sa zapadom, da se sankcije ukinu još tada. Što se tiče Hrvatske tu su bile neke čudne odluke, recimo odbijanje Z4.

Nego, na temi o našim studentima biciklistima koji voze za Strazbur vidljivo je i upečatljivo to koliko su starije generacije, a i SNSovci, potpuno nesvesni uticaja političkog marketinga na Zapadu. Jednostavno, mi smo za političare tada imali ljudi koji su apsolutni ANTITALENAT za bilo kakav marketing. Oni su bukvalno sve što je bilo povoljno za nas upropaštavali. Evo Sin tisućlećne k je pisao o Dubrovniku. Bombardovati Dubrovnik na očigled celog sveta, a Hrvati naravno uključili reflektore, je bio samoubistveni čin. Posle toga i posle Vukovara zaista i ko je bio za YU se morao ućutati, ko bi još stao iza politički upropašćenih osoba kao što je Milošević, koji kao da je namerno igrao u Holivudu nekog negativca. Sa onom facom i izgledom koji je sam po sebi isključiv, vojskom koja je izašla iz partizanskih filmova, mogao je samo da nas vodi u sunovrat.

Znači, pogledajte NAŠE nove generacije, kao npr studente. Da smo imali 10% tog marketinga gde bi nam bio kraj.
“Naša nova generacija” ili prosto oprobano korišćenje nezadovoljstva generacije koja s obzirom na to da je na samom početku karijere ne može nikada i nigde da bude zadovoljna svojim statusom? Koja je to generacija dovela Broza na vlast?

Poslednja izmena:
Da su recimo Beograd i Srbi pristali da priznaju Hrvatsku 1991 uz neku malu autonomiju Srba ili da je zaživeo kasnije onaj plan Z4 da li bi Hrvati to dugoročno prihvatili? Imamo primer u Bosni kako se RS zapravo nikada nije prihvatila od strane Bošnjaka i priželjkuje se ukidanje a na Kosovu ZSO nije ni zaživela.
Sloba je već 1993 hteo da se prihvati Vens Oven plan u Bosni al ga Karadžić i Mladić ispalili. Znači Sloba je hteo da izgladi odnose sa zapadom, da se sankcije ukinu još tada. Što se tiče Hrvatske tu su bile neke čudne odluke, recimo odbijanje Z4.
Čak i albanski istoričari konstatuju ćinjenicu da je Nemačka rešila da razbija Jugoslaviju strogo u korist Hrvata - izvesni Ilir Kalemaj:

76301CA1-5701-44EF-BCD5-5252E1CDC55A.jpeg

Back