Jesam li pogresio?

DaniMilo

Početnik
Poruka
3
Prvi put pisem na ovom forumu a pratim ga odavno.
Izmedju ostalog, pisem jer se nakon puno procitanih postova pitam: Da li sam pogresio ili ne?
Naime, problem (ako je problem) je sledeći: Strastveni sam ribolovag (gen koji sam nasledio od dede) i obzirom da sam iz Požarevca (gde trenutno ne živim), pecao sam uglavnom na Velikoj Moravi, Mlavi, Mogili, Dunavcima, Dunavu i td. Uglavnom dubinski ribolov ocajnim priborom jer se para nije imalo. Pre nekih 10 godina sam se preselio u RS i tada kreću moji počeci i moja zaljubljenost u plovkarenje tzv. puštanje. U medjuvremenu se nesto i zaradilo pa sam poceo da kupujem i solidan pribor. Prvi stap je bio telematch Trabucco 4.5m (ne secam se tipa), pa Kormoran match Speciland 4.2m i onda pre oko 2 ipo godine, kupim Mitchell-ov top clas 490 težine 105gr (sopstvene težine), tb 5-15gr (čini mi se) i dužine 4.90m (oko 110 eura tada). Pecam na Sani i Uni gde obala često i nije nepokrivena drvećem i granjem. Štap lagan, Plotice i Skobalji od 300-500gr. ma milina! Međutim, sedmi izlazak na vodu i na nekih 30-ak metara, plovak dole, ja kontru a vrsni segment puče u donjoj trećini!!! Znajući da nikada ne žalim novac na najlon i da kupujem samo kvalitetan, znam da nije krut te da se kao i do sada ograničeno morao izduživati pri kontri a naročito na tolikoj daljini. Razočaran, odem kod zastupnika (neću imenovati firmu jer su ljudi bili zaista korektni) i vlasnik mi pokloni originalni vršni segment uz konstataciju da sam štap prethodno morao negde oštetiti. Pomislim i ja da sam sigurno neku granu i zakačio. Sve mi montiraju stručne osobe i nakon 6 meseci, na jednom brzaku, Mren kojeg sam dovukao na oko 2.5m, preko sedre, odbaci se repom o sedru, rola poče da driluje, a vrsni segment puče kao staklo na sredini!!! Ode mren (procena oko 2.5kg), padoh i ja u vodu (u kojoj sam stojao na oko pola metra dubine) i užasnut odem i kupim opet vrh i ponovo iznova. Pre nekih mesec dana, pecam Skobalja na Sani, i pustam kroz ''kanal'' između sedri a Skobalj gura, ne uzima. A ja kao vo, kontriram na svako cudno ponasanje plovka. Uzme po neki kilas, ja srecan i naravno, na oko 20-ak metara, plovak potonu, ja kontru, a srednji (ponavljam SREDNJI) segment (stap ih ima 5), puče na sasstavu sa svojim donjim segmentom!!! Puče na pola!!! Unezveren, zovem ženinog brata (strastven i zaista odličan ribolovac) i pitam ga ŠTA ĆU SADA MAJKE TI? A on kaže meni: POGLEDAJ STJENKU (debljinu zida tog bolonjeza)?! Ja pogledam, stvarno tanko. A on će meni: Pa to ti je to. Lagan štap. mala tb. i dovoljno je da zvekneš kontru kad ne treba ili ga malo kvrcnes (sto je nemoguće da se ne desi) i eto belaja.
E dobro onda. Kažem ja sebi, odoh da kupim nešto stvarno dobro.
I tako dođosmo do mog pitanja iz naslova teme, JESAM LI POGREŠIO (izvinite zbog ovolikog uvoda)? Naime, kupio sa SPORTEX match Exclusive Float 4.25m sa SiC karikama, Fuji držačem role... EXTRA čini mi se. Međutim, tb.20-40gr! Štap zaista dobro leži u ruci, a toliko moćno deluje da se rečima ne može opisati. Pitanje je, da li sam preterao sa tb. odnosno, da li je to prevalika tb. za ovu moju vrstu ribolova? Pitam jer po nekim članovima ovog foruma, sve pregko 30gr je ludost! Molim da mi odgovorite uz još jednu molbu da uzmete u obzir i sadržaj uvoda ovoga što sam napisao a u skladu sa tb. koju ovaj štap ima. Hvala Vam svima unapred i da ne zaboravim da su vrste riba na Sani i Uni Plotica, Skobalj, Mren, Klen. Uglavnom oko 1-2kg, ali ima primeraka i oko 300gr. pa i 3-4kg. E sad kad dodamo brzake u kojima povremeno (leti) pecam......
Još jednom hvala.

Nisi preterao. Tezina bacanja od 20 do 40 nije toliko velika i stap je dovoljno savitljiv da se sto manje optereti najlon. Uz to bice dovoljno jak da izdrzi teze ribe. Bez probvlema ces sa njim zabacivati plovke sa opterecenjem od 6 do 15 grama na 20-30 metara.
Meni je omiljeni stap za plovak tezine bacanja od 20-50 grama duzine 2,7m.
Koje tezine ti je olovo? Koju debljinu najlonba stavljas? Javi kako se ponasa stap.

Hvala Boki-79 na odgovoru. Koristim 0.18 osnovni najlon, podvez 0.14-0.16 i plovke oko 6 gr. Znaci, olovna suza od 6gr+vrtilica i sacma na podvezu i ispod plovka jedna.
Ne mogu docekati da probam stap na vodi, ali nisam mogao gore vreme za kupovinu odabrati. Od kad sam ga kupio, kisa ne prestaje. I poplave su pocele!!!
Strasno. A i rolu sam u medjuvremenu pazario. Da sve bude kako treba.
Voleo bih da cujem jos misljenja. Hvala unapred.

Back