Jesmo li zemlja sociopata?

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Napomenucu da svaka zemlja ima ovaj problem u manjoj ili vecoj meri, ne samo nasa, ali fokusiracemo se na problem u nasem okruzenju.
Sociopatija je koliko ja znam psihicki poremecaj u kome pojedinac nema razvijenu empatiju, moralne norme, krsi zakon, bavi se kriminalnim aktivnostima.

E sad, svi cemo se zaleteti i uperiti prste u (serijske) ubice, manijake, silovatelje, i ok slazem se da oni jesu oni najprepozantljiviji i mozda najbolji primeri, ali ova tema je o onim drugim, malo blazim primerima, sa posebnim fokusom na mlade ljude.

Vidimo i sami sta se pise u crnoj hronici, maloletnik odrubio psu glavu, maloletnik pretukao starca na smrt, maloletnik izbo nozem dvojicu, devojcice terale drugaricu da se prostituise itd, itd.
Ne znam, meni ovi mladi ljudi deluju liseni empatije, jer psihicki zdravo ljudsko bice to ne bi radilo, osecalo bi sazaljenje, savest, nesto.

Jesu li ti mladi ljudi sociopate, zbunjeni, mladi pa ne znaju sta rade, tj. nisu svesni posledica i sta ih je nateralno na takav put? Sta ce biti od naseg drustva ako su nam ovakva deca i buducnost?

Dobro je poznato da u zemlji bez sistema i nekog obrazovanja, kulturnog i duhovnog uzdizanja, moralnog (ne mislim na crkvu, mislim na moral društva i duh društva uopšteno) ne mogu ni da se razvijaju normalne generacije. U zemljama koje nisu razarane sa strane, koje nisu u "tranziciji" ti nećeš videti ovoliki broj prostitutki, kriminalaca... Nećeš u Austriji svaki dan pročitati kako je neko nekome odrubio glavu ili kako je sin pucao na oca, otac na sina, kako je žena izbola muža na spavanju... Sistemsko uništavanje jedne zemlje, kao što je Srbija doživela, ratovi, nemaština, sve to tera ljude da postanu gladni i besni psi koji ne je*u živu silu i idu na sve ili ništa. Tako je i 90-ih nastao kult Kneleta, idola mladih koji žele sve i odmah i ona famozna "bolje da živim 20 godina kao lav nego 60 kao miš". Nikada niko nije oboleo od lepog života, a država i sistem su kao organizam. U Jugoslaviji su živeli isti ti ljudi koji žive i danas, ali je tad postojao sistem, kakav-takav, nebitno, ali postojao je sistem, znalo se ko, šta, kako, obrazovni sistem je radio, pravosudni. Ovo danas, mrtvilo.

Uostalom, koju perspektivu imaju klinci danas? Kad ga pitaš "zašto radiš to?" on će ti odgovoriti "nemam šta da izgubim". Tako da danas pre neke pljačke oni unapred sebi uračunaju robiju, koliko to izađe, onda shvate da za te godine ne mogu da zarade toliko u životu, onda im to dođe kao dobar posao.

Sta radi macka kad sretne drugu macku ili ker kad sretne drugog kera? Pocnu da se kolju.
Dzabe muzika,dzabe obrazovanje,slike,kultura kad smo zivotinje i kad je dobar deo ljudi zao i ponasa se kao zivotinja. Ljudi su agresivna i konfliktna bica jer su resursi ograniceni,a vremena je malo i onda otimaj ili budi zrtva. Ljudi i deca se ponasaju sasvim prirodno,to je priroda,surova i brutalna.

Srbija je zemlja razorenog sistema vrednosti. Postenje, obrazovanje, nauka, kultura, humanost, vaspitanje su potpuno skrajnuti. Najglasniji su muljatori, ljudi bez obraza spremni da gaze preko svega toga, neznalice pune predrasuda, njima i odgovara takvo stanje. Sisate pevaljke idoli devojkama, mladice vaspitava ulica. Pola ljudi funkcionalno nepismeno, katastrofalan odliv mozgova. Pamet bezi odavde. Nemastina, i beda. Ali ima jos postenih i dobrih ljudi, uprkos svemu. Samo sto su mnogo bucniji ovi drugi koji drze poluge u svojim rukama.

Poslednja izmena:
A mogu li se takvi ljudi rehabilitovati i vratiti u drustvo kao normalni?
Skoro sam citao o onom sto je silovao onu devojcicu i vec je bio osudjivan i u zatvoru, a opet se vratio starom zivotu, tj. silovanju.

Da li moze neki klinac od 15-16 godina koji nozem izbode nekog na ulici sutradan da bude normalan ili je osudjen da se ponovo vrati takvom nacinu zivota?
Ili ne mora klinac, moze da bude i neko stariji ko svercuje drogu u stomaku drugih ljudi, lomi ruke za novac i sta ti ja znam, moze li se takva osoba korigovati i postati normalan clan drustva ili ce uvek biti pretnja za druge ljude oko sebe?

Zemlja mrguda...Zadnjih tridesetak godina se niko ovde ne smeje na ulici,u autobusu,na javnim mestima...
Humorističke serije se ne snimaju,a i ono šta se napravi s mračnim,crnim humorom je...
Izološirana zemlja bez ideala i lepih odnosa!
Najkrivlje su službe koje su fabrike ološa,narkodilera i prevaranata...Koje su i rasturile prethodnu državu...
Ranije su nas po inostranstvu prepoznavali baš po tom glasnom smehu...
Ni doprinos ksenofobiji i mrziteljstvu SPC nije mali...

Poslednja izmena:
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/502626/HOROR-U-RASKOJ-Devetnaestogodisnji-skinhed-izmasakrirao-dvoje-beskucnika

19 godina, ubio dvojicu beskucnika.
Tekst kaze, fin, povucen, tih decko, odlican ucenik.

Komentari kazu, niste ga znali, on je fin, tih, ne mrzi nikog, ne zasluzuje 40 godina robije vec rehabilitaciju.
Neshvacen, maltretiran, i sta ti ja znam.

Gde je puklo dame i gospodo, i ima li sanse da se ovakav mladic vrati u drustvo kao normalan ili je on psihicki poremecena osoba od koje treba dici ruke i zatvoriti je od normalnog sveta?

svi ti "sistemi" koji se spominju a koji nama generalno po balkanu fale jesu jasne strukture bez kojih pojedinac nakaradno odrasta, pogotovo sto ih ne dobija niti u drustvu a sve manje u porodici.
ako pogledate na psihijatriji, svim tim ljudima je zajednicko izmedju ostalog, a prvo uocljivo, da im fali struktura, duhovni skelet, bez kojeg se razlivas, rasplinjujes se, nestajes, zgrabice te lako svaka ala iz zabave i na usput, lako postajes plen svih mogucih entiteta, jer nemas nista prepoznatljivo u tebi oko cega bi se organizovao.

sociopate karakterise u inicijalnom postu navedeno s tim sto se nijedan sociopata ne odlikuje visokim intelektualnim kolicnikom.

A mogu li se takvi ljudi rehabilitovati i vratiti u drustvo kao normalni?
Skoro sam citao o onom sto je silovao onu devojcicu i vec je bio osudjivan i u zatvoru, a opet se vratio starom zivotu, tj. silovanju.

Da li moze neki klinac od 15-16 godina koji nozem izbode nekog na ulici sutradan da bude normalan ili je osudjen da se ponovo vrati takvom nacinu zivota?
Ili ne mora klinac, moze da bude i neko stariji ko svercuje drogu u stomaku drugih ljudi, lomi ruke za novac i sta ti ja znam, moze li se takva osoba korigovati i postati normalan clan drustva ili ce uvek biti pretnja za druge ljude oko sebe?

sociopatija /psihopatija se leci ali se nikada ne izlecuje.
skener pokazuje abnormalnosti u strukturi mozga.mnogo manje sive mase u delovima mozga zaduzenim za empatiju.
nedostatak osecaja za krivicu i sram, gotovo ne reagovanjem na strah.
povrsinski sarm, grandiozni dozivljaj sebe, patolosko laganje, manipulativnost, nedostatak osecaja krivice i kajanja, impulsivnost, nedostatak empatije, sklonost ka lakom zapadanju u osecaj dosade, odnosno potreba za stalnom stimulacijom, losa kontrola ponasanja, parazitski zivotni stil, neodgovornost, promiskuitetno seksualno ponasanje, rani problemi u ponasanju, nedostatak realnih dugorocnih ciljeva, nemanje kapaciteta za prihvatanje licne odgovornosti, brojne kratkotrajne veze ili brakovi, maloletnicka delinkvencija, krsenje uslovnih sloboda, raznovrsnost kriminalnih radnji.

" Danas u svojoj osmoj deceniji života, penzionisani profesor sa Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji proveo je ceo svoj radni vek proučavajući psihopatsko ponašanje. Godine 1993. objavio je jednu od prvih knjiga namenjenih širokoj publici koja se bavila ovom temom, izuzetno prodavan naslov Without Conscience: The Disturbing World of the Psychopaths Among Us (Bez savesti: Zastrašujući unutrašnji svet psihopata oko nas). Za veliki deo onoga što znamo o ovakvim zlokobnim ličnostima – koje u širem smislu definišemo kao hladnokrvne, bezosećajne megalomanijake koji se prema drugim osobama ophode kao prema objektima koje iskoriste i odbacuju ih prema slobodnoj volji – možemo da zahvalimo upravo njegovim istraživanjima.

Početkom 80-ih godina prošlog veka, Her je osmislio test koji je, od svog zvaničnog objavljivanja 1991, postao zlatni standard za utvrđivanje sklonosti ka psihopatskom ponašanju širom sveta. Poznata i kao Herova ček-lista za proveru psihopatije (PCL-R), ova dijagnostička alatka utvrđuje 20 prikrivenih osobina, među kojima su patološko laganje, izveštačeni šarm, arogancija i sklonost manipulacijama. Prosečna osoba će zabeležiti rezultat od najviše pet poena od mogućih 40. Rezultat od 30 i više poena kvalifikovaće vas kao autentičnog Hanibala Lektora – s tom razlikom što krvoproliće, kako se ispostavilo, nije i nužni pratilac psihopatskog ponašanja. Lista PCL-R izvorno je osmišljena u nameri da se izdvoje svojstva uma jednog kriminalca. Međutim, nakon što je obavio testiranje na više stotina zatvorenika u vankuverskoj regiji, Her je uvideo da iako kod mnogih zločinaca postoji problem sa osećanjem griže savesti (prosečan rezultat za kriminalce iznosio je oko 20, ili „umereno psihopatsko ponašanje”), on uopšte nije prisutan kod svakog od njih. Time je ukazao na činjenicu da bi nas krajnje banalno povezivanje psihopatije sa sadističkim zlodelima moglo odvesti na pogrešan put, te da bi ovaj poremećaj mogao biti zastupljen među običnim ljudima znatno više nego što se to prethodno mislilo.

„Na televiziji se psihopate opisuju kao serijske ubice, pa ipak većina njih nikada ne počini ubistvo”, objašnjava Her, koji je za svoj rad prošle godine odlikovan Ordenom Kanade. „Oni se nalaze svuda oko nas i žive naizgled normalnim životom. I pored značajnih psihopatskih karakteristika, unutar društva mogu da funkcionišu sasvim dobro – obično na račun nekog drugog – i ne moraju nužno biti uključeni u kriminalno ponašanje.”

Her smatra da tokom dana svako od nas naiđe na barem jednog psihopatu. Prema njegovoj proceni, u Severnoj Americi svoje utočište pronalazi gotovo 2 miliona psihopata, od čega samo u Kanadi živi preko 300.000 – što grubo iznosi jedan procenat celokupne populacije. Privlače ih zanimanja koja donose vlast, pa tako neki od njih završe u pravosuđu, vojsci, politici i medicini. U velikim firmama naročito su dobro prihvaćeni. „U njima je osobito plodno tlo”, kaže Her, koji se pre pet godina pridružio psihologu Polu Babijaku kao koautor knjige o ovom fenomenu – Snakes in Suits: When Psychopaths Go to Work (Zmije u odelima: Psihopate na poslu). Krajem 2010. on i Babijak ponovo su sarađivali (zajedno sa Kregom Njumanom) i objavili studiju koja je uključivala 203 korporacijska rukovodioca. Gotovo jedan na svakih 25 mogao je biti okarakterisan kao osoba sa „veoma izraženim psihopatskim ponašanjem”.

U pomaganju ljudima da prepoznaju psihopate, a time smanje rizik da i sami postanu njihove žrtve, Her vidi javnu obavezu, nešto vrlo slično programu obavezne vakcinacije. „Psihopate su odgovorne za veliki deo društvene štete, finansijskog haosa i zlostavljanja supružnika i dece. Gotovo svaki čovek bude žrtva nekog njihovog zlodela.
Obične psihopate se veoma vešto stapaju sa sredinom u kojoj se nalaze. Budući da odlično razumeju osećanja drugih, a nisu u stanju da ih i sami iskuse, oni se zapravo prave da su normalni. Tako prerušeni, u svom radnom okruženju izazivaju veliku štetu ostavljajući neizbrisiv trag u životima drugih. A sve to rade bez imalo napora.

„Psihopate uopšte ne brinu zbog uticaja svog ponašanja na druge ljude”, kaže Her, objašnjavajući da oni zanemaruju svoje porodice ili da svoje partnere varaju iz čistog zadovoljstva. „Ne sputava ih činjenica da bi neko mogao da bude povređen ili oštećen. Nešto što bi se moglo opisati kao veliki pritisak na papučicu gasa u kolima u kojima kočnice ne rade kako treba.”

Ipak, pričinjena šteta retko je fizičke prirode. Profesor psihologije Stiven Porter sa Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji, koji je radio naporedo sa Herom, kaže da većina krivičnih dela predstavlja rezultat emocija koje nastaju usled „kratkog fitilja“.
„Nasilnici pate od problema izazvanih bolestima zavisnosti od psihoaktivnih supstanci ili problema sa kontrolom besa, koje ne uočavamo kod psihopata.” Drugim rečima: Mala je verovatnoća da je momak iz ulice koji je ubio svoju ženu u nastupu ljubomore zaista i psihopata. Međutim, omiljeni, razgovorljivi momak koji je vaše prijatelje uskratio za hiljade dolara nudeći im šemu kako da se obogate, gotovo sigurno jeste.

Zbog svega toga, prema Herovim rečima, psihopate je veoma teško prepoznati. „Nema onog prelomnog aha trenutka”, kako navodi Her, a koji je i sam bio obmanut nekoliko puta. „I kada takav trenutak postoji, on je skoro neuočljiv. Ljudi to i dalje ne shvataju. Želimo da vidimo nešto što je konkretno i sasvim očigledno, nekoga za koga je više nego jasno da je prevarant. Međutim, kod psihopata koji izgledaju savršeno normalno, potrebno je da prođe mnogo vremena da biste mogli da sagledate njihovo ponašanje i način razmišljanja.”

Kolin Smit sa početka priče sigurno je bilo potrebno izvesno vreme da bi shvatila sa čime se suočava: uspešnim, hiperstručnim društvenim proždrljivcem. Njegov šarm koji razoružava bio je uznemirujući. „Bio je veoma uglađen i zabavan; uvek je umeo da doskoči ljudima. Na površini, delovao je druželjubivo. U isto vreme, bio je lišen bilo kakvih emocija i nije ni pomišljao da bi ono što govori nekome moglo biti sumnjivo. U njemu je bilo nečega što je izazivalo nepoverenje.”

Pa ipak maska normalnosti dovoljna je da odbaci naše sumnje – dok ne bude prekasno. „Oni pripadaju onoj vrsti ljudi sa kojima volite da ćaskate”, kaže Porter. „Ali ubrzo otkrijete da se pod tom maskom, u samom srcu te ličnosti, nalazi nešto mnogo mračnije.”

Kako dakle nastaje psihopata? Zbog nesrećnog detinjstva? Genetske anomalije? Her smatra da je potrebna kombinacija oba faktora – spoj prirode i vaspitanja. „Postoji čitavo područje epigenetike, prema kome možda imate genetsku predispoziciju da nešto uradite, a da li će taj gen biti aktiviran ili ne zavisi od niza različitih faktora u vašem životu.”

Izbor mogućih okidača veoma je širok: traumatično iskustvo, izloženost nasilju, roditelji pod stresom. (Međutim, Her upozorava da za svakog psihopatu sa problematičnim detinjstvom, uvek postoji po jedan koji je vaspitan u sasvim normalnom okruženju). Šta god bio uzrok, čini se da se sklonost ka psihopatskom ponašanju ispoljava rano. Znake upozorenja, poznate i kao „bezosećajnost i bezdušnost”, američki istraživači otkrili su kod dece već u uzrastu od tri godine. „U pitanju je veoma rđavo dete koje je svesno okrutno i koje uživa u tome da laže i manipuliše drugima”, objašnjava Porter. I naravno, ključni podatak: „Kada bude ukoreno zbog učinjenog zlodela, ono ne ispoljava ni trunku griže savesti.”

Nemoguće je predvideti hoće li ova deca izrasti u moćne rukovodioce, slatkorečive prevarante koji „prodaju maglu“ ili u hladnokrvne ubice. Međutim, ne mogu se zanemariti paralele između psihopatskog ponašanja kod odraslih i odrastanja lišenog bilo kakvih osećanja. One se ponekad mogu otkriti korišćenjem posebno prilagođenih verzija PCL-R testa.

Postoje i značajni dokazi o naslednoj komponenti psihopatije. Nakon skeniranja zatvorenika magnetnom rezonancom, istraživači su otkrili da je amigdala, mali deo mozga koji obrađuje emocije, kod psihopata manja nego kod običnih ljudi. „Ako psihopatama pokažete emotivne fotografije i posmatrate reakciju njihovog mozga, u toj regiji nećete primetiti značajnu aktivnost kao kod drugih ljudi. Tamo je zastupljeno manje materijala, a čini se da i on sam ne funkcioniše kako treba”, objašnjava Porter.

Profesor Džejms H. Felon sa Kalifornijskog univerziteta veruje da je došao do onoga što naziva „receptom za katastrofu”: određena kombinacija visokorizičnih „borilačkih” gena koji, u sprezi sa odrastanjem propraćenim zlostavljanjem, daju ubicu. Felon je proveo gotovo dve decenije analizirajući mozak ubica, a njegova otkrića potkrepila su teoriju prema kojoj, iako možda urođena, psihopatija neće ispoljiti svoje ekstremne oblike ukoliko ne nastupe odgovarajući uslovi.

....

"U pozadini Felonovih istraživanja psihopatije našla se lična radoznalost. On je pre pet godina prikupio snimke svog mozga i uzorke svoje DNK, ali i one koji su pripadali njegovoj ženi, deci i trojici braće, u nameri da odredi postojanje rizika da njegova porodica oboli od Alchajmerove bolesti. Nakon što je nedavno ponovo pogledao te podatke, došao je do iznenađujućeg otkrića. Bio je jedini u svojoj porodici sa brojnim odlikama hladnokrvnih ubica koji su bili predmet njegovog proučavanja: imao je identične gene koji se dovode u vezu sa agresijom i nasiljem, istovetnu izmenjenu i umanjenu moždanu reakciju na emocije. „Pomislio sam: Ma, ovo nije moguće! Šablon je bio kao kod rođenih ubica.”

Nakon svog otkrića, Felon je saznao da su neki od njegovih predaka bili ubice. (On je u srodstvu i sa ozloglašenom Lizi Borden, koja je oslobođena optužbe za ubistvo svog oca i maćehe sekirom, iako se za nju verovalo da je kriva.) Međutim, to nije bila jedina uznemirujuća stvar koju je otkrio. „Pojedini psihijatri koje poznajem godinama, baš kao i moja majka, nedavno su mi priznali kako su oduvek mislili da nešto nije u redu sa mnom”, objašnjava. „Zapravo, imam svojstva nedruštvene osobe. Uradio sam test za utvrđivanje psihopatije i ustanovio da se nalazim na samoj granici.”

- - - - - - - - - -

Razmišljajući o svom dotadašnjem životu, Felon priznaje da je imao neodoljivu potrebu da pobeđuje, i zaključuje kako je u svom profesionalnom i privatnom životu uvek uspevao da dobije ono što želi. Zaključak? „Većina ljudi smatra da sam prijatna i dopadljiva osoba, ali ja nemam mnogo simpatija za druge. Možda verujem da imam, ali zapravo nemam. Neko blizak meni mogao bi da umre, a ja ne bih otišao na njegovu sahranu.”

Felon ne predstavlja opasnost za društvo (tvrdi da ga je možda poštedelo njegovo „bezbrižno” detinjstvo), ipak njegova priča samo podvlači koliko su rasprostranjene tendencije prema psihopatskom ponašanju, i kako, u pojedinim slučajevima, motivacija, ambicija i inteligencija mogu biti objedinjeni kroz uspešnu karijeru i život koji ne protivreči zakonu. Srećom, Felon ima tu sposobnost da analizira sopstvena dela i razmišljanja. Međutim, mali broj psihopata s ponosom ističe ovu samospoznaju. „Psihopate smatraju da žive u svetu u kome su i sami okruženi psihopatama”, objašnjava Porter. „Oni ga vide kao bitku do istrebljenja. Iskorišćavajući druge, oni zapravo štite sebe.”

A šta je sa onima kojima psihopate pričine štetu? Robert Her je tokom godina primio veliki broj zahteva za pomoć, tako da je sada svu svoju energiju uložio u obrazovanje žrtava. Tako je i došao u kontakt sa fondacijom Aftermath: Surviving Psychopathy, u kojoj je član upravnog odbora. Sastavljena od istraživača, stručnjaka za mentalno zdravlje i žrtava, ova organizacija ima za cilj da ljudima pomogne da uoče psihopatu, i da im, u slučaju da sa njima ostvare kontakt, ponudi odgovarajući izlaz iz date situacije i oporavak nakon preživljenog iskustva.

Organizacija Aftermath podvlači suštinski značaj činjenice da će psihopate osećaj za poštovanje pravila igre koji krasi normalnog čoveka zloupotrebiti protiv njega samog. Budući da drugima ne nanosimo štetu, pretpostavljamo da će to pravilo poštovati i drugi. Zbog toga postajemo lak plen i obuzima nas očaj kada shvatimo da nas je obmanuo neko kome smo vrlo dugo bezgranično verovali. Mnoge žrtve ispoljavaju simptome slične onima kod posttraumatskog stresa.

Prema rečima profesora Dejvida Kosona, osnivača fondacije Aftermath, među najbolnijim slučajevima su oni koji se odnose na prijatelja, člana porodice ili emotivnog partnera. „Polovina onih koje susrećemo u radu jesu žene koje su bile žrtve svojih supruga ili mladića. U gotovo svim tim situacijama one su upoznale nekog, zaljubile se u njega i nakon dužeg vremena shvatile da su žrtve eksploatacije. Zbog postupne i dugotrajne izloženosti to može da pričini znatno veću štetu nego u situaciji kada vas psihopata napadne ili vam na prevaru uzme novac.”

- - - - - - - - - -

Ako vam se ikada dogodi da naletite na nekog psihopatu, Her poručuje da imate na umu da se ovakvi ljudi suštinski razlikuju od nas ostalih. Psihopate su programirane da eksploatišu i ponižavaju druge i tome ne mogu da se odupru. Sa njima nema rasprave, a iznad svega nemojte ulaziti u sukob, budući da psihopate imaju potrebu da uvek pobeđuju i iskoristiće svako raspoloživo sredstvo da to i postignu.

Osim toga, Her navodi da je ovaj poremećaj veoma teško izlečiti uobičajenim terapijskim sredstvima. Pojedine terapije samo će ih još više ojačati, jer će im ovladavanje društvenim veštinama dodatno pomoći da budu još bolji u manipulaciji drugih. Kroz šalu, on predlaže aplikaciju za smart telefone koja bi mogla bi da bude od velike pomoći u zaštiti. „Svako bi mogao da ’okači’ podatke o svojim iskustvima sa psihopatama.”

Jedna takva alatka svakako bi dobro došla Kolin Smit. Ona danas posećuje psihijatra i ostvaruje napredak, ali je sumnjičava kada upoznaje nove ljude. „Shvatila sam da ne postoji način da se zaštitim od psihopata.”

Za kraj ona nudi sasvim jednostavan savet: „Ukoliko naiđete na psihopatu, bežite koliko vas noge nose.” ..."

da li je srbija kao podneblje vece ili manje leglo psihopata/sociopata no druge zemlje, ne znam, ne zivim tamo, ali su svakako (ne)prilike zadnjih 30ak godina ucinile svoje, uticuci da taj broj bude veci no sto bi inace bio.
znam slucaj coveka koji je jednostavno "imao sve" sto pozeli, iz bogate ugledne porodice od vajkada obrazovanih, mocnih, bogatih, da bi najednom i uraganskom bankrotu izgubio sve materijalno i bukvalno ostao na ulici.
okidac za psihopatu koji se razvio u okviru tog mikro-univerzuma , koji je sistematski unistavao sve oko sebe pa i najuzu porodicu, decu, bez ikakvog osecaja za sram, kajanje, bez grize savesti, nastupajuci ne kao covek vec kao masina, kao terminator i jos gore...

Napomenucu da svaka zemlja ima ovaj problem u manjoj ili vecoj meri, ne samo nasa, ali fokusiracemo se na problem u nasem okruzenju.
Sociopatija je koliko ja znam psihicki poremecaj u kome pojedinac nema razvijenu empatiju, moralne norme, krsi zakon, bavi se kriminalnim aktivnostima.

E sad, svi cemo se zaleteti i uperiti prste u (serijske) ubice, manijake, silovatelje, i ok slazem se da oni jesu oni najprepozantljiviji i mozda najbolji primeri, ali ova tema je o onim drugim, malo blazim primerima, sa posebnim fokusom na mlade ljude.

Vidimo i sami sta se pise u crnoj hronici, maloletnik odrubio psu glavu, maloletnik pretukao starca na smrt, maloletnik izbo nozem dvojicu, devojcice terale drugaricu da se prostituise itd, itd.
Ne znam, meni ovi mladi ljudi deluju liseni empatije, jer psihicki zdravo ljudsko bice to ne bi radilo, osecalo bi sazaljenje, savest, nesto.

Jesu li ti mladi ljudi sociopate, zbunjeni, mladi pa ne znaju sta rade, tj. nisu svesni posledica i sta ih je nateralno na takav put? Sta ce biti od naseg drustva ako su nam ovakva deca i buducnost?
Jesno, ovde su ljudi skepticni prema svemu sto je dobro...

ne, ne treba generalizovati, posebno ne tako grubo kao kategorisanje čitave nacije kao sociopatske... pre bih rekla da je nivo patnje, svake vrste, prosto nadrastao neke druge osobine kao što su empatija i humanost, na sreću, to nije nepovratno, niti jednosmerno. ili bar želim tako da verujem.

Back