Jela koja deca mrze

tema je o psiholoskom efektu na decu koja se navikavaju da jedu ono sto im ne prija, jer je ovo pdf psihologija..

losi kuvari.. itd. moze biti razlog...

gledao sam jednom prilikom pre mnogo godina emisjiu na tv, mislim da bktv biseri , gde je gostovao neki covek, zvucao je dosta strucno, uverljivo objasnjavao da su sva kuvana jela stetna po zdravlje, i da hranu ne treba uopste kuvati..
a to i nije prirodno.

Ono sto sam video na mondu na slikama ni ja ne bih jeo,ali ti da vidis kako to moja baba i keva kad hoce da se potrudi spreme,ti bi samo to jeo.
Onaj "sutlijas" stvarno deluje jadno sa onim cimetom ili sta je vec. To treba da bude gusce. Ono vise izgleda kao griz nego sutlijas. Sutlijas je sa pirincem i mlekom i slatko je jelo,a griz je slicno,samo ne znam sta se umesto pirinca stavlja.

Rusku salatu isto ne volim.. ni danas..
kupus kao salatu mogu da jedem.
moja majka neka jela bolje kuvala od drugih ljudi.. al opet ova navedena.. kupus boraniju grasak, ne znam dal zna da spremi.
uglavnom sve zene koje sam znam su toliko nabedjene da su najstrucnije kuvarice.. da sam pokusaj da im drinem u kuhinjsko carstvo deluje kao nemoguca misija.

paprikas, djuvec, ne volim
cak i sarmu... ja sam pomalo vegetarijanac sto se tice mesa..
ali obicno nemam puno izbora kad se nesto nadje na trpezi.

da nema odvratan miris dok se kuva, pasulj bih mozda mogao da podnesem, i ako se dozira pravilno ako je corbastiji.
prebranac nikako.

licno tezim da budem frutarijanac
ali nemam nista protiv jela koja se jedu za dorucak, sendvica, jaja, torta kolaca cokolada keksica takoreci tesko cu postati vegan. al rekoh povrce generalno mi ne prija i osecam da me neko kaznjava kad dodje vreme za rucak i ta teza kuvana jela.
izuzev pomfita i pire krompira.
jedino ako sam gladan bas. pa ne biram sta trpam.
pokret, rad i trud stvaraju potrebu za unosenjem energetskih sastojaka.. koja se nalaze u hrani. ako covek ne bi radio nista ne bi imao potrebu za hranom ni sranjem. lepse bi se zivelo ako bi svi mirovali, lezali, vegetirali i bili u nekim alfa stanjima mozdanih talasa, sna i polusna, blize svom etericnom telu. teznja coveka za hranom zasnovana je na iracinalnom strahu, sto izaziva sukobe i ratove. nekim ljudima hrana je centar oko cije ose se okrece svet. umesto ljubav bog i tako te psiho stvari.

..zdrava deca nemaju slab apetit..
..psihologija kaze da deca najlakshe nauche da manipulishu nervoznim ili uspanichenim roditeljima preko tanjira i preko noshe..

..roditelji koji nemaju problem sa sopstvenim dozivljajem ishrane nece praviti problem ni od dechije ishrane..
..niko nije umro od gladi pored punog tanjira..

..dodushe, nasha tradicionalna manija guranja kashika i pracenja u stopu sa sherpicama lako iznedri poremecaje u ishrani, to stoji..
bas sam nedavno razmisljala o tome sto sekod nas (a i u mnogim drugim kulturama) u doba kada hrane imas u izobilju kljukaju deca ko guske, jure te i proganjaju da jedes jedi jedi ae uzmi jos jedi jedi usuko si se :neutral: i dosla do istog ovog zakljucka....neces da jedes jedno, jesces drugo, neces sada, jesces kad ogladnis, pa bar su deca ko i svi ostali mladunci glasna i nervozna kad su gladna shvatices sta mu je sve i da ti ne kaze.

a sto se ovog jurenja tice, evo u ovom trenutku mi je dosla slika u glavu kako me baba kljuka pasuljem corbastim, a bila sam tad jos skoro beba, i to u stilu sacekaju da se ja nasmejem il zinem nesto i trpaj u usta :eek: i secam se tog odvratnog osecaja mesavine razocarenja i odvratnog ukusa pasulja :neutral: cak i te stolice za decu koju sam imala i cele atmosfere :bljak: i posle buci buci a sto ti ne volis suljpu :eek:

Secam se kolege kad je dobio sina, kad god bi ga pitali kako je mali, on bi rekao "5 kila" ili "7 kila i 200 grama" ili "10 kila". Kao da se radi o tvonom govecetu koje ce pod noz, pa sto se brze ugoji to bolje za vlasnika. I gle, ko bi rekao, dete je imalo problema sa kg do punoletstva.

Ja nisam imala prava kao dete da mrzim bilo sta da jedem. Sve se jelo sta mama skuva, i to jos da ispraznis tanjir, inace jao i kuku meni. Secam se da su neka jela bila "bljak" samo mode radi, a neka zaista nisam mogla da smislim. Na pr. uvek sam volela spanac, citav zivot to mi je jedno od omiljenih jela. Ostala dodju i odu ali spanac je uvek bio na listi. Jednom prilikom, 3-4 razred sam bila, usao neki djavo u nas (III2 ili IV2, koji smo vec razred bili) i svi smo poceli da "mrzimo" spanac. E, sad, da sam ja to smela da kazem kod kuce ja bih prestala da jedem spanac samo zato sto su Ana i Violeta juce imale spanac i svima su pricale kako je bio grozan i kako ga nisu ni pipnule.

Kacamak sa mlekom sam za stvarno mrzela ko Nemca. Na nesrecu moja mama je obozavala kacamak sa mlekom tako da smo bili maltretirani sa tim sr@njem regularno. Na zalost nisam mogla sama sebi da sipam nego mi mama sipa, i onda moram sve da pojedem.

Kao mama ja sam totalno olabavila po ovom pitanju. Ko je gladan jede ko nije ne jede. Potrudila sam se da procitam sta kazu knjige na ovu temu. Pored toga, moj instinkt mi je sam rekao da neke stvari dete o sebi zna bolje od mene. Hrana je jedno od tih stvari: nema sanse da bih ja mogla da kazem koliko je dete gladno i sta mu se sada jede. Knjige kazu stavis tanjir pred dete sa nekoliko vrsta namirnica a dete samo bira sta hoce. Slicno kao stavljanje na nosu: trebaju da nauce da prate svoj instinkt.

..mislim da je u finskoj sproveden zanimljiv eksperiment u vrticima:
jedna grupa dece je jela po jelovniku koji je uobichajen, izbalansiran i napravljen od strane nutricionista
a drugoj je ostavljen izbor izmedju svakakvih jela, povrca, mesa, slatkisha, voca, peciva..
..i tako za svaki obrok, tokom tri meseca..
..deca iz druge grupe su, logichno, birala chokoladu ili kolache prvih nekoliko puta,
ali su zatim prelazili i na druge namirnice..nekad bi danima jeli isto, a nekad bi jeli od osam vrsta po malo..
..posle tri meseca su podvukli crtu shta su deca iz obe grupe ukupno pojela - razlika je bila jedva primetna..

Naša domaća seljačka hrana je pored brze hrane nešto najnezdravije što čovijek može da jede. Prvo što krcato holesterolom, drugo što se bari na takav način da povrće izgubi sve hranjive sastojke, a napuni se masti i treće što je opravdano samo ako čovijek posle toga planira čitav dan da okopava njivu kao naše babe i djedovi, a ne da radi u kancelariji.

Naša domaća seljačka hrana je pored brze hrane nešto najnezdravije što čovijek može da jede. Prvo što krcato holesterolom, drugo što se bari na takav način da povrće izgubi sve hranjive sastojke, a napuni se masti i treće što je opravdano samo ako čovijek posle toga planira čitav dan da okopava njivu kao naše babe i djedovi, a ne da radi u kancelariji.

Ej, ziva istina, a pogotovu ovo za povrce. Kad cujem kad mi neko iz starog kraja prica kako kuva sargarepu sat vremena da omeksa, ja se smrznem!

Temeljno kuvam samo krompir, a povrce vrlo kratko. Sargarepu kuvam 5 minuta (na pari max 10), boraniju 2-3, brokole kuvam 2-3 minuta (na pari mozda 5), itd. Ne volim povrce koje je kuvano dok mu dusu nisu uzeli.

Kad mi je mama bila onomad u poseti na 3 meseca, vratila se kuci preporodjena. Kod mene u kuci se baca kozurica od pileta, naslage masnoce sa svog drugog mesa, jede se puno povrca koje je jedva skuvano. Sargarepa je jos uvek tvrda, boranija jos uvek krcka pod zubima. Mlad spanac se stavlja ziv u salatu. Beli hleb se retko jede, uglavnom onaj sa zrnevljem. Kuvam na maslinovom ulju, azijatska jela po nekad na kikiriki ulju.

Nase kolace sa kilo secera i pola kile cokolade, ciglom putera jako volim ali su mi bas teski. Obozavam Pavlovu sa korom od belanceta i natrpanu vocem pa od gore slag. Njam.

Ajde malo pazite da ne skrenete sa teme, niste na kulinastrvo ili dom pordica pdf. ;)

moja mama nema isti ukus ko ja, voli tako zacinjena ljuta jela, otac je prica za sebe, pitam se ponekad da li smo isti rod...
ako ne pojedem ceo tanjir, osecam da ce se ljutiti, navaljuje sa tom hranom, nema meru.
sa druge strane postoje jela koja mi mozda prijaju.. ali uvek neki izgovori, kao skupo, ovo, ono.

-------

Teorija istorije hrane:
U davna vremena nasih predaka postojali su prvi pecinski ljudi koji nisu jeli nista, onda se pojavio jedan koji je pojeo nesto... i rekao osecam se bolje od vas, probajte.. i drugi su jeli.. onda je osetio nesto u donjem stomaku, rektumu... izaslo je prvo g0vno... drugi su se okupili gledali u cudu sta je ovo, magija neka, i sta su uradili.. pojeli su i to g0vno, potom su uvideli da i nije bas ukusno, nisu znali sta ce sa njim.. pa su ga stvaili na oltar gde su slagali i ostala, tako je nastao paganski kult obozavanja svetog sranja, koji je ostao i danas prekriven u gnostickom sistemu rimikatolicke religije, kroz pojam svete stolice.

Hrana dakle vekovima odrzava covecanstvo u stanju masovne hipnoze i mentalnih poremecaja ponasanja.
Hrana je mnogima danas bog, hrana je sranje.
Posle jedenja prve biljke, druge biljke.. nastala je zelja za prozdiranjem i drugih stvari .. pa se preslo na zivotinje, (*ako su postojale tad, a ako nisu preslo se odmah na ljude,) vodja copora nazvan je Hranos, sa njegovim sledbenicima klali su i jeli ljude, a deca su im bili omiljen specijalitet, shvatili su da sveze meso i krv je jaca droga, da im daje vecu zivotnu snagu. Na osnovu tih dogadjaja nastao je mit o u bogu Kronosu/Cronusu ili Saturnu (Satani), kao prozdrljitelju dece.
Dakle deca kad se rode ne vole hranu, osecaju da je to mentalni poremecaj drustva, i da ce ih sistem pojesti zive eventualno.
bebe placu, znaju da ce da ih siluju tom hranom za koju nemaju potrebe, nisam jos stigao da filozofsko psiholoski razmislim da li je pijenje i mleko dobro. ovo je ipak tema o hrani.

Dakle mislim da je prirodno stanje svesti coveka da ne jede.. mnogi su otsli daleko u pokusaju da prevare ljude ,decu praveci ukusna jela, zacini razni, mesavine... sve zato da bi odvukli od prave prirode, postojanja, bivanja, buda je sedeo, posmatrao, nije se pomerao.. i mogao je da zivi i spozna sve.

imamo primer ljudozderstva dece u bajci o ivici i marici, cilj je da se pojedu napunjena ugojena deca...sigurno ne slucajno jedan od vladajucih ljudi proteklih deceniju u drzavi je bio gojazni lik sa imenom iz te bajke,
stoga uvidjamo sta su nasoj zemlji namenili oligarhijsko autokratski aristrokrtski vladari i masoni, kao i sav svetski sistem energetskog vampirizma koji truje i puni ljude, da bi ih potom pojeli ,ili dosli do njihove zivotne energije preko krvi u ratu nekom.
sigurno nije daleko ni scenario filma soilent green, kada cemo jesti i preradjene ljude. (ako vec i ne postoji takva neka hrana?)

Sa hermetiče tačke gledišta ima i jedno malo drugačije objašnjenje - svijet hrli prema nečemu što se u gnosticizmu zove Qliphoth. U zvaničnim religijama to je sinonim za Pakao. Umjesto Pakla nakon smrti. čovijek će iskusiti Pakao na Zemlji glavom i bradom. Kako ima 9 nivoa Pakla, Zapadna hemisvera je dobrim dijelom zašla u 9 nivo koji je najblaži. Pravi Pakao nas tek čeka.

Dijete ima mnogo bolj i osjećaj za opasnost i instinktivnu povezanost sa višim sverama od odraslog čovijeka baš zato što je bezgrešno. Zbog toga plaču i odbijaju hranu, jer ne žele život u koji ga mi silom guramo.

Poslednja izmena:
Ovaj clanak o najomraznijim jelima koja smo jeli kao deca, a i kao odrasli.- sutlijas, kupus, boranija, pasulj,... me naveo na razmisljenje... o psiholoskom efektu trauma koje se razvijaju u detinjstvu... i njiihovm negativnom uticaju na tok zivota.

Zasto jela koja su ocigledno gorka, neukusna i ne prijaju nikome se propagiraju u tradiciji ovdasnjih naroda, kao hraniljiva, je li u pitanju neka manipulativna zavera ili stvarno neko vidi nesto dobro u boraniji, pirincu i slicnim glupostima... i generalno kuvanim jelima, povrcu...

Koliko smo mi to lakoveran narod kad nas neko ubedi da je nesto dobro, to prihvatamo bez razmisljanja...

Kako postupati sa ljudima koji ocekuju da volis neko jelo jer ga oni vole, a tebi se prevrce stomak...

Takodje me cudi da u komentarima postoje ljudi koji zestoko brane odvratno jelo sutlijas?! U mojoj skolskoj menzi se vrsilo organizovano zlostavljanje dece sutlijasem, detinjstvo mi je zagorcano, uceni smo mazohizmu, (mada i onda je bilo onih koji su lakse podnosili ) ne znam odgovor, mozda oni koji odlucuju imaju visak kineskih gena pa im prija pirinac.
Nasuprot tome, sa te liste jedino bih izdvojio spanac kao ne bas iritantno..
pa dobro sad...mozda... zbog popaja ga lakse podnosim.
kacamak

Ma, jela teba jebati a ne jesti,. ili koristiti kao seksulana pomagala.
jedi i jebi su vrlo slicne reci? zasto.... :confused:

al opet... seks i culo ukusa su ljuti protivnici i rivali
prezderavanje nacije narusava potenciju i natalitet.

A zasto ljudi jedu zajedno...
a ne seru zajedno ?

zasto je svuda jedna wc solja, zasto postoji jedno ili dva kupatila wc u stanovima i kucama.
zasto wc solje nisu dvostruke, za parove, kao i cesme sto imaju jednu cev...
zasto je sranje tako svet cin, da mora da se obavlja samostalno, kao i pisanje,
zasto u farmama i velikim bratovima, nema kamere u wc-u,

masonska zidarska mafija gradi stambene jedinice zbog uzgoja energije.
zbog svete stolice?!

zasto ljudi u porodicama jedu zajedno? zbog neke sinhronizacije,
a ne seru, ne pisaju, ne umivaju se na cesmi zajedno...
time gube zajdnicku nit. u pradavna vremena parovi su srali zajedno, pili istovremeno vodu sa reka. i tako bili na istim talasnim duzinama.
onda je dosla civilizacija i neka nepisana pravila. dok zena sere, muz chatuje na netu sa drugima.
zena koja sere postaje emotivno energetski bliskija nekom komsiji kilometar udaljenom koji je takodje **** u tom momentu, a muz devojci sa neta
seksom i zajdnickim orgazmom se donekle sanira ta razlika, ali energetska vrednost prehrambenog procesa kao virus raste i polako izjeda familiju.
takav zajdnicki zivotni sistem biva zasnovan na tenzijama, sukobljavanju kao i incestozoidnoj pedofiliji.
kad bi svi ziveli samostalno, i ne bi drzali decu zarobljenu, onda bi bilo manje problema i celo drustvo bi brze napredovalo.

kad smo vukli sitnu decicu sa nama na planinarenje hipp-ove kashice u teglicama delovale su kao najoptimalnije resenje. sve dok se nije uspostavila pravilnost u bljuckanju i odbijanju slanih kashica, i dok i mi nismo probali :lol: ono zlo je definitivno nr 1

Back