bird again
Buduća legenda
- Poruka
- 27.273
Jelena žena koje nema je Andrićeva pripovetka pisana u prvom licu jednine. Simbolično je da Ivo Andrić svoju Jelenu viđa u posebnim okolnostima i posebno kada je prigušena svetlost. Andrićeva ispovest o imaginarnoj ženi se sastoji od tri dela i to „Od samog početka“, „Na putovanju“ i „Do dana današnjeg.“Ovo piščevo snoviđenje bi se moglo tumačiti kao tri dela dana i to: jutro, podne i veče. Takođe se smatra da može da se poredi i sa godišnjim dobima kao što su proleće, leto i jesen. A najverovatnije od svega je da su u pitanju tri razdoblja u životu svakog čoveka i to: mladost, zrelo doba i starost.
U prvom odeljku „Od samog početka“ vidimo da pisac viđa Jelenu iznenada, neočekivano, ali veoma često. Za razliku od prvog odeljka u drugom odeljku „Na putovanjima“ pisac opisuje taj izmišljeni susret sa njom kao čudan i nezaboravan. Čak nas upoznaje sa mestom dešavanja, tj. njihovog susreta. Navodi da se to desilo u Carigradu u prodavnici krzna. „Preda mnom se prosu devičanski obasjan predeo i u njemu, velik i izdužen Jelenin lik u hodu. Ugledao sam je, kao nikad u svoj njenoj veličini i lepoti…Od tog dana više se nije javila nikad.“
Ovo se može shvatiti kao piščev nagoveštaj da ulazi u zadnje razdoblje svog života. Samim tim što mu se više ne priviđa imaginarna žena, pisac to doživljava kao kraj života na ovoj planeti. To se najbolje oslikava u sledećoj rečenici – „Živ sam, ali u svetu poremećenih odnosa i dimenzija, bez mere i videla. I Jelena je prisutna, ali samo utoliko što znam da negde pruža ruku kojom hoće nešto da mi doda.“

Jelena kao muza piščevog bitisanja i stvaranja
Karakteristično je da čim se upali svetlost, priviđenje nestaje. Jelena predstavlja izmišljeno, imaginarno biće koje daje smisao piščevom životu. Zapravo ona je muza, inspiracija njegovog bitisanja i stvaralaštva.U prvom odeljku „Od samog početka“ vidimo da pisac viđa Jelenu iznenada, neočekivano, ali veoma često. Za razliku od prvog odeljka u drugom odeljku „Na putovanjima“ pisac opisuje taj izmišljeni susret sa njom kao čudan i nezaboravan. Čak nas upoznaje sa mestom dešavanja, tj. njihovog susreta. Navodi da se to desilo u Carigradu u prodavnici krzna. „Preda mnom se prosu devičanski obasjan predeo i u njemu, velik i izdužen Jelenin lik u hodu. Ugledao sam je, kao nikad u svoj njenoj veličini i lepoti…Od tog dana više se nije javila nikad.“
Ovo se može shvatiti kao piščev nagoveštaj da ulazi u zadnje razdoblje svog života. Samim tim što mu se više ne priviđa imaginarna žena, pisac to doživljava kao kraj života na ovoj planeti. To se najbolje oslikava u sledećoj rečenici – „Živ sam, ali u svetu poremećenih odnosa i dimenzija, bez mere i videla. I Jelena je prisutna, ali samo utoliko što znam da negde pruža ruku kojom hoće nešto da mi doda.“