Jelovnici za macke..

ma ne ljutim se, svaki savet je dobrodosao : )
mozda malo preterujem sa pitanjima,ali kada sam skontala da non stop jede gasinu hranu prva pomisao mi je bila da se nece razviti kako treba, da nece dobtit dovoljno proteina i da ce joj se desiti ne znam sta i da ce rasti sa straaasnom falinkom: )

Ne preteruješ sa pitanjima, nego brineš za životinju koja ti je poklonila svoje bezrezervno poverenje.
Mislim da će efekti mogućeg nedostatka proteina biti zanemarljivi, ako ih uopšte bude, a u svakom slučaju primeni savet koji ti je dala Vragana.
Ne bi bilo loše da mu s vremena na vreme ubaciš neko povrće.

моји једу
брикете, оне вискас кесице и пилеће бело

Koliko znam, pakovani "Whiskas" je skuplji od "Hills"-a na meru, a potonji je daleko kvalitetniji i nije štetan za unutrašnje organe, pa ne bi bilo loše da im kupuješ "Hills".
Ne znam koliko košta "Royal Canin", ali mislim da je cena slična, tako da je i to dobar kandidat. Ukoliko želiš da uštediš tu su "Meracat" i "Lara".

Koliko znam, pakovani "Whiskas" je skuplji od "Hills"-a na meru, a potonji je daleko kvalitetniji i nije štetan za unutrašnje organe, pa ne bi bilo loše da im kupuješ "Hills".
Ne znam koliko košta "Royal Canin", ali mislim da je cena slična, tako da je i to dobar kandidat. Ukoliko želiš da uštediš tu su "Meracat" i "Lara".

ма неее
вискас само кесице са овим и оним у кремастом умаку, не брикете вискас
а од брикета само премијум. најдражи им ројал канин. а хилс су једини који нерадо једу. а те меркат и лара ненам дал сам икад видо. нем појма, кад им ја купујем, увек ројал канин

Ne preteruješ sa pitanjima, nego brineš za životinju koja ti je poklonila svoje bezrezervno poverenje.
Mislim da će efekti mogućeg nedostatka proteina biti zanemarljivi, ako ih uopšte bude, a u svakom slučaju primeni savet koji ti je dala Vragana.
Ne bi bilo loše da mu s vremena na vreme ubaciš neko povrće.

imaju oni vecernji obrok uglavnom, tu im spremim pirinac,sargarepicu i neko meso,srca ili nesto tako,osim kada bas nemam vremena,tada preskocimo taj obrok ali dobiju vise granula: )
ne znam gde mogu da nadjem meracat hranu,trazila sam je u par pet shopova ali je nigde nema.
lara je varijanta bento cronena ili gresim?

Nova sam na forumu, drago mi je da postoji ova tema. Vlasnica sam 4-mesecnog belog persijskog macana...Pohvalila bih Royal Canin i Hill's ( ali samo njihov Nature's Best). Da li neko ima neka iskustva sa drugim vrstama superpremium hrane i koje? Gde je nabaviti u Novom Sadu ili Beogradu? Nazalost, Zrenjanin nudi samo ove 2 gore pomenute...

Imam dvomesecno mace i zanimalo bi me nesto o ishrani macaka tog uzrasta, a da to ne bude hrana iz kesice ili suva hrana. Zanima me kada koje meso smeju da pocnu da jedu, kada i koliko im davati zumance, da li davati AD vitamin i sl. Koristilo bi mi ako neko zna da me uputi na neki ok link koji sadrzi ovakve informacije jer ja stalno natrcavam na one koji nude gotovu hranu.
Hvala

Imam dvomesecno mace i zanimalo bi me nesto o ishrani macaka tog uzrasta, a da to ne bude hrana iz kesice ili suva hrana. Zanima me kada koje meso smeju da pocnu da jedu, kada i koliko im davati zumance, da li davati AD vitamin i sl. Koristilo bi mi ako neko zna da me uputi na neki ok link koji sadrzi ovakve informacije jer ja stalno natrcavam na one koji nude gotovu hranu.
Hvala

ja dajem cijelo prepelicije jaje dva puta tjedno
imas gotove pastetice i sosove za macice - ja sam kupovala Hills
nacin doziranja pise na pakiranju
takodjer, ako ne zelis da jede dehidrat nauci ga na domacu klopu pa kombiniraj s gotovom
tipa kuhano meso s povrcem - mrkvica, blitva, pirinac...
tu i tamo barena ili svjeza riba...(ne zamrznuta, ne hladna...)

AD kapi mu mozes davati (par kapi dva tri puta tjedno...), a mozes kupiti i neku gotovu multivitaminsku pastu
samo, gledaj da ne bude od onih sto sadrze secer jer mu to vise steti nego koristi

ja sam svojima davala i jogurt, mlijeko bez laktoze...kravlje, kozije mlijeko, pavlaku...

inace, mace ce ti samo dati do znanja da je sito...
pokupice repic i orici da se igra...

to je ujedno, i jedina prava, prednost dehidrata...maca koja ga neprestano
ima na raspolaganju obicno nauci biti manje alava

sta god da mu odlucis davati gledaj da uvijek ima svjeze vode...

Vragana, hvala ti na iscrpnom odgovoru. Kako su se pojavile ove radnje sa gotovom klopom za zivotinje, cini mi se da sve manje ljudi koristi prirodnu hranu. Nemam ja nista protiv da se ista koristi ali mislim da nije lose davati i malo prirodnih sastojaka- narocito dok su mace male.
Jos jednom-veliko hvala.

Pitanje... Kako (cime) i koliko kolicinski hranite vase macke?

Boni uvek ima dostupne granule i vodicu a dajem joj 3 kesice/konzervice dnevno (od po 70-100 grama). Sinoc sam malo gledala po netu i zakljucila da joj je to mnogo. :confused: Vidim da neki ljudi daju granule kao jedan obrok (ja sam ih shvatila vise kao grickalicu) i jos jednu kesicu macije hrane za ceo dan. Meni se to cini malo, zao mi da bude gladna ili da joj ne ostavim granule u cinijci kada je sama u stanu.:sad2: Opet sa druge strane ne zelim da je prejedam i da bude debelaza jer to nije zdravo. Bas sam u dilemi sada...

Inace sam zapisivala sta je jela odkada sam je uzela. Definitvni favoriti su Schesir konzerva (piletina sa ananasom) koju sam uzela da proba, Brit care tunjevina sa sirom i obicna tunjevina (za ljude). Dopala joj se i kesica Friskis junior i Whiskas govedina, zecetina, piletina... Ona premium sa sardinom joj je bljak, to je jedino skroz odbila, a i ovu jagnjetinu sa sargarepom je promrljavila jutros. Gourmet pastetice/mus joj se takodje nisu nesto preterano dopale. Kupila sam od svega po malo pa testiram. Granule sam uzela Whiskas i gricka ih kao grickalicu ili uzinu, ali nisam primetila neko veliko odusevljenje da bi ih jela kao obrok. Voli i jogurt i kiselo mleko, obicno mleko joj ne dajem. Voli i vodu, pije bas dosta. Sinoc sam joj obarila malo junetine da proba i nije htela da je jede, nije joj se svidela?!:eek: U soku sam :lol: Danas je za rucak pileca dzigerica pa cu da joj odvojim i obarim malo da proba, to sve macke vole, valjda ce i ona. :roll: Dajete li vi svojim macama sveze meso? Ja sam cula da ne valja, da je bolje da se malo obari...

Nije nesto komplikovana maca, ne izvoljeva preterano, ne dosadjuje i ne zica hranu kada jedemo, kada spremam rucak dodje eventualno da me obidje, ne juri kada otvaram frizider, ne mjauce mukica ni kada je gladna (jedino je ujutro malo panika), samo dotrci kada joj spustim cinijcu. Nije izjelica i ne prezderava se (doduse pojede vise kada joj se nesto dopada). Toliko je dobra da mi je zao da joj ne pruzim najbolje sto mogu. :)

Vas dve se baš lepo slažete. :) Pazi, sa hranom je nepisano pravilo, ako je ima po supermarketima, zaobići je u širokom luku i tu pre svega mislim na Friskies i Whiskas. Ima jeftinijih a kvalitetnijih granula ali sad, kad je njih probala, to će malo teže ići. Moj pas, recimo, je posle TIH granula pristao tek na superpermium kategoriju tipa Royal canin i Hill's. A meso mora da se obari jedino ako nisi 100% sigurna da je sveže. Moj mačak je redovno dobijao svinjske dijafragme (muž mi je veterinar i radi pregled na trihinelozu) i već su mu bile dosadile, preselio se kod komšija na poparice i otpatke. :lol: A Boni ne zna šta će sa govedinom jer joj je to novost. A količina je diskutabilna i individualna, mada mačke imaju brz metabolizam i veliku potrebu za proteinima i mastima.

Kada sam usvojila Jolandu, bila je neuhranjena i jadna....(redovni posetioci znaju moju muku sa njenom ishranom)...Nije htela da jede granule, a vet je insistirao na Hills granulama, ne bi li ojačala. Da bih je Namamila, prelivala sam joj granule Hills obrocima, ali se to finansijski pokazalo teško na duže staze. Pakovanje od 10 Hills kesica je oko 1000 dinara.
Kada je malo ojačala, prešli smo na Royal Canin granule za mace do godinu dana starosti. I kupujem joj Wiskas obroke, da se "zasladi".
I ono što najviše voli je nekuvano pileće meso. Mada, kako je starija, sve je raspoloženija da eksperimentiše sa hranom. Hoće da pojede i parče tunjevine, prženu ribu, mast kad oseti kuka da joj dam, voli i puding od vanile......i sir....
Ali sve to po malo.
Činijica joj je uvek puna granula. Od njih jača i dlaka joj je "mekušasta" a kesice joj dajem po pola, tri puta dnevno.

Gospodjica je odbila i svezu i kuvanu dzigericu. :eek: Pojela je dva najmanja komadica cisto da me ispostuje, okrenula se i otisla. Ni da pridje vise... :confused: Iako znam da nije zdravo za mace juce sam joj radi probe dala malo pecenice kada sam pravila sendvic, ni da lizne. Jutros se to isto desilo sa virslom. Druge macke bi sve izjele a ona ignorise sve sto nije macija hrana ili jogurt. E da, svidelo joj se i zumance. :roll: Bas mi je krivo sto nece meso, nista joj nije lepse i zdravije od toga. Jos samo nisam probala piletinu, to cu da joj ponudim prvom prilikom. Da li je moguce da se navukla iskljucivo na maciju hranu za ovih sedam dana koliko je kod mene? :confused: U tom slucaju cu morati da predjem na kvalitetniju hranu jer ne zelim da jede nezdravo. Vec danas cu da odem do pet centra da procunjam malo. Inace smanjila sam joj obroke, sada jede jednu kesicu dnevno (po pola), granule i kao dodatak dobije nekada kiselo mleko ili jogurt. Ne znam da li joj je to malo, nadam se da nije.:sad2: Posavetovacu se i sa veterinarom oko ishrane kada je odvedem.

Bonnie, maca nije gladna, zato odbija da jede. Uobrochi je, daj joj za sad tri obroka dnevno, u isto vreme otprilike, i skloni granulice. Neche biti gladna, ne brini. A kad dodje vreme za ruchak, jeshche sve. Novu hranu joj najbolje ponudi ujutru, ali nemoj ostavljati hranu u toku nochi. Dash joj da jede, i ona kad zavrshi i ode od chinijice, znachi da se najela. Onda slobodno skloni.

Bonnie, maca nije gladna, zato odbija da jede. Uobrochi je, daj joj za sad tri obroka dnevno, u isto vreme otprilike, i skloni granulice. Neche biti gladna, ne brini. A kad dodje vreme za ruchak, jeshche sve. Novu hranu joj najbolje ponudi ujutru, ali nemoj ostavljati hranu u toku nochi. Dash joj da jede, i ona kad zavrshi i ode od chinijice, znachi da se najela. Onda slobodno skloni.
Tek sada vidim da sam je sopala prvih dana kada je dosla.:lol: Prilicno joj je smanjena porcija, sada vise kuka ujutro i lepse jede. Juce sam za rucak pravila piletinu i dala joj malo sveze da proba, svidelo joj se. Odvojila sam joj pa je to dobila i za veceru.
Inace sam primetila da generalno nije zainteresovana za hranu koju mi jedemo, retko kada dodje kada kuvam ili kada rucamo, uopste ne zica hranu, potpuno je ravnodusna. Kada joj i ponudim nesto probe radi gleda me kao da sam pala s Marsa. :roll:
Kupila sam i onu digitalnu kuhinjsku vagicu, izgovor mi je da je za kolace a ustvari mi sluzi da merim macije obroke. :lol:

Lenu smo dobili pre 1.5 nedelju. Rekli su nam da je stara 6 nedelja. Posto smo ponosni vlasnici jedne meksicke crvenouhe kornjace i uzgajivacnice akvarijumskih ribica, o macama nismo znali bas nista. Pitali smo u jednom pet shopu cime da je hranimo i rekli su nam da joj ne dajemo mleko, ali moze jogurt i dali su nam pastetu sa piletinom i jagnjetinom. Posle smo u drugom pet shopu dobili informaciju da je najbolje hraniti ih granulama jer one sadrze i vitamine i minerale potrebne macama. Ispocetka nije htela da ih jede,ali kad smo ih nakvasili vodom (da odmeknu) i pomesali sa pomenutom pastetom, sve ih je smazala. Sada jede granule bez ikakvih dodataka cak onako suve i tvrde ih gricka.
Voleli bismo da se Lena zdravo i raznovrsno hrani, ali ne znamo kad i sa cime da pocnemo. I jos jedno pitanje: da li je normalno da jedno tako malo mace jede 4-5 puta dnevno po punu saku granulica?
Mi joj hranu sipamo po potrebi, jer se plasimo da bi se prejela ako bi joj hrana non-stop stajala u ciniji. Procitala sam sve postove u ovoj temi i videla da su postavljana slicna pitanja, ali ja bih volela da dobijem konkretan odgovor da znam sta da radim. :mace:

Mače od 6 nedelja i treba često da jede jer je hiperaktivno a i raste. Slobodno joj daj koliko hoće i neka proba od svega. Jedino tako ćeš saznati šta voli a šta ne. Ako jede suve granulice obavezno mora stalno imati vodu, ali ja mislim da su njeni zubići još suviše mali da bi joj nešto tako tvrdo bila stalna hrana. Kao grickalice i čistač zubića - to da.
Nisam veterinar, ali smatram da je surovo da se tako malo mače potpuno liši mleka, pa da je sa mamom ono bi još dugo, dugo sisalo. Baš ako vidiš da od mleka ima proliv, daj joj ono bez laktoze. Moja maca ima 4 godine i još uvek ujutru hoće mleko, a njen sin ima 3 i pre godinu dana je od mlekca imao proliv pa ga ni sam više ne želi (inače je sisao godinu i po :rumenko:).
Ponudi maci i povrće i meso, sirovo i kuvano, kuvani griz, palentu, čorbice, jogurt, šlag, pileću džigericu, girice, sve što i vi jedete a nije suviše slano i masno.... a idealne bi bile one konzerve specijalno namenjene za mačiće, ali samo kvalitetne.

Lena kada je stigla kod nas

Prilozi

• IMG_0086.jpg
    IMG_0086.jpg
    34,1 KB · Pregleda: 50
  • IMG_0083.jpg
    IMG_0083.jpg
    39,6 KB · Pregleda: 45
Evo iz svih procitanih postova zakljucila sam da se moj veliki macor hrani vise nego sto treba,,,Ovako mi njega hranimo,,,U jutru po jednu zdelicu punu mleka bez laktoze ili jogurta,,,,poslije sat vremena dobija po pola zdelice granulica Whiskas,,,,onda oko 3 sata Jede nesto mesa puna zdelica ili dzigerice,mlevenog ili govedine to je za rucak :))) a onda oko 6 sati pojede pola whiskas kesice od 100 g to je 50 i uvece oko 10 ili9 jos ono pola sto je ostalo i na kraju ako ne zaspem dobije onako jednu ruku granulica od mene na krevetu :),,,kod nas nema neki izbor za ljubimce nemamo pet shop ali ima sada hrana u jednom novom marketu,,,ima Whiskas i Miglior gato tako nesto,,,,uzimali smo miglior ali smo se opredijelili za whiskas i on je voli,,,ima samo govedina,,,,uzimamo te kesice od 100 grama svakog dana po jednu za njega,,,,a takodje svake 2-3 nedelje i granule dobije Takodje Whiskas,,i kad tad Miglior ili friskies,,eto Friskies sam zaboravila ,,,miglior ne voli uzimali smo kutiju ali ne voli pa smo nahranili mace koje su oko nase kuce,,,,To je to sto se tice macora starog 3.5 godina,,,nego sada bi trebalo za 1 mesec da uzmemo mace,,mislim ono je kod nas ali ima bracu i mamu pa cemo ga konacno odvojiti od brace ze 1 mesec,,,nego mene interesuje kako njega da hranim ne njega nego i ostale macice ja cu vam reci kako sam ih do sada hranila i predlozicu sama sebi :) kako da ga hranim,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Sadasnjost :) : U jutru zdelica mlijeka ili jogurta,,,,whiskas junior 1 kesica za sve ,,,,,,pa u 3 sata jedu pirinac ali ne uvek i u taj pirinac dodam sargarepicu i grasak,,kako sta imam :),,,,,uvece opet zdelicu mlijeka ili jogurta ta zdelica jogurta dodje kada tad svakih 2-3 sata dnevno,granulice ne dajemo posto nismo nasli junior,,,,da li smem da dajem one za velike mace?kada sam pitala radnicu u marketu ona je rekla da nemaju te junior i odmah je otisla i rekla glavnom da ih naruce.....pa kada dodju cemo i njih uzimati

a sada Predlog za Buducnost :) : Ovako U jutru (to je obicno oko 9 h) zdelicu jogurta, onda oko 11h Po zdelicu granulica Junior (ali tek kada budu imale),,,onda u 1h opet zdelicu jogurta ili mlijeka,,i onda u 3 h jetrice ili dzigericu,pirinac,povrce,mleveno,i ovo cega uvek ima je govedina to uzimam samo za psa i mace,,,,ja bih ovo za u 3h pomesala sa povrcem ,,,,,,onda u 6 sati Whiskas kesicu junior,,,,i u 10 h po zdelicu granulica,,,naravno svi ovi obroci ali pored zdelice i voda :) ,,,eto to je ,ja imam mogucnosti da im pripremim sve ove obroke ili da kupujem \whiskas ili bilo koje kesice,granulice,konzerve,,,,za sada imam mogucnosti mislim i moja mama im svaki dan kupuje kesice whiskas to je ona pronasla,,,, :) i i ona se slaze sa mnom da ih ovako hranimo,samo sto je dilema to sto mi neznamo sta sve oni smiju da jedu od ovoga a sta ne kazite nam vi :) ,,,,,,

Тај "велики" мачак једе више од мог ждероње, а и мој је велики иако има само 3 месеца.
Од пре пар дана је код нас, још нисам ухватио "штос", али поједе све што му дам. Ништа не остави за касније, осим гранула. Ту мало бира, неће оне браон боје.
Од готових јела једе конзерве са пилетином и бубрезима, Лара и Китен грануле, смаже целу кесицу из цуга сосића, а од свеже хране дајемо му ситно сецкану јунетину, пилетину, џигерицу. Избегавам да му дајем млеко и ретко ће га добијати и у малим количинама.
Једе око 4 пута дневно, а ке/ња фино, по две "лепињице" дневно :)

Back